Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout

Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout

by Dzi 1 Comment

Share the post "Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pomysł na zdrowy i lekki obiad z rybą w roli głównej. Pieczony pstrąg nadziewany grzybami i ziołami zachwyci wszystkich fanów zdrowego odżywiania. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, co na pewno docenią pracujący na cały etat:). Na szczęście pstrągi są teraz bardzo powszechnie dostępne i w zazwyczaj dobrej cenie więc pozostaje się tylko nimi cieszyć. Polecam!

Scroll down for recipe in English

rybka

Pieczony pstrąg nadziewany grzybami

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 pstrągi, oczyszczone i umyte
  • 2 plastry boczku, pokrojone w paski
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 5-6 średnich pieczarek, pokrojone w kostkę (lub więcej jeśli lubisz)
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 grzanka z chleba, pokruszona
  • 1 cytryna. sok i do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Skrop pstrągi wyciśniętym sokiem z cytryny i dopraw dokładnie z każdej strony solą i pieprzem.
  2. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię, wrzuć boczek, podsmaż do chrupkości i przełóż do miski pozostawiając tłuszcz na patelni.
  3. Dodaj do tej samej patelni cebulę, podsmaż przez kilka minut na średnim ogniu, po czym dodaj grzyby i smaż przez kolejne cztery lub pięć minut, by odparowała z nich wilgoć. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj tymianek i smaż kolejną minutę. Przełóż zawartość patelni do miski z boczkiem i dokładnie wymieszaj.
  4. Włóż połowę farszu do wnętrza pstrąga i zepnij go wykałaczkami, powtórz to samo z drugą rybą. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania i piecz w temperaturze 200 ° C przez 15 minut.

Smacznego!

rybka

English version

Mushroom stuffed trout

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 trouts, cleaned and washed
  • 2 pieces bacon, chopped
  • 1 onion, diced
  • 5-6 medium button mushrooms, chopped
  • 1 tbsp fresh thyme, chopped
  • 1 heaping tbsp parsley, chopped
  • 1 slice bread, toasted and crumbled
  • lemon for juice and garnish
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Squeeze lemon juice over trouts and season with salt and pepper.
  2. Heat small pan on medium heat and fry the bacon, remove when crispy and place into a bowl.
  3. Saute onion in bacon fat a couple minutes over medium heat, then add mushrooms and cook for another four or five minutes, making sure mushrooms expel their moisture. Season with salt and pepper. Add thyme and cook for one more minute. Spoon onion-mushroom mixture into bowl with bacon and add bread crumbs. Mix together.
  4. Spread half the stuffing into one trout, repeat with other trout and secure with toothpicks. Place into greased baking dish and bake at 200 oC for 15 minutes.

Enjoy!

rybka

Share the post "Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: grzyby, obiad, pieczarki, pstrąg, ryby, zioła

« Jajka zapiekane z chorizo / Baked eggs with chorizo
Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami / Honey mustard duck legs with pears »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    5 marca 2015 at 12:37

    Ja boje się jeść pstrąga za dużo ości ale moim domownikom przypadłaby do gustu 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami

Wrapy z wołowiną i chilli Gordona Ramsaya

Coeurs a la Creme Delii Smith

Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

Mazurek rozano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress