Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake

by Dzi 15 komentarzy

Share the post "Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam pomysł na szybki i pyszny obiad w zabieganym tygodniu. Makaron w sosie pomidorowym z kawałkami kurczaka, szpinakiem i grzybami, zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli. Takie połączenie zawsze i wszystkim smakuje. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zapiekanka

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami

(6 porcji)

Składniki:

  • 220 g ulubionego makaronu
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku, podgrzanego przez 4 minuty w mikrofalówce, odciśniętego z nadmiaru wody
  • 2 piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w kostkę
  • 220 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 200 g serka śmietankowego
  • 2 szklanki startej na tarce mozzarelli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść średniej wielkości naczynie do zapiekania.
  2. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale odcedź je chwilę przed momentem osiągnięcia al dente. Przelej go zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.
  3. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu  trochę oleju i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj kurczaka i dokładnie obsmaż z każdej strony aż będzie gotowy. Dopraw całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec wmieszaj pieczarki i smaż, aż odparują ich soki, około 10 minut.
  4. W dużej misce lub już bezpośrednio w naczyniu do zapiekania wymieszaj makaron, kurczaka, pomidory, szpinak, serek śmietankowy i cukier, po czym posyp całość serem.
  5. Piecz przez 15 minut bez przykrycia, aż ser się roztopi, po czym włącz funkcję grilla  2-3 minuty aby się ładnie zarumienił.
  6. Podawaj zapiekankę natychmiast.

Smacznego!

zapiekanka

English version

Chicken, mushroom and spinach pasta bake

(6 servings)

Ingredients:

  • 220 g pasta
  • 1 onion, diced
  • 1 teaspoon garlic, minced
  • 300 g fresh or frozen spinach, cooked for 4 minutes in a microwave and drained of water
  • 2 boneless, skinless chicken breasts, cubed
  • 220 g mushrooms, sliced
  • 1 can (400 g) diced tomatoes
  • 200 g cream cheese
  • 2 cups mozzarella cheese, shredded
  • 2 teaspoons sugar
  • 1/4 teaspoon provencal herbs
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC and grease medium baking dish.
  2. Cook the pasta according to package directions, until just before al dente. Drain the pasta and rinse with cold water.
  3. Saute the onions and garlic in olive or canola oil over medium high heat until translucent. Add chicken cubes and cook until cooked through. Season with salt, pepper and herbs and mix to combine. Add mushrooms and simmer until the mushrooms cook down and liquid evaporates, about 10 minutes.
  4. In a large mixing bowl, combine the pasta, chicken mixture, tomatoes with their liquid, spinach, cream cheese and sugar.
  5. Spread the pasta mixture onto a baking dish and top with the cheese. Bake  for 15 minutes uncovered until cheese melts and is bubbly. Broil for 2-3 minutes if needed to get a golden crust.
  6. Serve hot!

Enjoy!

zapiekanka

 

Share the post "Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: grzyby, kurczak, makaron, mięso, mozzarella, pieczarki, ser, szpinak, zapiekanka

« Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake
Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes »

Comments

  1. Brubeck says

    24 października 2014 at 09:01

    Nie zezwalam na dodawanie takich zdjęć kiedy jestem w pracy a do obiadu zostało jeszcze kilka godzin!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 października 2014 at 09:08

      Trzeba spojrzeć na to inaczej. Już za kilka godzin będzie można sobie taką zapiekankę zrobić! 🙂

      Odpowiedz
  2. Leszek says

    29 października 2014 at 15:14

    Wygląda super, spróbuje upiec, chociaż tego kurczaka wolę wymienić na łososia, za kurczakiem nie przepadam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 października 2014 at 16:14

      Tutaj akurat swobodnie można zamieniać i podmieniać zgodnie z własnymi upodobaniami:)

      Odpowiedz
    • jacek says

      30 października 2014 at 12:35

      Teraz wymyśliłeś przecież łosoś nie będzie to takiej zapiekanki pasował…

      Odpowiedz
      • Dzi says

        30 października 2014 at 13:29

        Czy ja wiem? Wypróbuję i dam znać:)

        Odpowiedz
  3. olszak.radek says

    29 października 2014 at 23:52

    uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki makaronowe, a tutaj nie dość że makaron to jeszcze mój ulubiony kurczak i szpinak, pychota musi to być

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 października 2014 at 08:05

      🙂

      Odpowiedz
  4. Jakub says

    5 listopada 2014 at 08:45

    Bardzo ciekawe połączenie szpinaku i grzybów. Do tego kurczak. Zapowiada się pyszna uczta. A jakby tego było mało to wszystko to zapiekane serem. Pomysł trafia na moją listę do zrobienia w tym tygodniu 🙂 Dzięki za inspiracje.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 listopada 2014 at 09:17

      Polecam sie;)

      Odpowiedz
  5. Kasha says

    7 listopada 2015 at 13:36

    jaki serek śmietankowy byłby najlepszy? Chodzi o typ almette czy raczej serek jogurtowy?:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 listopada 2015 at 19:43

      W tej zapiekance należy użyć serka typu almette.

      Odpowiedz
  6. Ewa says

    9 kwietnia 2016 at 13:38

    Wczoraj zrobiłam na obiad , wyszło idealnie. Gorąco polecam !!!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 kwietnia 2016 at 15:24

      Cieszę się, że smakowała! 🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    20 listopada 2017 o 09:37

    […] automatycznie mamy więcej czasu dla siebie. Jeżeli jesteś fanem zapiekanek polecam także moją zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem i grzybami, makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem, czy zapiekankę makaronową z […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Currywurst

Currywurst

Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup

Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup

Tagliatelle-z-wolowina-porami-i-boczniakami-Beef-leek-and-oyster-mushrooms-tagliatelle

Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle

Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie

Postny-kapusniak-z-grzybami -Cabbage-and-mushroom-soup

Postny kapuśniak z grzybami / Cabbage and mushroom soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress