Dziś obchodzimy Dzień Buraka! Z tej okazji przygotowałam rewelacyjny przepis na makaron Lubella z łatwym, szybkim i przyjemnym pesto z pieczonych czerwonych buraków, pieczonego czosnku, orzechów włoskich i parmezanu. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, najpierw pieczemy buraki wraz z czosnkiem, następnie miksujemy je oliwą, orzechami i parmezanem i na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem. Doskonały pomysł na obiad dla wszystkich wegetarian, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Makaron z pesto buraczkowym
(4 porcje)
Składniki:
- 4 średnie nieobrane buraki ćwikłowe
- 4 nieobrane ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, cukier i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki startego parmezanu+trochę do podania
- 50 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni + trochę do podania
- 300 g makaronu Lubella
- mikro liście buraka do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C.
- Umieść po jednym buraku i ząbku czosnku na 4 kawałkach folii aluminiowej (błyszczącą stroną do góry) i skrop oliwą z oliwek i zawiń folię tworząc pakiecik. Przełóż je na blaszkę do pieczenia, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut, do miękkości. Następnie wyjmij je z folii i ostrożnie obierz ze skórki.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź, zachowując około szklanki wody z gotowania.
- Włóż pokrojone buraki, obrany czosnek, 2 łyżki oliwy z oliwek, skórkę i sok z cytryny, parmezan i orzechy włoskie w pojemniku blendera i zmiksuj, dolewając co jakiś czas wody z gotowania makaronu, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Wymieszaj makaron z pesto z buraków i podawaj natychmiast, posypane orzechami, tartym parmezanem i listkami buraka.
Smacznego!
English version
Pasta with beetroot pesto
(4 servings)
Ingredients:
- 4 medium unpeeled beetroots
- 4 unpeeled garlic cloves
- 4 tablespoons olive oil, divided
- salt, sugar and pepper to taste
- 1/4 teaspoon lemon zest
- juice of one lemon
- 4 tablespoons Parmesan cheese
- 50 g toasted walnuts
- 300 g dry pasta
Preparation:
- Preheat the oven to 200°C.
- Drizzle the beetroots and garlic cloves with 2 tablespoons of olive oil. Wrap each beetroot with one garlic clove in foil and seal. Place in the preheated oven and roast for 60 minutes until tender. Unwrap the beetroot and gently pull the skin away.
- Meanwhile, cook pasta according to package directions and drain, reserving 1 cup cooking water.
- Place chopped beetroot, peeled garlic, 2 tablespoons olive oil, lemon zest and juice, Parmesan, and walnuts in the food processor. Blitz until smooth and creamy adding pasta cooking water to thin the sauce if necessary. Season with salt, pepper and sugar to taste.
- Mix the tagliatelle with beetroot pesto and serve immediately sprinkled with some walnuts and grated Parmesan.
Enjoy!
zuzanna says
super przepis !!!!!
Wanda says
Ciekawy przepis, nie sądziłam, że można zrobić pastę pesto z buraków.