Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym

Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym"

  • Facebook
  • Twitter

Pierś kurczaka w panierce z chrupiących migdałów z sosem malinowo-balsamicznym. Danie wygląda na skomplikowane, jednak jest bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze-lekkie i idealne na letni obiad. Jak widać na zdjęciu, podałam je z pikantną fasolką szparagową w boczku.Polecam!

Scroll down for English

Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka, lekko rozbite tłuczkiem tak, by były mniejwięcej tej samej grubości
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 1/4 szklanki migdałów w płatkach

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 1/2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz
  • ½ szklanki dżemu lub konfitury z malin
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki świeżych malin

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub folią aluminiową i natłuść ją oliwą z oliwek.
  2. W misce lub plastikowej torebce wymieszaj jogurt, sól i pieprz. Włóż kurczaka i wymieszaj tak, by był cały nim pokryty.
  3. Wsyp migdały do płytkiego naczynia. Obtocz kurczaka z obu stron, i ułóż na przygotowanej blaszce.
  4. Piecz przez 15-20 minut, aż migdały się zarumienią a kurczak będzie upieczony.
  5. W trakcie pieczenia kurczaka przygotuj sos. W rondelku, na średnim ogniu, podgrzej olej, włóż cebulę i smaż przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj sól, pieprz i tymianek i smaż przez kolejną minutę lub dwie.
  6. Dodaj dżem, świeże maliny i ocet. Następnie podgrzewaj mieszając, aż dżem się rozpuści, a sos się zagotuje.
  7. Wyłóż kurczaka na talerze i podawaj z sosem.
Smacznego!

English version

Almond Crusted Chicken with Raspberry Balsamic Sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 chicken breasts, pounded thin
  • 1/4 cup plain Greek yogurt
  • 1/2 tsp salt
  • pepper
  • 1 1/4 cup slivered almonds
Ingredients for the sauce:
  • 1 tbs vegetable oil
  • 1/2 cup onion, chopped
  • 1 1/2 tsp fresh thyme, minced
  • 1/4 tsp salt
  • pepper
  • ½ cup raspberry preserves
  • 3 tbs balsamic vinegar
  • 1/2 cup fresh raspberries

Preparation:

  1. Preheat your oven to 180 oC. Line a baking sheet with foil and spray with olive oil or cooking spray.
  2. Combine the Greek yogurt, salt, and pepper in a bowl or plastic bag. Add the chicken, and mix to completely coat each piece.
  3. Place the almond in a shallow dish. Dip the coated chicken into the almonds to cover on both sides, and place on the prepared baking sheet.
  4. Bake for 15-20 minutes, or until chicken is cooked through.
  5. While the chicken is cooking, heat oil in a saucepan over medium heat Add onion, and saute for about 5 minutes, until the onion is soft and translucent. Add the salt, pepper, and thyme, and saute for another minute or two.
  6. Add the preserves, fresh raspberries and vinegar, and stir until preserves melt and sauce is heated through.
  7. Serve over chicken.
Enjoy!

Share the post "Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kurczak, maliny, mięso, migdały, obiad, ocet balsamiczny, zioła

« Pieczona pikantna fasolka szparagowa w boczku
Szybka zupa pieczarkowa Billa Grangera »

Comments

  1. Mary Frances @ LOVE - the secret ingredient says

    26 lipca 2013 at 19:14

    This looks like the perfect summer meal! We now I’m officially hungry. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 lipca 2013 at 19:14

      🙂

      Odpowiedz
  2. naleśniki says

    27 lipca 2013 at 00:02

    Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Osso buco z pieczoną dynią / Osso buco with roasted butternut squash

Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita

smietankowa-kapusta-w-cwiartkach-mojej-mamy-Creamy-braised-cabbage

Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

Pieczarki-w-glazurze-miodowo-balsamicznej-Honey-balsamic-mushrooms

Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress