Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Klasyczna jajecznica / Scrambled eggs

Klasyczna jajecznica / Scrambled eggs

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Klasyczna jajecznica / Scrambled eggs"

  • Facebook
  • Twitter

U mnie w domu nie było raczej tradycji jedzenia jajecznicy na śniadanie i do tej pory też przyznam, że bardzo rzadko ją robiłam. Jakoś mi zwyczajnie nie wchodziła, nawet z różnymi ulubionymi dodatkami. Gdy kupiłam książkę Michela Rouxa „The Collection”, dowiedziałam się, że robiłam ją zwyczajnie nieprawidłowo. Smażyłam szybko i  na dużym ogniu, a należy ją smażyć powoli, z wyczuciem na małym ogniu, z dużą ilością masła i  śmietanką. Jajecznica przygotowana w ten sposób wyszła niezwykle delikatna i aksamitna, a podana z tostami dała mi dużo radości:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

jajecznica

Klasyczna jajecznica

(2 porcje)

Składniki:

  • 40 g masła, oraz mały kawałek ekstra (opcjonalnie)
  • 4-6 jajek
  • 2 łyżki śmietanki 36% (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni najlepiej z grubym dnem umieszczonej na małym ogniu rozpuść masło. Przygotowane jajka wbij do miski i roztrzep je delikatnie widelcem. Wlej je do patelni z rozpuszczonym masłem i wymieszaj.
  2. Smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W celu otrzymania kremowej i delikatnej jajecznicy, smaż przez 3 do 4 minut, jeżeli wolisz bardziej ściętą smaż kolejne 2 minuty.
  3. Gdy jajecznica jest już taka jaką lubisz, wmieszaj 2 łyżki śmietanki i ewentualnie dodatkowy kawałek masła, po czym dopraw solą i pieprzem. Podawaj natychmiast, najlepiej z tostami.

Smacznego!

jajecznica

English version

Scrambled eggs

(2 servings)

Ingredients:

  • 40 g butter, plus a knob of butter (optional)
  • 4-6 eggs
  • 2 tbsp cream (optional)
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Melt butter in a shallow, heavy pan set over low heat. Break eggs into a bowl and beat very lightly with a fork. Tip into the pan with the hot, melted butter and stir.
  2. Cook over low heat, stirring gently and more or less constantly with a wooden spoon. It will take 3 to 4 minutes for the eggs to become just set, but very creamy. If you prefer firmer, dryer scrambled eggs, cook for another 2 minutes.
  3. When the eggs are scrambled to your liking, add 2 tbsp light or heavy cream or a little bit of butter, and season with salt and pepper. Scrambled eggs are best served immediately.

Enjoy!

jajecznica

Share the post "Klasyczna jajecznica / Scrambled eggs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: jajka, Michel Roux, śniadanie

« Konkurs z marką Wedel!
Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella »

Comments

  1. bryssska says

    9 marca 2015 at 09:30

    nie ma jak dobrze zeskrobane jajko;

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 marca 2015 at 11:40

      🙂

      Odpowiedz
  2. Anita says

    9 marca 2015 at 10:54

    Gordon Ramsey robi ją dokładnie w taki sam sposób i rzeczywiście jest dużo lepsza od takiej „zwykłej” .

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 marca 2015 at 11:22

      To prawda:)

      Odpowiedz
  3. Entuzjastka says

    10 marca 2015 at 21:45

    Czy to patelnia żeliwna?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 marca 2015 at 22:06

      Tak, najlepsza! 🙂

      Odpowiedz
  4. Ania says

    22 marca 2015 at 22:36

    Skoro Grodon Ramsey taka przyrządza to musi być dobra ;)Ale zastanawia mnie duża ilość mała i śmietanki, czy to nie wpływa na to , że ta jajecznica jest troche taka tłuściutka?Zamierzam ja oczywiście wypróbować ale się tak nad tym zastanawiam…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 marca 2015 at 08:20

      Tutaj akurat Michel Roux, ale Gordona też przetestuję.Jajecznica jest aksamitna, ale zakskaująco nie czuć ,że zawiera dużo masła:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread pisze:
    18 kwietnia 2015 o 10:56

    […] na proste, aczkolwiek bardzo satysfakcjonujące i smaczne śniadanie. Zachęcona jego przepyszną klasyczną jajecznicą, postanowiłam wypróbować kolejną jej wersję. Tak też powstała delikatna jajecznica z […]

    Odpowiedz
  2. JAJECZNICA NA TOSTACH – KUCHNIE ŚWIATA pisze:
    21 czerwca 2018 o 11:21

    […] na proste, aczkolwiek bardzo satysfakcjonujące i smaczne śniadanie. Zachęcona jego przepyszną klasyczną jajecznicą, postanowiłam wypróbować kolejną jej wersję. Tak też powstała delikatna jajecznica z […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami / Chicken and sun dried tomato soup

Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono”

Latwe-ciasto z-nektarynkami-Easy-nectarine-cobbler

Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler

Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad

Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad

Maryensztadt craft beer & food

Maryensztadt craft beer & food

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress