Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Kremowa polenta z mascarpone i parmezanem / Creamy mascarpone polenta with parmesan

Kremowa polenta z mascarpone i parmezanem / Creamy mascarpone polenta with parmesan

by Dzi 1 Comment

Share the post "Kremowa polenta z mascarpone i parmezanem / Creamy mascarpone polenta with parmesan"

  • Facebook
  • X

Zachęcona ostatnimi sukcesami w odkrywaniu nowości z zakresu dodatków do dania głównego, postanowiłam spróbować słynnej włoskiej polenty. Pysznie wyglądający przepis odnalazłam w książce Gordona Ramsaya „World Kitchen”, gdzie kaszka kukurydziana wymieszana jest z mascarpone i parmezanem. Oczywiście nie zawiodłam się i polenta wyszła bardzo smaczna, delikatna i kremowa, a najfajniejsze jest w niej to, że robi się ją dosłownie w kilka minut. Proponuję podawać ją na zmianę z puree ziemniaczanym lub zawsze wtedy kiedy nie mamy czasu na jego przygotowanie. Polecam!

Scroll down for English
Kremowa polenta z mascarpone i parmezanem

(4 porcje)

Składniki:

  • 100 g kaszki kukurydzianej
  • 750 ml wody
  • 20 g masła
  • 30 g parmezanu, startego na tarce
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • trochę soku z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Do sporego rondelka wlej wodę, wsyp szczyptę soli i doprowadź do wrzenia.
  2. Powoli wsypuj kaszkę, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje, a cała woda zostanie wchłonięta, około 5 minut. Zdejmij z ognia, wmieszaj masło, parmezan, mascarpone i wciśnij trochę soku z cytryny do smaku.
  3. Dopraw solą jeżeli to konieczne. Trzymaj w cieple do momentu podania.
Smacznego!

English version

Creamy mascarpone polenta with parmesan

(4 servings)

Ingredients:

  • 100 g instant polenta
  • 750 ml water
  • 20 g butter
  • 30 g Parmesan, freshly grated
  • 1 tbsp mascarpone
  • squeeze of lemon juice, to taste

Preparation:

  1. Pour the water into a large pan, add a pinch of salt and bring to the boil.
  2. Slowly whisk in the polenta and keep stirring for bout 5 minutes until it thickens, and has absorbed all of the water. Remove from the heat and stir in the butter, Parmesan, mascarpone and lemon to taste.
  3. Season with more salt to taste, if needed. Keep warm  until ready to serve.
Enjoy!

Share the post "Kremowa polenta z mascarpone i parmezanem / Creamy mascarpone polenta with parmesan"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, Gordon Ramsay, kuchnia włoska, kukurydza, mascarpone, obiad, parmezan, polenta, ser

« Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli / Butternut squash, chilli & coconut soup
Osso buco z pieczoną dynią / Osso buco with roasted butternut squash »

Trackbacks

  1. Osso buco z pieczoną dynią/Osso buco with roasted butternut squash | karmelowy pisze:
    3 października 2013 o 15:10

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Osso buco z pieczoną dynią/Osso buco with roasted butternut squash […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Podsumowanie 2013 roku – 10 najpopularniejszych przepisów

Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger

Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej

Zupa-golabkowa-Cabbage-roll-soup

Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup

„Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress