Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and asparagus bake

Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and asparagus bake

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and asparagus bake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad jednogarnkowy. Kurczak duszony w delikatnym sosie z pieczarkami i szparagami, a następnie zapieczony pod warstwą z mozzarelli i parmezanu. Łatwy, szybki i przyjemny obiad w zabieganym tygodniu, a poza tym generujący mało zmywania, gdyż przygotowuje się go w dosłownie jednej patelni:) Podałam go z makaronem, polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak zapiekany w śmietankowym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake

Kurczak zapiekany ze szparagami

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka, pokrojonych w grubą kostkę
  • 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 200 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g twarogowego serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 1/3 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Dopraw kurczaka solą, pieprzem i pieprzem cayenne i wymieszaj. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, dostosowaną do zapiekania w piekarniku, jeżeli takiej nie posiadasz to przed włożeniem do piekarnika przełóż danie do naczynia zapiekania. Dodaj 2 łyżki oleju, włóż kurczaka i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 4 minuty, po czym przełóż kurczaka na talerz i odstaw.
  2. Dodać olej do patelni jeżeli to konieczne, włóż cebulę i czosnek i smaż przez 1 minutę, po czym dodaj grzyby wraz ze szparagami i dopraw solą i pieprzem. Smaż warzywa przez kolejne 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć.
  3. Posyp warzywa mąką i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj kurczaka ponownie do patelni i wymieszaj.
  4.  Wlej bulion i mleko i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje, po czym wmieszaj serek twarogowy.
  5. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj większą część startych serów, dopraw do smaku jeżeli to konieczne, wmieszaj jogurt i posyp resztą wierzch dania.
  6. Włóż patelnię do piekarnika i zapiekaj aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, po czym podawaj z ulubionym makaronem.

Smacznego!

Kurczak zapiekany w śmietankowym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake

English version

Creamy chicken and asparagus bake

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 450 g chicken breasts, cut into bite sized pieces
  • 1/4 teaspoon cayenne pepper
  • salt and pepper to taste
  • 2 tablespoons oeaspoons olive oil
  • 1/2 onion, diced
  • 1 clove of garlic, minced
  • 200g sliced mushrooms
  • 200g green asparagus, cut in 2 cm pieces
  • 2 tablespoons flour
  • 3/4 cup chicken stock
  • 3/4 cup milk
  • 50 g cream cheese
  • 1/2 cup Greek yogurt
  • 1/2 cup shredded mozzarella cheese
  • 1/3 cup shredded parmesan cheese

Preparation:

  1. Season the chicken with salt, pepper and cayenne pepper. Heat a large skillet over medium-high heat add 2 tbsp of oil and add the chicken.Cook until lightly browned, about 4 minutes, remove the chicken onto a plate and set aside.
  2. Add oil the skillet and add in the onion and garlic , cook for 1 minute, add in the mushrooms and asparagus and season with salt and pepper. Cook the vegetables for another 2-3 minutes or until they start to soften.
  3. Sprinkle the flour over the top of the vegetables and stir together until the flour taste is cooked off, about 1 minute. Add the chicken back in with the vegetables.
  4. Add in the chicken stock and milk and stir together until smooth. Cook for 2-3 minutes or until the sauce has thickened and add in the cream cheese and stir together until smooth.
  5. Remove the skillet from the heat and stir in most of the gruyere and cheddar cheese until melted, reserve a little cheese for the top of the casserole. Stir in the Greek yogurt until smooth then top the casserole with the remaining cheese.
  6. Place in the oven and broil until the cheese is melted and starts to turn golden brown and serve!

Enjoy!

Kurczak zapiekany w śmietankowym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake

Share the post "Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and asparagus bake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grzyby, kurczak, mięso, mozzarella, obiad, parmezan, ser, szparagi

« Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese
Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce »

Comments

  1. Rose says

    2 czerwca 2016 at 10:32

    Pyszności 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 czerwca 2016 at 10:45

      🙂

      Odpowiedz
  2. torby papierowe kraków says

    3 czerwca 2016 at 12:35

    wygląda super, pewnie tez tak smakuje

    Odpowiedz
  3. Kasia says

    3 czerwca 2016 at 14:49

    Uwiebiam takie przepisy!
    Idealnie moje smaki…
    🙂

    Odpowiedz
  4. Jus says

    13 czerwca 2016 at 12:43

    Robiłam….BO S K I E!!!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 czerwca 2016 at 13:15

      🙂

      Odpowiedz
  5. wolfcraft accumobil says

    16 czerwca 2016 at 11:25

    Wygląda bardzo smacznie, pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. Rzanaya says

    7 czerwca 2020 at 18:12

    Jedno wielkie woooow… trochę urozmaiciłam przepis i wyszło jedno orgazmiczne doznanie wooow ( szczerze nie spodziewałam się i sama jeatem zaskoczona )

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    3 lipca 2017 o 09:14

    […] tak jak ja jesteś fanem kurczaków z różnościami szczególnie w sosach, polecam też kurczaka zapiekanego ze szparagami, kurczaka z papryką i pieczarkami w słodkim, winnym sosie, jak i w wersji light z młodymi […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears

Bananowe muffiny z jabłkami i cynamonem / Banana muffins with apples and cinnamon

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries

Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries

Kurczak-duszony-z-mlodymi-ziemniakami-i-szpinakiem-Braised-chicken-with-baby-potatoes-and-spinach

Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress