Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Smażone młode ziemniaki ze szparagami i tymiankiem / Pan roasted potatoes and asparagus with thyme

Smażone młode ziemniaki ze szparagami i tymiankiem / Pan roasted potatoes and asparagus with thyme

by Dzi 1 Comment

Share the post "Smażone młode ziemniaki ze szparagami i tymiankiem / Pan roasted potatoes and asparagus with thyme"

  • Facebook
  • Twitter

Szparagów na rynku jakby coraz mniej, więc korzystajcie z ich dobrodziejstwa dopóki jest to jeszcze możliwe. Dziś proponuję pyszny dodatek do każdego dania głównego, chrupiące młode ziemniaczki z delikatnymi szparagami i tymiankiem, przygotowane na patelni. Szybkie łatwe i przepyszne. Polecam!

Scroll down for recipe in English

ziemniaki

Smażone ziemniaki ze szparagami i tymiankiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 800 g zielonych lub białych szparagów
  • 500 g młodych ziemniaków, umytych i wyszorowanych
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Wyszorowane, młode ziemniaki wrzuć do gotującej się, dobrze osolonej wody i gotuj przez 10 minut (lub dłużej jeżeli będą większe), aż będą prawie miękkie. Następnie odcedź je, odstaw do ostudzenia po czym pokrój w plastry (nie obieraj).
  2. Zielone szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce i pokrój na duże kawałki.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć szparagi, cebulę i czosnek i podsmaż do lekkiego zarumienienia.  Następnie dodaj ziemniaki i tymianek, po czym smaż przez około 10 minut, do ładnego zarumienienia.
  4. Dopraw solą, pieprzem i podawaj.

Smacznego!

ziemniaki

English version

Pan roasted potatoes and asparagus with thyme

(4 servings)

Ingredients:

  • 800 g green or white asparagus
  • 500 g baby potatoes, washed and scrubbed
  • 1 large onion, chopped
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 sprig of thyme
  • salt and pepper
  • 4 tablespoons canola oil

Preparation:

  1. Cook potatoes al dente in boiling, salted water, for about 10 minutes. Drip off, allow to cool and cut into rough slices (do not peel).
  2. Wash asparagus, cut off the woody ends, then cut into large pieces.
  3. Heat canola oil in a large pan.  Add asparagus, onions and garlic to the pan and fry until golden browned.  Then add potatoes and thyme and cook for about 10 minutes until all the ingredients  have a golden brown color.
  4. Season with salt and pepper and serve.

Enjoy!

ziemniaki

Share the post "Smażone młode ziemniaki ze szparagami i tymiankiem / Pan roasted potatoes and asparagus with thyme"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, obiad, szparagi, ziemniaki

« Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce
Restauracja Bałkański Kocioł – recenzja »

Comments

  1. Alina says

    23 lipca 2014 at 22:06

    Uwielbiam! Pysznie, sezonowo, u mnie zwykle z jajkiem sadzonym. A, że szparagi już się skończyły – ich miejsce zajęła fasolka szparagowa 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Burgery wołowe z karmelizowaną cebulką, pieczarkami i serem pleśniowym/Burgers with caramelized onion, mushroom and blue cheese sauce

Warsztaty z Masterchefem!

Prosta zupa z ziemniaków i pora Gordona Ramsaya

Hamburger doskonały Jamiego Olivera

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress