Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami

Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami"

  • Facebook
  • Twitter

Po raz kolejny firma Ballarini oddała w moje dobre ręce patelnię, tym razem głęboką patelnię indukcyjną z linii POSITANO. Przyjęłam propozycję testu z przyjemnością, gdyż pierwsza patelnia do naleśników tej firmy którą recenzowałam, jest w tej chwili gwiazdą w mojej kuchni:)

positano1

Pierwsze wrażenie? Porządna, zwarta konstrukcja i jakby inaczej wyglądająca powierzchnia. Jak się doczytałam na stronie producenta składa się ona z trzech warstw, a warstwa wierzchnia, czyli najważniejsza, wzmacniana jest bardzo twardymi cząsteczkami ceramicznymi. Powłoka ta należy do kategorii non-stick – oznacza to, że potrawy nie przywierają do niej nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu. Patelnia współpracuje ze wszystkimi kuchenkami, oprócz indukcyjnej można smażyć na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych.

Dużą zaletą mojej wersji patelni są jej wysokie ścianki boczne, dzięki czemu znakomicie nadaje się do duszenia mięs, gulaszów czy innych potraw. Rewelacja.

positano

Przejdźmy do konkretów. Postanowiłam wypróbować ją w sposób dosyć ekstremalny, bo wymyśliłam sobie steki. Miałam dwa piękne z polędwicy wołowej, a w związku z tym, że jestem na diecie, wszystko przygotowałam bez użycia nawet kropli tłuszczu. Zgodnie z zapowiedzią producenta, steki i warzywa dosłownie pływały po patelni, nic nie przywarło ani nie wykazywało najmniejszych tendencji. Smażyłam je metodą Hestona Blumenthala (15 s z każdej strony aż do osiągnięcia odpowiedniego wysmażenia)  i steki wyszły idealne, soczyste i pełne smaku. Podane wraz z warzywami stworzyły przepyszne dania. Polecam!

Scroll down for recipe in English

steki

stek

Stek z polędwicy wołowej z dynią, pieczarkami i karmelizowaną cebulką

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 steki z polędwicy wołowej (po 150-200 g każdy)
  • 2 średnia cebula, pokrojone w plasterki
  • 2 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę
  • 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól i pieprz
  • tymianek

Przygotowanie:

  1. Dopraw steki solą (nie pieprzem) i rozgrzej patelnię na dużym ogniu aż do dymienia. Na tym etapie nie dodawaj oleju, jeżeli steki na pewno nie przywrą, a  danie będzie mniej kaloryczne:) Smaż steki po 15 s z każdej stron aż temperatura wewnętrzna wyniesie 63 oC (medium rare) lub  71 oC (medium). Wyjmij steki z patelni i odstaw aby odpoczęły.
  2. Na tej samej patelni rozgrzej olej, włóż dynię wraz z cebulą i smaż do zeszklenia. Dopraw solą i pieprzem, po czym podsmaż jeszcze przez chwilę, aż dynia wraz z cebulą zaczną się rumienić i włóż pieczarki.
  3. Wlej wino i gotuj na dużym ogniu aż prawie całkowicie odparuje po czym dodaj bulion. Smaż całość przez 5 minut, dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  4. Pokrój steki w plastry i podaj go z warzywami i frytkami bądź opiekanymi ziemniaczkami.

 

Smacznego!

stek

English version

Beef steak with pumpkin, mushroom and caramelized onion

(2 servings)

Ingredients:

  • 2×150-200 g beef tenderloin steaks
  • 2 medium onion sliced
  • 2 cups pumpkin, diced
  • 2 cup thick slices mushroom
  • 1 tablespoon of vegetable oil
  • 1/2 cup dry white wine
  • 1/2 cup chicken stock
  • salt and pepper
  • thyme

Preparation:

  1. Season steaks with salt on both sides. Heat the pan until it starts to smoke. No need to add oil, if the pan is very hot the steak will not stick. Add the steak to the grill and after 15 s turn to the other side and cook for another 15 s and repeat until internal temperature reaches 63 oC for medium rare or 71 oC for medium doeness (my favourite). Remove steak from pan and let it rest before serving.
  2. Heat oil in the pan, add the onion and pumpkin and sauté until translucent, add salt to the onion and sauté some more. When the onion and pumpkin starts to turn light brown, add the mushrooms.
  3. When the vegetables, turn brown pour the wine, cook until almost evaporate and add chicken stock. Cook for 5 minutes, next turn off heat and keep a side.
  4. Serve sliced steak with vegetables and roasted potatoes.

Enjoy!

 

Share the post "Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa, Testy i recenzje Tagged With: dynia, grzyby, Heston Blumenthal, mięso, pieczarki, recenzja, stek, wołowina

« Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup
Puree z dyni i pomidorów / Pumpkin and tomato puree »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Osso buco z pieczoną dynią / Osso buco with roasted butternut squash

Makaron-z-kielbasa-i-brokulami-Sausage-and-broccoli-pasta

Makaron z kiełbasą i brokułami / Sausage and broccoli pasta

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

World Baking Day i anielskie ciasto z sosem truskawkowym. Dla kogo Ty upieczesz ciasto?

Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress