Ani się nie obejrzałam jak mojemu blogowi stukneły 2 latka i wciąż prowadzenie go sprawia mi ogromną frajdę! 🙂 W ramach podsumowania, przez te dwa lata opublikowałam ponad 500 postów, z czego prawie wszystkie zawierają przepisy na sprawdzone i tylko smaczne dania z całego świata. W tym czasie odwiedziło mój blog ponad 1,2 mln osób, zostało pozostawionych ponad 2 tys. komentarzy, a 2821 osób polubiło mój fanpage na Facebooku.
Dzięki temu blogowi, miałam możliwość bardzo pozytywnej współpracy wieloma firmami i agencjami, a moje przepisy znalazły się nawet w świątecznym e-booku!:) Bardzo dziękuję za to, że tutaj zaglądacie i za wszystkie maile i komentarze, które motywują mnie do dalszego działania.
W związku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na przepyszne, korzenne ciasto miodowe z jabłkami i kremem z serka śmietankowego. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ciasto miodowe z jabłkami
(8-10 porcji)
Składniki na ciasto:
- 440 g mąki uniwersalnej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 szklanka mocnej czarnej kawy
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1/2 szklanki brandy
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka ciemnego brązowego cukru
- 1/2 szklanki cukru
Składniki na jabłka w miodzie:
- 2 łyżki masła
- 4 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w 1 cm kostkę
- 1/4 szklanki miodu
Składniki na krem z serka śmietankowego:
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 300 g serka śmietankowego
- ½-1 szklanka miodu
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm.
- W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
- W dużej misce miksera zmiksuj jajka, olej, kawę, miód, brandy, wodę i cukry. Dodaj w 3 podejściach mieszankę mączną, aż całość utworzy jednolitą masę i przelej do przygotowanej tortownicy.
- Piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- W celu przygotowania jabłek, na dużej patelni i dużym ogniu rozpuść masło. Włóż jabłka, podsmaż prawie do miękkości po czym dodaj miód. Gotuj aż całość zgęstnieje i odstaw do ostygnięcia.
- W celu przygotowania kremu w zmiksuj serek śmietankowy wraz z masłem , po czym dodawaj miód aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, odstaw masę do schłodzenia i na pewno zgęstnieje.
- Przekrój ostudzone ciasto na 3 równe dyski. Wyłóż na pierwszy 1/3 kremu z serka śmietankowego i 1/2 jabłek. Połóż na to drugi dysk i ponownie wyłóż 1/3 kremu i resztę jabłek. Umieść na nich trzeci dysk i rozsmaruj resztę kremu.
- Schłodź przed podaniem.
Smacznego!
English version
Honey apple cake
(8-10 servings)
Ingredients for the cake:
- 440g plain flour
- 1 tablespoon baking powder
- 1 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon salt
- 4 teaspoons cinnamon powder
- 3 eggs
- 1 cup vegetable oil
- 1 cup black coffee
- 1 cup runny honey
- 1/2 cup brandy
- 1/4 cup water
- 1 cup dark brown sugar
- 1/2 cup granulated sugar
Ingredients for honey glazed apples:
- 2 tablespoons butter
- 4 apples, diced into 1 cm pieces
- 1/4 cup honey
Ingredients for cream cheese frosting:
- 100 g butter, softened
- 300 g cream cheese, softened
- 1/2 cup to 1 cup honey
Preparation:
- For the honey cake preheat oven to 180 oC. Line round baking pan (26 cm) with parchment paper.
- Sift together flour, baking powder, baking soda, salt and cinnamon.
- In large bowl of stand mixer, whisk together eggs, oil, coffee, honey, brandy, water and sugars.Sift in the flour mixture in 3 additions, mix each addition till just incorporated and spread the batter onto the pan.
- Bake for 45 minutes, or until a skewer poked in the centre comes out clean. Cool completely.
- To prepare honey glazed apples, melt butter in a large pan over medium high heat. Add apples and cook until almost tender. Add honey and cook until apples are tender and most of the honey is evaporated. Cool completely.
- To prepare cream cheese frosting, mix together the cream cheese and butter and whisk in honey until desired consistency is achieved. If it gets too runny, just put it into the fridge till it firms up.
- To assemble, slice cake into 3 rounds and spread 1/3 of the cream cheese frosting on one round, scatter 1/2 the apple pieces evenly over and place another round on top. Spread another 1/3 of the cream cheese on top. Scatter the rest of the apple pieces and place the last round on top.
- Spread the rest of the cream cheese over. Chill until ready to serve or serve immediately
Enjoy!
Łukasz says
Gratulacje, życzę dalszych sukcesów, a ciasto cudowne, takie zimowe; chęcią skusiłbym się na kawałek 😉
Dzi says
Tak szybko ten czas leci, dziękuję:) No i polecam, bardzo łatwe w przygotowaniu;)
noclegi łeba says
Wielkie gratulacje! Świetnie się to czyta, a liczba przepisów robi ogromne wrażenie 🙂