Share the post "Crostini z kurkami i grzybami shitake / Chanterelle and shitake mushroom crostini"
Te maleńkie chrupiące kanapeczki mogą stać się przebojem każdego spotkania towarzyskiego. Są smaczne, zabawne i za każdym razem zaskakują swoim nakryciem. Zazwyczaj robi się je na grillu lub w piekarniku. Crostini na pierwszy rzut oka wydają się po prostu mniejszą wersją równie popularnej we Włoszech bruschetty. Ale to tylko pozory. Tradycyjnie bruschettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe, a Włosi często sięgają też po ciabattę.
Kanapeczki rzeczywiście powinny być malutkie, choć nie muszą być na jeden kęs. Do tradycyjnego toskańskiego crostini przygotowuje się pastę z drobiowych wątróbek. Jednak opieczona kromka bez trudu przyjmie również inne składniki. Można pożyczyć z bruschetty mieszankę świeżych pomidorów i bazylii lub pozwolić działać swojej wyobraźni. Jeśli chcemy bardziej wytwornie, możemy położyć nieduży plasterek włoskiej szynki i pokrojonego w plastry melona lub kawałek świeżej figi. Efektownie wyglądać będzie mieszanka rozmaitych ziół, lekko przesiekanych i posypanych startym pecorino. Można też zrobić pastę z gotowanej fasoli z czosnkiem, nie będzie może zbyt widowiskowa, ale jej smak zrównoważy skromny wygląd. Włoski charakter crostini podkreślimy też mozzarellą, do której można tradycyjnie dodać pomidory lub sięgnąć po zupełnie inne towarzystwo, na przykład świeże zioła lub bardzo pikantną oliwę.
Ja dzisiaj proponuję sezonową wersję z kurkami, grzybami shitake (chociaż równie dobrze można użyć pieczarek), zapieczone z pysznym serem z niebieską pleśnią. Polecam!
Informacje na temat crostini i więcej pomysłów na ich przygotowanie odnalazłam tutaj.
Scroll down for English
Crostini z kurkami i grzybami shitake
(24 sztuki)
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 szalotki, posiekane (lub 1 mała cebula)
- 2 szklanki kurek, pokrojonych w kostkę (malutkie pozostawiłam w całości)
- 2 szklanki grzybów shitake lub pieczarek, pokrojonych w małą kostkę
- 1 łyżka listków świeżego tymianku, lekko posiekanych
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka startego sera Castello, Gruyere lub innego ulubionego z niebieską pleśnią
- 24 crostini (bagietka pokrojona w ok. 1 cm kromki, opieczone w piekarniku lub tosterze)
Przygotowanie:
- W dużej patelni rozgrzej masło z oliwą, włóż szalotki i smaż 3-4 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj na dużym ogniu przez kolejne 4-5 minut, aż cała wilgoć odparuje. Dopraw solą i pieprzem, wmieszaj tymianek i odstaw.
- Przygotuj crostini, wykładając około łyżki grzybków na każdą kromkę. Ułóż je na wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia blaszce do pieczenia, po czym posyp każdą serem. Umieść blachę w piekarniku bezpośrednio pod rozgrzanym grillem i piecz, aż ser się roztopi. Podawaj ciepłe.
English version
Chanterelle and Shitake Mushroom Crostini
(24 pieces)
Ingredients:
- 4 tbs butter
- 2 tbs olive oil or canola oil
- 2 shallots, minced
- 2 cups chanterelle mushrooms, small dice
- 2 cups shitake mushrooms, small dice
- 1 tbs fresh thyme leaves, slightly minced
- salt and pepper, to taste
- 1 cup Castello, Gruyere Cheese or other favourite blue cheese, grated
- 24 crostini (baguette sliced 1 cm thick and toasted lightly both sides)
Preparation:
- In a large skillet, melt the butter with the olive oil. Add the shallots and sauté for about 3 to 4 minutes on medium. Add the mushrooms and turn the heat to high. Cook for about 4 to 5 minutes and stir frequently until they are golden brown. Remove from the heat and season with salt and pepper until desired taste is achieved. Add the fresh thyme and stir. Set aside.
- Prepare the crostini by adding about a tablespoon of the mushroom mixture onto each one. Place onto a cookie sheet and top with about a small pinch of the grated blue cheese. Place under the broiler until the cheese is bubbly. Remove and place onto your favorite platter and serve.
Enjoy!
jak zrobić omlet says
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Dzi says
Polecam,są pyszne!
jestsmak says
Coś wspaniałego!
Dzi says
🙂
Schroomer says
Thanks. Picked a pound of early golden chanterelles in Maine, USA yesterday. Making this crostini tonight.
Dzi says
🙂