Nadszedł najwyższy czas odświeżenie moich ulubionych przepisów na blogu. Do tego mam ogromny snetyment, ponieważ był to pierwszy przepis na blogu! Było to już dobre kilka lat temu, a ja wciąż powtarzam ten przepis i ciasteczka te zawsze wszystkim smakują. Pyszne, baaaardzo czekoladowe i super łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Popękane ciasteczka czekoladowe
(35-40 ciasteczek)
Składniki:
- 225 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 110 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 duże jajka, żółtka i białka oddzielnie
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:
- W małym rondelku umieść masło i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy już się prawie całe rozpuści, dodaj czekoladę i podgrzewaj mieszając tylko do rozpuszczenia, następnie zdejmij z ognia o odstaw do ostudzenia.
- Ubij białka na sztywną pianę, dodając partiami cukier, a pod koniec ubijania, żółtka i ekstrakt wanilii.
- Wmieszaj delikatnie pianę z białek do masy czekoladowej. Następnie do powstałej masy delikatnie wmieszaj przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Włóż do lodówki i zostaw najlepiej na noc, lub aż masa zgęstnieje.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz grubo w cukrze pudrze i ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Włóż blaszki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 12 minut, wystudź na kratce i zajadaj:).
Smacznego!
English version
Chocolate crinkles
(35-40 cookies)
Ingredients:
- 225 g dark chocolate, chopped
- 110 g butter
- 2/3 cup sugar
- 3 large eggs, yolks and egg whites separated
- 2 teaspoons vanilla extract
- 1/2 teaspoon baking powder
- pinch of salt
- 1 2/3 cups of flour
- powdered sugar for coating
Preparation:
- Heat a small saucepan on low heat, add butter and melt. Add chocolate and cook stirring until until the chocolate melts and the mixture is smooth, remove from heat and let cool to room temperature.
- In a medium bowl beat egg whites until stiff, gradually add the sugar, egg yolks and vanilla extract at the end.
- Stir egg white mixture into chocolate mixture. Next, stir in sifted flour mixed with salt and baking powder. Place in the fridge, preferable overnight.
- Preheat the oven to 180 oC.
- Put about a cup of confectioners sugar into a shallow bowl. Using a teaspoon cookie scoop, a spoon, or your fingers, scoop out heaping teaspoon-sized portions of the dough and form into a ball. Drop the dough balls into the powdered sugar as you go. Once about five or six are in the bowl, shake and toss the bowl to coat the balls with the sugar. Place the cookies on the prepared baking sheets.
- Bake in the preheated oven 12 minutes. Allow cookies to cool before serving.
Enjoy!
kawe says
super przepis, piekarnik 165 z termoobiegiem?
Dzi says
Ja piekłam bez, bo lubię jak są miękkie w środku. Można oczywiście, piec też z termoobiegiem:)
kawe says
dzięki:)