Dziś przedstawiam pomysł na niesamowicie smacznego ,a co najważniejsze szybkiego łososia w glazurze z miodu i pasty miso. Samo przygotowanie glazury trwa max.5 minut a grillowanie w piekarniku całe 10:) Podałam go z frytkami i sałatą. Można go też przygotować na grillu tradycyjnym.Polecam!
Grillowany łosoś w glazurze z miodu i pasty miso (2 porcje)
Składniki:
- 2 kawałki łososia (ok.250g każdy)
- 1 łyżka czerwonej pasty miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mirinu
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik na najwyższą moc i ustaw funkcję grilla.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki glazury.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i włóż do niego łososia skórą do dołu. Wysmaruj go połową glazury i piecz w piekarniku na najwyższej półce ok. 10 minut,smarując łososia glazurą 2 razy w takcie. Po wyjęciu z piekarnika powinien mieć piękny karmelowy kolor na zewnątrz, a w środku różowy i soczysty.
Medeja says
I love such recipes! Grilled salmon is one of the most delicious things.
Dzi says
🙂
Zakupy online says
Jak łosoś to jestem jak najbardziej za 🙂 podpisuje sie za takim przygotowaniem obiema rekami 🙂
Dzi says
🙂