Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella

by Dzi 36 komentarzy

Share the post "Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam pomysł na szybkie i łatwe danie rybne, które smakuje nawet największym ich przeciwnikom. Łosoś pod kołderką z dobrze doprawionego szpinaku wymieszanego z jogurtem i zapieczony z mozzarellą. Może być coś smaczniejszego? 🙂 Doskonały pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Ja podałam klasycznie z frytkami i surówką. Polecam!

losos

Scroll down for recipe in English

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą 

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 filety z łososia ze skórą (każdy po 170-200 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 szklanki szpinaku, drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki startej mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, wyłóż naczynie do zapiekania papierem do pieczenia.
  2. Umyte i osuszone filety posól i popieprz z każdej strony, po czym ułóż skórka do dołu w przygotowanym naczyniu do zapiekania.
  3. W misce wymieszaj szpinak, jogurt, czosnek, pietruszkę i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Wyłóż szpinak na przygotowane filety i posyp mozzarellą.
  4. Piecz 15-18 minut bez przykrycia, po czym zwiększ temperaturę do 200 oC i podpiekaj kolejne 5 minut lub do zarumienienia się sera. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

losos

English version

Salmon baked with spinach and mozzarella

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 salmon fillets, skin on (170-200 g each)
  • 150 g plain yogurt
  • 1 1/2 cups spinach, finely chopped
  • 2 garlic cloves, minced
  • 3 tbsp chopped parsley
  • salt, pepper
  • 3/4 cup mozzarella cheese, grated

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC, line baking dish with parchment paper.
  2. Lightly salt and pepper salmon on both sides and place onto parchment paper.
  3. In bowl combine spinach, yogurt, garlic, parsley and season with salt and pepper to taste. Spread the spinach mixture over the salmon and top with cheese.
  4. Bake 15-18 minutes uncovered, next turn heat up to 200 oC and broil 5 minutes or until cheese starts to turn golden color. Serve immediately.

Enjoy!

losos

Share the post "Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: mozzarella, obiad, ryby, ser, szpinak, łosoś

« Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream
Pączki tradycyjne / Polish doughnuts »

Comments

  1. Kopczynski says

    28 stycznia 2015 at 12:55

    Oo, mam w zamrażarce łososia – przepis świetny. Mi pewnie sie trochę rozwali, ale mam nadzieję, ze smak zachowa!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 stycznia 2015 at 13:10

      Trzymam kciuki:)

      Odpowiedz
  2. Monika says

    29 stycznia 2015 at 09:20

    O, takiego połączenia jeszcze nie próbowałam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 stycznia 2015 at 09:25

      Polecam:)

      Odpowiedz
  3. batavus says

    29 stycznia 2015 at 15:02

    Piękna prezentacja na talerzu, aż chce się coś takiego przekąsić. Muszę się jednak przekonać do łososia, bo można żona bardzo go lubi, a ja jakoś tak mniej.
    Chociaż muszę przyznać, że tym ze zdjęcia pewnie bym nie pogardził 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 stycznia 2015 at 16:28

      Koniecznie radzę wypróbować ten przepis. Mój antyrybny połówek wyjątkowo nie marudził:)

      Odpowiedz
  4. Zmiksowana.pl says

    1 lutego 2015 at 11:04

    Na pewno smakuje wybornie! Koniecznie do wypróbowania!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lutego 2015 at 11:42

      Polecam, bardzo przyjemne danie:)

      Odpowiedz
  5. Piotr says

    1 lutego 2015 at 18:08

    Uuuu, ale smakowitości 🙂 Jeszcze jak dopisałaś swoją wersję z surówką i frytkami to ja chyba nic innego prze oczami nie będę teraz miał 😛 Muszę też zadać niestety to pytanie: bardzo taki zestaw jest kaloryczny :P? Póki co trwam w moich noworocznych postanowieniach, ale coraz mi ciężej 😛 Przez takie przepisy między innymi 😛

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lutego 2015 at 18:38

      No tak:) Jeżeli ominiesz ser, to możesz zjeść takiego łosośka z czystym sumieneim:)

      Odpowiedz
  6. Studio graficzne Agrafka says

    14 lutego 2015 at 20:59

    Jadłam kiedyś takiego łososia w pewnej krakowskiej restuauracji. Był absolutnie wyśmienity. Dzięki za ten przepis, teraz będę mogła spróbować sama.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lutego 2015 at 21:18

      Polecam się:)

      Odpowiedz
  7. ruda awantura says

    10 maja 2015 at 21:55

    zrobiłam, wyszedł fantastyczny! rewelacja! =D

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 maja 2015 at 21:59

      Cieszę się, że smakował:)

      Odpowiedz
  8. Norbert says

    12 września 2015 at 16:20

    Wyszło kapitalne. Dzięki za przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 września 2015 at 17:47

      Cieszę się, że smakował:)

      Odpowiedz
  9. Aga says

    23 września 2015 at 14:04

    Super przepis!!! Mam wielka prosbe – jaka surowka do takiej rybki? U mnie rybka plus pieczone ziemniaczki tylko na surowke brak pomyslu 🙂 dzieki:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 września 2015 at 14:28

      Jak dla mnie kiszona kapusta:)

      Odpowiedz
    • pablo says

      10 stycznia 2017 at 18:51

      brokół lub szparagi 😉

      Odpowiedz
      • Dzi says

        10 stycznia 2017 at 19:09

        🙂

        Odpowiedz
  10. Asia says

    3 października 2015 at 14:56

    Pyszne oczywiście!!!! A dla mojego dziecka, które oczywiście łososia nie lubi była opanierowana biała rybka (tylko ta wersja jest dopuszczalna dla jej kubkòw smakowych) i dopiero wtedy zapiekłam ją w piekarniku ze szpinakiem, oczywiście skracając czas pieczenia. Ku mej ogromnej radości smakowało! Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 października 2015 at 15:06

      Cieszę się, że smakowało i polecam się na przyszłosć!:)

      Odpowiedz
  11. Emi says

    3 grudnia 2015 at 02:23

    Muszę wypróbować 🙂 Czy świeży szpinak mogę zastąpić mrożonym?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 grudnia 2015 at 09:18

      Jasne! Tylko trzeba go dokładnie odcisnąć z wody.

      Odpowiedz
  12. Grażyna says

    12 marca 2016 at 17:47

    Ile gram mozarelli należy kupić aby wyszło 3/4 szklanki?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 marca 2016 at 18:53

      100-120 g będzie ok:)

      Odpowiedz
  13. Lusi says

    18 marca 2016 at 18:00

    Krótkie pytanko-180C na termoobiegu czy grzałce? Dziękuje

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 marca 2016 at 18:04

      bez termoobiegu:)

      Odpowiedz
      • MP says

        5 września 2016 at 22:41

        A jeśli mam piekarnik tylko z termoobiegiem? Bardzo ale to bardzo nie chcialabym przesuszyc lososia!

        Odpowiedz
        • Dzi says

          5 września 2016 at 22:44

          Proszę ustawić temperaturę o 20 stopni mniejszą i będzie ok

          Odpowiedz
  14. Adam says

    10 maja 2017 at 20:13

    A jaka surowke najlepiej do tego dania dodac?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 maja 2017 at 20:30

      Ta jest idealna na tą porę roku https://karmelowy.pl/szybka-surowka-z-mlodej-kapusty-easy-young-cabbage-slaw/

      Odpowiedz
  15. Dzoana says

    14 sierpnia 2017 at 10:13

    A mozarella ta w kulkach??

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 sierpnia 2017 at 10:27

      każda będzie ok:)

      Odpowiedz
  16. Ania says

    16 lutego 2018 at 14:57

    Też Wam tyle soku puściło w czasie pieczenia?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2018 at 15:01

      Tylko tyle ile widać na zdjęciu bo na tym talerzu były łosośki pieczone;) Kiedyś robiłam z mozzarellą light i wtedy był faktycznie dramat;/

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Grillowane-krewetk-w-glazurze-miodowo-piwnej-Grilled-shrimp-with-honey-beer-glaze

Grillowane krewetki w glazurze miodowo-piwnej / Grilled shrimp with honey-beer glaze

Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora

Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami / Chicken and sun dried tomato soup

Restauracja Muu Muu Beef & Wine – recenzja

Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta

Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress