Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto

Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto"

  • Facebook
  • X

Dziś obchodzimy Dzień Buraka! Z tej okazji przygotowałam rewelacyjny przepis na makaron Lubella z łatwym, szybkim i przyjemnym pesto z pieczonych czerwonych buraków, pieczonego czosnku, orzechów włoskich i parmezanu. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, najpierw pieczemy buraki wraz z czosnkiem, następnie miksujemy je oliwą, orzechami i parmezanem i na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem. Doskonały pomysł na obiad dla wszystkich wegetarian, zapraszam!

Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto

Scroll down for recipe in English

Makaron z pesto buraczkowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 średnie nieobrane buraki ćwikłowe
  • 4 nieobrane ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, cukier i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • 4 łyżki startego parmezanu+trochę do podania
  • 50 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni + trochę do podania
  • 300 g makaronu Lubella
  • mikro liście buraka do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C.
  2. Umieść po jednym buraku i ząbku czosnku na 4 kawałkach folii aluminiowej (błyszczącą stroną do góry) i skrop oliwą z oliwek i zawiń folię tworząc pakiecik. Przełóż je na blaszkę do pieczenia, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut, do miękkości. Następnie wyjmij je z folii i ostrożnie obierz ze skórki.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź, zachowując około szklanki wody z gotowania.
  4. Włóż pokrojone buraki, obrany czosnek, 2 łyżki oliwy z oliwek, skórkę i sok z cytryny, parmezan i orzechy włoskie w pojemniku blendera i zmiksuj, dolewając co jakiś czas wody z gotowania makaronu, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  5. Wymieszaj makaron z pesto z buraków i podawaj natychmiast, posypane orzechami, tartym parmezanem i listkami buraka.

Smacznego!

Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto

English version

Pasta with beetroot pesto

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 medium unpeeled beetroots
  • 4 unpeeled garlic cloves
  • 4 tablespoons olive oil, divided
  • salt, sugar and pepper to taste
  • 1/4 teaspoon lemon zest
  • juice of one lemon
  • 4 tablespoons Parmesan cheese
  • 50 g toasted walnuts
  • 300 g dry pasta

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200°C.
  2. Drizzle the beetroots and garlic cloves with 2 tablespoons of olive oil. Wrap each beetroot with one garlic clove in foil and seal. Place in the preheated oven and roast for 60 minutes until tender. Unwrap the beetroot and gently pull the skin away.
  3. Meanwhile, cook pasta according to package directions and drain, reserving 1 cup cooking water.
  4. Place chopped beetroot, peeled garlic, 2 tablespoons olive oil,  lemon zest and juice, Parmesan, and walnuts in the food processor. Blitz until smooth and creamy adding pasta cooking water to thin the sauce if necessary. Season with salt, pepper and sugar to taste.
  5. Mix the tagliatelle with beetroot pesto and serve immediately sprinkled with some walnuts and grated Parmesan.

Enjoy!

Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto

Share the post "Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: buraki, makaron, obiad, orzechy, orzechy włoskie, parmezan, ser

« Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs
Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake »

Comments

  1. zuzanna says

    24 listopada 2016 at 18:35

    super przepis !!!!!

    Odpowiedz
  2. Wanda says

    18 października 2017 at 14:06

    Ciekawy przepis, nie sądziłam, że można zrobić pastę pesto z buraków.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zestawienie szparagowych pyszności

Maki sushi z pieczonym łososiem

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans

Ziemniaki z patelni z fasolką szparagową / Pan fried potatoes with green beans

Odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową / Upside down pear and coconut cake

Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress