U mnie w domu nie było raczej tradycji jedzenia jajecznicy na śniadanie i do tej pory też przyznam, że bardzo rzadko ją robiłam. Jakoś mi zwyczajnie nie wchodziła, nawet z różnymi ulubionymi dodatkami. Gdy kupiłam książkę Michela Rouxa „The Collection”, dowiedziałam się, że robiłam ją zwyczajnie nieprawidłowo. Smażyłam szybko i na dużym ogniu, a należy ją smażyć powoli, z wyczuciem na małym ogniu, z dużą ilością masła i śmietanką. Jajecznica przygotowana w ten sposób wyszła niezwykle delikatna i aksamitna, a podana z tostami dała mi dużo radości:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Klasyczna jajecznica
(2 porcje)
Składniki:
- 40 g masła, oraz mały kawałek ekstra (opcjonalnie)
- 4-6 jajek
- 2 łyżki śmietanki 36% (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni najlepiej z grubym dnem umieszczonej na małym ogniu rozpuść masło. Przygotowane jajka wbij do miski i roztrzep je delikatnie widelcem. Wlej je do patelni z rozpuszczonym masłem i wymieszaj.
- Smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W celu otrzymania kremowej i delikatnej jajecznicy, smaż przez 3 do 4 minut, jeżeli wolisz bardziej ściętą smaż kolejne 2 minuty.
- Gdy jajecznica jest już taka jaką lubisz, wmieszaj 2 łyżki śmietanki i ewentualnie dodatkowy kawałek masła, po czym dopraw solą i pieprzem. Podawaj natychmiast, najlepiej z tostami.
Smacznego!
English version
Scrambled eggs
(2 servings)
Ingredients:
- 40 g butter, plus a knob of butter (optional)
- 4-6 eggs
- 2 tbsp cream (optional)
- salt and pepper
Preparation:
- Melt butter in a shallow, heavy pan set over low heat. Break eggs into a bowl and beat very lightly with a fork. Tip into the pan with the hot, melted butter and stir.
- Cook over low heat, stirring gently and more or less constantly with a wooden spoon. It will take 3 to 4 minutes for the eggs to become just set, but very creamy. If you prefer firmer, dryer scrambled eggs, cook for another 2 minutes.
- When the eggs are scrambled to your liking, add 2 tbsp light or heavy cream or a little bit of butter, and season with salt and pepper. Scrambled eggs are best served immediately.
Enjoy!
bryssska says
nie ma jak dobrze zeskrobane jajko;
Dzi says
🙂
Anita says
Gordon Ramsey robi ją dokładnie w taki sam sposób i rzeczywiście jest dużo lepsza od takiej „zwykłej” .
Dzi says
To prawda:)
Entuzjastka says
Czy to patelnia żeliwna?
Dzi says
Tak, najlepsza! 🙂
Ania says
Skoro Grodon Ramsey taka przyrządza to musi być dobra ;)Ale zastanawia mnie duża ilość mała i śmietanki, czy to nie wpływa na to , że ta jajecznica jest troche taka tłuściutka?Zamierzam ja oczywiście wypróbować ale się tak nad tym zastanawiam…
Dzi says
Tutaj akurat Michel Roux, ale Gordona też przetestuję.Jajecznica jest aksamitna, ale zakskaująco nie czuć ,że zawiera dużo masła:)