Share the post "Kremowa polenta z mascarpone i parmezanem / Creamy mascarpone polenta with parmesan"
Zachęcona ostatnimi sukcesami w odkrywaniu nowości z zakresu dodatków do dania głównego, postanowiłam spróbować słynnej włoskiej polenty. Pysznie wyglądający przepis odnalazłam w książce Gordona Ramsaya „World Kitchen”, gdzie kaszka kukurydziana wymieszana jest z mascarpone i parmezanem. Oczywiście nie zawiodłam się i polenta wyszła bardzo smaczna, delikatna i kremowa, a najfajniejsze jest w niej to, że robi się ją dosłownie w kilka minut. Proponuję podawać ją na zmianę z puree ziemniaczanym lub zawsze wtedy kiedy nie mamy czasu na jego przygotowanie. Polecam!
Scroll down for English
Kremowa polenta z mascarpone i parmezanem
(4 porcje)
Składniki:
- 100 g kaszki kukurydzianej
- 750 ml wody
- 20 g masła
- 30 g parmezanu, startego na tarce
- 1 łyżka serka mascarpone
- trochę soku z cytryny do smaku
Przygotowanie:
- Do sporego rondelka wlej wodę, wsyp szczyptę soli i doprowadź do wrzenia.
- Powoli wsypuj kaszkę, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje, a cała woda zostanie wchłonięta, około 5 minut. Zdejmij z ognia, wmieszaj masło, parmezan, mascarpone i wciśnij trochę soku z cytryny do smaku.
- Dopraw solą jeżeli to konieczne. Trzymaj w cieple do momentu podania.
English version
Creamy mascarpone polenta with parmesan
(4 servings)
Ingredients:
- 100 g instant polenta
- 750 ml water
- 20 g butter
- 30 g Parmesan, freshly grated
- 1 tbsp mascarpone
- squeeze of lemon juice, to taste
Preparation:
- Pour the water into a large pan, add a pinch of salt and bring to the boil.
- Slowly whisk in the polenta and keep stirring for bout 5 minutes until it thickens, and has absorbed all of the water. Remove from the heat and stir in the butter, Parmesan, mascarpone and lemon to taste.
- Season with more salt to taste, if needed. Keep warm until ready to serve.
[…] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Osso buco z pieczoną dynią/Osso buco with roasted butternut squash […]