Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella

Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella

by Dzi 26 komentarzy

Share the post "Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam łatwy pomysł na obiad w zapracowanym tygodniu. Gnocchi zapiekane w pysznym sosie pomidorowym i dużą ilością mozzarelli sprawdzą się zawsze. Oczywiście zamiast gnocchi możemy użyć tutaj wytrawnych pierożków, ravioli czy nawet zwykłego makaronu a zamiast boczku, inne ulubione mięso lub wędlinę. Doskonałe danie do oczyszczenia lodówki z resztek, których nie chcemy wyrzucać. Polecam!

Scroll down for recipe in English

gnocchi

Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 500 g ręcznie zrobionych lub gotowych ze sklepu gnocchi
  • 250 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1×400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki śmietany/jogurtu
  • duża garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g mozzarelli, pokrojonej w plasterki lub startej (lub więcej jeśli lubisz)

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Ugotuj gnocchi w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub do wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź i odstaw.
  2. W międzyczasie, rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i wrzuć boczek. Smaż do wytopienia się tłuszczu, odlej jego nadmiar, dodaj czosnek i paprykę, po czym smaż przez kolejne 30 sekund.
  3. Dodaj koncentrat, pomidory z puszki i koktajlowe wraz z cukrem i gotuj przez 5 minut.  Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę lub jogurt, pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Przełóż sos wraz z gnocchi do naczynia żaroodpornego i wyłóż na wierzch mozzarellę.
  5. Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut, aż mozzarella się rozpuści i lekko zarumieni. Wyjmij, odstaw na 5 minut i podawaj.

Smacznego!

gnocchi

English version

Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 500 g hand made or store-bought gnocchi
  • 250 g bacon, chopped
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 1 teaspoon smoked paprika
  • 400 g tin chopped tomatoes
  • 1 tablespoon tomato paste
  • handful cherry tomatoes, halved
  • 1 teaspoon sugar
  • 2-3 tablespoons cream/yoghurt
  • large handful fresh parsley, chopped
  • salt and pepper to taste
  • 100 g mozzarella, sliced

Preparation:

  1. Pre-heat the oven to 200 oC. Cook the gnocchi in the salted water until it starts floating to the top. Remove with a slotted spoon and set aside.
  2. In the meantime,  in a large, hot frying pan, cook the bacon until starting to crisp with most of the fat rendered. Pour off most of the fat then add the garlic and smoked paprika and cook for 30 seconds.
  3. Add all of the tomatoes and the sugar and allow to simmer for 5 minutes. Remove the pan from the heat and stir in the cream/yoghurt, parsley and seasoning.
  4. Transfer the gnocchi mixed with the sauce to an oven-proof dish and top with the sliced mozzarella.
  5. Place in the oven and bake for 10 minutes until the mozzarella is melted and golden. Remove from the oven and allow to rest for 5 minutes before serving.

Enjoy!

gnocchi

Share the post "Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: gnocchi, makaron, mozzarella, obiad, ser

« Klasyczna jajecznica / Scrambled eggs
Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup »

Comments

  1. papar dell e says

    11 marca 2015 at 11:58

    Już same zdjęcia są tak smakowite, że zaraz rzucę się nożem i widelcem na swój tablet!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 marca 2015 at 12:00

      🙂

      Odpowiedz
  2. Lena says

    11 marca 2015 at 14:16

    Fajny przepis goraco polecam 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 marca 2015 at 14:27

      O tak:)

      Odpowiedz
  3. Żaneta says

    11 marca 2015 at 20:54

    Wygląda pięknie, trzeba będzie wypróbować.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 marca 2015 at 20:58

      Polecam!:)

      Odpowiedz
  4. pisanie-prac.net.pl says

    12 marca 2015 at 08:49

    Świetnie prezentuje się. Przepis wydaje się prosty i szybki do zrobienia jak na takie danie, w weekend z mężem to zrobimy 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 marca 2015 at 09:06

      Jest bardzo łatwy,polecam!

      Odpowiedz
  5. Stylowa kuchnia says

    12 marca 2015 at 13:35

    Piękne danie, muszę wypróbować koniecznie sama! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 marca 2015 at 14:25

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  6. Paweł says

    12 marca 2015 at 13:53

    Fajny wpisik 😀

    Odpowiedz
  7. Tomasz says

    14 marca 2015 at 17:01

    cześć 🙂 bardzo lubię czytac wpisy, które umieszczasz na swoim blogu. Mam pytanie, można jeszcze cos od Ciebie przeczytac w sieci gdzies indziej? 🙂 Pytam, bo tak jak wspomnialem na początku, bardzo lubię Twoj styl pisania, jednak posty umieszczasz, według mnie przynajmniej, zdecydowanie za rzadko 🙂 Hehe, pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 marca 2015 at 17:59

      Dziękuję za miłe słowa! Niestety produkuję się tylko tutaj, ale postaram się wrzucać więcej postów opisowych:)

      Odpowiedz
  8. Paweł says

    16 marca 2015 at 11:35

    Aż ślinka leci 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 marca 2015 at 14:57

      🙂

      Odpowiedz
  9. Arunio says

    16 marca 2015 at 13:16

    Fajna stronka 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 marca 2015 at 14:58

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  10. Adrian says

    24 marca 2015 at 11:46

    Jadłem coś bardzo podobnego w bardzo dobrej knajpie we Włoszech i mi bardzo smakowało. Dla mnie podstawa takich przepisów jest sos pomidorowy bo on nadaje cały smak potrawie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 marca 2015 at 12:07

      To prawda, dobry sos pomidorowy i dobrej jakości mozzarella to podstawa.

      Odpowiedz
  11. pastaio says

    9 kwietnia 2015 at 08:42

    Na zdjęciach wygląda zabójczo ciekawe jak mi wyjdzie. W weekend spróbuję zrobić.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 kwietnia 2015 at 09:16

      Polecam:)

      Odpowiedz
  12. STS says

    15 października 2016 at 16:39

    Super propozycja. Uwielbiam takie szybkościowe dania 🙂

    Odpowiedz
  13. ewelka says

    28 stycznia 2018 at 18:33

    Czy boczek ma byc surowy?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 stycznia 2018 at 18:53

      Jeżeli dobrze wysmażymy to może być, jednak wędzony doda więcej aromatu.

      Odpowiedz
  14. Natalia says

    16 lutego 2022 at 15:10

    Czy można bez boczku? Będzie również smaczne?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2022 at 15:37

      Można, jak najbardziej. Lubię dodawać boczek bo dodaje takiej „głębi”:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Casserole z kurczakiem,pomidorami,ciecierzycą i czerwonym winem

Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala / Chicken chicory with Marsala sauce

Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and orange sauce

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryka / Chicken, mushroom and pepper pasta

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta

Mloda-kapusta-z-boczkiem-Young-cabbage-with-bacon

Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress