Share the post "Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake"
Dziś przedstawiam pomysł na szybki i pyszny obiad w zabieganym tygodniu. Makaron w sosie pomidorowym z kawałkami kurczaka, szpinakiem i grzybami, zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli. Takie połączenie zawsze i wszystkim smakuje. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami
(6 porcji)
Składniki:
- 220 g ulubionego makaronu
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
- 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku, podgrzanego przez 4 minuty w mikrofalówce, odciśniętego z nadmiaru wody
- 2 piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w kostkę
- 220 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 200 g serka śmietankowego
- 2 szklanki startej na tarce mozzarelli
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść średniej wielkości naczynie do zapiekania.
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale odcedź je chwilę przed momentem osiągnięcia al dente. Przelej go zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.
- Na patelni rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj kurczaka i dokładnie obsmaż z każdej strony aż będzie gotowy. Dopraw całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec wmieszaj pieczarki i smaż, aż odparują ich soki, około 10 minut.
- W dużej misce lub już bezpośrednio w naczyniu do zapiekania wymieszaj makaron, kurczaka, pomidory, szpinak, serek śmietankowy i cukier, po czym posyp całość serem.
- Piecz przez 15 minut bez przykrycia, aż ser się roztopi, po czym włącz funkcję grilla 2-3 minuty aby się ładnie zarumienił.
- Podawaj zapiekankę natychmiast.
Smacznego!
English version
Chicken, mushroom and spinach pasta bake
(6 servings)
Ingredients:
- 220 g pasta
- 1 onion, diced
- 1 teaspoon garlic, minced
- 300 g fresh or frozen spinach, cooked for 4 minutes in a microwave and drained of water
- 2 boneless, skinless chicken breasts, cubed
- 220 g mushrooms, sliced
- 1 can (400 g) diced tomatoes
- 200 g cream cheese
- 2 cups mozzarella cheese, shredded
- 2 teaspoons sugar
- 1/4 teaspoon provencal herbs
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC and grease medium baking dish.
- Cook the pasta according to package directions, until just before al dente. Drain the pasta and rinse with cold water.
- Saute the onions and garlic in olive or canola oil over medium high heat until translucent. Add chicken cubes and cook until cooked through. Season with salt, pepper and herbs and mix to combine. Add mushrooms and simmer until the mushrooms cook down and liquid evaporates, about 10 minutes.
- In a large mixing bowl, combine the pasta, chicken mixture, tomatoes with their liquid, spinach, cream cheese and sugar.
- Spread the pasta mixture onto a baking dish and top with the cheese. Bake for 15 minutes uncovered until cheese melts and is bubbly. Broil for 2-3 minutes if needed to get a golden crust.
- Serve hot!
Enjoy!
Brubeck says
Nie zezwalam na dodawanie takich zdjęć kiedy jestem w pracy a do obiadu zostało jeszcze kilka godzin!
Dzi says
Trzeba spojrzeć na to inaczej. Już za kilka godzin będzie można sobie taką zapiekankę zrobić! 🙂
Leszek says
Wygląda super, spróbuje upiec, chociaż tego kurczaka wolę wymienić na łososia, za kurczakiem nie przepadam 🙂
Dzi says
Tutaj akurat swobodnie można zamieniać i podmieniać zgodnie z własnymi upodobaniami:)
jacek says
Teraz wymyśliłeś przecież łosoś nie będzie to takiej zapiekanki pasował…
Dzi says
Czy ja wiem? Wypróbuję i dam znać:)
olszak.radek says
uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki makaronowe, a tutaj nie dość że makaron to jeszcze mój ulubiony kurczak i szpinak, pychota musi to być
Dzi says
🙂
Jakub says
Bardzo ciekawe połączenie szpinaku i grzybów. Do tego kurczak. Zapowiada się pyszna uczta. A jakby tego było mało to wszystko to zapiekane serem. Pomysł trafia na moją listę do zrobienia w tym tygodniu 🙂 Dzięki za inspiracje.
Dzi says
Polecam sie;)
Kasha says
jaki serek śmietankowy byłby najlepszy? Chodzi o typ almette czy raczej serek jogurtowy?:)
Dzi says
W tej zapiekance należy użyć serka typu almette.
Ewa says
Wczoraj zrobiłam na obiad , wyszło idealnie. Gorąco polecam !!!!
Dzi says
Cieszę się, że smakowała! 🙂