Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Smażony ser w panierce / Fried cheese

Smażony ser w panierce / Fried cheese

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Smażony ser w panierce / Fried cheese"

  • Facebook
  • Twitter

Każdy kto odwiedził kiedyś Czechy lub Słowację na pewno próbował tego ich specjału. Pierwszy raz miałam okazję spróbować panierowany ser w schronisku podczas wycieczki w Tatry słowackie i zachwyciłam się tym panierowanym serem z frytkami. Postanowiłam przygotować go w domu i przypomnieć sobie tamte smaki. Wyszedł pyszny, z chrupiącą panierką i płynnym wnętrzem, dokładnie taki jak na Słowacji! Dodałam tylko ekstra konfiturę żurawinową  i było pysznie, polecam tym bardziej, że jest bardzo łatwy przygotowaniu. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Smażony ser w panierce / Fried cheese

Ser w panierce 

(2 porcje)

Składniki:

  • 250 g sera gouda, podzielonego wzdłuż na 2 grube plastry
  • 2 duże jajka
  • 1-2 szklanki bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • konfitura z żurawiny i frytki do podania

Przygotowanie:

  1. W głębokim talerzu roztrzep jajka, na płaski talerz wysyp bułkę tartą.
  2. Obtocz każdy plaster w jajku i następnie dokładnie w bułce tartej, powtórz tą czynność 3 razy aby zapobiec wycieknięciu sera w trakcie smażenia, po czym włóż do zamrażarki na 10 minut.
  3. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia i włóż zapanierowany ser. Smaż do zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki do ocieknięcia.
  4. Podawaj natychmiast, z żurawiną i frytkami.

Smacznego!

Smażony ser w panierce / Fried cheese

English version

Fried cheese

(2 servings)

Ingredients:

  • 250 g gouda cheese, divided lengthwise into 2 thick slices
  • 2 large eggs
  • 1-2 cups bread crumbs
  • oil for deep frying
  • cranberry jam and potato chips for serving

Preparation:

  1. Whisk the eggs in a plate to blend. Place the bread crumbs in another pie plate.
  2. Dip the cheese slices into the eggs, then coat completely with the bread crumbs, patting to adhere. Repeat 3 times to preven leaking while cooking and place for 10 minutes in the freezer.
  3. Heat the oil and add cheese. Fry until golden brown, then transfer on paper towels to drain.
  4. Serve immediately, with cranberry jam and chips.

Enjoy!

Smażony ser w panierce / Fried cheese

Share the post "Smażony ser w panierce / Fried cheese"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe Tagged With: obiad, ser

« Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland »

Comments

  1. Cotakpachnie? says

    31 sierpnia 2016 at 10:04

    Uwielbiamy takie proste obiady, zawsze panierowałam camembert, nie pomyślałam, żeby opanierować… zwykła goude! super!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 sierpnia 2016 at 10:04

      Camembert też jest super:)

      Odpowiedz
  2. Cukry Proste says

    31 sierpnia 2016 at 11:45

    Zawsze jadłam taki ser na feriach na Słowacji – uwielbiałam go! Muszę sobie przypomnieć ten smak:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 sierpnia 2016 at 11:55

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  3. Mela says

    6 września 2016 at 10:04

    Uwielbiam ser smażony! Jaki Twoim zdaniem rodzaj najlepiej się nadaje do usmażenia? Ja polecam podawać ze sporą ilością sosu lub surówek, bo w połączeniu z samymi frytkami, taki serek potrafi skutecznie „zamknąć” usta… Kto próbował, ten wie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 września 2016 at 10:47

      To prawda! Zestaw surówek jest obowiązkowy:) Robiłam z goudą i było pysznie, na pewno poeksperymentuję też z innymi.

      Odpowiedz
    • Tomek says

      24 listopada 2019 at 12:57

      ementaler i edam też wyjdą pysznie 🙂

      Odpowiedz
      • Dzi says

        24 listopada 2019 at 17:45

        🙂

        Odpowiedz
  4. Głodny Arturek says

    19 lutego 2021 at 11:48

    no to do dzieła

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat

Klasyczna wloska bruschetta / Classic Italian bruschetta

Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta

Ciasto zebra / Zebra cake

Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts

Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress