Świetny pomysł na szybki obiad po pracowitym dniu. Pyszny makaron w sosie pomidorowym z mięsem mielonym i parmezanem, a na koniec zapieczony pod kołderką z mozzarelli.Polecam!
Przygotowanie składników: 5 min, Czas smażenia i pieczenia: 20 min, Przygotowanie całości: 25 min
Penne zapiekane z mięsem i serami (6-8 porcji)
Składniki:
- 250 g suchego makaronu penne (lub innego ulubionego)
- 450 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (lub słodkiej)
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 1/4 szklanki startej mozzarelli
- posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź,przelej zimną wodą i odstaw na bok.
- Włącz piekarnik, ustaw funkcję grilla i temp. 180 oC.
- Rozgrzej olej na dużej (najlepiej przystosowanej do piekarnika) patelni i włóż cebulę z czosnkiem. Smaż do lekkiego zrumienienia.
- Dodaj mięso, sól,pieprz i paprykę. Smaż rozdrabniając je, aż do zrumienienia (ok. 5-7 minut). Odlej z patelni nadmiarowy tłuszcz jeżeli się wytopił.
- Włóż pomidory, wsyp parmezan, 1/4 szklanki mozzarelli i makaron. Wymieszaj dokładnie całość i smaż do momentu rozpuszczenia się sera.Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
- Posyp danie resztą mozzarelli i włóż patelnię do piekarnika na środkową półkę. Jeżeli nie posiadasz takiej patelni,przełóż danie do naczynia żaroodpornego,posyp mozzarellą i dopiero włóż do piekarnika. Zapiekaj ok. 5 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zbrązowi.
Smacznego!
Dlaczego smaczne potrawy są zawsze tak kaloryczne? 🙁
No niestety… Jednak raz na jakiś czas można zaszaleć:)
Wygląda smakowicie. I dziś właśnie miałam ochotę na pomidory:)
🙂
Och, boskie… KOCHAM wszelkie makaronowe zapiekanki – szczególnie te mięsno-pomidorowe… Plus ser – niebo 🙂