Share the post "Smażone młode ziemniaki ze szparagami i tymiankiem / Pan roasted potatoes and asparagus with thyme"
Szparagów na rynku jakby coraz mniej, więc korzystajcie z ich dobrodziejstwa dopóki jest to jeszcze możliwe. Dziś proponuję pyszny dodatek do każdego dania głównego, chrupiące młode ziemniaczki z delikatnymi szparagami i tymiankiem, przygotowane na patelni. Szybkie łatwe i przepyszne. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Smażone ziemniaki ze szparagami i tymiankiem
(4 porcje)
Składniki:
- 800 g zielonych lub białych szparagów
- 500 g młodych ziemniaków, umytych i wyszorowanych
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 gałązka świeżego tymianku
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Wyszorowane, młode ziemniaki wrzuć do gotującej się, dobrze osolonej wody i gotuj przez 10 minut (lub dłużej jeżeli będą większe), aż będą prawie miękkie. Następnie odcedź je, odstaw do ostudzenia po czym pokrój w plastry (nie obieraj).
- Zielone szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce i pokrój na duże kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć szparagi, cebulę i czosnek i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj ziemniaki i tymianek, po czym smaż przez około 10 minut, do ładnego zarumienienia.
- Dopraw solą, pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Pan roasted potatoes and asparagus with thyme
(4 servings)
Ingredients:
- 800 g green or white asparagus
- 500 g baby potatoes, washed and scrubbed
- 1 large onion, chopped
- 2 cloves garlic, minced
- 1 sprig of thyme
- salt and pepper
- 4 tablespoons canola oil
Preparation:
- Cook potatoes al dente in boiling, salted water, for about 10 minutes. Drip off, allow to cool and cut into rough slices (do not peel).
- Wash asparagus, cut off the woody ends, then cut into large pieces.
- Heat canola oil in a large pan. Add asparagus, onions and garlic to the pan and fry until golden browned. Then add potatoes and thyme and cook for about 10 minutes until all the ingredients have a golden brown color.
- Season with salt and pepper and serve.
Enjoy!
Alina says
Uwielbiam! Pysznie, sezonowo, u mnie zwykle z jajkiem sadzonym. A, że szparagi już się skończyły – ich miejsce zajęła fasolka szparagowa 🙂