Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy

Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy"

  • Facebook
  • X

Bardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną  z sosem z cydru.  Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam!

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

indyk

Scroll down for recipe in English

Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru

(4 porcje)

Przygotowanie 1 godzina

Składniki:

  • 2 piersi z indyka, bez kości i skóry  (po 500 g każda)
  • 700 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • sól i pieprz
  • 1 1/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki cydru
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść dynię na blaszce do pieczenia, skrop 1 łyżką oleju, obficie dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Włóż do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 30 minut. Przełóż upieczoną dynię do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Następnie wmieszaj orzechy włoskiej dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 oC.
  2. W międzyczasie, umieść piersi indyka w plastikowej torbie i rozbij je tłuczkiem lub wałkiem do grubości 0,5 cm lub mniej jak dasz radę. Dopraw piersi z każdej strony solą i pieprzem.
  3. Wyłóż przygotowane wcześniej nadzienie dyniowe na obie piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń każdą pierś w rulon i zwiąż sznurkiem aby zachowały kształt w takcie pieczenia.
  4. W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej resztę oleju i obsmaż rulony z każdej strony do ładnego zarumienienia. Następnie wlej do patelni cydr i 1/4 szklanki bulion drobiowego, po czym włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut, aż termometr kuchenny wskaże temperaturę wewnątrz rolady 75 oC. Jeżeli nie podsiadasz takiej patelni przełóż podsmażone rolady wraz z płynem do naczynia żaroodpornego.
  5. Po wyjęciu z piekarnika przełóż rolady na talerz, przykryj folią aluminiową i zajmij się przygotowaniem sosu.
  6. W miseczce wymieszaj trzepaczką zimny bulion z mąką i  wmieszaj do sosu pozostałego po pieczeniu rolad. Doprowadź go do wrzenia i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Dopra wsolą i pieprzem do smaku.
  7. Pokrój rolady na plastry i podawaj z sosem.

Smacznego!

indyk

English version
Pumkin turkey roulade with apple cider gravy

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 boneless, skinless turkey breasts (500 g each)
  • 700 g pumpkin, cubed
  • 2 tablespoon Kujawski oil with garlic
  • 1/4 cup chopped walnuts
  • salt and pepper
  • 1 1/4 cup chicken stock
  • 1/2 cup apple cider
  • 2 tablespoons flour

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC. Place pumkin cubes on a small baking sheet, sprinkle with 1 tablespoon of oil and liberally with salt and pepper. Roast until soft, about 30 minutes. Once pumkin is soft, puree in the food processor. Place puree in a small bowl, add chopped walnuts and season with salt and pepper. Raise heat on oven to 200 oC.
  2. While the pumkin is cooking, place turkey breast in a large plastic bag. Using a meat tenderizer on the flat side or a rolling pin, flatten out turkey, until about 0, 5 cm thick or less if you can. Repeat with other breast. Season each breast on both sides with salt and pepper.
  3. Spread the filling on the breasts, leaving a 1 cm border around. Roll up, and secure with bakers twine.
  4. In a medium oven-proof skillet heat remaining oil over a medium-high heat. Brown turkey on all sides. Pour apple cider and 1/4 cup chicken stock in pan. Place in oven and bake until chicken is cooked through, about 30-35 minutes. Use a meat thermometer to make sure it’s fully cooked, it should read 75 oC.
  5. Once turkey is fully cooked, transfer breasts to a plate and cover with foil while you make the gravy.
  6. In a cup, vigorously whisk cold chicken stock and flour. Whisk mixture into remaining apple cider and stock in skillet. Bring to a boil and then reduce to a simmer until thickened. Season liberally with salt and pepper.
  7. Slice turkey into pieces and serve with gravy.

Enjoy!

indyk2

Share the post "Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cydr, dynia, indyk, mięso, obiad, orzechy, pierś z indyka, święta

« Piernikowa gorąca czekolada / Gingerbread hot chocolate
Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche

Kurczak-w-sosie-z-czekoladą-Chicken-mole

Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole

Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes

Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes

Zupa z batatow, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup

Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup

Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress