Już niedługo Święta Wielkanocne, więc należałoby już zaplanować świąteczne menu. Czymże byłaby Wielkanoc bez jajek w majonezie, proponuję więc podać je troszkę inaczej. Jajka z tego przepisu marynowane są w mieszance z koncentratu z buraków i przypraw,dzięki czemu białko uzyskuje piękny fioletowy kolor i ciekawy smak, a podane z marynowanymi warzywami w majonezie na liściach cykorii tworzą wyjątkową przystawkę świąteczną. Można ją jeść wygodnie biorąc cały listek, bez konieczności użycia sztućców.Polecam!
Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii
(12 połówek jajek)
Składniki na marynatę:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki koncentratu z buraków
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki octu jabłkowego lub z białego wina
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 3 ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę
- 1 papryka konserwowa pokrojona w drobną kostkę
- 3-4 łyżki majonezu
- 12 listków cykorii
- koperek do dekoracji
Przygotowanie:
- Sparzone jajka umieść w rondlu, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 min., wyłącz ogień i pozostaw je w garnku przez kolejne 10 min. Po tym czasie wyjmij je, pozostaw do ostygnięcia i obierz ze skorupek.
- W dużym słoiku lub misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty i włóż do niej jajka tak,by wszystkie były zanurzone. Słoik zakręć, lub przykryj miskę i włóż do lodówki na minimum 12 godzin, max. 3 dni. Im dłużej jajka będą w marynacie, tym białka bardziej nią nasiąkną, a co za tym idzie kolor i smak będą bardziej intensywne.Te na zdjęciu marynowały się 2 dni.
- Po tym czasie wyjmujemy jajka, myjemy i kroimy na połówki.
- Mieszamy majonez z pokrojonymi warzywami i kładziemy po łyżeczce na każdy listek cykorii. Na to układamy po połówce jajka i dekorujemy koperkiem.
Przepięknie wyglądają te zabarwione jajka! 🙂
Poza zabarwieniem marynata nadaje też białkom fajny smak, jak za „normalnymi” jajkami w majonezie nie przepadam, te zjadłam od razu po przygotowaniu:)
Wyglądają przepięknie. Pomysł rewelacyjny! Aż nie mogę oderwać od nich wzroku:)
Dziękuję:)
Świetnie wyglądają! Przygotuje takie na wielkanocne śniadanie, rodzina będzie zaskoczona. 🙂
Pozdrawiam!
O będzie zaskoczona, te jajka są absolutnie wyjątkowe:)
Fenomenalny pomysł. Wyglądają cudnie.
Tak, troszkę inaczej niż zwykle:)
boskie, zrobię na święta :*
🙂
a w sumie to mam pytanie- czym mogłabym zastąpić marynowaną paprykę? jakiś pomysł?
marynowane pieczarki?uwieeelbiam:)
A może zaszaleć świątecznie i marynowane borowiki? Myślisz, że będą pasować? BTW piękny blog, będę śledzić :*
Dziękuję:) Świetny pomysł z tymi borowikami!
Przeciez to wyglada super!
To prawda,inne niż wszystkie:)
wspaniałe 🙂 jeszcze takich jajek nie widziałam!!
I smaczniejsze od tych zwykłych:)
Wspaniały pomysł i piękna prezentacja .
A dziękuję:)
A ja mam pytanie o koncentrat z buraków. Czy to wywar po ich ugotowaniu, czy to jednak ten sok, kupowany w butelkach w sklepie?
Tutaj użyłam tego sklepowego koncentratu, jednak z doświadczenia wiem już, porządny wywar z buraków zadziała podobnie.
Muszę przyznać, że wygląd tych jajek jest po prostu zachwycający. Bardzo fajna opcja nudnych jajek w majonezie. Super.