Pierś kurczaka w panierce z chrupiących migdałów z sosem malinowo-balsamicznym. Danie wygląda na skomplikowane, jednak jest bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze-lekkie i idealne na letni obiad. Jak widać na zdjęciu, podałam je z pikantną fasolką szparagową w boczku.Polecam!
Scroll down for English
Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym
(4 porcje)
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka, lekko rozbite tłuczkiem tak, by były mniejwięcej tej samej grubości
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1 1/4 szklanki migdałów w płatkach
Składniki na sos:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1 1/2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz
- ½ szklanki dżemu lub konfitury z malin
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki świeżych malin
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub folią aluminiową i natłuść ją oliwą z oliwek.
- W misce lub plastikowej torebce wymieszaj jogurt, sól i pieprz. Włóż kurczaka i wymieszaj tak, by był cały nim pokryty.
- Wsyp migdały do płytkiego naczynia. Obtocz kurczaka z obu stron, i ułóż na przygotowanej blaszce.
- Piecz przez 15-20 minut, aż migdały się zarumienią a kurczak będzie upieczony.
- W trakcie pieczenia kurczaka przygotuj sos. W rondelku, na średnim ogniu, podgrzej olej, włóż cebulę i smaż przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj sól, pieprz i tymianek i smaż przez kolejną minutę lub dwie.
- Dodaj dżem, świeże maliny i ocet. Następnie podgrzewaj mieszając, aż dżem się rozpuści, a sos się zagotuje.
- Wyłóż kurczaka na talerze i podawaj z sosem.
English version
Almond Crusted Chicken with Raspberry Balsamic Sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 4 chicken breasts, pounded thin
- 1/4 cup plain Greek yogurt
- 1/2 tsp salt
- pepper
- 1 1/4 cup slivered almonds
- 1 tbs vegetable oil
- 1/2 cup onion, chopped
- 1 1/2 tsp fresh thyme, minced
- 1/4 tsp salt
- pepper
- ½ cup raspberry preserves
- 3 tbs balsamic vinegar
- 1/2 cup fresh raspberries
Preparation:
- Preheat your oven to 180 oC. Line a baking sheet with foil and spray with olive oil or cooking spray.
- Combine the Greek yogurt, salt, and pepper in a bowl or plastic bag. Add the chicken, and mix to completely coat each piece.
- Place the almond in a shallow dish. Dip the coated chicken into the almonds to cover on both sides, and place on the prepared baking sheet.
- Bake for 15-20 minutes, or until chicken is cooked through.
- While the chicken is cooking, heat oil in a saucepan over medium heat Add onion, and saute for about 5 minutes, until the onion is soft and translucent. Add the salt, pepper, and thyme, and saute for another minute or two.
- Add the preserves, fresh raspberries and vinegar, and stir until preserves melt and sauce is heated through.
- Serve over chicken.
Mary Frances @ LOVE - the secret ingredient says
This looks like the perfect summer meal! We now I’m officially hungry. 🙂
Dzi says
🙂
naleśniki says
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.