Dziś przedstawiam Wam trochę inną niż zwykle propozycję gulaszu wołowego. Rozpływające się w ustach mięso z papryką i ziemniakami, w sosie na bazie świeżych pomidorów, mleka kokosowego z dodatkiem masła orzechowego- prze-py-szne! Danie wymaga cierpliwości bo musi sobie pobulgotać w sumie 2 godziny, ale zapewniam, że warto czekać! Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym
(8 porcji)
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 kg wołowiny na gulasz, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 8 ząbków czosnku, posiekanych
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 5 dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
- brązowy cukier, sól i pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka bulionu wołowego i drobiowego
- 1×400 ml puszka mleka kokosowego
- 4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 duża czerwona / zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 papryczki chili, posiekane
- 3 łyżki keczupu
- 4 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej na większym ogniu olej i masło, włóż wołowinę i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia. Jeżeli trzeba, obsmaż ją w partiach, po czym przełóż na talerz i odstaw.
- Na pozostałym tłuszczu podsmaż czosnek i cebulę przez minutę, dodaj pomidory i gotuj przez około 3-4 minuty po czym dodaj znowu wołowinę. Wymieszaj i dopraw cukrem, solą, pieprzu i dodaj liście laurowe.
- Dodaj bulion wołowy i mleko kokosowe, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż mięso zmięknie, przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie, rozgrzej odrobinę oleju w głębokiej patelni, podsmaż paprykę, ziemniaki i marchewkę do zarumienienia, a gdy mięso w gulaszu będzie już miękkie, dodaj warzywa z patelni wraz z papryczką chili.
- Podgrzewaj kolejne 10 minut lub do momentu, aż warzywa staną zmiękną, po czym dodaj masło orzechowe i keczup. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, dopraw w razie potrzeby i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Beef stew with coconut milk
(8 servings)
Ingredients:
- 1 tbsp of butter
- 1 tbsp of vegetable oil
- 1 kg stewing beef, chopped into 2 cm dice
- 8 garlic cloves, crushed
- 2 onions, chopped
- 5 ripe tomatoes, diced
- brown sugar, salt and pepper to taste
- 2 bay leaves
- 1 cup beef or chicken stock
- 1×400 ml can of coconut milk
- 4 medium potatoes, cut into cubes
- 1 carrot, peeled and diced
- 1 large red/green bell pepper, diced
- 2 chilli peppers, chopped
- 3 tbsp ketchup
- 4 tbsp, rpeanut butter
Preparation:
- Heat oil and butter over medium to high heat in a pot, add the beef and cook until browned of all sides. Transfer beef on the plate and set aside.
- In the remaining fat, cook garlic cloves and onions for a minute, add tomatoes and cook for about 3-4 minutes and return the beef to the pan. Stir, season with sugar, salt, pepper and add the bay leaves.
- Add in the beef stock and the coconut milk, bring to a boil, lower the heat, cover and simmer until the meat is fork tender about 1 ½ h stirring from time to time.
- In the meantime, heat a little oil in the deep pan, cook the chopped bell pepper, potatoes and carrots and when the meat is already tender, add the vegetables and chilli pepper.
- Continue to cook for about 10 minutes or until the vegetable are tender, next stir in the peanut butter and tomato ketchup. Simmer for 5 minutes, season if necessary and serve!
Enjoy!
Na takie wyśmienite połączenie warto czekać, a każdy dobry gulasz wymaga czasu. Trio wołowiny, mleka kokosowego i masła orzechowego brzmi przepysznie, wygląda jeszcze lepiej na zdjęciach, a musi smakować tak, że od razu poprosimy 2 porcje! 😉
Czy te papryczki chilli powinny być z pestkami czy bez?
To zależy, jeżeli ktoś lubi ekstremalnie pikantne jedzenie, to może pestki zostawić 😉
Zrobiłam! Wyszło przepyszne! Super przepis!