Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs

Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs"

  • Facebook
  • Twitter

Nie ma nic lepszego od soczystej kaczuszki 😉 Mam do nich słabość i zawsze właśnie ją zamawiam w nowo odwiedzanej restauracji w celu wyrobienia sobie zdania na temat kucharza. Dziś przedstawiam bardzo łatwy i kompleksowy przepis na aromatyczną kaczkę pieczoną w całości z ziemniakami i figami, które teraz są najlepsze i najtańsze. Jest to jedno z takich dań, które robi się samo w piekarniku, więc polecam gorąco nawet leniuszkom. Jeżeli tak jak ja jesteś wielbicielem pieczonych kaczek, polecam także moją  w glazurze pomarańczowo-miodowej i pieczoną z jabłkami i pomarańczami, obie przepyszne! Zapraszam po przepis!

Kaczka-pieczona-z-ziemniakami-i-figami-Roasted-duck-with-potatoes-and-figs

Scroll down for recipe in English

Kaczka pieczona z ziemniakami i figami

(1 kaczka)

Składniki:

  • 1 cała średnia kaczka
  • 1 duża cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
  • 1 duże jabłko, obrane, bez pestek i pokrojone w ćwiartki
  • 4-5 gałązek świeżego rozmarynu
  • słodka papryka, sól i pieprz do smaku
  • 1 kg ziemniaków, obrane i większe przekrojone na pół w ćwiartki
  • 4-5 świeżych fig, przekrojonych na połówki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
  2. Nakłuj widelcem lub delikatnie natnij nożem tłuste obszary kaczki, nadziej ją cebulą, jabłkiem i rozmarynem, odkładając 2 gałązki, po czym natrzyj całą porządnie papryką, solą i pieprzem.
  3. Ułóż kaczkę piersiami do dołu w większym naczyniu do zapiekania, wlej 1/2 szklanki wody i włóż do nagrzanego piekarnika. Obracaj ją od czasu do czasu i piecz przez około 40 minut, aż zacznie wytapiać się tłuszcz a woda odparuje.
  4. Wyjmij kaczkę z piekarnika  i przełóż z naczynia do zapiekania na talerz, po czym odlej tłuszcz z naczynia do szklanki.
  5. W tym samym naczyniu ułóż ziemniaki, polej je 2 łyżkami kaczego tłuszczu, obtocz je w nim i dopraw porządnie solą. Następnie ułóż na środku kaczkę piersiami do góry i piecz aż ziemniaki i kaczka ładnie się zarumienią a termometr kuchenny wbity w pierś wskaże ok. 70 oC.
  6. Wyjmij kaczkę z piekarnika, przełóż kaczkę na talerz do podania i przykryj ją luźno folią aluminiową i ostaw na 10 minut.
  7. Do ziemniaków dodaj figi i 2 gałązki rozmarynu i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut lub aż figi zmiękną, po czym podawaj!

Smacznego!

Kaczka-pieczona-z-ziemniakami-i-figami-Roasted-duck-with-potatoes-and-figs

English version

Roast duck with potatoes and figs

(1 duck)

Ingredients:

  • 1 whole medium duck
  • 1 large onion, quartered
  • 1 large apple, cored and quartered
  • 4-5 sprigs of rosemary
  • sweet paprika, salt and pepper to taste
  • 1 kg potatoes, larger halved or quartred
  • 4-5 fresh figs, halved

Preparation:

  1. Preheat the oven to 220 oC.
  2. Prick with a fork or lightlu cut with sharp knife fatty areas of duck, stuff duck with quartered onions, apple and rosemary, reserving 2 sprigs and then rub all over generously with paprika, salt and pepper.
  3. Place the duck breast-side down in a large roasting pan, and add half a cup of water. Roast, rotating occasionally until duck fat starts to render and water is evaporated and skin is golden brown, about 40 minutes.
  4. Remove pan from oven and transfer duck to a platter and carefully pour fat and any juices from the roasting pan to a cup.
  5. Place potatoes into a roasting pan and toss them with two tablespoons of duck fat. Arrange potatoes on bottom of the roasting pan and place duck breast-side up and roast until potatoes are ready and golden for about 40-50 minutes. Instant-read thermometer inserted into the breast should read 70 oC.
  6. Transfer duck to a serving platter, cover loosely with aluminum foil and let rest for 10 minutes before carving.
  7. In the meantime, add figs and remaining 2 sprigs of rosemary to the potatoes and continue to roast for another 5 minutes, or until the figs are soft.

Enjoy!

Kaczka-pieczona-z-ziemniakami-i-figami-Roasted-duck-with-potatoes-and-figs

Share the post "Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: figi, kaczka, mięso, obiad, ziemniaki, zioła

« Makaron z brokułami w sosie z serem pleśniowym / Broccoli and blue cheese sauce pasta
Restauracja Si – podejście drugie »

Comments

  1. Trener biznesu says

    5 października 2018 at 12:35

    delicious 🙂

    Odpowiedz
  2. Wypieki Beaty says

    5 października 2018 at 14:36

    Jak apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  3. weronika says

    8 października 2018 at 00:15

    Jaki apetyczny:)

    Odpowiedz
  4. Evita says

    8 października 2018 at 11:12

    Osobiście nie przepadam za kaczką, mięso wydaje mi się za suche. Chyba że coś robię nie tak. Można prosić o jakieś kulinarne tipy odnośnie właśnie kaczki i upieczenia jej w taki sposób, żeby mięsko było soczyste? 🙂

    Odpowiedz
  5. Gold Sushi says

    8 października 2018 at 13:34

    Doskonale wygląda 🙂 Aż czuć zapach przez ekran monitora 😛

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs | FlyB Kulinaria pisze:
    6 października 2018 o 11:56

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta

Schabowe-cacciatore-Pork-chop-cacciatore

Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore

Kruche ciasteczka walentynkowe / Valentine shortbread cookies

Bardzo imbirowa wieprzowina / Ginger pork

Ciasto do odrywania z jabłkami i karmelem/Caramel apple pull apart bread

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress