Przeglądając blogi kulinarne, jak czas temu natknęłam się na Red Velvet Cupcakes. Absolutnie zachwyciły mnie swoim intensywnie czerwonym kolorem i koniecznie będę musiała je kiedyś zrobić. Korzystając z pomysłu zaproponuję Wam dzisiaj Red Velvet Pancakes. Myślę, że jest to oryginalny pomysł na świąteczne śniadanie, które nie tylko świetnie smakuje ale też wygląda. Inspirację zaczerpnęłam z jednego z amerykańskich blogów, gdzie takie śniadania są na porządku dziennym – na pewno każdy zna ich placki z syropem klonowym:). Ja swoje posypałam cukrem pudrem i polałam sosem toffi.
Red Velvet Pancakes (ok. 16 średnich placuszków)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki stołowe kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki stołowe octu z białego wina
- 1/2 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 1 1/2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 30 g roztopionego masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- W jednej misce wymieszaj ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia,sodę i sól.
- W drugiej misce wymieszaj mleko z octem z białego wina i odstaw na ok 2 minuty.
- Następnie dodaj do mleka cukier,jajka, barwnik spożywczy, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone masło. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W trakcie miksowania dodawaj partiami wcześniej wymieszaną mąkę do momentu otrzymania jednolitej masy.
- Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wylewamy masę formując placki wymaganej wielkości. Gdy zauważymy pojawiające się na ich powierzchni bąbelki, należy je przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu przekładamy na talerz.
Dodaj komentarz