Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce

Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na karpia, tylko dla odmiany – w stylu orientalnym. Karp z tego przepisu wręcz rozpływa się w ustach, a duszony w sosie z pomidorów z mleczkiem kokosowym z dodatkiem papryki i aromatycznych ziół na pewno zasmakuje wszystkim amatorom tej ryby. Doskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnego świątecznego stołu, tym bardziej że danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.  Polecam!

karp1

Scroll down for recipe in English

Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 karp oczyszczony i podzielony na dzwonka
  • 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 400 g puszka mleka kokosowego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 limonka, sok
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 3 dymki posiekane wraz ze szczypiorkiem
  • garść świeżej posiekanej natki kolendry
  • tabasco i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj krojone pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, włóż rybę, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij rybę z marynaty, wyrzuć liście laurowe i odstaw.
  2. Umieść pozostałą marynatę wraz z papryką w głębokiej patelni i umieść na średnim ogniu. Gotuj przez ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie.
  3. Następnie wlej mleko kokosowe i bulion, zagotuj i dodaj sos rybny, ostrygowy i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, po czym włóż rybę tak by była rozłożona w 1 warstwie i gotuj przez 10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku.
  4. Wmieszaj kolendrę i posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Dopraw pieprzem i tabasco do smaku i podawaj.

Smacznego!

karp2

English version

Asian style carp cooked in tomato sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 carp cleaned cut into thick slices
  • 400 g can chopped tomatoes
  • 400 g can of coconut milk
  • 1 red pepper, diced
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves of garlic, chopped
  • 1 lime, juice
  • 2 bay leaves
  • 250 ml chicken stock
  • 2 tablespoons oyster sauce
  • 2 tablespoons fish sauce
  • 1 teaspoon brown sugar
  • 3 green onions, chopped
  • handful of fresh cilantro, chopped
  • tabasco and pepper to taste

 Preparation:

  1. In a large bowl, mix tomatoes, onion, garlic, bay leaves, lime juice with the fish, mix well and leave in the fridge for at least an hour. Next remove the fish from the marinade, discard the bay leaves and set aside.
  2. Place the remaining marinade along with diced pepper in a deep skillet and heat over medium heat. Cook for about 8-10 minutes or until peppers are tender.
  3. Add coconut milk and stock, bring to a boil and add the sugar and fish and oyster sauces. Mix well, add the fish in one layer and cook for 10 minutes or until cooked inside.
  4. Stir in the chopped spring onions and coriander. Season with pepper and Tabasco to taste and serve.

Enjoy!

karp3

Share the post "Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: karp, kuchnia azjatycka, mleko kokosowe, obiad, papryka, pomidor, ryba, sos ostrygowy, sos rybny, święta, zioła

« Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger
Wyniki konkursu z patelnią MasterChef firmy Ballarini »

Comments

  1. Alicja says

    13 grudnia 2014 at 01:43

    Fajny przepis, ale chyba zbyt nowoczesny jak na wigilijnego karpia. Rodzince mogłoby nie smakować, ale ja na pewno sama dla siebie spróbuję.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 grudnia 2014 at 08:38

      Tradycyjny to on na pewno nie jest, chociaż może warto spróbować? Moja mama co jakiś czas odkrywa nowe smaki i jest zachwycona:)

      Odpowiedz
  2. antek says

    16 lutego 2015 at 15:46

    Wygląda świetnie. Chyba sam spróbuje przy chwili wolnego czasu tak zrobić.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2015 at 15:56

      Polecam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Marynowana-jagniecina-na-pikantnym-gulaszu-z-bakłazana-Marinated-lamb-with-spicy-eggplant-stew

Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew

Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel

Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel

Esencjonalny bulion z kaczki Thomasa Kellera

Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Kurczak-w-sosie-z-czekoladą-Chicken-mole

Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress