Dziś przedstawiam Wam pierwszy w tym roku pomysł na świąteczne danie;) Rozpływający się w ustach karp zapiekany z pysznym sosem z grzybami leśnymi z pewnością przypadnie do gustu wszystkim przy (nie tylko) wigilijnym stole. Dzięki przygotowaniu w go formie szczelnych „pakiecików” pozostaje soczysty, bardzo delikatny i aromatyczny dzięki leśnym grzybom.
Przygotowałam go z pomocą Folii z papierem do pieczenia 2 w 1 od Jana Niezbędnego. Produkt ten można formować w dowolny sposób, dzięki czemu do tego dania sprawdził się wręcz idealnie! Jego jedna strona to silikonowany papier, który zapobiega przywieraniu potrawy. Druga zaś, folia aluminiowa, doskonale przewodzi ciepło, wspierając proces pieczenia. Danie zamknięte w takim pakieciku dłużej pozostanie ciepłe i soczyste. Coś genialnego! Zapraszam po przepis;)
Scroll down for recipe in English
Pakieciki z karpiem i grzybami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 kawałki fileta z karpia
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżeczki oleju roślinnego
- 350 g grzybów leśnych, pokrojonych w plasterki lub poćwiartowanych
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1/2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki słodkiego wina
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 kawałki folii 2w1 Jan Niezbędny o wymiarach około 25x25cm
Przygotowanie:
- Natrzyj kawałki karpia 1 łyżeczką oleju, solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, dodaj 1 łyżeczkę oleju i grzyby i podsmaż przez około 5 minut do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż je na talerz.
- Dodaj 2 łyżeczki oleju do tej samej patelni, następnie włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
- Wmieszaj mąkę i smaż, mieszając całość przez 1 minutę, dodaj grzyby, bulion i wino i gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje, przez około 2 minuty, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Umieść 4 kawałki papieru do pieczenia na blaszce do pieczenia, wyłóż na nie grzyby w sosie i na wierzch po kawałku karpia. Posyp posiekaną pietruszką i zawiń brzegi papieru do góry i zwiń czubek tak żeby powstał szczelny pakiecik.
- Piecz w rozgrzanym do 180 oC piekarniku przez 12 -15 minut lub do momentu, aż karp będzie upieczony. Przełóż pakieciki na talerz, rozwiń i podawaj.
Smacznego!
English version
Carp and mushrooms En Papillote
(4 servings)
Ingredients:
- 4 carp fillets
- salt and pepper
- 1 teaspoon of lemon juice
- 4 tsp vegetable oil, divided
- 350 g forest mushrooms, sliced or quartered
- 1 onion, diced
- 1 garlic clove, minced
- 1/2 tbsp all-purpose flour
- 1/2 cup chicken stock
- 1/2 cup sweet wine
- 3 tbsp minced flat-leaf parsley
Preparation:
- Rub carp pieces with with 1 teaspoon oil, salt and pepper and sprinkle with lemon juice.
- Place the carp pieces on the centre and rub with 1 teaspoon oil, salt and pepper.
- Heat 1 teaspoon oil in a large pan set over medium heat, add mushrooms and cook for about 5 minutes and transfer the mushrooms to a plate.
- Add 2 teaspoons oil to the pan, add onion and cook until translucent, add garlic and cook for 1 more minute.
- Stir in the flour and cook, stirring, for 1 minute and add mushrooms, chicken stock and wine and simmer, stirring frequently, until the sauce is slightly thickened, about 2 minutes and season with salt and pepper.
- Place 4 pieces of baking paper (about 25×25 cm each) on the baking tray, add mushroom sauce on the center and place carp pieces on it. Sprinkle the parsley over the fish, fold the sides of the foil over the carp and seal the packages completely.
- Bake in the preheated to 180 oC oven for 12 to 15 minutes or until the carp is cooked through. Transfer the packets to a plate, open and serve.
Enjoy!
bettefashion says
Pyszności!
Uwielbiam ryby w każdej postaci, z chęcią zjadłabym taką potrawę 🙂
Artur says
Nie widziałam nigdzie takiej folii! Muszę poszukać w sklepie!
Agnieszka says
Wygląda na bardzo delikatne i wykwintne danie, pięknie 🙂
Chyba zrobię na Wigilię 🙂