Jakiś czas temu miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Akademię Kulinarną Whirlpool. Niestety rzadko bywam na takich spotkaniach, dlatego bardzo ucieszyłam się, że będę mogła poznać innych blogerów kulinarnych. Tematem przewodnim tego spotkania była kuchnia włoska a w szczególności makarony, a prowadził je rodowity Włoch, fenomenalny Marco Ghia 🙂
Trafić do do Akademii nie jest łatwo, lokalizacja Mińska 25 w Warszawie kojarzyła mi się tylko z restauracją Mateusza Gesslera Warszawa Wschodnia 🙂 Tutaj dobra rada – idźcie wzdłuż Mińskiej aż zobaczycie jasny i wyraźny neon (fot. Samar):
Później już było tylko lepiej. Zostałam bardzo miło przywitana przez organizatorów i zaproszono mnie do stołu gdzie można było poczęstować się doskonałą foccacią (mam przepis i na pewno go użyję:)), włoskimi wędlinami i winem. Takie okoliczności sprzyjają zawiązywaniu nowych znajomości, co także wykorzystałam skrupulatnie, pozdrawiam!
Po chwili Marco zaczął swoją barwną prelekcję na temat makaronów, ich przygotowania i wykorzystania, po czym wzięliśmy się do pracy.
Takim też sposobem powstały ravioli z dynia, agnolotti z nadzieniem z wołowiny, tortellini z baraniną i gwiazda raviolo all’uovo, czyli duże ravioli ze szpinakiem i płynnym żółtkiem.
W związku z tym, że zostało nam dużo białek po produkcji makaronu, powstał też pyszny deser – Pavlova! 🙂
Bardzo dziękuję za zaproszenie i mam nadzieję, ze zobaczymy się jeszcze nie raz:)
AKADEMIA KULINARNA WHIRLPOOL
Soho Factory
Ul. Mińska 25
03-808 Warszawa
Biuro, tel.: 507 530 281
www: http://www.akademiakulinarnawhirlpool.pl/
Dzi says
🙂
Sernik oreo says
Wyższy poziom kucharzenia 😀
Dzi says
🙂