Dziś proponuję coś słodkiego:) Łatwa tarta z kremowym serkiem, białą czekoladą i borówką amerykańską, na podstawie z herbatników. Szybka i pyszna. Polecam!
Scroll down for English
Tarta serowa z białą czekoladą i borówką amerykańską
(tarta o średnicy ok. 26 cm)
Składniki na podstawę:
- 150 g herbatników
- 80 g masła,roztopionego
- 1/4 szklanki cukru
- 200 g roztopionej białej czekolady
- 500 g serka śmietankowego na serniki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 1 lekko roztrzepane jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki borówki amerykańskiej (lub więcej, do pokrycia wierzchu tarty)
Przygotowanie:
- Zmiksuj w blenderze herbatniki razem z cukrem na drobne okruszki.Następnie na wolnych obrotach dolewaj roztopione masło,aż powstanie lekko wilgotna masa. Następnie dociśnij powstałą masę do brzegów formy do tarty. Wlej rozpuszczoną białą czekoladę na powstałą bazę i włóż najlepiej do zamrażarki na czas przygotowywania nadzienia.
- Rozgrzej piekarnik do 160 oC. Zmiksuj serek i cukier na gładką masę. Następnie dodaj śmietankę, jajko, wanilię i wymieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Przelej masę serową do schłodzonej podstawy i posyp borówkami.
- Włóż przygotowaną tartę do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 10 minut. Następnie wyłącz piekarnik uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw tak tartę na 30 minut. Do momentu podania przechowuj w lodówce.
English version
White Chocolate Blueberry Cheesecake Tart
(26 cm tart tin)
Ingredients for the crust:
- 150 g digestive biscuits
- 80 g melted butter
- 1/4 cup sugar
- 200 g melted white chocolate
For the filling:
- 500 g softened cream cheese (two packages)
- 1/2 cup sugar
- 1/3 cup heavy cream
- 1 lightly beaten egg
- 2 teaspoons vanilla
- 2 cups blueberries (more or less to cover the top of the cheesecake)
Preparation:
- Combine the biscuits, butter, and sugar for the crust in the blender. Press firmly into the bottom of a 26 cm tart tin. Pour the melted white chocolate over the crust and put in the freezer while you prepare the filling.
- Preheat oven to 160 oC. Beat together the cream cheese and sugar until smooth. Add the heavy cream, egg, and vanilla and beat just until combined. Pour into chilled crust and top with blueberries. They should float.
- Bake the tart for 1 hour and 10 minutes. Then turn the oven off and crack the oven open a few inches and leave the cheesecake in there for 30 minutes .Refrigerate until ready to serve.
Clary says
Wygląda przepięknie ! Chętnie zrobiłabym ją w jagodowej wersji ! 😉
alanna says
love your photos, so beautiful… looks delicious
Dzi says
Thank You:)
Blog ogrodniczy says
Ależ to pysznie wygląda, szkoda, że sezon na borówki się już skończył. Ale na pewno wypróbuję ten przepis na ciasto borówkowe w kolejnym sezonie.
Dzi says
Koniecznie!