Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears

Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na moją ukochaną kaczuszkę. Tym razem rozpływające się w ustach miodowo-musztardowe udka kacze zapiekane z cebulką i gruszkami. Poezja! Danie jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam gorąco:)

Scroll down for recipe in English

kaczka

Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami

(8 porcji)

Składniki:

  • 2 średnie cebule, bardzo drobno posiekane a najlepiej zmiksowane w blenderze,
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki miodu
  • 5-6 gruszek, pokrojonych na ćwiartki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 małe cebule, pokrojone na ćwiartki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 8 kaczych udek

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj 2 posiekane (lub zblendowane) cebule, 1/2 szklanki roztopionego masła, miód i musztardę. Poluzuj skórkę na udkach i wciśnij tam jak najwięcej powstałej mieszanki. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym (w 1 warstwie)  i wysmaruj mieszanką także na zewnątrz, a resztę zostaw sobie na smarowanie w trakcie pieczenia.
  2. Włóż udka do rozgrzanego do 190 °C piekarnika i piecz przez 1 1/2 godziny, smarując co 30 minut odłożoną mieszanką.
  3. W międzyczasie, wymieszaj sok z cytryny z gruszkami, a cebulkę z roztopionym masłem.
  4. Gdy do końca pieczenia zostanie 45 minut, dołóż do piekących się udek cebulę, a na ostatnie 15 minut gruszki. Podawaj natychmiast z ulubionymi dodatkami:)

Smacznego!

kaczka

English version

Honey mustard duck legs with pears

(8 servings)

Ingredients: 

  • 2 medium onions, finely chopped
  • 1/2 cup melted butter
  • 1/2 cup Dijon mustard
  • 1/2 cup honey
  • 5-6 pears, cut into wedges
  • juice of 1/2 lemon
  • 3 small onions, quartered
  • 2 tbsp melted butter
  • 8 duck legs

Preparation:

  1. Mix the 2 chopped onions, 1/2 cup melted butter, honey and mustard. Loosen the skin over the portion of the legs and insert a little of the mustard mixture between the skin and meat, then  spread more of the mixture over the entire leg, reserving some for basting.
  2. Preheat the oven to 190 oC and put the duck inside for 1 1/2 hours, basting every 30 minutes with the reserved mustard mixture.
  3. In the meantime, stir the lemon juice into the pear wedges and set aside. Stir the melted butter into the onion quarters, adding them to the oven after the duck has cooked for 45 minutes.
  4. Cook the onion in the oven for 30 minutes, then add the pears and continue to cook for another 15 minutes.

Enjoy!

kaczka

Share the post "Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: gruszki, kaczka, mięso, miód, obiad, udka

« Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout
Konkurs z marką Wedel! »

Comments

  1. PanCook says

    8 marca 2015 at 16:53

    Przepis wygląda apetycznie. Wszystkie mięsa z dodatkiem musztardy są genialne w smaku.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 marca 2015 at 16:55

      Dokładnie tak:)

      Odpowiedz
  2. Deni says

    10 marca 2015 at 22:11

    Bardzo, bardzo apetyczne, już chyba wiem co zrobię na niedzielny obiad. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 marca 2015 at 22:25

      Polecam gorąco!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar / Spinach, mushroom and cheddar pierogi

Puree z kalafiora i koziego sera

Pieczone-letnie-warzywa-w-pomidorach-Roasted-summer-vegetables-with-tomato-sauce

Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce

Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą

Marynowana-jagniecina-na-pikantnym-gulaszu-z-bakłazana-Marinated-lamb-with-spicy-eggplant-stew

Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress