Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Gulasz wołowy z czerwonym winem i problem marnowania jedzenia

Gulasz wołowy z czerwonym winem i problem marnowania jedzenia

by barjed 1 Comment

Share the post "Gulasz wołowy z czerwonym winem i problem marnowania jedzenia"

  • Facebook
  • Twitter

Zaraz o świętach poszłam do pobliskiego marketu na zakupy i zaobserwowałam dziwne zjawisko. Otóż klientów było wciąż bardzo wielu (?!) a półki ze świeżymi produktami prawie puste…Nie rozumiem tego zakupowego pędu ludzi przed świętami, przecież  trwają one całe 2 dni a ludzie tworzą zapasy jak na wojnę…Jakiś czas temu natknęłam się na artykuł, w którym napisano,że w Unii Europejskiej marnuje się 90 mln ton żywności rocznie, a Polska ma w tym aż 10% udział. Oznacza to, że w naszym kraju co roku wyrzuca się 9 mln ton jedzenia na etapie produkcji,dystrybucji i przez gospodarstwa domowe i co roku marnujemy coraz więcej. Podczas świąt ilość marnowanej żywności niestety podwaja się.

Gdybyśmy to przeliczyli na złotówki, to statystyczny Polak wyrzuca w ciągu roku żywność za 270 zł. Rodzina czteroosobowa to jest ponad 1 tys. zł w koszu, bo kupiliśmy żywność nie taką, jak chcieliśmy, za dużo lub nieoszczędnie nią gospodarujemy.

Według badań MillwardBrown SMG/KRC z tego roku, przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 30 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Połowa ankietowanych za główny powód uważa przeoczenie terminu ważności do spożycia, przy czym co trzeci polski konsument przyznaje się do braku wiedzy o tym, jak odpowiednio przechowywać jedzenie. 25 proc. przygotowuje zbyt duże porcje posiłków. Te tendencje nasilają się podczas świąt.

Niestety po świętach jest to samo gdyż ludzie robią następne zapasy ale tym razem na sylwestra… Tak czy inaczej, wędrując po markecie w poszukiwaniu mięsa na obiad, udało mi się dostać piękny kawałek udźca wołowego. Stojąc w kolejce do kasy wyglądałam chyba trochę dziwnie bo miałam w koszyku mięso i sałatę:P, gdy prawie wszyscy inni mieli kosze wypełnione po brzegi, jak łatwo się domyślić -alkoholem:).Wracając zmarzłam konkretnie, w związku z czym postanowiłam zrobić gulasz, nie ma chyba nic lepszego i bardziej sycącego na obiad w mroźny dzień.

Przepis z moimi delikatnymi zmianami wyszperałam tutaj.

Gulasz wołowy z warzywami i czerwonym winem       

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 kg ładnego mięsa wołowego pokrojonego w kostkę o boku ok. 3 cm. ( u mnie udziec wołowy)
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula pokrojona w grubą kostkę
  • 2 duże marchewki pokrojone w kawałki ok. 1 cm
  • 3 gałązki selera naciowego pokrojone w kawałki ok. 1 cm
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 100 g pieczarek pokrojonych w grube plastry, małe w całości
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 1/2 puszki ( 600 g ) pomidorów bez skórki
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 gałązki natki pietruszki + odrobinę do przystrojenia
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Opłukaj mięso, osusz i dokładnie obtocz je w mące.
  2. Zwiąż ściśle nitką liście laurowe z natką pietruszki oraz gałązkami tymianku.
  3. Mięso usmaż dość mocno z 2 łyżkami oliwy na dużym ogniu. Odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Cebulę, marchew i seler smaż przez 2 minuty z resztą oliwy, na koniec dodaj przeciśnięty czosnek i pieczarki. Zalej warzywa winem, doprowadź do wrzenia i na średnim ogniu zredukuj ilość płynu o połowę.
  5. Do garnka z grubym dnem ( lub naczynia żaroodpornego z przykryciem ) wrzuć usmażone mięso, warzywa, pomidory z puszki.
  6. Dodaj związany tymianek  i zalej wszystko bulionem wołowym. Przypraw do smaku pieprzem i solą.
  7. Zagotuj, a następnie duś pod przykryciem ( lub w piekarniku nagrzanym do 160° C ) przez 2 godziny. Pod koniec duszenia dodaj cukier. Od czasu do czasu wymieszaj, aby potrawa nie przywarła do dna.
  8. Wyjmij związany i podawaj gulasz na gorąco z ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam z pęczakiem.
Smacznego!

 

Share the post "Gulasz wołowy z czerwonym winem i problem marnowania jedzenia"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: czerwone wino, gulasz, marchewka, mięso, obiad, pieczarki, seler naciowy, wino, wołowina

« Pęczak z pieczarkami-uroczysty powrót kaszy do mojego menu
Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim »

Trackbacks

  1. Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim | pisze:
    31 grudnia 2012 o 17:04

    […] głównaO MnieKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Wołowina z makaronem w stylu […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool – kuchnia włoska

Przyprawa do taco-pikantna mieszanka meksykańska

Makaron w kremowym sosie z pesto z suszonych pomidorów i mascarpone

Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka

Kanapki-zapiekane-z-grzybami-i-serem-Baked-mushroom-and-cheese-sandwich

Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress