Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Penne w mięsnym sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą i parmezanem

Penne w mięsnym sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą i parmezanem

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Penne w mięsnym sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą i parmezanem"

  • Facebook
  • X

Świetny pomysł na szybki obiad po pracowitym dniu. Pyszny makaron w sosie pomidorowym z mięsem mielonym i parmezanem, a na koniec zapieczony pod kołderką z mozzarelli.Polecam!

Przygotowanie składników: 5 min, Czas smażenia i pieczenia: 20 min, Przygotowanie całości: 25 min

Penne zapiekane z mięsem i serami (6-8 porcji)

Składniki:

  • 250 g suchego makaronu penne (lub innego ulubionego)
  • 450 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (lub słodkiej)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1 1/4  szklanki startej mozzarelli
  • posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź,przelej zimną wodą i odstaw na bok.
  2. Włącz piekarnik, ustaw funkcję grilla i temp. 180 oC.
  3. Rozgrzej olej na dużej (najlepiej przystosowanej do piekarnika) patelni i włóż cebulę z czosnkiem. Smaż do lekkiego zrumienienia.
  4. Dodaj mięso, sól,pieprz i paprykę. Smaż rozdrabniając je, aż do zrumienienia (ok. 5-7 minut). Odlej z patelni nadmiarowy tłuszcz jeżeli się wytopił.
  5. Włóż pomidory, wsyp parmezan, 1/4 szklanki mozzarelli i makaron. Wymieszaj dokładnie całość i smaż do momentu rozpuszczenia się sera.Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
  6. Posyp danie resztą mozzarelli i włóż patelnię do piekarnika na środkową półkę. Jeżeli nie posiadasz takiej patelni,przełóż danie do naczynia żaroodpornego,posyp mozzarellą i dopiero włóż do piekarnika. Zapiekaj ok. 5 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zbrązowi.
Smacznego!

Share the post "Penne w mięsnym sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą i parmezanem"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: makaron, mięso, mozzarella, obiad, parmezan, ser, wieprzowina, wołowina

« Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)
Miodowy kurczak z warzywami zapiekanymi pod pierzynką parmezanową »

Comments

  1. Carmi says

    12 kwietnia 2013 at 12:33

    Dlaczego smaczne potrawy są zawsze tak kaloryczne? 🙁

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 kwietnia 2013 at 14:56

      No niestety… Jednak raz na jakiś czas można zaszaleć:)

      Odpowiedz
  2. pod-zielonym-niebem says

    12 kwietnia 2013 at 15:35

    Wygląda smakowicie. I dziś właśnie miałam ochotę na pomidory:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 kwietnia 2013 at 15:41

      🙂

      Odpowiedz
  3. Nashelly says

    12 kwietnia 2013 at 22:03

    Och, boskie… KOCHAM wszelkie makaronowe zapiekanki – szczególnie te mięsno-pomidorowe… Plus ser – niebo 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Najlepsze brownie na świecie / World's best brownies

Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies

Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus

Lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem / Peas, spinach and cod lasagne

Test herbaty Tet i konkurs "Wygraj PODRÓŻ swojego życia"

Test herbaty Tet i konkurs „Wygraj PODRÓŻ swojego życia”

Warsztaty kulinarne dla dzieci w MAKRO

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress