Jakiś czas temu umieściłam przepis na podobne danie autorstwa Gordona Ramsaya i było to doskonałe. Natknęłam się jednak w moim najnowszym nabytku Billa Grangera „Easy”na mniej kaloryczną jego wersję i także postanowiłam ją wypróbować. Ten przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a co najważniejsze dużo mniej kaloryczny. Polecam ten indyjski przysmak dla wszystkich dbających o linię i nie tylko:)
Scroll down for English version
Dietetyczny butter chicken (4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki pasty curry tandoori
- 750 g mięsa z udek kurczaka,pokrojonych w 2 cm kawałki
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 125 ml bulionu drobiowego
- 100 g orzechów nerkowca
- 125 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- ugotowany ryż do podania
- posiekane liście kolendry do podania
- ćwiartki limonek do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej na średnim ogniu olej na dużej patelni.
- Włóż cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, około 6-8 minut do delikatnego zarumienienia.
- Dodaj pastę curry i smaż kolejne 1-2 minuty, mieszając.
- Włóż kurczaka, wymieszaj go dokładnie z zawartością patelni i smaż przez 2-3 minuty.
- Dodaj pomidory i bulion, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na mniejszym ogniu około 15 minut, aż kurczak przestanie być surowy.
- Zblenduj orzechy nerkowca, dodaj do patelni i gotuj kolejne 5 minut, lub do momentu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
- Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj jogurt, sok z cytryny i cukier.
- Podawaj kurczaka polanego sosem na ryżu, posiekaną kolendrą i limonką.
English version
Light butter chicken ( serves 4)
Ingredients:
- 2 tablespoons light-flavoured oil
- 1 large onion, finely chopped
- 2 tablespoons tandoori curry paaste
- 750 g skinless chicken thighs, cut into 2 cm chunks
- 400 g tin chopped tomatoes
- 125 ml chicken stock
- 100 g cashew nuts
- 125 g greek youghurt
- 1 tablespoom lemon juice
- 1 tablespoon soft brown sugar
- cooked rice for serving
- chopped coriander for garnish
- lime wedges
Preparation:
- Heat the oil in large pan over medium-high heat.
- Add the onion and cook, stirring occasionally, for 6-8 minutes, or until golden and softened.
- Add the curry paste and cook for a further 1-2 minutes, stirring, until fragrant,
- Add the chicken and cook, stirring to coat, for 2-3 minutes.
- Add the tomatoes and stock and stir to combine. Bring to a simmer, reduce heat to low and cook gently for 15 minutes, or until the chicken is cooked through.
- Meanwhile, blitz the cashew nuts in a food processor until finely ground. Add to the chicken and simmer gently for a further 5 minutes, or until the sauce is thickened.
- Remove from the heat and stir through the youghurt, lemon juice and sugar.
- Serve the curry with rice, dressed coriander and lime.
gin says
Od dawna mam ochotę na to cudo, u Ciebie wygląda obłędnie 🙂
Dzi says
Polecam, szybkie i pyszne:)
Wiewióra says
o mamo!!! ale kolor i te smaki… ehhh… cudne danie 🙂
Dzi says
🙂