Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala

Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala

by Dzi 18 komentarzy

Share the post "Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na niezwykle rozgrzewające danie rodem z kuchni indyjskiej. Marynowana w jogurcie, rozpływająca się w ustach jagnięcina, duszona w aromatycznym sosie pomidorowym pełnym warzyw i dalekowschodnich przypraw przypadnie do gustu każdemu. Danie nie jest pikantne jak kurczak tikka masala Jamiego Olivera, chociaż każdy może regulować ostrość według własnego uznania. Polecam dla całej rodziny!

Scroll down for recipe in English

curry

Skorzystałam z przepisu z tego rewelacyjnego bloga. Delikatnie go jednak zmodyfikowałam.

Tikka Masala z jagnięciną

(6 porcji)

Składniki na marynatę:

  • 680 g jagnięciny, z odkrojonym tłuszczem i pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 zielone/czerwone/żółte papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 do 2 papryczek jalapeno, z usuniętymi nasionami i posiekane w drobną kostkę (dodaj więcej jeżeli lubisz dania bardziej pikantne)
  • 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżeczki garam masala
  • 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli (więcej jeżeli lubisz pikantne dania)
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego
  • 800 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (mniej lub więcej do smaku)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki śmietanki 30-36%
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry, plus więcej do podania
  • ugotowany ryż do podania

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania marynaty, wymieszaj w misce wszystkie jej składniki, łącznie z jagnięciną i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. W celu przygotowania sosu, w dużej i głębokiej patelni, rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż cebulę, paprykę, sól i pieprz i smaż bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, przez około 6 do 7 minut.
  3. Dodaj papryczki jalapeno, czosnek i imbir i smaż przez minutę, cały czas mieszając.
  4. Następnie dodaj liść laurowy, 2 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, kolendrę, kmin, płatki chilli, cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową i smaż cały czas mieszając, aż poczujesz intensywny aromat tych przypraw, przez około 30 sekund.
  5. Po tym czasie wmieszaj bulion, passatę, koncentrat pomidorowy, cukier, sok z cytryny, po czym dodaj jagnięcinę wraz z marynatą.
  6. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie a sos zgęstnieje, przez około 20 do 30 minut.
  7. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj pozostałe 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, śmietankę i natkę pietruszki lub kolendry. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  8. Podawaj danie z ryżem, posypane natką pietruszki lub świeżymi listkami kolendry.

Smacznego!

curry

English version

Lamb Tikka Masala

(6 servings)

Ingredients for lamb marinade:

  • 680 g lamb, trimmed of fat and cut into 2 cm cubes
  • 1/2 cup plain, unsweetened yogurt
  • 3 large cloves garlic, crushed
  • 2 teaspoons garam masala
  • 1/2 teaspoon salt
Ingredients for gravy:
  • 2 tablespoons clarified butter (ghee) or oil
  • 1 large onion, peeled and thinly sliced
  • 2 green/red/yellow bell peppers, de-seeded and thinly sliced
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon ground black pepper
  • 1 to 2 jalapenos, seeded and minced (more or less to taste)
  • 4 large cloves garlic, minced
  • 2 tablespoons grated fresh ginger
  • 1 bay leaf
  • 3 teaspoons garam masala, divided
  • 1 1/2 teaspoons ground coriander
  • 3/4 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon crushed red pepper flakes (more or less to taste)
  • 1/4 teaspoon ground cinnamon
  • 1/8 teaspoon ground cardamom,
  • 1/8 teaspoon ground cloves,
  • 1/8 teaspoon ground nutmeg
  • 1 cup beef/chicken stock
  • 800 ml tomato sauce (passata)
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 2 teaspoons brown sugar (more or less to taste)
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 3/4 cup heavy cream
  • 1/4 cup fresh chopped parsley or cilantro, plus more for garnish if desired
  • cooked rice for serving

Preparation:

  1. For the lamb and marinade, combine all ingredients in a medium bowl and refrigerate 2 hours or overnight.
  2. For the gravy, heat the butter over medium heat in a large, deep pan. Once hot, add the onion, bell pepper, salt, and black pepper, and sauté uncovered until starting to soften but not brown, about 6 to 7 minutes, stirring occasionally.
  3. Add the jalapeno, garlic, and ginger, and sauté 1 minute, stirring constantly.
  4. Add the bay leaf, 2 1/2 teaspoons garam masala, coriander, cumin, and crushed red pepper flakes, cinnamon, cardamom, cloves and nutmeg, and sauté until fragrant, about 30 seconds, stirring constantly.
  5. Stir in the broth, tomato sauce, tomato paste, sugar, lemon juice and add lamb
  6. Bring up to a boil, turn the heat down to low, and simmer until the vegetables are tender and the sauce is thickened, about 20 to 30 minutes, stirring occasionally.
  7. Turn the heat off and stir in remaining 1/2 teaspoon garam masala, cream and parsley. Taste and adjust seasonings as desired.
  8. Serve the lamb tikka masala topped with a sprinkle of fresh chopped parsley or cilantro if desired, alongside with cooked rice.

Enjoy!

curry

Share the post "Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, jagnięcina, kuchnia indyjska, mięso, obiad, papryka, zioła

« Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup
Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables »

Comments

  1. vita-my says

    15 kwietnia 2015 at 14:09

    Zawsze chciałam spróbować takiego dania i przymierzam się je zrobić. Obawiam się tylko, że nie wyjdzie mi tak jak powinno.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 kwietnia 2015 at 15:14

      Wbrew pozorom trudno je zepsuć:)

      Odpowiedz
  2. Kasia knifeandspoon.pl says

    15 kwietnia 2015 at 14:53

    Muszę wreszcie się wziąć za jagniecinę. Super danie 🙂

    Odpowiedz
  3. Jola says

    16 kwietnia 2015 at 12:38

    Jaką część jagnięciny wybrać?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 kwietnia 2015 at 13:18

      Ja miałam akurat piękny kawałek udźca:)Następnym razem wypróbuję karkówkę.

      Odpowiedz
      • piechota says

        20 kwietnia 2015 at 16:21

        Również robiłam z udźca, wyszło przepysznie 🙂

        Odpowiedz
        • Dzi says

          20 kwietnia 2015 at 16:25

          Super, cieszę się ,że smakowało:)

          Odpowiedz
  4. Iwona says

    30 kwietnia 2015 at 14:39

    Witam, czy może mi Pani powiedzieć co to jest garam masala i gdzie to dostać? Lista składników wydaje się być bardzo długa a samo danie dość kosztowne, ale może się mylę?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 kwietnia 2015 at 15:11

      Wbrew pozorom danie nie jest drogie w przygotowaniu. Raz kupiona przyprawa garam masala (do dostania w większych marketach i esklepach) posłuży nam długo i do wielu innych przepisów kuchni indyjskiej. Także jagnięcinę można zamienić np na karkówkę wieprzową lub inne ulubione mięso. Polecam:)

      Odpowiedz
  5. Michela says

    2 sierpnia 2020 at 08:41

    Witam, jeśli chodzi o paprykę świeżą to ma być 6- po 2 innego koloru, czy tylke 2?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 sierpnia 2020 at 10:08

      2 wybranego koloru

      Odpowiedz
  6. Mimi says

    9 października 2020 at 00:27

    Wlasnie trafilam na Pani przepis:) Tak sie zastanawiam skoro Garam Masala ma w sobie wiekszosc przypraw, ktore i tak dajemy osobno to nie bedzie tego za duzo? Nie znalam Garam Masala.ale wygooglowalam sobie i zobaczylam co ta przyprawa w sobie zawiera.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 października 2020 at 09:04

      Zapewniam, że danie jest wyśmienite własnie z taką ilością przypraw jakie podano.

      Odpowiedz
      • Mimi says

        9 października 2020 at 15:48

        Dziekuje za szybka odpowiedz. Wlasnie jestem w trakcie przygotowywania.

        Odpowiedz
      • Mimi says

        10 października 2020 at 20:21

        Czesto jadamy w Indyjskiej Restauracji i przyznam szczerze, ze Pani Danie jest przepyszne i lepsze niz w Lokalu:)

        Odpowiedz
        • Dzi says

          10 października 2020 at 21:02

          🙂

          Odpowiedz
  7. Polecam says

    28 lutego 2021 at 01:16

    Hej. Bardzo dobry przepis. Naprawdę. Dużo gotuję kuchni hinduskiej i Pani przepis jest bardzo smaczny. Jedyne co mogę zasugerować to czas gotowania. Moim zdaniem jagnięcina wymaga 2-3 godzin na małym ogniu przynajmniej. Kupuję nowozelandzką jagnięcinę i ona tyle wymaga.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 lutego 2021 at 09:27

      Dziękuję za wskazówkę:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa-pomidorowa-z-tortellini-Tomato-Tortellini-Soup

Zupa pomidorowa z tortellini / Tomato Tortellini Soup

Grillowana pierś z kurczaka w sosie truskawkowo-bazyliowym

Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes

Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes

Ravioli z kozim serem i szpinakiem w kremowym sosie parmezanowym / Ravioli with goat cheese and spinach filling in parmesan cream sauce

Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress