Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart

Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pomysł na pyszną i łatwą tartę z rabarbarem, który można spotkać już dosłownie wszędzie. Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika, więc warto wprowadzić go domowego menu. Tym razem proponuję bardzo przyjemną tartę na słodkim, kruchym cieście, z rabarbarem zapieczonym w pysznej masie śmietankowej i słodką kruszonką. Tarta ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu, jest idealna na deser do kawy. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart

Tarta z rabarbarem i kruszonką 

(8-10 porcji)

Składniki:

  • 1 porcja ciasta na tarty kruche, gotowe ze sklepu lub wg. tego przepisu na tarty słodkie
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4-5 łodygi rabarbaru, pokrojone na 1 cm kawałki

Składniki na kruszonkę:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C.
  2. Wyłóż przygotowane ciasto do natłuszczonej formy do tarty o średnicy ok 23 cm i włóż do lodówki.
  3. W średniej misce wymieszaj cukier, mąkę i sól. W oddzielnej misce zmiksuj jajka, śmietanę i wanilię. Na koniec wsyp suche składniki do mokrych i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy.
  4. Włóż rabarbar do przygotowanej formy, zalej przygotowaną masą śmietanową i włóż do piekarnika. Piecz przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 ° C i piecz przez kolejne 30 minut.
  5. W międzyczasie wymieszaj cukier, mąkę, sól, masło i cynamon aż powstanie ładna kruszonka.
  6. Posyp ciasto kruszonką i piecz przez kolejne 15 minut, aż się ładnie zarumieni.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart

English version

Rhubarb crumble tart

(8-10 servings)

Ingredients:

  • 1 pie crust, bought or homemade
  • 1 1/4 cups sugar
  • 3 tablespoons all-purpose flour
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 large eggs
  • 1 cup sour cream
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 4-5 rhubarb stalks, cut into 1 cm pieces

Ingredients for the crumble:

  • 1/3 cup sugar
  • 1/3 cup all-purpose flour
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 50 g butter, room temperature

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC.
  2. Roll our your pie crust and fit it to a 23 cm tart pan, then place in the refrigerator.
  3. Whisk together the sugar, flour, and salt in a large bowl. In a separate bowl, whisk together the eggs, sour cream, and vanilla. Combine the wet and dry ingredients.
  4. Place the rhubarb into the prepared pie crust, and then pour the egg and flour mixture over the rhubarb. Bake for 10 minutes, then lower the heat to 180 oC and bake for 30 more minutes.
  5. While the pie is baking mix together the sugar, flour, salt, butter and cinnamon until the mixture is crumbly.
  6. Sprinkle the crumble topping over the pie, and return to the oven for another 15 minutes. The top should be slightly browned.
  7. Remove the pie and allow to cool a bit before serving.

Enjoy!

Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart

Share the post "Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto kruche, deser, rabarbar, słodkości

« Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese
Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup »

Comments

  1. Halina says

    9 czerwca 2016 at 21:48

    tarta rabarbarowa prezentuje się znakomicie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 czerwca 2016 at 22:20

      I jest pyszna!:)

      Odpowiedz
  2. Anna says

    17 maja 2019 at 13:21

    Jeśli sama wykonuje ciasto na tartę to powinnam je wcześniej podpiec i dopiero wyłożyć rabarbarem i masą śmietanową?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 maja 2019 at 13:39

      W tym przepisie nadzienie jest na tyle gęste, że nie trzeba wstępnie podpiekać podstawy.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress