Share the post "Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli / Butternut squash, chilli & coconut soup"
Dynia, mocno niedoceniana w moich rodzinnych stronach. Tak na prawdę, poznałam jej smak całkiem niedawno, gdy zupą dyniową poczęstowała mnie moja siostra i zakochałam się w tym smaku:). Na tej stronie znalazłam o dyni mnóstwo ciekawych informacji, m.in. na temat jej wartości odżywczych i właściwości leczniczych.
Dynia jest zasobna w wiele cennych składników mineralnych, m.in. potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Miąższ dyni zawiera szczególnie dużo ma prowitaminy A (beta-karoten – przeciwutleniacz zapobiegający powstawaniu chorób nowotworowych), E oraz witamin B1 i B2. Zawiera też witaminy C i PP, kwas foliowy i pantotenowy, a także błonnik i pektyny. 100 g dyni dostarcza od 15 do 28 kcal. Kaloryczność dyni zmienia się w zależnie od warunków klimatyczno-hodowlanych, w których dojrzewał owoc.
Znajdujące się w dyni witaminy korzystnie wpływają na wzrok, pracę serca i układu trawiennego. Regulują przemianę materii, wykazują działanie odtruwające i odwadniające. Najwięcej prowitaminy A, witaminy C oraz cukrów zawierają owoce w pełni dojrzałe. Nawet po dwóch miesiącach przechowywania ilość cukrów, prowitaminy A i witaminy C nie ulega zmianie. Po tym okresie ilość tych witamin i cukrów powoli maleje. Dynia dobrze się przechowuje w chłodnym, przewiewnym i suchym pomieszczeniu.
Pestki dyni zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, żywice, aminokwasy (alanina, glicyna, kwas glutaminowy) fitosterole. Fitosterole należą do złożonych substancji chemicznych, którym udowodniono profilaktyczne działanie w zapobieganiu schorzeniom prostaty. O pestkach dyni nie powinny zapominać osoby walczące z trądzikiem czy wypadaniem włosów. Przysmak ten wpływa także na procesy przemiany materii, a to ze względu na obecność lecytyny, która także bierze udział w syntezie przekaźników bodźców nerwowych. Wpływa w ten sposób na czynność mózgu i układu nerwowego.Pestki dyni mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu oraz profilaktyce stanów zapalnych skóry i błon śluzowych, łuszczeniu naskórka, wypadaniu włosów oraz w profilaktyce przeciw miażdżycowej. Pestki dyni stosuje się również jako lek przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego (tasiemce i glisty ludzkie). Pestki dyni można jadać zaraz po wydrążeniu z owocu lub po wysuszeniu. Świeże i prażone pestki świetnie nadają się jako smakowy dodatek do potraw.
Podsumowując, jedzmy dynię gdyż jest pyszna, zdrowa i niskokaloryczna! 🙂 Ja dziś proponuję ją w formie orientalnej zupy, z chilli, mleczkiem kokosowym i mnóstwem aromatycznych przypraw. Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Bill’s Everyday Asian”.
Scroll down for English
Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli
(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku ( ja daję rzepakowy)
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwone chilli, posiekane
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 kg dyni, obranej, bez nasion i posiekanej w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki, do smaku
- trochę mleka kokosowego do polania zupy w miseczkach
- 1 czerwone chili, pokrojone pod kątem w cienkie plasterki
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry, do posypania
Przygotowanie:
- W rondelku średniej wielkości rozgrzej olej, po czym włóż czosnek i resztę suchych przypraw i smaż na średnim ogniu przez 1 minutę, aż poczujesz intensywny ich zapach. Włóż dynię, marchewkę i gotuj całość, mieszając od czasu do czasu, przez kolejną minutę.
- Wlej do rondla 1,5 litra wody (lub bulionu jeśli akurat masz pod ręką), doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 25-30 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie po lekkim schłodzeniu zmiksuj zawartość rondla na gładki krem. Wlej mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki, następnie dopraw do smaku solą morską.
- Wlej zupę do przygotowanych 4 miseczek, skrop mlekiem kokosowym, posyp chilli i kolendrą.
English version
Butternut Squash, Chilli & Coconut Soup
(4 servings)
Ingredients:
- 2 tbs light-flavoured oil
- 3 garlic cloves, roughly chopped
- 1 red chilli, chopped
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- 1 tsp ground cinnamon
- 1 tsp ground paprika
- 1 kg butternut squash, peeled, de-seeded and chopped
- 2 carrots, roughly chopped
- 200 ml coconut milk
- 3 tbs fish sauce
- 2 tbs lime juice, to taste
- extra coconut milk, to drizzle
- 1 red chilli, finely sliced on an angle
- 2 tbs chopped coriander leaves
Preparation:
- Heat the oil in a medium sized saucepan. Add the garlic and spices over medium heat for 1 minute until fragrant. Add the butternut squash and carrot and cook, stirring, over medium heat for a further minute.
- Add 1,5 litres water and bring to the boil, then reduce the heat and simmer for 25-30 minutes or until the vegetables are soft. Cool slightly and puree until smooth. Add the coconut milk, fis sauce and lime juice and season with sea salt to taste.
- Ladle into four serving bowls, drizzle with th extra coconut milk and dress with the chilli and coriander leaves.
[…] kolejna, po wersji azjatyckiej, propozycja zupy dyniowej, tym razem bardziej tradycyjna. Bardzo aromatyczna zupa-krem z dyni, […]