Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread

Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam kolejny przepis Michela Rouxa z jego książki „Jajka” na proste, aczkolwiek bardzo satysfakcjonujące i smaczne śniadanie. Zachęcona jego przepyszną klasyczną jajecznicą, postanowiłam wypróbować kolejną jej wersję. Tak też powstała delikatna jajecznica z dodatkiem ziół, musztardy i sera Gruyere, chociaż przyznam się, że często zastępuję go starym dobrym parmezanem:) Podana na smażonych na maśle kromkach chleba smakuje obłędnie. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie.

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jajecznica na tostach

(2 porcje)

Składniki:

  • 4 cienkie kromki chleba
  • 80 g masła klarowanego
  • 40 g masła
  • 4 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżka śmietanki 30-36%
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, plus ekstra do dekoracji
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 30 g Gruyere, startego na tarce (ew. innego sera żółtego)

Przygotowanie:

  1. Na patelni na średnim ogniu, rozgrzej masło klarowane i gdy będzie już bardzo gorące włóż chleb. Smaż z obu stron do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i owiń w ręcznik papierowy aby nie ostygł.
  2. Na średniej patelni rozgrzej na małym ogniu masło, wlej roztrzepane jajka i smaż cały czas mieszając na małym ogniu. Po 3-4 minutach jajka powinny być już usmażone, jeżeli lubisz bardziej ścięte, smaż przez 5-6 minut. Pod koniec smażenia wmieszaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i wmieszaj musztardę, zioła i ser.
  3. Rozłóż tosty na talerze i wyłóż na nie jajecznicę. Posyp pietruszką i podawaj.

Smacznego!

jajecznica

English version

Scrambled Eggs on Fried Bread

(2 servings)

Ingredients:

  • 4 thin slices of bread
  • 80 g clarified butter
  • 40 g butter
  • 4 eggs, beaten
  • 1 tbsp heavy cream
  • salt and freshly ground pepper
  • 1 tbsp Dijon mustard
  • 1 tbsp parsley leaves, plus extra for garnish, chopped
  • 1 tbsp chives, chopped
  • 50 g Gruyere, chopped

Preparation:

  1. Heat a pan with a clarified butter, place the pieces of bread onto the pan and toast on the both sides.  Next cover with paper towels.
  2. Melt the butter in non-stick pan over low heat. Add the beaten eggs and consistently keep stirring them over very low heat.  They should scramble in about 3-4 minutes for runny eggs and 5-6 for slightly harder scrambled eggs.  At the end of the cooking add the cream, salt and pepper and then stir in the mustard, herbs and cheese.
  3. Divide the slices of bread evenly among two plates, overlapping them slightly.  Place the eggs on top, garnish with more parsley and serve immediately.

Enjoy!

jajcznica

 

Share the post "Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: Gruyere, jajka, Michel Roux, parmezan, ser, śniadanie, zioła

« Co, gdzie, za ile jadamy „na mieście” – raport „Polska na Talerzu 2015″
Karp z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked carp with mushrooms and cream sauce »

Comments

  1. Film z lotu ptaka says

    18 kwietnia 2015 at 11:42

    A dziś akurat jadłem jajecznicę. Nigdy nie dodawałem musztardy Dijon, ale następnym razem z pewnością będzie ona jednym ze składników mojej jajecznicy.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 kwietnia 2015 at 12:07

      Polecam! Idealnie pasuje.

      Odpowiedz
  2. Kasia knifeandspoon.pl says

    18 kwietnia 2015 at 16:15

    Takiej nie jadłam Śmietanę stosuję ale musztarda? super pomysł 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 kwietnia 2015 at 16:53

      Polecam wypróbować:)

      Odpowiedz
  3. soda says

    18 kwietnia 2015 at 23:43

    Robię prawie tak samo z tą różnicą, że na oliwie z oliwek.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 kwietnia 2015 at 09:40

      Też zapewne smaczna:)

      Odpowiedz
  4. Scandale says

    23 kwietnia 2015 at 15:08

    Uwielbiam jajecznicę na śniadanie. Muszę wypróbować ją w takiej wersji.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 kwietnia 2015 at 15:40

      Zalecam:)

      Odpowiedz
  5. Suplefit says

    24 kwietnia 2015 at 14:25

    No wygląda super, smakuje pewnie też, szczególnie, że uwielbiam ostrą musztardę. Gdyby mi się jeszcze chciało tak rano wstać wcześniej, żeby przyrządzić taki rarytasik ehh…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 kwietnia 2015 at 14:33

      Przygotowanie jej trwa kilka minut, polecam gorąco:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake

Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake

Meksykańska zupa z kurczakiem i makaronem z tortilli

Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita

Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque

Pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami / Tomato curry with chicken and potatoes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress