Przepis na pikantne fajitas z kurczakiem znalazłam w jednym z magazynów kulinarnych i od razu wycięłam go gdyż wiedziałam, że muszę go kiedyś zrobić. I tak pewnego pięknego dnia miałam ogromnego lenia i potrzebowałam inspiracji na coś smacznego, ale nie pracochłonnego. Przypomniałam sobie o mojej kupce wyciętych przepisów „do zrobienia w najbliższym czasie” i wiedziałam, że to jest to. Takim też sposobem powstał na prawdę smaczny i szybki obiad, soczysty kurczak zamarynowany w mieszance papryk, kminu rzymskiego i oliwy, następnie szybko obsmażony na gorącej patelni wraz z papryką. Podałam go z chipsami z tortilli, szybką salsą z pomidorów i kwaśną śmietaną. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej, a następnego dnia mamy pyszny, meksykański obiad dosłownie w 30 minut, polecam!
Scroll down for recipe in English
Pikantne fajitas z kurczakiem
(4 porcje)
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paski
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
- 1 żółta papryka, pokrojona w paseczki
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 2 limonki
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże pomidory, pokrojone w drobną kostkę
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana
- 100 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 100 g startego sera żółtego
- 4 tortille, pokrojne w trójkąty
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj kurczaka ze słodką papryką, ostrą papryką, kminem rzymskim i 1 łyżką oliwy. Dopraw solidnie solą i pieprzem, wymieszaj i włóż do lodówki na 15-20 minut do zamarynowania.
- W miseczce wymieszaj pomidory i chilli, dopraw solą, pieprzem i sokiem z 1 limonki i wymieszaj. Dodaj połowę pietruszki i 2 łyżki oliwy, wymieszaj i włóż do lodówki.
- Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, dodaj kurczaka i podsmaż mieszając do zarumienienia. Dodaj paprykę, smaż aż delikatnie zmięknie, po czym dodaj cebulę i smaż całość do jej zeszklenia.
- Dopraw kurczaka sokiem z 1 limonki, solą i pieprzem jeżeli to konieczne, posyp pietruszką i wymieszaj. Wyłóż na talerze i posyp startym serem.
- W międzyczasie rozgrzej na drugiej patelni olej i podsmaż kawałki tortilli do chrupkości.
- Wyłóż tortille na talerze z kurczakiem i podawaj z przygotowaną salsą i kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!
English version
Spicy chicken fajitas
(4 servings)
Ingredients:
- 4 single chicken breasts, cut into thin strips
- 1 red bell pepper, cut into strips
- 1 yellow pepper, cut into strips
- 2 onions, sliced
- 2 tablespoons paprika
- 1 tablespoon cayenne pepper
- 1 tablespoon ground cumin
- 2 limes
- 1 handful chopped parsley
- 3 tablespoons olive oil
- 2 large tomatoes, cut into small cubes
- 1 chilli, finely chopped
- 100 g of natural yoghurt or sour cream
- 100 g grated cheese
- 4 tortillas, cut in triangles
- oil for frying
- salt and pepper
Preparation:
- In a medium bowl, mix chicken with paprika, cayenne pepper, cumin and 1 tablespoon of olive oil. Season with salt and pepper, mix well and place in the fridge for 15-20 minutes.
- In a bowl, mix tomatoes and chilli, season with salt, pepper and juice of 1 lime and mix. Add half of chopped parsley and 2 tablespoons of olive oil, stir and place in the fridge.
- Heat a large pan over high heat, add the chicken and stir fry until golden brown. Add the bell peppers, stir-fry gently until softened, add the onion and cook until translucent.
- Season the chicken with juice from 1 lime, salt and pepper (if necessary), sprinkle with parsley and stir. Divide on plates and sprinkle with grated cheese.
- In the meantime, heat the oil in pan and fry the tortilla pieces until crispy.
- Place tortilla pieces on plates with chicken, add salsa and some sour cream and serve.
Enjoy!
przepisy says
coś wspaniałego, można jeść oczami na początek 😀 ale że ja uwielbiam takiego rodzaju jedzonko to na pewno zrobię sobie w najbliższym czasie 🙂 pozdrawiam
Dzi says
Polecam:)
Gosia says
wygląda mega apetycznie