Share the post "Makaron z brokułami w sosie z serem pleśniowym / Broccoli and blue cheese sauce pasta"
Komu, komu ekspresowy ale przepyszny makaron? Dziś proponuję go w towarzystwie brokułów i suszonych pomidorów w obłędnym sosie śmietanowym z rozpuszczonym serem z niebieską pleśnią. Jest to doskonały pomysł na obiad po ciężkim dniu , a rodzinka głodna;) Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Makaron z brokułami w sosie z serem pleśniowym
(4 porcje)
- 1 brokuł, podzielony na różyczki
- 5-6 kawałków pomidorów suszonych z oleju, pokrojonych w paski
- 80 g sera z niebieską pleśnią (np. lazur, gorgonzola)
- 200 ml śmietanki 36 %
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 350 g ulubionego makaronu
Przygotowanie:
- W większym rondlu zagotuj osoloną wodę, włóż brokuły i gotuj przez 4-5 minut aż zmiękną, jednak mają być wciąż jędrne. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż ja na talerz.
- Do tego samego rondla z wrzącą wodą włóż makaron i ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź, ale zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania do ewentualnego rozrzedzenia sosu.
- W międzyczasie rozgrzej trochę oleju w dużej i głębokiej patelni, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek, podsmaż przez minutę i dodaj śmietankę wraz z serem oraz pokruszony ser wraz z ziołami.
- Gotuj na małym ogniu aż ser się rozpuści a sos zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne, po czym dodaj brokuły wraz suszonymi pomidorami i gotuj jeszcze przez chwilę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj wodę z gotowania makaronu.
- Na koniec wmieszaj makaron, rozłóż danie na talerze i podawaj!
Smacznego!
English version
Broccoli and blue cheese sauce pasta
(4 servings)
Ingredients:
- 1 broccoli, divided into florets
- 5-6 pieces of dried tomatoes from oil, cut into strips
- 80 g blue cheese, chopped
- 200 ml of double cream
- 1 onion, diced
- 2 cloves of garlic chopped
- 1/2 teaspoon of herbes de Provence
- salt, pepper
- 350 g of your favorite pasta
Preparation:
- Bring a large pot of salted water to a boil over high heat. Add the broccoli and cook for about 4-5 minutes, or just until soft but still tender. Using spoon or sieve, scoop the broccoli out of the water, draining it well, and transfer to a plate and set aside.
- Add pasta into the same pot with boiling water and cook according to package directions. Drain, but scoop out and reserve 1/2 cup of the pasta cooking water.
- In the meantime, heat some oil in a large and deep pan, add onion and cook until translucent. Then add the garlic, cook for one minute and add the cream with cheese and herbs.
- Cook over low heat until the cheese is melted and the sauce thickens, season with salt and pepper if necessary, then add the broccoli along with dried tomatoes and cook for 2 more minutes. If the sauce is too thick, add reserved water.
- Finally, mix in cooked pasta and serve.
Enjoy!
Bardzo lubię takie połączenia smaków. Chętnie spróbuję tego przepisu 🙂
Super danie wyszło bardzo dobrze, użyłam innych serków pleśniowych i nie trzeba było dosalać
Dziękuję za przepis 🙂