Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii

Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii

by Dzi 29 komentarzy

Share the post "Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii"

  • Facebook
  • X

Już  niedługo Święta Wielkanocne, więc należałoby już zaplanować świąteczne menu. Czymże byłaby Wielkanoc bez jajek w majonezie, proponuję więc podać je troszkę inaczej. Jajka z tego przepisu marynowane są w mieszance z koncentratu z buraków i przypraw,dzięki czemu białko uzyskuje piękny fioletowy kolor i ciekawy smak, a podane z marynowanymi warzywami w majonezie na liściach cykorii tworzą wyjątkową przystawkę świąteczną. Można ją jeść wygodnie biorąc cały listek, bez konieczności użycia sztućców.Polecam!

Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii 

(12 połówek jajek)

Składniki na marynatę:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki koncentratu z buraków
  • 1 szklanka wody
  • 2/3  szklanki octu jabłkowego lub z białego wina
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na łódeczki:
  • 3 ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę
  • 1 papryka konserwowa pokrojona w drobną kostkę
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 12 listków cykorii
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Sparzone jajka umieść w rondlu, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 min., wyłącz ogień i pozostaw je w garnku przez kolejne 10 min. Po tym czasie wyjmij je, pozostaw do ostygnięcia i obierz ze skorupek.
  2. W dużym słoiku lub misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty i włóż do niej jajka tak,by wszystkie były zanurzone. Słoik zakręć, lub przykryj miskę i włóż do lodówki na minimum 12 godzin, max. 3 dni. Im dłużej jajka będą w marynacie, tym białka bardziej nią nasiąkną, a co za tym idzie kolor i smak będą bardziej intensywne.Te na zdjęciu marynowały się 2 dni.
  3. Po tym czasie wyjmujemy jajka, myjemy i kroimy na połówki.
  4. Mieszamy majonez z pokrojonymi warzywami i kładziemy po łyżeczce na każdy listek cykorii. Na to układamy po połówce jajka i dekorujemy koperkiem.
Smacznego!

 

Share the post "Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki Tagged With: buraki, cykoria, cynamon, goździki, jajka, majonez, ocet winny, ogórek konserwowy, przystawka, święta, Wielkanoc

« Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera
Stroganow z kurczaka i pora Jamiego Olivera »

Comments

  1. justka2712 says

    4 marca 2013 at 09:15

    Przepięknie wyglądają te zabarwione jajka! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 marca 2013 at 09:17

      Poza zabarwieniem marynata nadaje też białkom fajny smak, jak za „normalnymi” jajkami w majonezie nie przepadam, te zjadłam od razu po przygotowaniu:)

      Odpowiedz
  2. pod-zielonym-niebem says

    4 marca 2013 at 09:51

    Wyglądają przepięknie. Pomysł rewelacyjny! Aż nie mogę oderwać od nich wzroku:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 marca 2013 at 09:59

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  3. Renata D. says

    5 marca 2013 at 12:56

    Świetnie wyglądają! Przygotuje takie na wielkanocne śniadanie, rodzina będzie zaskoczona. 🙂
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 marca 2013 at 13:37

      O będzie zaskoczona, te jajka są absolutnie wyjątkowe:)

      Odpowiedz
  4. kulinarny-swiat says

    5 marca 2013 at 18:33

    Fenomenalny pomysł. Wyglądają cudnie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 marca 2013 at 18:35

      Tak, troszkę inaczej niż zwykle:)

      Odpowiedz
  5. Em says

    27 marca 2013 at 20:50

    boskie, zrobię na święta :*

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 marca 2013 at 20:58

      🙂

      Odpowiedz
      • Em says

        27 marca 2013 at 21:01

        a w sumie to mam pytanie- czym mogłabym zastąpić marynowaną paprykę? jakiś pomysł?

        Odpowiedz
        • Dzi says

          27 marca 2013 at 21:05

          marynowane pieczarki?uwieeelbiam:)

          Odpowiedz
          • Em says

            27 marca 2013 at 21:09

            A może zaszaleć świątecznie i marynowane borowiki? Myślisz, że będą pasować? BTW piękny blog, będę śledzić :*

          • Dzi says

            27 marca 2013 at 21:13

            Dziękuję:) Świetny pomysł z tymi borowikami!

  6. mikwiat says

    28 marca 2013 at 13:14

    Przeciez to wyglada super!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 marca 2013 at 13:23

      To prawda,inne niż wszystkie:)

      Odpowiedz
  7. Łucja says

    3 kwietnia 2013 at 11:28

    wspaniałe 🙂 jeszcze takich jajek nie widziałam!!

    Odpowiedz
  8. Dzi says

    3 kwietnia 2013 at 11:33

    I smaczniejsze od tych zwykłych:)

    Odpowiedz
  9. Justyna says

    9 kwietnia 2013 at 15:13

    Wspaniały pomysł i piękna prezentacja .

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 kwietnia 2013 at 16:20

      A dziękuję:)

      Odpowiedz
  10. Ola says

    18 kwietnia 2014 at 13:48

    A ja mam pytanie o koncentrat z buraków. Czy to wywar po ich ugotowaniu, czy to jednak ten sok, kupowany w butelkach w sklepie?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 kwietnia 2014 at 14:58

      Tutaj użyłam tego sklepowego koncentratu, jednak z doświadczenia wiem już, porządny wywar z buraków zadziała podobnie.

      Odpowiedz
  11. Asia says

    24 marca 2016 at 13:45

    Muszę przyznać, że wygląd tych jajek jest po prostu zachwycający. Bardzo fajna opcja nudnych jajek w majonezie. Super.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka | pisze:
    28 marca 2013 o 08:00

    […] 6 marynowanych jajek z tego przepisu […]

    Odpowiedz
  2. Edible Plants A to Z // Chicory | The Scout Project pisze:
    8 marca 2014 o 02:02

    […] Salad with Fennel, Seville Orange, Chicory, and Kohlrabi (dairy free, gluten free, meat free)Pickled Eggs with Mayonnaise on Chicory Leaves (dairy free, gluten free)Top photo by joeldinda, Flickr. All recipe images are copyright their […]

    Odpowiedz
  3. Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia/Smoked salmon salad devilled eggskarmelowy | karmelowy pisze:
    31 marca 2014 o 09:01

    […] tym roku świąteczne przygotowania rozpoczęłam od nadziewanych sałatką z łososiem wędzonym marynowanych jajek. Wyszły pyszne, […]

    Odpowiedz
  4. Wielkanoc dla zabieganych. Inspiracje z blogów. - Majsterki pisze:
    7 kwietnia 2017 o 07:47

    […] tylko wyglądają ale i smakują obłędnie. Marynowane jajka według przepisu Małgorzaty z bloga Karmelowy to świetny pomysł, bo oprócz tego że same w sobie będą ozdobą stołu i zachwycą wszystkich […]

    Odpowiedz
  5. DIY: Wielkanoc dla zabieganych. Inspiracje z sieci pisze:
    11 kwietnia 2020 o 12:47

    […] tylko wyglądają ale i smakują obłędnie. Marynowane jajka według przepisu Małgorzaty z bloga Karmelowy to świetny pomysł, bo oprócz tego że same w sobie będą ozdobą stołu i zachwycą wszystkich […]

    Odpowiedz
  6. Wielkanoc dla zabieganych. Inspiracje z sieci pisze:
    12 kwietnia 2020 o 03:37

    […] tylko wyglądają ale i smakują obłędnie. Marynowane jajka według przepisu Małgorzaty z bloga Karmelowy to świetny pomysł, bo oprócz tego że same w sobie będą ozdobą stołu i zachwycą wszystkich […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

zupa-tajska-z-kalafiorem-Thai-cauliflower-soup

Zupa tajska z kalafiorem / Thai cauliflower soup

Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples

Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Pieczone-letnie-warzywa-w-pomidorach-Roasted-summer-vegetables-with-tomato-sauce

Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce

Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad

Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress