Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli / Butternut squash, chilli & coconut soup

Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli / Butternut squash, chilli & coconut soup

by Dzi 1 Comment

Share the post "Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli / Butternut squash, chilli & coconut soup"

  • Facebook
  • X

Dynia, mocno niedoceniana w moich rodzinnych stronach. Tak na prawdę, poznałam jej smak całkiem niedawno, gdy zupą dyniową poczęstowała mnie moja siostra i zakochałam się w tym smaku:). Na tej stronie znalazłam  o dyni mnóstwo ciekawych informacji, m.in. na temat jej wartości odżywczych i właściwości leczniczych.

Dynia jest zasobna w wiele cennych składników mineralnych, m.in. potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Miąższ dyni zawiera szczególnie dużo ma prowitaminy A (beta-karoten – przeciwutleniacz zapobiegający powstawaniu chorób nowotworowych), E oraz witamin B1 i B2. Zawiera też witaminy C i PP, kwas foliowy i pantotenowy, a także błonnik i pektyny. 100 g dyni dostarcza od 15 do 28 kcal. Kaloryczność dyni zmienia się w zależnie od warunków klimatyczno-hodowlanych, w których dojrzewał owoc.

Znajdujące się w dyni witaminy korzystnie wpływają na wzrok, pracę serca i układu trawiennego. Regulują przemianę materii, wykazują działanie odtruwające i odwadniające. Najwięcej prowitaminy A, witaminy C oraz cukrów zawierają owoce w pełni dojrzałe. Nawet po dwóch miesiącach przechowywania ilość cukrów, prowitaminy A i witaminy C nie ulega zmianie. Po tym okresie ilość tych witamin i cukrów powoli maleje. Dynia dobrze się przechowuje w chłodnym, przewiewnym i suchym pomieszczeniu.

Pestki dyni zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, żywice, aminokwasy (alanina, glicyna, kwas glutaminowy) fitosterole. Fitosterole należą do złożonych substancji chemicznych, którym udowodniono profilaktyczne działanie w zapobieganiu schorzeniom prostaty. O pestkach dyni nie powinny zapominać osoby walczące z trądzikiem czy wypadaniem włosów. Przysmak ten wpływa także na procesy przemiany materii, a to ze względu na obecność lecytyny, która także bierze udział w syntezie przekaźników bodźców nerwowych. Wpływa w ten sposób na czynność mózgu i układu nerwowego.Pestki dyni mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu oraz profilaktyce stanów zapalnych skóry i błon śluzowych, łuszczeniu naskórka, wypadaniu włosów oraz w profilaktyce przeciw miażdżycowej. Pestki dyni stosuje się również jako lek przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego (tasiemce i glisty ludzkie). Pestki dyni można jadać zaraz po wydrążeniu z owocu lub po wysuszeniu. Świeże i prażone pestki świetnie nadają się jako smakowy dodatek do potraw.

Podsumowując, jedzmy dynię gdyż jest pyszna, zdrowa i niskokaloryczna! 🙂 Ja dziś proponuję ją w formie orientalnej zupy, z chilli, mleczkiem kokosowym i mnóstwem aromatycznych przypraw. Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Bill’s Everyday Asian”.

Scroll down for English

Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku ( ja daję rzepakowy)
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwone chilli, posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 kg dyni, obranej, bez nasion i posiekanej w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki, do smaku
  • trochę mleka kokosowego do polania zupy w miseczkach
  • 1 czerwone chili, pokrojone pod kątem w cienkie plasterki
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry, do posypania

Przygotowanie:

  1. W rondelku średniej wielkości rozgrzej olej, po czym włóż czosnek i resztę suchych przypraw i smaż na średnim ogniu przez 1 minutę, aż poczujesz intensywny ich zapach. Włóż dynię, marchewkę i gotuj całość, mieszając od czasu do czasu, przez kolejną minutę.
  2. Wlej do rondla 1,5 litra wody (lub bulionu jeśli akurat masz pod ręką), doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 25-30 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie po lekkim schłodzeniu zmiksuj zawartość rondla na gładki krem. Wlej mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki, następnie dopraw do smaku solą morską.
  3. Wlej zupę do przygotowanych 4 miseczek, skrop mlekiem kokosowym,   posyp chilli i kolendrą.
Smacznego!

English version

Butternut Squash, Chilli & Coconut Soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tbs light-flavoured oil
  • 3 garlic cloves, roughly chopped
  • 1 red chilli, chopped
  • 1 tsp ground cumin
  • 1 tsp ground coriander
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 1 tsp ground paprika
  • 1 kg butternut squash, peeled, de-seeded and chopped
  • 2 carrots, roughly chopped
  • 200 ml coconut milk
  • 3 tbs fish sauce
  • 2 tbs lime juice, to taste
  • extra coconut milk, to drizzle
  • 1 red chilli, finely sliced on an angle
  • 2 tbs chopped coriander leaves

Preparation:

  1. Heat the oil in a medium sized saucepan. Add the garlic and spices over medium heat for 1 minute until fragrant. Add the butternut squash and carrot and cook, stirring, over medium heat for a further minute.
  2. Add 1,5 litres water and bring to the boil, then reduce the heat and simmer for 25-30 minutes or until the vegetables are soft. Cool slightly and puree until smooth. Add the coconut milk, fis sauce and lime juice and season with sea salt to taste.
  3. Ladle into four serving bowls, drizzle with th extra coconut milk and dress with the chilli and coriander leaves.
Enjoy!

Share the post "Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli / Butternut squash, chilli & coconut soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: Bill Granger, chilli, dynia, kuchnia azjatycka, przystawka, sos rybny, zioła, zupa

« Malezyjskie curry z kurczakiem / Malaysian chicken curry
Kremowa polenta z mascarpone i parmezanem / Creamy mascarpone polenta with parmesan »

Trackbacks

  1. Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem/Pumpkin soup with chicken and orzo | karmelowy pisze:
    12 listopada 2013 o 19:05

    […] kolejna, po wersji azjatyckiej, propozycja zupy dyniowej, tym razem bardziej tradycyjna. Bardzo aromatyczna zupa-krem z dyni, […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Bagietki francuskie Julii Child

Stek z rostbefu wołowego z sosem z pasty miso i pomarańczy.

Łatwa tarta serowa z białą czekoladą i borówką amerykańską

Warsztaty w Akademii Smaku Bosch – relacja

Szybkie-curry-z-kurczakiem-i-szpinakiem-Easy-chicken-and-spinach-curry

Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress