Dziś przedstawiam pomysł na zdrowy i lekki obiad z rybą w roli głównej. Pieczony pstrąg nadziewany grzybami i ziołami zachwyci wszystkich fanów zdrowego odżywiania. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, co na pewno docenią pracujący na cały etat:). Na szczęście pstrągi są teraz bardzo powszechnie dostępne i w zazwyczaj dobrej cenie więc pozostaje się tylko nimi cieszyć. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Pieczony pstrąg nadziewany grzybami
(2 porcje)
Składniki:
- 2 pstrągi, oczyszczone i umyte
- 2 plastry boczku, pokrojone w paski
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 5-6 średnich pieczarek, pokrojone w kostkę (lub więcej jeśli lubisz)
- 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 grzanka z chleba, pokruszona
- 1 cytryna. sok i do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Skrop pstrągi wyciśniętym sokiem z cytryny i dopraw dokładnie z każdej strony solą i pieprzem.
- Na średnim ogniu rozgrzej patelnię, wrzuć boczek, podsmaż do chrupkości i przełóż do miski pozostawiając tłuszcz na patelni.
- Dodaj do tej samej patelni cebulę, podsmaż przez kilka minut na średnim ogniu, po czym dodaj grzyby i smaż przez kolejne cztery lub pięć minut, by odparowała z nich wilgoć. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj tymianek i smaż kolejną minutę. Przełóż zawartość patelni do miski z boczkiem i dokładnie wymieszaj.
- Włóż połowę farszu do wnętrza pstrąga i zepnij go wykałaczkami, powtórz to samo z drugą rybą. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania i piecz w temperaturze 200 ° C przez 15 minut.
Smacznego!
English version
Mushroom stuffed trout
(2 servings)
Ingredients:
- 2 trouts, cleaned and washed
- 2 pieces bacon, chopped
- 1 onion, diced
- 5-6 medium button mushrooms, chopped
- 1 tbsp fresh thyme, chopped
- 1 heaping tbsp parsley, chopped
- 1 slice bread, toasted and crumbled
- lemon for juice and garnish
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Squeeze lemon juice over trouts and season with salt and pepper.
- Heat small pan on medium heat and fry the bacon, remove when crispy and place into a bowl.
- Saute onion in bacon fat a couple minutes over medium heat, then add mushrooms and cook for another four or five minutes, making sure mushrooms expel their moisture. Season with salt and pepper. Add thyme and cook for one more minute. Spoon onion-mushroom mixture into bowl with bacon and add bread crumbs. Mix together.
- Spread half the stuffing into one trout, repeat with other trout and secure with toothpicks. Place into greased baking dish and bake at 200 oC for 15 minutes.
Enjoy!
Kasia knifeandspoon.pl says
Ja boje się jeść pstrąga za dużo ości ale moim domownikom przypadłaby do gustu 😉