Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Restauracje i warsztaty / Restauracja Filmowa – recenzja

Restauracja Filmowa – recenzja

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Restauracja Filmowa – recenzja"

  • Facebook
  • X

Po raz kolejny dzięki uprzejmości redakcji portalu Uroda i zdrowie w ramach akcji blogerzy smakują, zostałam zaproszona na degustację potraw do  Restauracji Filmowej. Znajduje się ona w dosyć dziwnym, ustronnym miejscu między InterContinentalem a Złotymi Tarasami a dokładnie w budynku Warsaw Tower przy ulicy Siennej 39. Staliśmy pod budynkiem i dalej jej nie widzieliśmy, otóż trzeba wejść do środka i w głębi po prawej znajduje się wejście do restauracji. Trochę dziwnie, ale w końcu trafiliśmy.

Restauracja filmowa istnieje od pięciu lat, a gospodynią otwarcia była sama Krystyna Janda, która podobno jest przyjaciółką właścicieli i także podobno to ona była pomysłodawczynią lokalu. Uwielbiam tą aktorkę 🙂 Wracając do recenzji, tak na prawdę to było nasze drugie podejście do tej restauracji, gdyż za pierwszym razem była niedostępna ze względu na prywatną imprezę. No cóż, za drugim razem udało nam się w końcu dostać do środka.

Wnętrze jak dla mnie piękne i przestronne, kolorystyka lokalu opiera się na odcieniach szarości i bieli, nie przygnębiającej tylko takiej klasycznej. Całość urządzona jest z dużym smakiem, bardzo w moim guście;). Stoliki są od siebie dosyć oddalone, ma się wrażenie intymności, na ścianach wiszą portrety znanych osobistości z dedykacjami a w tle słychać delikatną muzykę.

filmowa

filmowa

filmowa

filmowa

Przy wejściu przywitał nas kelner, który w związku z praktycznie pustą salą pozwolił nam wybrać dowolny stolik. Wybraliśmy ustronne miejsce na podwyższeniu, ale z dobrym światłem do zdjęć, bo jak się  okazało restauracja ta nie ma ani jednego okna z dostępem do światła dziennego.

Kelner przyniósł nam karty, przyjął zamówienie na wodę no i się zaczęło. Chciałam zamówić gęś – nie było, cielęcinę – nie było, naleśniki z karmelem – nie było, bezy też nie było ;/ Jak się okazało, od przyszłego tygodnia restauracja zmienia kartę i niestety już teraz wielu składników nie dowieziono. W końcu udało nam się złożyć zamówienie i po niedługim czasie oczekiwania dostałam swoją przystawkę – delikatne żołądki drobiowe z suszonymi leśnymi grzybkami (21 zł). Co tu dużo mówić – boskie! Jestem ogromną fanką żołądków drobiowych, a te wręcz rozpływały się w ustach! Podano mi je w dużej ilości śmietanowego sosu z grzybami i z wielką rozkoszą pochłonęłam je z pieczywem przyniesionym nam w ramach czekadełka.

filmowa

filmowa

Mój ukochany zdecydował się na danie dosyć bezpieczne bo pachnący rosół domowy z delikatnymi kołdunami (18 zł). Jak dla mnie był pyszny, chociaż on stwierdził, że zapewne mam mocno wyostrzone kubki smakowe ze względu na dietę na której jestem od jakiegoś czasu:).

filmowa

Następnie dotarły do nas dania główne. Na początku chciałam pierś z gęsi, jednak okazało się, że nie było jej na stanie więc zmieniłam zamówienie na kaczkę pieczoną w miodzie z jabłkami, podaną z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą w sosie pomarańczowym (49 zł).  Kaczka była obłędna, sos do niej także był powalający. Jedynie kluski śląskie aż za bardzo rozpływały się w ustach 😛

filmowa

filmowa

Mój partner zamówił z kolei polędwiczki wieprzowe marynowane w ziołach, z sosem z gorgonzoli i chrupiącymi ziemniakami w rozmarynie i zielonym kalafiorem romanesco (39 zł) i muszę przyznać, że talerz został bardzo dokładnie wyczyszczony.

filmowa

Na koniec dostaliśmy zamówione ciepłe szarlotki z jabłek szarej renety otoczona sosem waniliowym z odrobiną cynamonu (18 zł) i były przyjemne, jednak bez fajerwerków.

filmowa

Podsumowując, wizyta w restauracji była udana i bardzo chętnie odwiedzę ją powtórnie po zmianach w karcie. Miałam do nowej wgląd i muszę przyznać, że widziałam kuszące propozycje:) Ceny nie należą do najniższych, jednak są znośnie w stosunku do jakości i wielkości porcji. Jedyne co mnie zirytowało to, że odgórnie doliczane jest 10 % do rachunku za obsługę. Co jak co, sama wolę, lub nie, docenić obsługujące mnie osoby.

Dane kontaktowe:

Restauracja Filmowa

Ul. Sienna 39 ,00-121 Warszawa
TEL/FAX (022) 654 58 25
Rezerwacje (022) 654 26 75

www.filmowarestauracja.pl

email: filmowa@filmowarestauracja.pl

 

Share the post "Restauracja Filmowa – recenzja"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Restauracje i warsztaty Tagged With: recenzja

« Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup »

Comments

  1. Restauracje Pabianice says

    25 marca 2015 at 17:16

    zdjęcia wyglądają bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 marca 2015 at 18:50

      Muszę tam wrócić:)

      Odpowiedz
  2. sernik z oreo says

    22 grudnia 2015 at 20:05

    A ja muszę tam pojechać!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 grudnia 2015 at 20:29

      Koniecznie napisz jak było, jestem ciekawa czy wciąż trzymają poziom:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ciasteczka-brownie-Brownie-cookies

Ciasteczka brownie / Brownie cookies

Pożywna zupa z kurczakiem, porami i grzybami/Chicken, leek and mushroom soup

Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress