Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles

Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles

by barjed 3 komentarze

Share the post "Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles"

  • Facebook
  • Twitter

Nadszedł najwyższy czas odświeżenie moich ulubionych przepisów na blogu. Do tego mam ogromny snetyment, ponieważ był to pierwszy przepis na blogu! Było to już dobre kilka lat temu, a ja wciąż powtarzam ten przepis i ciasteczka te zawsze wszystkim smakują. Pyszne, baaaardzo czekoladowe i super łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles

Popękane ciasteczka czekoladowe

(35-40 ciasteczek)

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 110 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 duże jajka, żółtka i białka oddzielnie
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • cukier puder do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku umieść masło i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy już się prawie całe rozpuści, dodaj czekoladę i podgrzewaj mieszając tylko do rozpuszczenia, następnie zdejmij z ognia o odstaw do ostudzenia.
  2. Ubij białka na sztywną pianę, dodając partiami cukier, a pod koniec ubijania, żółtka i ekstrakt wanilii.
  3. Wmieszaj delikatnie pianę z białek do masy czekoladowej. Następnie do powstałej masy delikatnie wmieszaj przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Włóż do lodówki i zostaw najlepiej na noc, lub aż masa zgęstnieje.
  4. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  5. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz grubo w cukrze pudrze i ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  6. Włóż blaszki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 12 minut, wystudź na kratce i zajadaj:).

Smacznego!

Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles

English version

Chocolate crinkles

(35-40 cookies)

Ingredients:

  • 225 g dark chocolate, chopped
  • 110 g butter
  • 2/3 cup sugar
  • 3 large eggs, yolks and egg whites separated
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • pinch of salt
  • 1 2/3 cups of flour
  • powdered sugar for coating

Preparation:

  1. Heat a small saucepan on low heat, add butter and melt. Add chocolate and cook stirring until until the chocolate melts and the mixture is smooth, remove from heat and let cool to room temperature.
  2. In a medium bowl beat egg whites until stiff, gradually add the sugar, egg yolks and vanilla extract at the end.
  3. Stir egg white mixture into chocolate mixture. Next, stir in sifted flour mixed with salt and baking powder. Place in the fridge, preferable overnight.
  4. Preheat the oven to 180 oC.
  5. Put about a cup of confectioners sugar into a shallow bowl. Using a teaspoon cookie scoop, a spoon, or your fingers, scoop out heaping teaspoon-sized portions of the dough and form into a ball. Drop the dough balls into the powdered sugar as you go. Once about five or six are in the bowl, shake and toss the bowl to coat the balls with the sugar. Place the cookies on the prepared baking sheets.
  6. Bake in the preheated oven 12 minutes. Allow cookies to cool before serving.

Enjoy!

Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles

Share the post "Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasteczka, czekolada, deser, słodkości, wypieki

Piersi z kaczki z chutneyem żurawinowym »

Comments

  1. kawe says

    27 października 2013 at 12:08

    super przepis, piekarnik 165 z termoobiegiem?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 października 2013 at 12:46

      Ja piekłam bez, bo lubię jak są miękkie w środku. Można oczywiście, piec też z termoobiegiem:)

      Odpowiedz
      • kawe says

        27 października 2013 at 13:01

        dzięki:)

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pełnoziarniste gofry czekoladowe / Chocolate whole wheat waffles

Pełnoziarniste gofry czekoladowe / Chocolate whole wheat waffles

Cukinia z sosem pomidorowym zapiekana pod mozzarellą i parmezanem

Grillowana pierś z kurczaka w sosie truskawkowo-bazyliowym

Śmietankowe scones z truskawkami (szybkie bułeczki)

Łatwe ciasto z truskawkami i czekoladą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress