Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pakieciki z karpiem i grzybami / Carp and mushrooms en papillote

Pakieciki z karpiem i grzybami / Carp and mushrooms en papillote

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Pakieciki z karpiem i grzybami / Carp and mushrooms en papillote"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam Wam pierwszy w tym roku pomysł na świąteczne danie;) Rozpływający się w ustach karp zapiekany z pysznym sosem z grzybami leśnymi z pewnością przypadnie do gustu wszystkim przy (nie tylko) wigilijnym stole. Dzięki przygotowaniu w go formie szczelnych „pakiecików” pozostaje soczysty, bardzo delikatny i aromatyczny dzięki leśnym grzybom.

Pakieciki-z-karpiem-i-grzybami-Carp-and-mushrooms-en-papillotePrzygotowałam go z pomocą Folii z papierem do pieczenia 2 w 1 od Jana Niezbędnego. Produkt ten można formować w dowolny sposób, dzięki czemu do tego dania sprawdził się wręcz idealnie!  Jego jedna strona to silikonowany papier, który zapobiega przywieraniu potrawy. Druga zaś, folia aluminiowa, doskonale przewodzi ciepło, wspierając proces pieczenia. Danie zamknięte w takim pakieciku dłużej pozostanie ciepłe i soczyste. Coś genialnego! Zapraszam po przepis;)Pakieciki-z-karpiem-i-grzybami-Carp-and-mushrooms-en-papillote

Scroll down for recipe in English

Pakieciki z karpiem i grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 kawałki fileta z karpia
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • 350 g grzybów leśnych, pokrojonych w plasterki lub poćwiartowanych
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki słodkiego wina
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 kawałki folii 2w1 Jan Niezbędny o wymiarach około 25x25cm

Przygotowanie:

  1. Natrzyj kawałki karpia 1 łyżeczką oleju, solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  2. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, dodaj 1 łyżeczkę oleju i grzyby i podsmaż przez około 5 minut do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż je na talerz.
  3. Dodaj 2 łyżeczki oleju do tej samej patelni, następnie włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
  4. Wmieszaj mąkę i smaż, mieszając całość przez 1 minutę, dodaj grzyby, bulion i wino i gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje, przez około 2 minuty, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  5. Umieść 4 kawałki papieru do pieczenia na blaszce do pieczenia, wyłóż na nie grzyby w sosie i na wierzch po kawałku karpia. Posyp posiekaną pietruszką i zawiń brzegi papieru do góry i zwiń czubek tak żeby powstał szczelny pakiecik.
  6. Piecz w rozgrzanym do 180 oC piekarniku przez 12 -15 minut lub do momentu, aż karp będzie upieczony. Przełóż pakieciki na talerz, rozwiń i podawaj.

Smacznego!

Pakieciki-z-karpiem-i-grzybami-Carp-and-mushrooms-en-papillote

English version

Carp and mushrooms En Papillote

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 carp fillets
  • salt and pepper
  • 1 teaspoon of lemon juice
  • 4 tsp vegetable oil, divided
  • 350 g forest mushrooms, sliced or quartered
  • 1 onion, diced
  • 1 garlic clove, minced
  • 1/2 tbsp all-purpose flour
  • 1/2 cup chicken stock
  • 1/2 cup sweet wine
  • 3 tbsp minced flat-leaf parsley

Preparation:

  1. Rub carp pieces with with 1 teaspoon oil, salt and pepper and sprinkle with lemon juice.
  2. Place the carp pieces on the centre and rub with 1 teaspoon oil, salt and pepper.
  3. Heat 1 teaspoon oil in a large pan set over medium heat, add mushrooms and cook for about 5 minutes and transfer the mushrooms to a plate.
  4. Add 2 teaspoons oil to the pan, add onion and cook until translucent, add garlic and cook for 1 more minute.
  5. Stir in the flour and cook, stirring, for 1 minute and add mushrooms, chicken stock and wine and simmer, stirring frequently, until the sauce is slightly thickened, about 2 minutes and season with salt and pepper.
  6. Place 4 pieces of baking paper (about 25×25 cm each) on the baking tray, add mushroom sauce on the center and place carp pieces on it. Sprinkle the parsley over the fish, fold the sides of the foil over the carp and seal the packages completely.
  7. Bake in the preheated to 180 oC oven for 12 to 15 minutes or until the carp is cooked through. Transfer the packets to a plate, open and serve.

Enjoy!

Pakieciki-z-karpiem-i-grzybami-Carp-and-mushrooms-en-papillote

Share the post "Pakieciki z karpiem i grzybami / Carp and mushrooms en papillote"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: grzyby, karp, obiad, ryby, święta, wigilia

« Zapiekane kanapki z paluszkami rybnymi i mozzarellą / Fish sticks and mozzarella toasts
Łatwe ciasteczka maślane / Easy butter cookies »

Comments

  1. bettefashion says

    6 grudnia 2018 at 10:32

    Pyszności!
    Uwielbiam ryby w każdej postaci, z chęcią zjadłabym taką potrawę 🙂

    Odpowiedz
  2. Artur says

    6 grudnia 2018 at 14:16

    Nie widziałam nigdzie takiej folii! Muszę poszukać w sklepie!

    Odpowiedz
  3. Agnieszka says

    10 grudnia 2018 at 17:40

    Wygląda na bardzo delikatne i wykwintne danie, pięknie 🙂
    Chyba zrobię na Wigilię 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pakieciki z karpiem i grzybami / Carp and mushrooms en papillote | FlyB Kulinaria pisze:
    6 grudnia 2018 o 12:06

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Odchudzone mini lasagne

Pikantne żeberka z piekarnika

Szybkie tiramisu i konkurs!

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Francuskie ciasto z gruszkami / French pear cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress