Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim

Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim"

  • Facebook
  • Twitter

Po ostatnim moim wyczynie kulinarnym został mi kawałek udźca wołowego. W związku z tym, że było go niewiele a obiad musiał wystarczyć dla dwóch osób, postanowiłam zrobić wołowinę z makaronem w stylu azjatyckim. Ostatnio interesuję się tym rodzajem kuchni, więc postanowiłam poeksperymentować. Jakiś czas temu dostałam też w prezencie żeliwnego woka, jego sezonowanie zajęło mi sporo czasu i wysiłku, więc czas był najwyższy żeby go wypróbować na poważnie. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące, poza tym jego wykonane jest szybkie i proste:).

Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim ( 2 porcje)

Składniki:

  • 150-200 g makaronu (u mnie pół opakowania chińskiego makaronu „3 minutowego”)
  • 200 g wołowiny pokrojonej w paseczki
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 1 papryczka chilli pokrojona w cienkie plasterki
  • ok. 2 cm świeżego imbiru startego na tarce
  • 1 marchewka obrana i pokrojona w cienkie paski
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w paski
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 2 dymki pokrojone w plasterki wraz ze szczypiorem
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 50 ml wody

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,odcedź i odłóż na później.
  2. Do mocno nagrzanego woka (lub głębokiej patelni) wlej olej i włóż wołowinę. Obsmaż ze wszystkich stron, uważaj aby mięsa nie przypalić. W razie potrzeby dolewaj wody.
  3. Następnie dodaj marchewkę i smaż następne kilka minut, gdy będzie półtwarda dodaj paprykę i seler naciowy i duś do miękkości.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj sos sojowy,wodę,czosnek,chilli,imbir i cukier. Wlej mieszankę do woka i dokładnie wymieszaj. Gotuj wszystko jeszcze ok. 5 min, po tym czasie dodaj dymkę ze szczypiorkiem.
  5. Ostatnim etapem jest dodanie do woka makaronu. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe.
Smacznego!

Share the post "Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: chilli, imbir, makaron, mięso, obiad, seler naciowy, sos sojowy, wołowina

« Gulasz wołowy z czerwonym winem i problem marnowania jedzenia
Camembert zapiekany z karmelizowaną cebulą w cieście francuskim »

Comments

  1. Ania says

    1 stycznia 2013 at 16:27

    uwielbiam kuchnię azjatycką, a to danie idealne wpasowuje się w moje kubki smakowe:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 stycznia 2013 at 16:40

      Ja właśnie zaczynam moją przygodę z tego typu kuchnią, zaopatrzyłam się już w dosyć obszerne zasoby merytoryczne i niedługo przejdę do praktyki:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce

Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce

Owsianka z powidłami, liczi i smoczym owocem (pitahayą)

Warsztaty fotograficzne z Milką

Szybka-quesadilla-z-wolowina-Easy-beef-quesadilla

Szybka quesadilla z wołowiną / Easy beef quesadilla

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress