W końcu nadeszła pora na ogłoszenie wyników mojego wielkanocnego konkursu z marką Wedel. Liczba zgłoszeń przerosła moje najśmielsze oczekiwania – bardzo Wam wszystkim dziękuję za udział!
Wybór nie był łatwy i po głębokim namyśle, wybrałam zwycięzców:
Miejsce 1 – bon o wartości 100 zł do wykorzystania w sklepie Home&You i zestaw słodyczy marki Wedel otrzymuje Justa za Mazurek Milionera.
Miejsce 2 – bon o wartości 100 zł do wykorzystania w sklepie Home&You i zestaw słodyczy marki Wedel otrzymuje Mariola za sernik mega czekoladowy.
Miejsce 3 – bon o wartości 100 zł do wykorzystania w sklepie Home&You i zestaw słodyczy marki Wedel otrzymuje Aga za Paschę.
Miejsce 4 – zestaw słodyczy marki Wedel otrzymuje Efka za Wiosenne marchewki
Miejsce 5 – zestaw słodyczy marki Wedel otrzymuje Justyna B za czekoladowe pisanki
Miejsce 6 – zestaw słodyczy marki Wedel otrzymuje Elwira za wytrawny sernik z łososiem
Miejsce 7 – zestaw słodyczy marki Wedel otrzymuje Marcin Pędz za Tartę czekoladowo-karmelową
Miejsce 8 – zestaw słodyczy marki Wedel otrzymuje Szefowa w swojej kuchnia za Cytrynowo-czekoladowe serniczki z bitą śmietaną
Miejsce 9 – zestaw słodyczy marki Wedel otrzymuje Anna B za ciasto trio wielkanocne
Miejsce 10 – zestaw słodyczy marki Wedel otrzymuje Natalie za wielkanocny keks
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratuluję i czekam na adresy wraz z numerem telefonu dla kuriera na adres blog@karmelowy.pl.
———————–
Jest o co walczyć, a zadanie jest bardzo proste. W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi wystarczy podzielić się swoim ulubionym świątecznym przepisem, najlepiej z wykorzystaniem produktu marki Wedel. Inspirację możecie zaczerpnąć ze strony wedel.pl, który prowadzi akcję w „W kuchni z E.Wedel” i pokazuje jakie potrawy można przygotować z wykorzystaniem wedlowskich słodyczy, a także w TVP 2 w programie „Słodko i wytrawnie”, który wróci na antenę na wiosną. Szczegóły konkursu w poniższym regulaminie, zapraszam!
Regulamin konkursu:
- Konkurs organizowany jest na łamach bloga karmelowy.pl, a sponsorem nagród jest marka Wedel.
- Zadanie konkursowe: podaj swój ulubiony i sprawdzony przepis na świąteczne przysmaki.
- Przepis należy zostawić w komentarzu na blogu, pod tym postem konkursowym (wraz z adresem email). Zdjęcie potrawy będzie miłym dodatkiem, proszę przesyłać je wraz z nazwą dania na adres email: blog@karmelowy.pl.
- Konkurs trwa od 07.03.2015 do 14.03.2015 do godz 23:59.
- Wysyłką nagrody zajmuje się sponsor konkursu.
- Laureatami zostanie 10 uczestników, których wypieki będą najbardziej zachwycać pomysłowością i ew. estetyką wykonania.
- Laureaci zostaną wyłonieni przez autorkę bloga.
- Zostaną przyznane trzy główne nagrody – bony o wartości 100 zł do wykorzystania w sklepie Home&You i zestaw słodyczy marki Wedel. W skład zestawu słodyczy wchodzą: Mieszanka Wedlowska Classic, Czeko Pisanki o smaku toffi, Czeko Pisanki truskawkowe, Czeko Pisanki o smaku waniliowym, Ptasie Mleczko waniliowe, Czekolada mleczna truskawkowa (290 g).
- Wysyłka nagród odbędzie się na terenie Polski.
- Jeden uczestnik może wysłać jedno zgłoszenie konkursowe.
- Wyniki zostaną ogłoszone w tym wpisie nie później niż 17.03.2015.
- Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez laureatów na adres blog@karmelowy.pl danych do wysyłki (imię, nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 7 dni od daty ogłoszenia wyników.
- Wysłanie maila ze zgłoszeniem konkursowym jest jednoznaczne ze zgodą na publikację zwycięskich zdjęć autorów na łamach bloga.
* będzie mi też bardzo miło jak polubicie mój fanpage na facebooku
dominika sugier says
Witam.
Naszym największym przysmakiem świątecznym jest Barszcz biały na domowym zakwasie podany w chlebowych miseczkach. Temu daniu nikt się nie oprze 😉
Składniki:
500 ml zakwasu
2 litry wywaru mięsnego
1 łyżka sosu sojowego
kostka rosołowa
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka (czubata) chrzanu
1 łyżeczka (czubata) musztardy
1 łyżeczka suszonego majeranku
chlebowe miseczki
Do ciepłego wywaru dodać zakwas. W miseczce wymieszać: śmietanę, chrzan, musztardę i sos sojowy. Dodać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku kostką rosołową i majerankiem. Podawać z białą kiełbasą i jajkiem.
Razowy zakwas na barszcz biały
7 łyżek mąki pszennej razowej pełnoziarnistej typ 1850
1 litr chłodnej przegotowanej wody
1 łyżka suszonego majeranku
6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
4 ząbki czosnku
Do słoika wsypać mąkę, dodać przyprawy, przemieszać. Następnie zalać wszystko woda i dokładnie wymieszać. Dodać czosnek. Słoik przykryć ściereczką i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Codziennie zakwas należy zamieszać. Zakwas jest gotowy gdy w smaku jest lekko kwaśny.
Chlebowe miseczki
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
1 szklanka ciepłej wody
7 g drożdży suchych
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 białko
Do miski wsypujemy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i podzielić na 4 części. Z każdej części odkrajamy niewielki kawałeczek ciasta, na uchwyt do naszej chlebowej miseczki. Każdy z 4 kawałków ciasta rozwałkowujemy na długi cienki pasek. Następnie składamy końcówki do środka, jeden zachodzi na drugi. Odwracamy złożoną częścią do spodu. Na koniec formujemy okrągłe chlebki, sklejając ciasto w jednym miejscu i układamy na blaszce tym sklejeniem do dołu. Tak przygotowane kulki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Dodatkowo:
1 białko
1 łyżka mleka
mak
W miseczce roztrzepujemy białko z mlekiem. Za pomocą pędzelka smarujemy chlebki. Każdą z kuleczek smarujemy od góry i maczamy w maku. Kładziemy na środku chlebka.
Chlebki pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni z termoobiegiem. Upieczone studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odkrajamy czubki i wydrążamy.
SMACZNEGO
Dominika S (misia104@o2.pl)
Dzi says
Uwielbiam taki barszcz! Dziękuję za udział:)
Qchnia says
Na moim świątecznym stole od lat króluje mega pyszny cytrynowy sernik mascarpone z białą czekoladą E.Wedel. W tym roku też go nie zabraknie bo cała rodzina za nim szaleje 🙂
Przepis:
500 g. mascarpone;
200-250 ml. śmietanki kremówki;
200 białej czekolady E. Wedel;
1 galaretka (dowolny smak) ja biorę cytrynową bo fajnie nadaje smaku słodkim borówkom;
1 opakowanie dowolnych biszkoptów lub kruchych ciasteczek;
250 g. borówek lub malin lub ulubionych owoców.
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Miksujemy śmietankę, dodajemy mascarpone i ciągle miksujemy, dodajemy czekoladę i galaretkę. Mieszamy. Wylewamy 1/2 część do formy wyłożonej ciasteczkami, wrzucamy owoce, wykładamy resztę i na wierzch znów owoce. Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
Jemy je po kilka kawałków 😉
dziękuję i pozdrawiam
Qchnia
Dzi says
Brzmi pysznie! Dziękuję za zgłoszenie:)
berrypunch says
Składniki:
-200 g masła
-1 kg sera mielonego
-5 żółtek
-1 szklanka cukru pudru
-2 łyżki żelatyny
-bakalie
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch. Wymieszać z miękkim masłem. Do masy jajecznej dodać ser i dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej, wody i odstawić.
Do napęczniałej żelatyny dodać 1/2 szklanki gorącej wody i podgrzewać aż się rozpuści.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać. W misce połącz masę serową i żelatynę.
Szklaną miskę wyłożyć gazą. Ułożyć na niej trochę bakalii, a następnie przykryć masą serową. Powierzchnię wyrównać i odstawić w zimne miejsce najlepiej na noc.
Stężałą paschę przykryć talerzykiem i odwrócić do góry dnem. Zdjąć miskę i gazę. Ozdabiać bakaliami lub czekoladą.
Smacznego !
Dzi says
Super, dziękuję za udział!
Wojt3k says
Moim ulubionym smakołykiem okresu Świąt Wielkiejnocy jest tradycyjny, polski Mazurek. Oto mój sprawdzony i zawsze wychodzący przepis:
Składniki:
Na ciasto:
0,5 kg mąki – odsypać 2 łyżki i dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka cukru, 5 żółtek, kostka margaryny.
Na masę: 3 łyżki mąki, 6 żółtek, 0.5 l mleka, kostka margaryny, olejek rumowy.
Na polewę: pół kostki margaryny, pół szklanki cukru, 4 łyżki ciemnego kakao ekstra ciemnego od Wedla, 3 słodkiej śmietanki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto ugnieść i podzielić na pół. Każdą część rozłożyć na osobnych blaszkach. Piec w temperaturze ok. 180 stopni na złoty kolor. Mąkę, jajka i mleko ugotować na budyń. Po ostudzeniu budyniu wkręcić do jednej kostki margaryny, dodać olejek rumowy. Na jeden upieczony spód rozłożyć masę i przykryć drugim spodem. Pokryć grubą warstwą polewy i lekko lukrem.
Dzi says
Mazurek,pyszności:)
Elwira says
WYTRAWNY SERNIK Z ŁOSOSIEM
U mnie pojawi się pierwszy raz na Wielkanocnym stole. Po pierwszej degustacji nie będę mogła inaczej sobie tego niedzielnego śniadania wyobrazić.
Składniki na spód:
150 g chleba Wasa wieloziarniste
80 g roztopionego masła
1 małe jajko
Składniki na masę:
500 g sera białego 3 krotnie mielonego
180 ml śmietany 18%
150 g wędzonego łososia
łyżka posiekanych kaparów
pół pokrojonej w kostkę papryki
pęczek koperku
łyżka soku z cytryny i otarta skóra z połowy
2 jajka
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
sól, biały pieprz do smaku
Polewa śmietankowa:
180 ml śmietany 18%
sól, sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Chleb Wasa mielimy w blenderze do momentu uzyskania pisaku, dodajemy roztopione masło i jajko. Całość dokładnie razem miksujemy i wylepiamy tym dno tortownicy ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 15-20 min. Wyjmujemy i studzimy.
Ser łączymy ze śmietaną, kaparami, koperkiem, sokiem i skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Następnie dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy łososia i paprykę mieszamy. Gotową masę wylewamy na przestudzony podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok 50 min. Następnie doprawiamy delikatnie śmietanę solą i sokiem z cytryny, rozprowadzamy ją na górze sernika i pieczemy kolejne 10 min. Po upływie tego czasu sernik wyjmujemy. Podajemy na ciepło, lub zimno z ulubioną sałatką.
Dzi says
Brzmi pysznie:)
Iza says
CZEKOLADOWE CIASTO Z POPCORNEM. Kilka lat temu postanowiłam trochę poeksperymentować w kuchni, aby urozmaicić czymś wielkanocne słodkości. Chciałam odejść trochę od tradycyjnych smaków serników, keksów czy mazurków. Czekoladowy smak ciasta złamałam solonym popcornem. Od tamtego czasu czekoladowe ciasto z popcornem co roku gości na moim wielkanocnym stole.
SKŁADNIKI: Czekolada gorzka E.Wedel 1 tabliczka; Margaryna 1 kostka; Kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki; Mąka ziemniaczana 4 płaskie łyżki; Mąka pszenna 250 gram; Woda 200 ml; Kakao 4 łyżki; Proszek do pieczenia 2 łyżeczki; Cukier 25 dag; Maślanka 0,5 szklanki; Olej 3 łyżki; Jajka 4 szt.; Amaretto 1 łyżka; Śmietana kremówka 50 gram; Popcorn solony 15 dag; Czekolada mleczna E.Wedel 1 tabliczka.
PRZYGOTOWANIE:
1) Wlewamy do miski 150 ml wody, wsypujemy kawę i mieszamy, aby kawa rozpuściła się. Przelewamy to do rondelka, dodajemy połamaną na kawałki gorzką czekoladę oraz margarynę. Stawiamy na ogień, aby wszystkie składniki się rozpuściły. Odstawiamy do ostygnięcia.
2) Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i cukier). Mieszamy je ze sobą. Dolewamy zawartość rondelka (rozpuszczoną margarynę z wodą, kawą i czekoladą), pozostałą wodę (50 ml), olej, maślankę, amaretto, i wbijamy jajka. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy i rozpuszczenia się cukru.
3) Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej, aby miała ona ok. 20 cm średnicy, wtedy ciasto będzie wyższe. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 60-70 minut (najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem po ok. 40 minutach, gdyż czas pieczenia może się zmniejszyć ze względu na piekarnik lub wielkość tortownicy).
4) Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Następnie wyciągamy je z tortownicy. Aby lepiej wyglądało, proponuję położyć je odwrotnie, tzn. płaską częścią (spodem) do góry.
5) POLEWA: Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, wlewamy śmietanę kremówkę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie polewamy nią ciasto i posypujemy popcornem. Czekamy, aż polewa zastygnie i popcorn przyklei się do ciasta.
Pozdrawiam,
Iza (izabeladaniell@gmail.com)
Dzi says
Ciekawy pomysł:) Pozdrawiam!
Julianna says
Wielkanoc babkami stoi! Wiec i u nas na stole gości cudowna babka migdałowa. Wilgotna, mięsista (o ile o babce można tak powiedzieć:), ale jednocześnie mięciutka, lekka i puszysta. Z dodatkiem białej czekolady, kandyzowanej skórki pomarańczowej, a przy tym o wyraźnym smaku migdałów. Rewelacyjna!
Babka migdałowa
Składniki:
4 jaja
150g białej czekolady Wedel
100g masła
150g tartych migdałów
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropli aromatu migdałowego lub pomarańczowego
łyżka masła i mąką krupczatka do formy
Polewa:
50g białej czekolady Wedel
3 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
Do dekoracji: kwiaty z lukru królewskiego (royal icing)
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej: miskę ustawiamy nad garnkiem z wodą, przy czym woda nie powinna sięgać miski, podgrzewamy ciągle mieszając, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Czasem czekolada może się zwarzyć, ale tym się nie przejmujemy;).
Białka oddzielić od żółtek. Lekko przestudzoną czekoladę z masłem zmiksować, dodając po jednym żółtku oraz wsypując połowę cukru.
Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami, wsypać do masy czekoladowej, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując pozostały cukier.
Do ciasta dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać, następnie delikatnie połączyć z białkami.
Formę na babkę z kominem (o średnicy 22-24cm) wysmarować masłem, obsypać mąką krupczatką, wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temp. 170st.C (do suchego patyczka).
Po upieczeniu przestudzić, wyjąć z formy, całkowicie ostudzić na kratce.
Polewa: Połamaną na kawałki czekoladę podgrzewać ze śmietanką do rozpuszczenia, wymieszać ze startą skórką pomarańczową.
Babkę polać polewą, udekorować.
Smacznego!
mariczka78(małpa)o2.pl
Dzi says
Klasyka zawsze się sprawdza!:)
Natalie says
Witam! 🙂
Moim ulubionym przepisem na Wielkanoc jest keks, zwykły keks przepełniony bakaliami i wspomnieniami związanymi z dzieciństwem. Gdy babcia jeszcze żyła zawsze mawiała : ”no, to robimy keksa dla Natalki”, i tak właśnie było, całe ciasto zjadałam prawie sama! 🙂 A oto przepis:
Składniki:
250 g masła
5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia (od herbaty)
225 g mąki pszennej
500 g bakalii: rodzynki, figi, orzechy włoskie (u nas z babcinego ogrodu :)), suszone morele
Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady Wedel (najlepsza! również smak dzieciństwa)
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby były w temp. pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem do otrzymania jasnej masy. Ciągle ucierając dodajemy po 1 żółtku, stopniowo. Następnie dodajemy proszek do pieczenia wraz z mąką – wymieszać szpatułką.
Z białek ubić sztywną pianę, 1/3 dodać do masy, wymieszać. Następnie dodać resztę białek i bakalie* – znowu delikatnie wymieszać.
*bakalie należy posiekać na drobniejsze kawałki i obsypać delikatnie mąką
Masę wykładamy do keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30-40 min, a najlepiej do suchego patyczka 🙂
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy będzie już płynna, polewamy nią ciasta (wychodzą 2).
Pozdrawiam ciepło,
Natalie
nataliekudli@gmail.com
Dzi says
Musi być przepyszny! Dziękuję za zgłoszenie:)
Justyna says
Witam 🙂
Nie wyobrażam sobie świąt bez słodkości, dlatego zostawiam Pani przepis na ciasteczka a’la babeczki z czekoladowym ganache, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjnego mazurka. Doskonale prezentują się na wielkanocnym stole 😀 Smakują wybornie! Słodki spód ciasteczkowy idealnie komponuję się z ciemną, gorzką czekoladą z Wedla. Całość uwieńczona orzeszkiem włoskim 🙂 Serdecznie polecam!
Ciasteczka a’la babeczki z czekoladowym ganache
Składniki:
150 g. drobno pokruszonych herbatników
masło (ilość zależna od herbatników)
1 posiekana, gorzka czekolada Wedel
3-4 łyżki śmietany kremówki 30 %
Do dekoracji:
połówki orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Masło rozpuścić i przestudzić.
2. Do herbatników dodać tyle masła, aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Ciasteczkową masą napełnić dół i boki foremek silikonowych na mini babeczki.
3. Czekoladę rozpuścić razem ze śmietaną w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Ostudzone, czekoladowe ganache rozlać do foremek z masą ciasteczkową. Tak przygotowane ciasteczka a’la babeczki schłodzić w lodówce około 60 minut do stężenia czekolady.
4. Po tym czasie babeczki delikatnie wyjąć z foremek i udekorować orzechami. Smacznego!
akrobatka@spoko.pl
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie!:)
Marta says
U mnie potrawy Wielkanocne muszą być kolorowe i wiosenne, to najbardziej kojarzy mi się ze Świętami- pięknie przystrojone, zielone talerze pełne różnych pyszności 🙂
Oprócz tradycyjnych dań lubię przygotowywać przystawki, takie na jeden „gryz”, którymi można nacieszyć oko i podniebienie 🙂
Jedną z takich przystawek są Kruche Marchewki.
Składniki:
Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
100 g masła
1 jajko
1 żółtko
1 białko do posmarowania wierzchu marchewek
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki gęstej śmietany 18%
pieprz ziołowy, papryka słodka, curry
Farsz:
100-150g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
1/2 połówki piersi z kurczaka
2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła
2 ząbki czosnku
masło do smażenia
sól, pieprz czarny,czosnek granulowany
przyprawa do kurczaka
Dodatkowo:
karbowana sałata do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto:
Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości około 2cm. Z każdego paska tworzymy wałeczek. Foremki do rurek smarujemy tłuszczem (olej, masło lub margaryna). Ciasto zawijamy dookoła każdej foremki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Do białka dodajemy po odrobinie pieprzu, curry i papryki słodkiej, roztrzepujemy, by pozbyć się grudek z przypraw.
Wierzch każdej rurki smarujemy białkiem.
Pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut, aż się zarumienią.
Farsz:
Szpinak rozmrażamy.
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka.
Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy chwilę, aż odparuje nadmiar wody.
Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na koniec dodajemy śmietanę i smażymy, aż masa trochę zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek.
Marchewki można podać na ciepło lub na zimno.
Przed podaniem dekorujemy sałatą.
Pozdrawiam:)
Dzi says
To musi być smaczne! Dziekuję za zgłoszenie.
AnnaB says
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sernika: Sernik z wiśniami i białym musem Ciasto;
100 g pokruszonych herbatników, biszkoptów i wafelków,
1 łyżka kakao,
3 łyżki rozpuszczonej margaryny.
Składniki na ciasto mieszamy razem, wykładamy nimi dno formy.
Masa serowa:
200 g twarogu,
400 g serka naturalnego,
4 jajka,
½ szkl. cukru,
2 łyżki oleju,
1 budyń waniliowy
Mus z białej czekolady
½ szkl. kremówki,
¾ tabliczki białej czekolady E.Wedel,
2 łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo:
wiśnie drylowane
Składniki na ciasto mieszamy razem, wykładamy nimi dno formy.
2.
Białka oddzielamy od żółtek. Źółtka ucieramy z cukrem, dodajemy sery, budyń, olej. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. 1/3 masy wylewamy na spód ciasteczkowy, układamy wiśnie, zalewamy resztą masy serowej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 min, następnie zmniejszmy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 min. Studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy czekoladę i likier.
Po wystudzeniu sernik przystrajamy musem.
AnnaB says
SERNIK KAKAOWO-KOKOSOWY nie jest to tradycyjny sernik, ponieważ sera się nie piecze w piekarniku, ale gotuje w garnku – jego smak zachwyci każdego
CIASTO KAKAKOWE:
4 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1/2 szkl. oleju, 2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry a następnie żółtka, kolejno dodajemy:olej, mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Wykładamy na blachę. Pieczemy 20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 2 placki.
WKŁADKA KOKOSOWA:
5 białek, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g wiórek kokosowych, 2 łyżki kisielu truskawkowego.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie dodajemy proszek do pieczenia, kisiel oraz wiórki, delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
MASA SEROWA:
1 kg sera twarogowego, 5 żółtek, ok.3/4 szkl. cukru (słodkość wg uznania), ½ szkl. mleka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej, olejek pomarańczowy, 15 dag margaryny
Ser mielimy w maszynce. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy po trochu ser, aż powstanie jednolita masa, dodajemy ¼ szkl. mleka oraz olejek. Masę przekładamy do garnka o grubym dnie. W reszcie mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną. Masę serową gotujemy na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliła, do gotującej masy dodajemy rozrobioną mąkę, zagotowujemy, aby masa zgęstniała. Lekko przestygniętą masą przekładamy ciasto.
POLEWA czekoladowa:
1 gorzka czekolada E.Wedel, 2 łyżki margaryny.
Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy margarynę.
Dekoracja:
Wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, kolorowe cukierki
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto kakaowe – połowa masy serowej- wkładka kokosowa- masa serowa – ciasto kakaowe- polewa z czekolady – dekoracja
AnnaB says
Babka cytrynowa- doskonałe ciasto do kawy, jak również na wielkanocny stól
200 g margaryny,
3/4 szkl. cukru pudru,
3 jajka,
250 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cytryna
Dekoracja:
1 biała czekolada E.Wedel,
kawałki cytryny,
kolorowe kuleczki
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy z cytryny sok. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku oraz 3 łyżki soku z cytryny i startą skórkę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do keksówki, pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i cytryną.
AnnaB says
abka zebra na białkach szybka, tania i w dodatku łatwa do zrobienia, udekoruje nasz świąteczny wielkanocny stół
4 białka
0,5 szkl. oleju
100 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
kilka kropli aromatu arakowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 tabliczka mlecznej czekolady E.Wedel
Foremka o wymiarach 10×18 cm. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie mąkę z proszkiem i olej. Ciasto dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy kakao, do 2 cukier waniliowy. Ciasto nakładamy na przemian kakaowe i ciasto jasne. Pieczemy ok. 40 min. w 175 stopniach. Polewamy rozpuszczoną czekoladą.
AnnaB says
CIASTO TRIO czyli jabłka, ser i mak
CIASTO KRUCHE:
Blaszka o wymiarach 24×28 cm
1,5 szkl. mąki, 2 żółtka, 100 g margaryny, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śmietana
Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto.
MASA JABŁKOWA:
0,5 litrowy słoik prażonych jabłek, cynamon, 2 łyżki kisielu wiśniowego
Wszystkie składniki mieszamy razem.
MASA MAKOWA:
25 dag maku, 5 łyżek cukru, 2 jajka, aromat migdałowy, skórka pomarańczowa kandyzowana, ½ szkl. sparzonych rodzynek, garść siekanych orzechów włoskich
Mak sparzamy, dwukrotnie mielimy na przemian z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do maku dodajemy żółtka, bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy i olejek, na końcu dodajemy pianę, delikatnie mieszamy, w miarę potrzeby można dodać więcej cukru.
Masa serowa:
0,5 kg sera z wiaderka, ½ kostki margaryny, 5 łyżek cukru, 4 jajka, budyń waniliowy, olejek waniliowy
Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną, dodajemy ser, budyń, olejek, mieszamy, na końcu dodajemy pianę z białek.
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady E.Wedel
Wykonanie ciasta:
Ciasto wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem, rozsmarowujemy jabłka, następnie na przemian układamy pasy masy makowej i sera. Z reszty ciasta robimy wałeczki i układamy na cieście tworząc wzorek. Ciasto pieczemy ok. 50-55 min. w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie:)
Ewelina P says
WYBUCHOWY DESEREK
Składniki:
Galaretka kawowa:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
3 łyżki likieru kawowego
Masa:
3 żółtka
2 łyżeczki cukru pudru
100ml śmietany 30%
100g masła
100g czekolady deserowej Wedel
100g białej czekolady Wedel
Owoce:
3 kiwi
1 granat
WYKONANIE:
1. Galaretka kawowa
Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem (250ml), dodać żelatynę, cukier i likier kawowy. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Zimną galaretkę rozlać do 4 pucharków i wstawić do lodówki.
2. Masa
Żółtka ubić z cukrem pudrem na parze i dodać masło, wyrobić na jednolitą masę i podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać rozpuszczoną białą czekoladę a do drugiej czekoladę deserową. Śmietanę ubić, podzielić na dwie części a następnie dodać do każdej z mas czekoladowych.
3. Do pucharków z galaretką kawową dodać warstwami: owoce granatu, połowę masy z czekolady deserowej, owoce kiwi pokrojone w kostkę, drugą połowę masy z czekolady deserowej, kolejną porcję granatu, i masę z białej czekolady. Wierzch deseru udekorować kawałkami kiwi.
4. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Dzi says
Fajna nazwa:) Dziękuję za zgłoszenie.
Marcin Pędz says
Tarta karmelowo-czekoladowa
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
125 g masła extra
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek śmietany 18%
Dodatkowo:
200 g orzechy laskowe
1 puszka masy kajmakowej 460 g
13 sztuk pralinek toffifee
Czekolada:
200 g czekolady mlecznej
6 łyżek śmietany 30 %
20 g masła extra
· Sposób przygotowania
1.Ciasto: mąkę przesiej,posiekaj z masłem. Dodaj resztę składników: jajka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia- zagnieć.Ciasto schłodź około 1 godziny.
2.Po tym czasie natłuścić formę do tarty, wyłożyć papierem do pieczenia i wyklej formę ciastem. ( forma na tartę o średnicy 26 cm) Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 25 minut.
3.Puszkę masy kajmakowej gotuj w wodzie 20 minut.
4.Orzechy laskowe wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz kilka minut. Wsyp do materiałowego woreczka, rozetrzyj tak, by zeszła z nich skórka.
5.Orzechy laskowe ułóż na cieście, rozsmaruj masę kajmakową. Ostudź, schłódź.
6.Czekoladę połam, dodaj masło i śmietanę, podgrzewaj, energicznie mieszając. Polej ciasto, udekoruj pralinkami toffifee.
7.Smacznego:)
Dzi says
Brzmi pysznie! Dziękuję za zgłoszenie.
Efka says
A ja proponuję słodkie, wiosenne marchewki. Idealne na deser. Znikają u nas w mgnieniu oko 🙂
ciasto francuskie
250 g śmietany kremówki 30%
½ szklanki cukru pudru
200 g serka mascarpone
łyżeczka dowolnych bakalii (co kto lubi rodzynki, żurawina, orzechy)
kilka gałązek świeżej bazylii
tabliczka czekolady
Ciasto francuskie kroimy na paski ok. 1-1,5 cm. Z papieru do pieczenia formujemy stożki i owijamy je paskami ciasta francuskiego. Pieczemy ok. 10-15 min. w 175 st. Studzimy.
Ubijamy śmietanę. Dodajemy serek, cukier, namoczone bakalie i dokładnie mieszamy.
Czekoladę roztapiamy i nieco ciepłej zanurzamy końce marchewek. Czekamy aż wystygną. Kremem napełniamy marchewki. Dekorujemy bazylią tworząc z niej nać.
Smacznego 🙂
Dzi says
Fajny pomysł:)
Dziękuję za zgłoszenie!
NakońcuJęzyka says
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego
1 opakowanie cukru waniliowego
3 krople aromatu waniliowego
1 opakowanie budyniu
1/2 szklanki śmietany użyłam (szkl. pojem. 250 ml )
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
puszka masy kajmakowej
puszka orzeszków
Cukier oraz cukier waniliowy ucieramy z jajkami.Dodajemy śmietanę, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy ser…Budyń, mąkę mieszamy razem a następnie dodajemy do sera i chwilę miksujemy… A na koniec aromat waniliowy…
Pieczemy 10 minut w temp. 200 stopni i 45 minut w temp. około 160 st
Ostudzony sernik smarujemy masa kajmakową .
Na patelnię wsypujemy orzeszki i chwile prażymy. A następnie posypujemy sernik.
Sylwia W. sylwiawasiuk@gmail.com
Dzi says
Mniam! Dziękuję za zgłoszenie:)
Agnieszka says
Jak czekolada Wedlowska i Świeta Wielkanocne, to nie może się obyć, bez Baby Czekoladowej 🙂
DROŻDŻOWA BABA CZEKOLADOWA
Składniki ;
7 żółtek
1 szklanki cukru pudru
12 dag mlecznej czekolady Wedel
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
4 dag drożdży
1 szklanki mleka
10 dag rodzynek
2 łyżki skórki pomarańczowej
Wykonanie ;
W ciepłym mleku rozprowadzamy rozkruszone drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czekoladę rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na drobnej tarce. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogel – mogel, dodajemy czekoladę i utartą wanilię. Składniki łączymy, dodajemy wyrośnięte drożdże i cały czas ubijając sypiemy przez sito wygrzaną mąkę, aż ciasto stanie się jednolite. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową dokładnie mieszamy i nakładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Gdy ciasto podwoi objętość, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy przez 45 min (czas pieczenia zależy od wielkości blachy). Najsmaczniejsza jest polana czekoladą.
Polecam – smacznego
Agnieszka 🙂 marszn1@gmail.com
Dzi says
klasyka:)
Łukasz says
Te małe słodkości co roku są nieodłącznym elementem świąt Wielkanocnych u mnie w domu.
SKŁADNIKI: Margaryna 1 kostka; Mąka pszenna 2,5 szklanki; Cukier puder 3/4 szklanki; Cukier wanilinowy 1 opakowanie; Jajko 1 szt.; Proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka; Sól szczypta; Czekolada mleczna 1 tabliczka; Olejek arakowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1) Do miski wsypujemy cukier puder i cukier wanilinowy, wbijamy jajko, dodajemy margarynę i wlewamy kilka kropel olejku arakowego. Całość miksujemy. 2) W osobnej misce mieszamy ze sobą proszek do pieczenia, mąkę i szczyptę soli. Wymieszane składniki dodajemy do miski, w której miksowane były cukry, margaryna i jajko (ciągle miksując). Powstała masa powinna być bardzo gęsta. 3)Tabliczkę czekolady kroimy na małe kawałki, wsypujemy je do miski z ciastem. Miksujemy jeszcze chwilę, aby czekolada połączyła się z masą. 4) Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia kładziemy łyżką ciasto i lekko spłaszczamy. Ciastka najlepiej układać w odstępach, bo w czasie pieczenia będą trochę rosły. Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Łukasz (bonczur@vp.pl)
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie:)
Oryginalny smak says
Witam 🙂
Oprócz babek, serników i mazurków uwielbiam urocze tartinki „Ptasie gniazdka” z kremem czekoladowo – budyniowym, siankiem z karmelu i malutkimi cukrowymi jajeczkami. Pięknie się prezentują na stole i wybornie smakują 🙂
Przepis:
Ciasto (na około 11 tartinek): 1 szklanka mąki, 120 g masła, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli.
Krem budyniowy czekoladowy: 2,5 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 4 żółtka, 3/4 szklanki mąki, 1 tabliczka czekolady „Wedel” deserowej (100 g).
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i zagotowujemy. Ustawiamy ogień na malutki i dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy kremową konsystencję. Mąkę, cukier, żółtka i 1 szklankę mleka miksujemy i powoli dolewamy do gorącego czekoladowego mleka (cały czas mieszamy). Gotujemy na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje, nie przerywając mieszania. Gotowym kremem wypełniamy tartinki i dekorujemy karmelowym siankiem i jajeczkami. Przygotowujemy karmel i zanurzamy w nim widelec, sprawdzając czy ciągną się za nim cieniutkie nitki. Wałek do ciasta smarujemy delikatnie masłem i wyciągamy widelcem nitki, owijając je o wałek. Delikatnie ściągamy i w ten sposób uzyskujemy karmelowe gniazdka. Gniazdka najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem, ponieważ po jakimś czasie zaczną się rozpuszczać. Smacznego 😉
Dzi says
Pyszności!
Basia says
Cześć!
U mnie w domu koniecznie musi być baba drożdżowa, taka z mnóstwem bakalii. Moim sprawdzonym, sekretnym dodatkiem są gotowane ziemniaki, dzięki którym babka jest niezwykle pulchna i wilgotna i świeża przez tydzień (choć rzadko kiedy zostaje tak długo). Drugim sekretnym składnikiem i dodatkiem jest lukier różany, stawiający kropkę nad „i”. Oto przepis:
Składniki na 2 duże babki:
(dwie formy babkowe z kominem, każda o pojemności 1,9 l)
950 g mąki pszennej tortowej
150 g mąki „krupczatki”
2 szklanki letniego mleka
70 g świeżych drożdży
250 g cukru pudru
8 żółtek
2 małe jajka
300 g ugotowanych ziemniaków
300 g stopionego masła
1/3 szklanki oleju roślinnego (ok. 80 ml)
kieliszek rumu
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
otarta skórka z cytryny i pomarańczy
szczypta soli
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bab
masło do posmarowania foremek
Przygotowanie:
Wieczór wcześniej do słoika wsypać żurawinę i morele, zalać rumem, zakręcić słoik i odstawić do lodówki.
Wyjąć na 3 godziny przed wyrabianiem ciasta, aby owoce nie były zimne.
Następnego dnia: do dużej miski wlać pół szklanki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru pudru i dwie łyżki mąki pszennej. Wymieszać, przykryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
W międzyczasie: stopić i ostudzić masło, żółtka i jajko ubić z cukrem pudrem na puszystą i białą masę.
Następnie, gdy rozczyn zacznie pracować, przesiać do niego oba rodzaje mąk, otarte skórki z cytrusów, ziemniaki przeciśnięte przez praskę (bez grudek), dodać masę jajeczną, pozostałe mleko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, aby stało się elastyczne i lśniące (zajmuje to ok. 10-15 minut). Dopiero teraz dodać masło i olej, owoce razem z rumem, skórkę pomarańczową, całość jeszcze raz dokładnie wyrobić (ok. 10 minut), gdyby ciasto się kleiło dosypać trochę mąki.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 minut.
Następnie ciasto wyrobić przez minutę, przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką foremek na babki (ciasta powinno być mniej niż połowa formy).
Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godziny, ciasto powinno wyrosnąć po brzegi).
Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić na dolną półkę średnio rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 ºC przez ok. 35 minut (do momentu, aż ciasto będzie pięknie złote). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu formy odstawić na 15 minut na kratkę kuchenną do ostudzenia, po tym czasie baby wyjąć z formy (do góry dnem) na papier do pieczenia ułożony na kratce kuchennej (uważając, aby nie uszkodzić delikatnych babek).
Pozostawić do całkowitego ostudzenia przed lukrowaniem.
Lukier różany:
2 szklanki cukru pudru, przesianego
4 łyżki likieru różanego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka konfitury różanej
Cukier puder wymieszać łyżką razem z pozostałymi składnikami, w razie potrzeby dosypać więcej cukru pudru lub dodać soku z cytryny (powinien powstać lukier nie spływający z łyżki).
Polukrować babkę.
Po zastygnięciu lukru przechowywać babkę w torebce foliowej w chłodnym miejscu.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia (barbara.wronka@gmail.com)
Dzi says
Świetny pomysł z tymi ziemniakami, dziękuję za zgłoszenie:)
justa says
mój zeszłoroczny mazurek milionera – słodki i przepyszny! i – co w wielkanocnej zawierusze jest zbawienne – ekspresowy 🙂
Spód:
2 paczki zbożowych ciastek
pół kostki masła
Wypełnienie:
gotowy kajmak w puszcze /w wersji dla leniuchów lub tych, z przerostem kulinarnych ambicji na święta/
Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady minimum /60% kakao/
4-5 batoników /czekoladek/ mlecznych dla dzieci /kinderki lub podobne/ albo 50-100 ml kremówki
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia.
Ciastka blenduję na drobno. Mieszam z miękkim masłem. Wykładam masą. Dociskam. Wrzucam do lodówki na około pół godziny.
Masę kajmakową podgrzewam, żeby dobrze się rozprowadzała. Wykładam na warstwę ciastek. Schładzam ponownie przez około pół godziny.
Czekolady roztapiam w kąpieli wodnej. Wylewam na warstwę kajmaku. Schładzam. Przechowuję w lodówce /ale fajnie smakuje, jak przed podaniem trochę się ociepli/.
Dekoruję dostępnymi różnościami. W tym przypadku czekoladowe jajka, żelki-fasolki, cukrowe jajeczka i płatki migdałowe /ja sobie jeszcze przed wsuwaniem solę/.
Dzi says
Ten to chyba sama zrobię! Dziękuję za zgłoszenie:)
Szefowa w swojej kuchni says
Cytrynynowo-czekoladowe serniczki z bitą śmietaną
Serniczki:
500g sera twarogowego
4 łyżki serka homogenizowanego
1/4 szklanki cukru
2 jajka
2 płaskie łyżki mąki
1 łyżeczka startej skórki cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1/4 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel
Bita śmietana:
300ml śmietany 30%
2 łyżki cukru
1/4 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel
1. Twaróg mielimy lub miksujemy w blenderze.
2. 1/4 czekolady siekamy na kawałki, pozostałą ścieramy na małych oczkach tarki.
3. Twaróg, cukier, serek homogenizowany, jajka, mąkę, skórkę cytrynową, sok z cytryny i posiekaną czekoladę mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy.
4. Masę przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut.
5. Serniczki studzimy i chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
6. Śmietanę wlewamy do czystej miski, dodajemy cukier. Miksujemy do momentu uzyskania sztywnej piany. Bitą śmietaną dekorujemy serniczki. Posypujemy startą czekoladą.
Pati says
Bez Wielkanocy nie ma sernika. W ubiegłym roku stworzyłam przepis na:
Sernik o smaku bananowym z białą czekoladą, budyniem i kaszką
Ciasto ryżowe:
1 kaszka ryżowa o smaku bananowym (bez mleka)
1 jajko
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
2 budynie o smaku bananowym z cukrem
100 g białej czekolady
5-6 białek lub 4 jajka
400 ml mleka
Polewa:
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki masła
100 g białej czekolady
1 płaska łyżeczka żelatyny
1/2 szklanki mleka w proszku
Składniki masy serowej wyjąć minimum 2 godziny przed wykonaniem. Najpierw przygotować spód. Posiekane masło wymieszać z kaszką (proszkiem), proszkiem do pieczenia i zagnieść z jajkiem. Odstawić na pół godziny do lodówki, by stwardniało. Spód tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem dno i podpiec do zrumienienia w temperaturze 180oC (ok. 20 minut). Wyjąć i ostudzić.
Proszek budyniowy rozprowadzić w 1/2 szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować i wlać do niego rozpuszczony proszek. Mieszać do zgęstnienia, zdjąć z palnika, dodać połamaną białą czekoladę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady i odłożyć do ostudzenia. Twaróg utrzeć z cukrem i jajkami, dodawać po trochę zimnego budyniu i utrzeć na jednolitą masę.
Masę twarogową wylać na podpieczony spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.
Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Mleko w proszku rozpuścić w zimnej śmietance. Czekoladę połamać, umieścić w rondelku razem z masłem. Gotować do rozpuszczenia składników, nie gotować. Wlać żelatynę. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać sernik i schłodzić. Dowolnie udekorować.
Mój e-mail: mikimama@gazeta.pl
Dzi says
Bardzo ciekawy przepis, dziękuję za zgłoszenie:)
Aga says
Ja chciałam podzielić się przepisem na paschę, co ciekawe, jeszcze do niedawna miałam do niej wielką niechęć, zdjęcia, które oglądałam kojarzyły mi się z galaretką śmietankową i stanowczo nie zachęcały do jej wypróbowania. Któregoś dnia, postanowiłam, że spróbuję. Uwielbiam serniki, wszystkie składniki też do mnie przemawiały, pomyślałam więc, że nie może być tak źle. Zmodyfikowałam przepis po swojemu dodając roztopioną białą czekoladę do masy. Gotową paschę formowałam w małe kuleczki, obtoczyłam je w polewie z białej czekolady i posypałam wiórkami kokosowymi tworząc małe kurczaczki. Pascha wyszła idealnie słodka, delikatna, teraz jest to moje jedno z ulubionych deserów, które goszczą w Wielkanoc.
Składniki:
-0,5 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego,
– 2 laski wanilii;
– 3 żółtka,
-2 łyżki cukru;
– 2/3 szklanki śmietany 30%;
– 100 g masła;
– 100 g namoczonych rodzynek;
– 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
– 100 g białej czekolady;
– 2 łyżki śmietany 30%;
– wiórki kokosowe
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnami z wanilii, dodać śmietanę. Ubijać w kąpieli wodnej, aż masa stanie się gęsta. Gdy masa zgęstnieje dodawać masło z twarogiem na zmianę po 1 łyżce, gdy będzie całość jednolita dodać rodzynki i białą czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej. Masę przełożyć do durszlaka wyłożonego gazą, zawinąć gazę, położyć talerzyk i przycisnąć słoikiem. Odstawić na 12 godzin do lodówki.
Po zastygnięciu formować małe porcje, obtaczać w polewie z roztopionej białej czekolady ze śmietaną oraz w wiórkach. Dowolnie ozdobić 🙂
h_anka says
Witam,
przesyłam pomysł na lekki, wiosenny sernik w pastelowych kolorach 🙂
Sernik z kokosową nutą, malinami i malinowym ganache.
składniki:
puszka mleczka kokosowego
1,5 łyżki nierafinowanego, roztopionego oleju kokosowego
1 kg twarogu mielonego (użyłam tradycyjnego, niewiaderkowego)
280 g przesianego cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek, białka i żółtka oddzielnie
szczypta soli
ok 200-250 g malin (mrożonych nie rozmrażamy)
ganache:
100 g białej czekolady Wedel
200 g malin
1/2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
Mleko kokosowe schłodzić przez 24h w lodówce, następnie delikatnie odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć, odlać wodę kokosową. Do sernika używamy pozostałą, gęstą część – śmietankę kokosową.
Olej kokosowy, ser, śmietankę kokosową i cukier puder krótko zmiksować, dodać przesiewając przez sito mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Dodać żółtka i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Z białek ubić gęstą pianę, dodać pod koniec ubijania szczyptę soli. Pianę delikatnie wymieszać łyżką z masą serową. Połowę masy serowej wylać do kwadratowej tortownicy (24cm x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Powrzucać maliny (otworkiem do góry, tak aby w trakcie pieczenia nie wyciekał sok) i zalać resztą masy serowej. Przez pierwsze 15 minut sernik pieczemy w temp. 170 st., następnie zmieszamy temperaturę do ok. 130 st i pieczemy jeszcze przez ok. godzinę . Sernik piekłam w kąpieli wodnej, ustawiając na niższą półkę piekarnika formę z wrzącą wodą. Dzięki temu sernik ma delikatną, kremową konsystencję. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy malinowy ganache: maliny miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Powstałe puree podgrzewamy, do gorącego dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Ja dodatkowo rozpuściłam pół łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości wrzątku i dodałam do malinowego ganache. Masę studzimy, gdy zaczyna gęstnieć polewamy sernik i wkładamy do lodówki. Sernik najlepszy jest schłodzony w lodówce przez co najmniej 24 h.
Zdjęcie przesyłam na maila
Pozdrawiam!
Hanka
Pałka says
Składniki:
około 300 g filetu z łososia
1 tabliczka białej czekolady Wedel
2 gruszki kieliszek białego półsłodkiego wina
trochę tartej skórki z cytryny
liście mięty
sól morska
Przygotowanie:
Posolonego łososia gotuj na parze ok. 15-20 min.
Obrane gruszki pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda i ugotuj w winie do miękkości, pod przykryciem, przez 10 min.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Łososia posmaruj przestudzoną czekoladą i posyp startą skórką z cytryny.
Na talerzu obok łososia połóż po 2 kawałki gruszki wraz z liściem mięty.
Dzi says
Wyjątkowe zestawienie, na pewno wypróbuje:)
domowacukierniaewy.blox.pl says
Dzień dobry 🙂 Ja proponuję babkę advocatową z kawałkami czekolady 🙂
Składniki:
150 g miękkiej margaryny
100 g miękkiego masła
250 g mąki pszennej
150 g gorzkiej czekolady
250 g cukru pudru
4 łyżeczki wanilii
szczypta soli
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml advocatu
ewentualnie cukier puder do oprószenia babki
Formę wysmarować margaryną lub masłem i oprószyć mąką. Czekoladę posiekać na kosteczkę. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na kremową i puszystą masę. Dodawać stopniowo jaja, nadal miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać na zmianę z advocatem do masy. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Gotową babkę zostawić w formie do wystudzenia, jeszcze lekko ciepłą wyjąć, a po całkowitym ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Pozdrawiam, Ewa 🙂
Justyna B says
Tradycyjnie na Wielkanoc nie może zabraknąć u nas pisanek z czekoladowej masy oblanych naturalnie czekoladą:
Słodkie pisanki
Składniki na masę okruszkową:
200g biszkoptów (mogą być herbatniki, digestive, resztki ciasta)
100g czekolady mlecznej Wedel
200g serka homogenizowanego (lub serka mascarpone)
Na polewę:
100g gorzkiej czekolady Wedel
Kolorowe posypki lub dekorki cukrowe do ozdoby
Przygotowanie:
1. Ciastka rozdrabniam do okruszków, można ręcznie lub w blenderze. Przesypuję do miski.
2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, wlewam do okruszków i dodaję serek.
3. Mieszam wszystkie składniki ręką aż do uzyskania gładkiej masy.
4. Z powstałej masy trufelkowej formuję jajka i układam na dużej desce do krojenia przykrytej papierem do pieczenia.
5. Wstawiam do lodówki i przygotowuję polewę.
6. Czekoladę łamię na małe kawałki, wrzucam do garnka i rozpuszczam w kąpieli wodnej.
7. Zimne trufelki obtaczam w czekoladzie i dekoruję kolorową posypką. Wstawiam do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby czekolada stężała.
Smacznego!
Dzi says
Genialne! Dziękuję za zgłoszenie:)
Justyna says
Witam,
Moja propozycja to Migdałowa babka z makiem, bez mąki
Pyszna, puszysta, z dużą ilością chrupiących migdałów i maku. Sietnie spełni rolę zarówno babki,makowca jak i keksu 🙂
Składniki :
100 g suszonych moreli ( można użyć również rodzynek, suszonych śliwek, żurawiny )
80 g wiórków kokosowych
6 małych jaj
145 g drobno posiekanych migdałów bez skórki
135 g białej czekolady
150 ml oleju
5 łyżek Amaretto
150 ml mleka
200 g maku
65 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
95 g cukru pudru
W misce łączymy ze sobą migdały posiekane i mielone, wiórki kokosowe i proszek. Odstawiamy.
Morele tniemy na mniejsze kawałki. Jeśli nie są bardzo suche to zalewamy od razu Amaretto i odstawiamy. Jesli jednak sś mocno wysuszone zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, odcedzami i zalewamy amaretto, odstawiamy. Ta sama metoda tyczy się innych suszonych owoców, natomiast żurawinę i rodzynki zawsze należy zalać najpierw wrzątkiem.
W niewielkim radelku na malutkim ogniu rozpuszczamy białą czekoladę z olejem.
W tym samym czasie na gaz wstawiamy mleko, kiedy bdzie gorące wsypujemy mak i chwilę gotujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy czekoladę z olejem, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy dodając stopniowo cukier na jasną puszystą masę. Osobno białka ubijamy na sztywną pianę.
Do żółtek stopniowo wlewamy mak z oeljem i czekoladą, cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Następnie dodajemy namoczone suszone owoce i suche składniki. Mieszamy aż skłądniki dobrze się połaczą. Na końcu deliaknie i stopniowo wmieszać ubite białka.
Ciasto przelewamy do duzej formy z kominem. Pieczemy w temp. 175°C przez 35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tak mabkę na kilka minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Babkę można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę z białej czekolady i amaretto.
Smacznego 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Kuchenne fascynacje
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie:)
Mariola says
Do przygotowania deseru wykorzystałam
czekoladę gorzką E.Wedel
Placuszek jaglany podany na ziemi jadalnej pod pierzynką z owoców
karmelizowanych z sosem czekoladowym
składniki
Placuszki z kaszy jaglanej
100 g kaszy jaglanej
1 jajko
2 łyżki otręb owsianych
2łyżki mielonych orzechów
2 łyżki pestek dyni
1łyżka masła orzechowego
sól do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku.
składniki
Placuszki z kaszy jaglanej
100 g kaszy jaglanej
1 jajko
2 łyżki otręb owsianych
2łyżki mielonych orzechów
2 łyżki pestek dyni
1łyżka masła orzechowego
sól do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku.
Sos czekoladowy
3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
Śliwki suszone
50 ml herbaty zielonej truskawkowej
40g czekolady gorzkiej E. Wedel
Cynamon, kardamon
Sok z limonki
Otarta świeży skórka z limonki
Dodatkowo
pieguski czekoladowe
granat
MiętaSos czekoladowy
3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
Śliwki suszone
50 ml herbaty zielonej truskawkowej Nestea
40g czekolady gorzkiej
Cynamon, kardamon
Sok z limonki
Otarta świeży skórka z limonki
Dodatkowo
pieguski czekoladowe
granat
MiętaWykonanie
Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę,masło orzechowe otręby,mielone orzechy, pestki dyni,jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do
pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Karmelizowane owoce
Jabłko,gruszkę, śliwkę,winogrona dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy na ósemki. Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy ósemki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki
miodu,herbatę zieloną i sok z limonki, doprawiamy przyprawą do szarlotki i szczyptą kardamon
Sos śliwkowy
Do garnka wlewamy herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone Kresto pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem Pod koniec dodajemy czekoladę mieszamy do rozpuszczenia
ziemia jadalna
Ciasteczka pieguski wkładamy do naczynia blenderem miksujemy na drobno. Na talerzu rozsypujemy ziemie jadalną,kładziemy placuszek jaglany, owoce kandyzowane robimy dekoracje z owoców, mięty i sosu czekoladowego, Całość posypujemy karmelizowanymi pestkami dyni . Zdjęcie na poczte
grzedama@interia.pl
Mariola says
Deser czekoladowo wiśniowy czekoladą płynący
składniki
biszkopt czekoladowy:
3 jajka
1/4 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao E. wedel
sos wiśniowy:
1/2 szkl wiśni mrożonych
1/2 szkl wiśni z wiśniówki
25 ml wiśniówki
1 opak cukru waniliowego
mielony kardamon do smaku
imbir do smaku do smaku
sok z cytryny do smaku
krem :
100 g serka homogenizowanego naturalnego
50 g serka mascarpone
1-2łyżeczki cukru pudru
sok z limonki
Ganache czekoladowe:
100 g gorzkiej czekolady E. Wedel
80 ml rzadkiej śmietany kremówki 30-36%
dodatkowo:
100g ciemnej czekolady E. Wedel
kieliszek wiśniówki
mięta lub melisa
Wykonanie:
Biszkopt czekoladowy:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę,
następnie partiami dodajemy cukier miksując na najwyższych obrotach.
Dodajemy żółtka stale miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do
pieczenia i kakao. Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do
połączenia się składników. Dno tortownicy 22 cm wykładamy papierem do
pieczenia Jan Niezbędny i wylewamy masę biszkoptową. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do temp 160 stopni i pieczemy ok 30-40 min lub do tzw
suchego patyczka. W wystudzonym biszkopcie foremką lub rantem wycinamy
koło ok 8 cm, a w nim mniejsze koło ok 6 cm.
sos wiśniowy:
Do garnka wkładamy wiśnie dodajemy wiśniówkę i cukier waniliowy,
kardamon, imbir i sok z cytryny do smaku. Gotując redukujemy o połowę
ilość płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem:
Do miski wkładamy ser mascarpone i ser homogenizowany naturalny
dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z limonki.
Ganache czekoladowe:
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy wyłączając gaz w tuż przed
zagotowaniem. Posiekaną (połamaną, startą) czekoladę zalewamy
gorącą śmietaną i delikatnie mieszamy. Nie możemy dopuścić do
napowietrzenia mieszanki.
Czekoladowe wieczko:
Czekoladę temperujemy. Najprostszym sposobem jest temperowanie jej w
mikrofali. Wsypujemy posiekaną czekoladę do miski, rozpuszczamy ją przy
użyciu mocy max 800W, w kilku podejściach. Wyjmując i mieszając
czekoladę co ok 20 s. Mieszamy do momentu kiedy tylko drobne kawałki
czekolady będą widoczne. Wówczas wyjmujemy czekoladę z mikrofali i
mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Na papierze do pieczenia Jan
Niezbędny odrysowujemy większe koło od tego jakie wycinaliśmy z
biszkoptu. Odwracamy papier na drugą stronę i cienką warstwą czekolady
smarujemy nasz okrąg i wkładamy do lodówki.
Okrąg z biszkoptu ustawiamy na talerzu nasączamy go wiśniówką i
wkładamy na dno wiśnie z sosem, ok ½ wysokości. Przykrywamy
zastygniętym wieczkiem z czekolady i dekorujemy kremem serowym. Gorące
ganache podajemy w sosjerce i po postawieniu deseru cienkim strumieniem
wlewamy je na wieczko z czekolady. grzedama@interia.pl
Mariola says
Do przygotowania sernika wykorzystałam
czekoladę gorzką i kakao E. Wedel
sernik mega czekoladowy
Składniki
spód sernika
150 herbatników
1 łyżka kakao E.Wedel
2 łyżki cukru pudru
około 120g margaryny
pierwsza masa czekoladowa-serowa
1/2 kg serka homogenizowano chudego
100g czekolada gorzka E .Wedel
1/4 szkl cukru pudru lub według uznania
1 łyżka żelatyny
druga masa czekoladowa -jogurtowa
1 duży jogurt naturalny
3 deserki czekoladowe sojowe
50g opakowania czekolady gorzkiej E>Wedel
2 łyżeczki kakao E. Wedel
1/4 szkl cukru pudru według uznania
1 łyżka żelatyny
trzecia masa czekoladowa-serowa
1/2 kg serka homogenizowanego
2 deserki czekoladowe sojowe
1/4 szkl cukru pudru lub według uznania
1 łyżka żelatyny
Dekoracje
3 czekolady gorzkie
świeża mięta
owoce sezonowe.
wykonanie
spód sernika
Do miski włożyłam herbatniki, zmiksowałam na pyłek,dodałam cukier
puder i kakao dokładnie wymieszałam..Margarynę rozpuściłam i dodałam
do pyłku ciasteczkowego wymieszałam powstała jednolita masa którą
wylepiłam tortownicę sylikonowa. Tortownicę włożyłam do zamrażalki
na około 30 minut.
masa czekoladowa z serka
Żelatynę zalałam zimną woda by napęczniała następnie dodałam
gorącej wody w celu rozpuszczenia
W misce dokładnie utrzeć ser z cukrem.Roztopić 100g czekolady
przestudzoną wlać do sera,delikatnie wymieszać,następnie dodać
żelatynę.
Tężejącą masę wylałam na masę ciasteczkową.wstawiłam do lodówki
na około 30 minut.
Przed zrobieniem masy czekoladowej musimy odczekać około 30 minut
masa czekoladowa jogurtowa
Żelatynę zalałam zimną woda by napęczniała następnie dodałam
gorącej wody w celu rozpuszczenia.
Do miski wlałam jogurt,deserki czekoladowe,cukier puder wymieszany z kakao
następnie ubijałam na najwyższych obrotach przez około 5 minut nie
przerywając ubijania dodałam roztopioną czekoladę i żelatynę
delikatnie wymieszałam następnie wylałam na masę czekolodowo-serową.
masa czekolodowa-serowa.
Żelatynę zalałam zimną woda by napęczniała następnie dodałam
gorącej wody w celu rozpuszczenia.W misce dokładnie utrzeć ser z
cukrem.następnie dodałam deserki czekoladowe do sera,delikatnie
wymieszać,następnie dodać żelatynę.
Tężejącą masę wylałam na masę czekoladowo-serową.
Sernik wstawiłam do lodówki na całą noc.
100g czekolady gorzkiej rozpuściłam w kąpieli wodnej, następnie
mieszając szpatułką przestudziłam,którą delikatnie wylałam na
wierzch sernika.
Uwaga należy uważać by czekolada nie była zbyt gorąca, mogłaby
rozpuścić ser.
Z 200g zrobiłam dekoracje na sernik grzedama@interia.pl
Mariola says
Przesyłam zgłoszenie konkursowe
deser czekoladowy z sosem czekoladowym
składniki
pierwsza masa czekoladowa-serowa
250g kg serka homogenizowano chudego
50g czekolada gorzka E. Wedel
1/8 szkl cukru pudru lub według uznania
1/2 łyżka żelatyny
druga masa czekoladowa -jogurtowa
150 jogurt naturalny gesty
1 deser sojowy czekoladowy
30g opakowania czekolady gorzkiej E.Wedel
1 łyżeczki kakao E.Wedel
szczypta chilli
1/8 szkl cukru pudru według uznania
1/2 łyżka żelatyny
trzecia masa czekoladowa
1 deser sojowy czekoladowy
50g serka mascarpone
czwarta masa czekoladowa-serowa
250g kg serka homogenizowanego
1 deser sojowy czekoladowy
1/4 szkl cukru pudru lub według uznania
1 łyżka żelatyny.
wykonanie
masa serowo-czekoladowa
.Żelatynę zalewamy zimną wodą,by napęczniała,dodajemy gorącej wody
by się rozpuściła,
. Do miski do rozpuszczana czekolady,wkładamy 100g połamanej
czekolady,którą na parze rozpuszczamy..Do miski wkładamy
ser,cukier,rozpuszczoną czekoladę dokładnie mieszamy,dodajemy żelatynę
Do foremek wlewamy masę,wstawiamy do lodówki
masa jogurtowo-czekoladowa
Żelatynę zalewamy zimną wodą,by napęczniała,dodajemy gorącej wody
by się rozpuściła, Do miski do rozpuszczana czekolady,wkładamy30g
połamanej czekolady,którą na parze rozpuszczamy..Do miski wkładamy
jogurt,deser czekoladowy,chilli,cukier puder,kakao ubijamy na najwyższych
obrotach,dodajemy roztopioną czekoladę,żelatynę.Masę wylewamy na masę
serowo-czekoladową.
masa czekolada.
Żelatynę zalewamy zimną wodą,by napęczniała,dodajemy gorącej wody by
się rozpuściła,.Do miski wkładamy ser,deser czekoladowy,dodajemy
żelatynę mieszamy..masę wylewamy na jogurtową-czekoladową.
masa serowo-czekoladowa
Żelatynę zalewamy zimną wodą,by napęczniała,dodajemy gorącej wody by
się rozpuściła.Do miski wkładamy ser,cukier,deserki
czekoladowe,mieszamy dodajemy żelatynę..Masę wylewamy na masę
czekoladową.Robimy dekoracje z czekolady podajemy z sosem czekoladowym. grzedama@interia.pl
Kasia R. says
Wielkanocne czekoladowe babeczki
Składniki suche:
1,5 szklanki mąki , 3/4 szklanki cukru pudru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki kakao E.Wedel,
Składniki mokre:
1 jajko, 100 g masła, szklanka mleka, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder i kakao.
Masło roztapiamy, czekamy aż przestygnie. Łączymy z mlekiem i rozmąconym jajkiem. Wlewamy całość do składników suchych i mieszamy (nie musi być dokładnie, babeczki i tak wyjdą 🙂 ). Wylewamy powstałą masę do formy/ foremek (z przepisu wychodzi średnio 12 babeczek) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika / 190 stopni, bez termoobiegu/ . Pieczemy ok 20 minut.
Po wystudzeniu dekorujemy według własnego pomysłu 🙂
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie:)
Anna says
Karmelowe jabłka pod kruchą pierzynką
Składniki:
tyle jabłek, ile osób- u mnie 4
Karmelowa od Wedla
2 łyżki cukru trzcinowego
Jabłka obieram, kroję w nieregularne kawałki, mieszam z cukrem i połamaną Karmelową.
Kruche ciasto:
4 łyżki mąki
2 łyzki masła
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
kilka kropli spirytusu
Wyrabiam wszystko razem.
Miseczki żaroodporne smaruję masłem, posypuję kaszą manną. Wykładam na to moje jabłka z Karmelową, przykrywam wszystko kawałeczkami ciasta kruchego.
Piekę w 150 stopniach (góra/ dół, ostatnie 5 minut dół i termoobieg) przez 20 minut. Podaję gorące, parujące…
Jeśli ktoś lubi- może dodać żurawinę lub rodzynki.
Ten deser jest prosty, szybki i zawsze smakuje!
Aneta says
Kawa z czekolada pobudzająca wszystkie zmysły:-)
Składniki:-)
*0.5 szkl wody
*1. szkl mleka
*3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
*5 kostek czekolady mlecznej Wedel
Przygotowanie:-)
Zagotować wodę i zaparzyć kawę
Zanotować mleko
Do ciepłego mleka wrzucić pokruszoną czekoladę i cały czas mieszać ,żeby czekolada nie przywarła
Kawę wlać do kubka, dopełnić czekoladowym mlekiem
Ja jeszcze dekoruje potartą czekoladą
Smacznego 🙂
Pozdrawiam Aneta
Dzi says
Mniam! Dziękuję za zgłoszenie:)
Yvet says
Zamiast zwykłego sernika najczęściej robię MIODOWNIK SEROWY. Fakt, jest z nim trochę roboty, ale efekt… Niebo w gębie! Poza tym można (a nawet trzeba go przygotować wcześniej), co też w ferworze świątecznych przygotowań jest zaletą 🙂 .
Oto przepis:
Składniki ciasta:
3,5 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki sody
2-3 łyżki miodu
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany
Składniki masy:
1 kg zmielonego sera ( lub „wiaderkowy”)
1/2 kostki masła (jeżeli użyty ser wymaga dodawania masła)
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1 jajko
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Polewa:
1 czekolada gorzka Wedel
1 łyżka masła
Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy cukier, masło, jajka, miód i śmietanę i szybko zagniatamy kulę ciasta (można wcześniej stopić masło z miodem i cukrem – dla mnie jest to wygodniejszy sposób). Ciasto dzielimy na 3 części i każdą z części wałkujemy do rozmiaru blachy, podsypując w razie potrzeby mąką. Przekładamy, nakłuwamy widelcem kilka razy i wsadzamy na piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 10-15 minut. Ciasto ma być złocisto-beżowe.
Analogicznie postępujemy z następnymi dwoma plackami. Placki po wystygnięciu będą twarde i suche, ale to normalne! Gdy są gotowe wykładamy blaszkę, w której je piekliśmy folią, na dnie układamy jeden blat i przystępujemy do przygotowania masy serowej.
Do garnka wkładamy ser wymieszany z jajkami, cukrami i skórką, dodajemy pokrojone na kilka kawałków masło (jeśli używamy nie tłustego sera) i całość podgrzewamy mieszając. Gdy masa zaczyna być mocno gorąca i bulgocze wlewamy do niej mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i mieszamy dokładnie i energicznie do czasu, aż wszystko porządnie zgęstnieje. Masa powinna przypominać budyń.
Połowę gorącej masy wylewamy na blat pozostawiony w blaszce, przykrywamy drugim blatem, wylewamy drugą część sera i na wierzchu kładziemy blat trzeci.
Blaszkę przykrywamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc folią, dzięki czemu para z gorącego sera ładnie je nawilży. Ja to robię na noc i na wierzchu kładę jeszcze cos ciężkiego (ale bez przesady!) np. książkę dla obciążenia.
Gotowe ciasto można polać masą czekoladową: rozpuszczamy na wolnym ogniu (lub na parze) czekoladę z masłem, odstawiamy do lekkiego ostudzenia, polewamy ciasto i dowolnie ozdabiamy. Ja albo polewam, albo posypuję tylko lekko (we wzorki) cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂
e-mail: abcd.itd@vp.pl
Dzi says
Brzmi ciekawie,dziękuję za zgłoszenie:)
Yvet says
Zdjęcie poszło na maila. Akurat w wersji z cukrem pudrem (konkretnie bożonarodzeniowej). Pozdrawiam 🙂
Gosia says
Moja propozycja to „Migdałowo-morelowy sernik na zimno”.
Składniki:
400 g serka kremowego
400 g jogurtu greckiego
aromat migdałowy
75 g cukru-pudru (dodać do smaku)
100 g blanszowanych migdałów
pół tabliczki białej czekolady
200 g suszonych moreli
1-2 świeże morele lub brzoskwinie
150 g ciastek maślanych
70 g masła
6 łyżeczek żelatyny
12-15 szt. jajeczek marcepanowych.
Przygotowanie:
Masło należy roztopić, a ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z masłem.
Do tortownicy wyłożonej papierem przełożyć ciastka z masłem i docisnąć.
Schłodzić.
Żelatynę namoczyć przez 10 minut i lekko podgrzać, tylko do rozpuszczenia.
Serek kremowy połączyć z jogurtem, aromatem, przesianym cukrem pudrem i zmiksować do dokładnego połączenia.
Dodać żelatynę, miksując na małych obrotach.
Morele i migdały posiekać i wmieszać w masę.
Wylać sernik na schłodzony spód i schłodzić.
Po około 15 minutach ozdobić sernik świeżymi owocami, jajeczkami i startą na wiórki białą czekoladą.
Schłodzić do całkowitego stężenia.
Smacznego.
lalith@interia.eu
Aneta76 says
Skoro przepis na Wielkanoc, to musi być babka!
Bardzo polecam pyszną, piaskową, waniliowo-czekoladową babkę z rumowymi rodzynkami i polewą z białej czekolady:
Potrzebujemy:
– 5 jaj
– szczypta soli
– 2/3 szklanki cukru
– 200 g roztopionego masła
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
– 1 szklanka mąki
– 100 g waniliowego budyniu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Wedel
– 150 g rodzynek
– 4 łyżki rumu
Polewa:
– 100 g białej czekolady Wedel
– 8 łyżek śmietanki kremowej 30 lub 36%
Rodzynki zalać szklanką wrzątku i odstawić aż zmiękną. Odsączyć na sicie i zalać rumem.
Mąkę przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do jaj dodać sól, cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki. Do wymieszanej masy dodać osuszone na papierze kuchennym i obtoczone w mące rodzynki, rum i posiekaną gorzką czekoladę Wedel. Masę wlać do foremki na babkę i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą z białej czekolady.
Polewa:
Białą czekoladę i śmietankę kremówkę umieścić w rondelku i podgrzewać, aż do rozpuszczenia czekolady.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Laura says
Witaj,
na naszym Wielkanocnym stole obowiązkowo musi królować drożdżowa baba.
Najbardziej lubimy kokosowo-cytrynową babkę z białą czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
30 g świeżych drożdży
szklanka ciepłego mleka
3 żółtka
100 g rozpuszczonego masła
3/4 szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki cukru
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
Świeże drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać wszystkie pozostałe składniki, dodać drożdżowy rozczyn i ciasto wyrabiać (najlepiej mikserem z końcówkami w kształcie haków) przez około 10 minut. Wyrobione ciasto zostawić na około 1 h do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić (odgazować) i przełożyć do przygotowanej foremki na babkę. Ciasto piec w 180ºC przez 20-25 minut, do czasu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wystudzoną babkę polać polewą z białej czekolady podgrzanej z kilkoma łyżkami mleka, posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczy.
Laura
a763@gazeta.pl
Mariola says
Bardzo dziękuję za wyróżnienie :):) Pozdrawiam serdecznie 🙂
Aga says
Dziękuję!