Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk

Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam Wam trochę inną niż zwykle propozycję gulaszu wołowego. Rozpływające się w ustach mięso z papryką i ziemniakami, w sosie na bazie świeżych pomidorów, mleka kokosowego z dodatkiem masła orzechowego- prze-py-szne! Danie wymaga cierpliwości bo musi sobie pobulgotać w sumie 2 godziny, ale zapewniam, że warto czekać! Zapraszam po przepis!

gulasz_wolowy_na_mleku_kokosowym

Scroll down for recipe in English

Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym

(8 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 kg wołowiny na gulasz, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 8 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 5 dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • brązowy cukier, sól i pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka bulionu wołowego i drobiowego
  • 1×400 ml puszka mleka kokosowego
  • 4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 duża czerwona / zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 papryczki chili, posiekane
  • 3 łyżki keczupu
  • 4 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej na większym ogniu olej i masło, włóż wołowinę i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia. Jeżeli trzeba, obsmaż ją w partiach, po czym przełóż na talerz i odstaw.
  2. Na pozostałym tłuszczu podsmaż czosnek i cebulę przez minutę, dodaj pomidory i gotuj przez około 3-4 minuty po czym dodaj znowu wołowinę. Wymieszaj i dopraw cukrem, solą, pieprzu i dodaj liście laurowe.
  3. Dodaj bulion wołowy i mleko kokosowe, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż mięso zmięknie, przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  4. W międzyczasie, rozgrzej odrobinę oleju w głębokiej patelni, podsmaż paprykę, ziemniaki i marchewkę do zarumienienia, a gdy mięso w gulaszu będzie już miękkie, dodaj warzywa z patelni wraz z papryczką chili.
  5. Podgrzewaj kolejne 10 minut lub do momentu, aż warzywa staną zmiękną, po czym dodaj masło orzechowe i keczup. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, dopraw w razie potrzeby i podawaj  z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

gulasz_wolowy_na_mleku_kokosowym

English version

Beef stew with coconut milk

(8 servings)

Ingredients:

  • 1 tbsp of butter
  • 1 tbsp of vegetable oil
  • 1 kg stewing beef, chopped into 2 cm dice
  • 8 garlic cloves, crushed
  • 2 onions, chopped
  • 5 ripe tomatoes, diced
  • brown sugar, salt and pepper to taste
  • 2 bay leaves
  • 1 cup beef or chicken stock
  • 1×400 ml can of coconut milk
  • 4 medium potatoes, cut into cubes
  • 1 carrot, peeled and diced
  • 1 large red/green bell pepper, diced
  • 2 chilli peppers, chopped
  • 3 tbsp ketchup
  • 4 tbsp, rpeanut butter

Preparation:

  1. Heat oil and butter over medium to high heat in a pot, add the beef and cook until browned of all sides. Transfer beef on the plate and set aside.
  2. In the remaining fat, cook garlic cloves and onions for a minute, add tomatoes and cook for about 3-4 minutes and return the beef to the pan. Stir, season with sugar, salt, pepper and add the bay leaves.
  3. Add in the beef stock and the coconut milk, bring to a boil, lower the heat, cover and simmer until the meat is fork tender about 1 ½ h stirring from time to time.
  4. In the meantime, heat a little oil in the deep pan, cook the chopped bell pepper, potatoes and carrots and when the meat is already tender, add the vegetables and chilli pepper.
  5. Continue to cook for about 10 minutes or until the vegetable are tender, next stir in the peanut butter and tomato ketchup. Simmer for 5 minutes, season if necessary and serve!

Enjoy!

gulasz_wolowy_na_mleku_kokosowym

Share the post "Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, masło orzechowe, mięso, mleko kokosowe, obiad, papryka, pomidor, wołowina, ziemniaki

« Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles
Pieczone letnie warzywa / Roasted summer vegetables »

Comments

  1. CookUp says

    2 września 2019 at 17:06

    Na takie wyśmienite połączenie warto czekać, a każdy dobry gulasz wymaga czasu. Trio wołowiny, mleka kokosowego i masła orzechowego brzmi przepysznie, wygląda jeszcze lepiej na zdjęciach, a musi smakować tak, że od razu poprosimy 2 porcje! 😉

    Odpowiedz
  2. Lula says

    27 października 2020 at 07:42

    Czy te papryczki chilli powinny być z pestkami czy bez?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 października 2020 at 08:34

      To zależy, jeżeli ktoś lubi ekstremalnie pikantne jedzenie, to może pestki zostawić 😉

      Odpowiedz
      • Lula says

        1 listopada 2020 at 14:26

        Zrobiłam! Wyszło przepyszne! Super przepis!

        Odpowiedz

Trackbacks

  1. Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk | FlyB Kulinaria pisze:
    24 sierpnia 2019 o 12:01

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

SUEÑO Cafe & Tapas Bar – recenzja

Makaron-z-kielbasa-i-brokulami-Sausage-and-broccoli-pasta

Makaron z kiełbasą i brokułami / Sausage and broccoli pasta

Angielskie smażone miodowe muffiny śniadaniowe (english muffins)

Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku / Indonesian pork tenderloin

Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress