Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makron z boczkiem i brokułami w sosie serowym / Cheesy bacon and broccoli pasta

Makron z boczkiem i brokułami w sosie serowym / Cheesy bacon and broccoli pasta

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Makron z boczkiem i brokułami w sosie serowym / Cheesy bacon and broccoli pasta"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję coś szybkiego i pysznego na satysfakcjonujący obiad, który docenią szczególnie Ci pracujący do późna 🙂 Makaron z podsmażonym boczkiem i kiełbasą, brokułami i pysznym sosem serowym z pewnością zadowolą całą rodzinę. Co więcej, to danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam gorąco!

Makron-z-boczkiem-i-brokulami-w-sosie-serowym-Cheesy-bacon-and-broccoli-pasta

Scroll down for recipe in English

Makron z boczkiem i brokułami w sosie serowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu
  • 1 brokuł, podzielony na małe różyczki
  • olej do smażenia
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 250 g boczku i kiełbasy, pokrojonych w kostkę
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 140 g sera żółtego (bursztyn, cheddar lub inny ulubiony), startego na tarce
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a na ostanie 5 minut dorzuć różyczki brokuła. Odcedź i odstaw.
  2. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu łyżkę oleju, wrzuć boczek i kiełbasę o podsmaż przez 5 minut aż się ładnie zarumienią.
  3. Dodaj cebulę, podsmaż do jej zeszklenia i dodaj czosnek. Podsmaż całość mieszając od czasu do czasu przez kolejną minutę.
  4. Dodaj śmietankę, musztardę i ser i podgrzewaj aż ser się rozpuści a sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  5. Na koniec wmieszaj makaron z brokułami, podgrzej przez chwilę i podawaj.

Smacznego!

Makron-z-boczkiem-i-brokulami-w-sosie-serowym-Cheesy-bacon-and-broccoli-pasta

English version

Cheesy bacon and broccoli pasta

(4 servings)

Ingredients:

  • 300 g pasta of Your choice
  • 1 broccoli, cut into smal florets
  • oil for frying
  • 1 onion, diced
  • 250 g of bacon and sausage, diced
  • 300 ml of double cream
  • 1 tablespoon of Dijon mustard
  • 140 g cheese of your choice (eg. cheddar), grated
  • salt, pepper

Preparation:

  1. Cook the pasta according to the package directions, add broccoli florets for the last 5 minutes , drain and set aside.
  2. Heat large and deep pan over high heat with a tablespoon of oil, add bacon and sausage and cook fro 5 minutes until browned.
  3. Add onion, cook stirring from time to time until translucent and add garlic. Stir and cook for one more minute.
  4. Add cream, mustard and cheese and heat until cheese dissolves and the sauce slightly thickens. Season with salt and pepper if necessary.
  5. At the end stir in the pasta with broccoli, cook until warm and serve.

Enjoy!

Makron-z-boczkiem-i-brokulami-w-sosie-serowym-Cheesy-bacon-and-broccoli-pasta

Share the post "Makron z boczkiem i brokułami w sosie serowym / Cheesy bacon and broccoli pasta"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: boczek, brokuły, kiełbasa, makaron, mięso, obiad, ser

« Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin
Surówka z marchewki i pora / Carrot and leek slaw »

Comments

  1. Restauracja włoska Kraków | DaPietro.pl says

    22 września 2017 at 10:50

    Niesamowite danie! Już czuję w powietrzu zapach boczku w połączeniu z aromatem brokuła. Pozdrawiamy – DaPietro

    Odpowiedz
  2. oryginalnysmak.pl says

    22 września 2017 at 22:32

    Pycha 🙂

    Odpowiedz
  3. Patryk says

    23 września 2017 at 15:11

    Wow, ale pysznie wygląda to danie – nic tylko wsuwać, dziękuje za fajny przepis.

    Odpowiedz
  4. Mania says

    24 września 2017 at 21:43

    Uwielbiam makaron, już normalnie zgłodniałam patrząc na twoje zdjęcia. Boczek i brokuły to dobre połączenie, mąż będzie zachwycony jak jutro zrobię to na obiad.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 września 2017 at 22:03

      🙂

      Odpowiedz
  5. viwal says

    5 października 2017 at 22:33

    Mam pytanie boczek surowy v
    czy wędzony

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 października 2017 at 09:09

      ja daję zazwyczaj wędzony:)

      Odpowiedz
  6. Tomeq says

    2 lutego 2021 at 21:22

    Serio ? Boczek smażyć na oleju ? Przecież to będzie tłustsze niż dupsko Pawłowicz.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 lutego 2021 at 21:27

      Wprawdzie takiego dupska się jeszcze nie dorobiłam 😛 Jednak jak najbardziej olej można pominąć. Jak kto lubi:)

      Odpowiedz
  7. ORDYNUS says

    27 grudnia 2022 at 20:08

    No i mam pomysł na kolację! Makaron rządzi!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Łatwa konfitura z jabłek / Easy apple jam

Test ekspresu Cafissimo Latte

Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly

Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

ciasto miodowe z jablkami / Honey apple cake

2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress