Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Konkursy i akcje / Konkurs z Wedlem – wyniki

Konkurs z Wedlem – wyniki

by Dzi 40 komentarzy

Share the post "Konkurs z Wedlem – wyniki"

  • Facebook
  • Twitter

Zapraszam do wzięcia udziału w słodkim konkursie, którego sponsorem jest marka Wedel, a do wygrania są zestawy słodkości! Wystarczy podzielić się pomysłem na ulubioną słodką przekąskę:)

img-product-08

WYNIKI

Nadszedł czas na wyłonienie zwycięzców mojego konkursu z Wedlem. Jak zwykle nie było łatwo, jednak wytypowałam 3 zwycięzców:

  • 1 miejsce: nagrodę 10 x batonik tiramisu i 10 x batonik panna cotta wygrywa Whiness za pomarańczowe placuszki brownie:)

Obraz 012

  • 2 miejsce: nagrodę w postaci 10 x batonik tiramisu i 10 x batonik panna cotta otrzymuje Justyna za cytrynowe ciasteczka z lemon curd.

lemoncurd____DSC05742

  • 3 miejsce: nagrodę w posztaci 5 x batonik tiramisu i 5 x batonik panna cotta otrzymują Igraszki Losu za kakaowy krem jaglany.

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratuluję i proszę o przesłanie na skrzynkę blog@karmelowy.pl adresu korespondencyjnego wraz z telefonem dla kuriera w celu przesłania nagrody:)

Regulamin konkursu:

  1. Konkurs organizowany jest na łamach bloga karmelowy.pl, a sponsorem nagród jest marka Wedel.
  2. Zadanie konkursowe: podaj swój ulubiony i sprawdzony przepis na słodką przekąskę.
  3. Przepis należy zostawić w komentarzu na blogu, pod tym postem konkursowym (wraz z adresem email). Zdjęcie potrawy będzie miłym dodatkiem, proszę przesyłać je wraz z nazwą dania na adres email: blog@karmelowy.pl.
  4. Konkurs trwa od 25.11.2015 do 02.12.2015 do godz 23:59.
  5. Wysyłką nagrody zajmuje się sponsor konkursu.
  6. Laureatami zostanie 3 uczestników, których słodkości będą najbardziej zachwycać pomysłowością i ew. estetyką wykonania.
  7. Laureaci zostaną wyłonieni przez autorkę bloga.
  8. Zostaną przyznane trzy główne nagrody – 2 zestawy batoników: 10 x tiramisu i 10 x panna cotta i 1 zestaw 5 x tiramisu i 5 x panna cotta.
  9. Wysyłka nagród odbędzie się na terenie Polski.
  10. Jeden uczestnik może wysłać jedno zgłoszenie konkursowe.
  11. Wyniki zostaną ogłoszone w tym wpisie nie później niż 04.12.2015.
  12. Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez laureatów na adres blog@karmelowy.pl danych do wysyłki (imię, nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 7 dni od daty ogłoszenia wyników.
  13. Wysłanie maila ze zgłoszeniem konkursowym jest jednoznaczne ze zgodą na publikację zwycięskich zdjęć autorów na łamach bloga.

* będzie mi też bardzo miło jak polubicie mój fanpage  na facebooku

Przypominam też, że na stronie Wedla trwa właśnie konkurs dla wielbicieli tych słodkości. Wystarczy nagrać kamerką lub dodać filmik z dysku, w którym przekonujesz Wargorra do batonika Tiramisu lub Panna Cotta. Do wygrania są bardzo atrakcyjne nagrody: podróż na deser do Włoch lub 1 ze 100 megazestawów batoników. Zapraszam!

img-product-09

Share the post "Konkurs z Wedlem – wyniki"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Konkursy i akcje Tagged With: deser, konkurs, słodkości

« Szybkie tiramisu i konkurs!
Jajecznica z łososiem / Scrambled eggs with salmon »

Comments

  1. joannaJ says

    25 listopada 2015 at 10:00

    Trufelki czekoladowe

    składniki:

    230 g ciemnej czekolady mnie najlepiej sprawdza się Wedlowska 😉
    180 ml śmietany kremówki
    30 g masła
    ulubione aromaty lub alkohol do smaku
    ulubione wiórki i płatki do obtoczenia 😉

    wykonanie:

    śmietanę z masłem podgrzewać w rondlu z grubym dnem aż do wrzenia
    dodać połamaną czekoladę wymieszać do uzyskania jednolitej masy
    odstawić do lodówki do stężenia
    formować kuleczki
    obtaczać w ulubione „garniturki”- u mnie była to mleczna czekolada starta na tarce, wiórki kokosowe i
    płatki migdałowe pokruszone 🙂
    układać w papilotki i podawać lub podarować komuś bliskiemu <0 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 listopada 2015 at 10:06

      Dziękuję za zgłoszenie:)

      Odpowiedz
  2. Igraszki Losu says

    25 listopada 2015 at 16:51

    Kiedy mam ochotę na słodkie małe co nieco staram się żeby było ono też i zdrowe, no i w końcu udało mi się połączyć zdrowe z czekoladowym i wyszedł pyszny krem który z ♥ polecam ; )
    Kakaowy krem jaglany z karmelizowanymi śliwkami lub gruszkami

    100 gram kaszy jaglanej
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżka miodu
    5 łyżek mleka
    1 łyżka brązowego cukru
    8 śliwek lub 1 gruszka
    ¼ łyżeczki cynamonu

    Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, zostawiamy do wystygnięcia. Przestudzoną kaszę jaglaną blendujemy z mlekiem, kakao i miodem, aż do uzyskania jednolitej masy (konsystencją przypominać będzie coś pomiędzy kremem czekoladowym a budyniem). Masę jaglano-kakaową przekładamy do salaterek i wkładamy do lodówki.
    Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę brązowego cukru, pokrojone w kostkę śliwki lub pokrojone gruszki dodajemy do karmelizowanego cukru i sączymy około 2 minut, po czym dodajemy cynamon i smażymy jeszcze 2 minuty.
    Krem wyjmujemy z lodówki i polewamy go powstałym karmelowym sosem i śliwkami, podajemy od razu lub schładzamy deser w lodówce, smacznego ; )

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 listopada 2015 at 16:52

      Brzmi przepysznie! Dziękuję za zgłoszenie:)

      Odpowiedz
  3. czekoladowymuffinek says

    25 listopada 2015 at 17:46

    JOGURTOWE MUFFINKI

    Składniki (ok.16 sztuk)

    – 1 i 1/2 szklanki mąki
    – 1/2 szklanki oleju
    – 1 szklanka cukru
    – 200 g jogurtu naturalnego
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 1 opakowanie czekoladowych groszków lub starta jedna tabliczka czekolady na małych oczkach
    – 5 jajek
    – polewa i posypka do dekoracji

    Składniki mokre mieszamy osobno w jednej misce i suche w osobnej. Następne łączymy wszystko i mieszamy do powstania jednolitej masy(jeśli masa będzie zbyt płynna należy dodać więcej mąki). Przelewamy do foremek. Pieczemy ok.20 min w 180 stopniach. Następnie po wystudzeniu dekorujemy według uznania. SMACZNEGO !

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 listopada 2015 at 18:02

      Super! Dziękuję za zgłoszenie:)

      Odpowiedz
  4. whiness says

    25 listopada 2015 at 18:38

    Pomarańczowe placuszki brownie 🙂 Idealne zarówno na śniadanie, jak i słodką przekąskę. 🙂 Smakują wspaniale za równo na ciepło, jak i na zimno – w postaci torcika, który dobrze przełożyć twarożkiem lub konfiturą. 🙂

    – 60g mąki żytniej
    – 1 jajko
    – 1/3 szklanki mleka migdałowego
    – 1 płaska łyżka naturalnego kakao
    – 2 kostki gorzkiej czekolady
    – 1 łyżka siekanych migdałów
    – 1 łyżeczka syropu z agawy
    – 1 łyżeczka oleju kokosowego
    – 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
    – szczypta cynamonu
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

    Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy olej, mleko, jajko i syrop z agawy. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Na końcu dodajemy pokruszoną czekoladę, skórkę z pomarańczy, migdały i łączymy je z masą. Smażymy małe placuszki z obydwu stron na rozgrzanej patelni teflonowej. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam je w towarzystwie miodu, dżemu jabłkowego z rodzynkami i mango.

    whiness14@gmail.com

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 listopada 2015 at 18:40

      To musi być pyszne!:)

      Odpowiedz
  5. Aneta (MałaMi) says

    25 listopada 2015 at 22:20

    Pancakes z chili „dwie czekolady”

    Przepyszne śniadanie lub przekąska na ciepło i jednocześnie na słodko 🙂 pulchniutkie placuszki czekoladowe, w tym z czekoladą truskawkową, smak wyostrzony przyprawą chili – po prostu doskonałe!

    Składniki (na 10-11 placuszków):
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady z truskawkami
    1/2 szkl. mleka
    1/2 szkl. mąki krupczatki
    1 jajko
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka słodkiego kakao
    szczypta chili

    Sposób wykonania:
    Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy obie czekolady w kostkach i podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy szczyptę chili. Studzimy.
    Jajko ubijamy do białości, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
    Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron.

    Zdjęcie za chwilę wyląduje na mailu…
    Pozdrawiam,
    Aneta

    Odpowiedz
    • Aneta (MałaMi) says

      25 listopada 2015 at 22:22

      Zapomniałam o mailu: kolorowyprzepisownik@gmail.com

      Odpowiedz
    • Dzi says

      26 listopada 2015 at 08:10

      Dziękuję za udział;)

      Odpowiedz
  6. Monika Pędzikowska says

    26 listopada 2015 at 02:06

    Pavlova

    Składniki:

    6 białek
    30 dkg cukru
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    lyżeczka octu balsamicznego szczypta soli

    masa :
    śmieta na 30% 400 ml
    serek mascarpone
    2 czubate łyżki cukru pudru

    owoce do ozoby

    białka ze szczypta soli ubjac jak już będzie lekko sztywne wtedy zaczynamy dodawać po jednej łyzce cukru i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści a piana stanie się sztywna i aksamitna
    na koniec dodac ocet i mąkę i lekko wymieszać

    piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni . Piane wyłożyć na papier pergaminowy i uformować okrag wielkości talerza obiadowego. Piec przez 15 minut w temperaturze 150 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę na 110 i piec(suszy) bezę przez 3 godziny . studzić w zamkniętym piekarniku

    Śmietanę ubic z cukrem pudrem , serek mascarpone tez lekko ubić i połączyć ze s
    śmietana delikatnie mieszają.
    wyłożyć na bezę i udekorować owocami najlepiej sezonowymi 🙂 Smacznego

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 listopada 2015 at 08:10

      Klasyczna pyszność:) dziękuję za zgłoszenie!

      Odpowiedz
  7. Justyna says

    26 listopada 2015 at 05:55

    CYTRYNOWE CIASTKA Z LEMON CURD

    Cudowne ciasteczka z przepysznym cytrynowym Lemon Curd, który świetnie równoważy słodkość ciastek i dodatkowo nadaje im świeżości. Równiutkie, kruchutkie, bezproblemowe. Na weekend, do kawy.. czemu nie? 😉

    Składniki: (na około 50 sztuk)

    Ciasto:
    150 g zimnego masła
    220 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    125 g cukru pudru
    1 łyżka mleka
    2 łyżki startej skórki z cytryny

    Dodatkowo:
    Lemon curd z tego przepisu
    cukier puder do oprószenia ciastek

    Przygotowanie:

    1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać ciasteczka. W połowie z nich zrobić dodatkową dziurkę, np. kieliszkiem. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 10 minut w lodówce. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i wystudzić.

    2. Ostudzone ciastka bez dziurki wysmarować Lemon Curd, przykryć ciastkami z dziurką(wcześniej oprószonymi cukrem pudrem). Smacznego!

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 listopada 2015 at 08:09

      Dziękuję za zgłoszenie:)

      Odpowiedz
  8. Ewelina Pędzikowska says

    26 listopada 2015 at 10:59

    Rumowe kulki- afrodyzjaki
    Rumowe kuleczki, afrodyzjaki są pełne czekolady, migdałów i alkoholu, smakują wyśmienicie i rozpływają się w ustach:)
    Składniki
    250 ml słodkiej śmietanki 30 %
    700 g kuwertury czekoladowej (lub 300 g zwykłej czekolady mlecznej + 400 g kuwertury )
    5 kieliszków po 25 ml rumu brązowego wysokoprocentowego
    200 g posiekanych migdałów
    160 g posypki czekoladowej

    Sposób przygotowania
    1.Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę i szybko mieszać do rozpuszczenia na jednolitą konsystencję.
    2.Do masy czekoladowej dodać rum dokładnie wymieszać.
    3.Następnie dodać migdały i pozostawić do wystygnięcia. Gdy będzie sztywnieć formować kulki i obtaczać w posypce czekoladowej. Gotowe kulki wstawić do lodówki na około 2 godziny.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 listopada 2015 at 11:12

      Przepis brzmi ciekawie 😛 Dziekuję za zgłoszenie!

      Odpowiedz
  9. Ewelina Pędzikowska says

    26 listopada 2015 at 12:22

    WYBUCHOWY DESEREK

    Owoce kiwi a przede wszystkim granatu są bogactwem witamin, substancji mineralnych i odżywczych, które rekompensują nam doznania słodkości i chwile zapomnienia, na które pozwalamy sobie jedząc ten deser.
    Granat uważany jest od lat za symbol zdrowia i miłości….a co za tym idzie jest też afrodyzjakiem 😉 Pyszny deserek, który gości od dawna na naszych stołach 🙂

    Składniki:

    Galaretka kawowa:

    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    2 łyżeczki żelatyny

    3 łyżki cukru

    3 łyżki likieru kawowego

    Masa:

    3 żółtka

    2 łyżeczki cukru pudru

    100ml śmietany 30%

    100g masła

    100g czekolady deserowej Wedel

    100g białej czekolady Wedel

    Owoce:

    3 kiwi

    1 granat

    WYKONANIE:

    1. Galaretka kawowa

    Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem (250ml), dodać żelatynę, cukier i likier kawowy. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

    Zimną galaretkę rozlać do 4 pucharków i wstawić do lodówki.

    2. Masa

    Żółtka ubić z cukrem pudrem na parze i dodać masło, wyrobić na jednolitą masę i podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać rozpuszczoną białą czekoladę a do drugiej czekoladę deserową. Śmietanę ubić, podzielić na dwie części a następnie dodać do każdej z mas czekoladowych.

    3. Do pucharków z galaretką kawową dodać warstwami: owoce granatu, połowę masy z czekolady deserowej, owoce kiwi pokrojone w kostkę, drugą połowę masy z czekolady deserowej, kolejną porcję granatu, i masę z białej czekolady. Wierzch deseru udekorować kawałkami kiwi.

    4. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 listopada 2015 at 12:23

      Fantastyczny deser! Dziękuję za zgłoszenie:)

      Odpowiedz
  10. ksiuta says

    26 listopada 2015 at 16:37

    Wyslalam zgłoszenie na email dotarlo

    Odpowiedz
  11. Dagmara says

    26 listopada 2015 at 17:29

    Domowy knoppers – wafelek z masą mleczną i orzechową

    Tak jak szybko robi się wafelki tak szybko one znikają a to świadczy o tym jakie są dobre 🙂 Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję 🙂

    Składniki:

    Masa mleczna:
    1/4 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    150 g masła
    1 szklanka mleka w proszku

    Masa orzechowa:
    100 g masła
    150 g nutelli
    1 łyżka kakao
    100 g orzechów laskowych

    Dodatkowo:
    3 wafle ok. 26 x 26 cm
    50 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej

    Sposób przygotowania:

    1. Masa mleczna: Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku i ostudzić. Masło ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zagotowane mleko cały czas miksując. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.

    2. Masa orzechowa: Orzechy laskowe posiekać i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać.

    3. Czekoladę mleczną i gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Pierwszy wafel posmarować masą orzechową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną i przykryć trzecim waflem. Obciążyć np.książką i włożyć do stężenia kremów do lodówki. Wafle od strony kremu mlecznego posmarować płynną czekoladą (nie zdążyłam bo zdążyły zniknąć :)). Po zastygnięciu czekolady pokroić na kwadraty. Najlepiej smakują po wyjęciu z lodówki, gdyż krem jest wtedy zwarty. Smacznego 🙂

    dagmara.wasinska@interia.pl

    Odpowiedz
  12. Czarnagodzina says

    26 listopada 2015 at 21:26

    Moja ulubiona przekąska to trufle a la śliwki w czekoladzie!
    Składniki na 14-15 trufli:
    100g daktyli
    100g suszonych, wędzonych śliwek
    150g płatków owsianych
    50g otrębów żytnich lub pszennych
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
    Kakao naturalne do obtoczenia

    Przygotowanie:
    Daktyle zalewamy woda na godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Z daktyli odlewamy wodę. Dodajemy roztopioną czekolade, śliwki, otręby i płatki owsiane. Calość blenderujemy. Formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 4h.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 listopada 2015 at 22:21

      Dziękuję za zgłoszenie:)

      Odpowiedz
  13. Angelika says

    28 listopada 2015 at 09:36

    Budyń kokosowo – czekoladowy
    Składniki:
    – 400 ml mleka kokosowego
    – 400 ml wody
    – 2 żółtka
    – 100 gram deserowej czekolady Wedel
    – 3 łyżki cukru
    – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    – jogurt grecki
    – wiśnie w syropie

    Wykonanie:
    Rondel zwilżyć zimną wodą,wlać mleko kokosowe i wodę. Zagotować. Rozpuścić czekoladę deserową. W pół szklanki zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną, żółtka,cukier,dokładnie wymieszać. Wlać na wrzące mleko,zmniejszyć gaz i mieszając doprowadzić do wrzenia,poczekać aż pojawią się pęcherzyki,zdjąć z ognia. Przelewać do salaterek zwilżonych zimną wodą. Po wystudzeniu udekorować jogurtem naturalnym i wiśniami w syropie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 listopada 2015 at 09:39

      Dziękuję za zgłoszenie!

      Odpowiedz
  14. DOMINIKA says

    28 listopada 2015 at 10:11

    Ciasto a’la Ferrero Rocher
    Składniki:
    8 jajek
    180 g cukru
    120 g mąki tortowej
    40 g kakao
    200 g orzechów laskowych
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Orzechy zmielić maszynką do mięsa, dwukrotnie. Dodać mąkę, kakao i proszek, dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier nadal miksując. Kolejno, jedno po drugim, dodajemy żółtka, miksując na wolnych obrotach. Do ubitej piany, dodajemy stopniowo całą mąkę, mieszając delikatnie np. trzepaczką. Gotowe ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 25×40 wyłożonej papierem i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół.
    Krem Rocher:
    400 g serka mascarpone
    400 g nutelli
    100 g mlecznej czekolady
    ½ szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mascarpone i nutellę przełożyć do miski, zmiksować. Następnie dodać czekoladę i orzechy. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
    Krem śmietankowy:
    500 ml śmietanki kremówki 36%
    100 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru

    Śmietankę i mascarpone przełożyć do miski, ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć na wolnych obrotach miksera.

    Do nasączenia:
    1/2 szklanki likieru karmelowego lub orzechowego
    1/4 szklanki wody

    Wymieszać.

    Polewa:
    100 g mlecznej czekolady
    100 ml śmietanki kremówki 36%
    1,5 łyżeczki miodu

    W garnuszku o grubym dnie podgrzać śmietankę z miodem, do wrzenia. Odstawić. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Wystudzić.

    Dodatkowo do dekoracji:
    250 ml śmietanki 36%
    1,5 łyżki cukru pudru

    Ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier.

    Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, poczekać aż wsiąknie, wyłożyć ½ kremu Rocher, następnie cały krem śmietankowy. Przykryć wierzchnią częścią biszkoptu. Nasączyć drugą porcją ponczu, poczekać aż wsiąknie, następnie wyłożyć resztę kremu Rocher. Na wierzch wylać gęstniejącą polewę. Udekorować bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce.

    Dominika S. misia104@o2.pl

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 listopada 2015 at 10:12

      To musi być pyszne! 🙂

      Odpowiedz
  15. DOMINIKA says

    28 listopada 2015 at 10:13

    Drożdżowe rogaliki z makiem
    Składniki:

    100 ml mleka

    1/4 szklanki cukru

    50 g świeżych drożdży

    kostka margaryny

    1/2 kg mąki tortowej

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    szczypta soli

    2 jajka

    masa makowa

    Mleko z cukrem podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy. Mieszamy ciepłe, płynne składniki z mąką, cukrem waniliowym i szczyptą soli, wbijamy do masy jajka, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką, wycinamy nożem niewielkie trójkąciki. Na środek każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę masy, zawijamy, formując półokrągły rogalik. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie. Pędzlujemy rogaliki po wierzchu mlekiem i pieczemy ok. 15 minut w 150°C z termoobiegiem. Rogaliki możemy podać polane lukrem i ozdobione kandyzowaną skórką pomarańczy.

    Dominika S. misia104@o2.pl

    Odpowiedz
  16. Anna says

    29 listopada 2015 at 20:46

    Pewnie nie będę oryginalna ale uwielbiam te batoniki. Szybka i fajna przekąska.
    Batoniki z czekoladą 12 szt.
    2 szk. płatków owsianych
    ½ szk. sezamu
    ½ szk. orzechów (włoskie, laskowe)
    ½ szk. rodzynek
    ½ szk. suszonej żurawiny
    80 ml oleju
    ½ szk. płynnego miodu
    łyżeczka kakao
    czekolada Wedel

    Sposób przygotowania :
    W misce połączyć posiekane orzechy, żurawinę, rodzynki oraz kakao. Na dużej patelni podprażyć nasiona sezamu. Gdy się lekko zarumienią dodać płatki oraz przygotowane bakalie – podprażyć całość około 1 – 2 minut. Wlać miód oraz olej – wymieszać do połączenia składników. Formę 20×20 wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do formy wyrównując na grubość 1 cm. Masę mocno docisnąć aby stworzyła zwarty i zbity blok. Włożyć do lodówki na 1 – 2 godziny (a najlepiej na noc), po tym czasie wyjąć masę z formy i pokroić na kawałki. Każdy batonik polać roztopioną czekoladą mleczną Wedel. Śniadanie zdrowe i szybkie. Jeżeli przygotujemy dzień wcześniej to rano pozostaje nam tylko wypić kubek kakao zapakować batoniki i do szkoły (lub do pracy).

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 listopada 2015 at 21:01

      🙂

      Odpowiedz
  17. ksiuta says

    30 listopada 2015 at 12:37

    My z córeczkami zrobiłyśmy słodkie jeżyki na nasze wspólne domowe
    Andrzejki oto przepis i zdjecie
    1. Ciasto: Masło utrzeć mikserem z cukrem. Dodawać jajka, miksować.
    Wsypać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami. Ciasto owinąć w
    folię i schłodzić w lodówce minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto
    cienko rozwałkować i wykrawać koła za pomocą szklanki. Następnie
    palcami uformować wydłużony pyszczek jeżyka. Ciastka ułożyć na
    blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C około 10 minut.
    Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. 2. Czekoladę
    rozpuścić w mleku, pozostawić do zgęstnienia. Słonecznik uprażyć na
    patelni. Za pomocą pędzelka rozsmarować czekoladę na ciastkach (do
    połowy) i posypujemy je słonecznikiem. Wykałaczką malujemy nosek i
    oczka. Tak przygotowane jeżyki odstawić do zastygnięcia czekolady.
    Smacznego! tylko nie wiemy jak dodać zdjecie ela emai elunia.1984@tlen.pl

    Odpowiedz
  18. Małgosia says

    1 grudnia 2015 at 16:12

    Kilka lat temu na jednym z blogów kulinarnych zobaczyłam intrygujący przepis na hiszpańskie smażone ciasteczka o dźwięcznej nazwie Bozener Crostoi. Gdybym miała ich smak porównać do czegoś, to powiedziałbym, że to iberyjska wersja naszych polskich faworków, jednak dużo łatwiejsza i mniej pracowita w wykonaniu, a tak samo pyszna. Dlatego też, stały się one moim ulubionym przysmakiem, który niezmiennie gości na moim stole. Kiedy zatem za oknem nastaje jesień, depresja puka do drzwi, a człowiek nie ma ochoty na nic więcej niż tylko zakopać się pod grubym kocem z kubkiem herbaty w dłoni, polecam wszystkim wypróbować czekoladową wersja Bozener Crostoi, która choć może trochę bardziej kaloryczna, to jednak świetnie poprawia nastrój 😉 Na ciasteczka potrzebujemy:
    – 1 tabliczkę mlecznej czekolady
    – 40 dag mąki pszennej
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 30g masła
    – ¼ szklanki cukru cukru
    – szczyptę soli
    – 2 jajka
    – ½ szklanki mleka
    – kieliszek wódki (opcjonalnie innego alkoholu 😉
    – olej do smażenia
    – cukier puder do posypania

    Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki. Mąkę, proszek do pieczenia, drobno posiekane masło, cukier, sól, jajka, mleko i alkohol zagniatamy na jednolitą masę. Otrzymane ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, po czym tniemy je na małe kwadraciki o wielkości ok. 3x3cm. Bierzemy dwa kwadraciki i pomiędzy nimi umieszczamy mały kawałek czekolady – zlepiamy kontury. Kwadraciki smażymy tak jak faworki – na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą złote. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, po ostygnięciu obsypujemy cukrem pudrem. I już, zrobione! 🙂
    Pozdrawiam i życzę smacznego!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 grudnia 2015 at 16:16

      Brzmi świetnie, dziekuję za zgłoszenie:)

      Odpowiedz
  19. Marta says

    1 grudnia 2015 at 20:04

    Moją absolutnie ulubioną słodką przekąską są popękane ciasteczka z gorzką czekoladą. Smakują idealnie, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Robiłam je ze zwykłą gorzką czekoladą i z gorzką czekoladą 70% ze skórką pomarańczową. Obie wersje wspaniałe. Polecam!

    Składniki:
    -200g gorzkiej czekolady
    -100g masła
    -pół szklanki cukru
    -3 jajka
    -1 i 2/3 szklanki mąki
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia
    -cukier puder

    Masło rozpuszczamy w rondelku z czekoladą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy wystudzone masło z czekoladą i miksujemy. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Masę odstawiamy do schłodzenia na całą noc. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 12-15 minut. Studzimy na kratce.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 grudnia 2015 at 20:04

      Super! Dziękuję za zgłoszenie:)

      Odpowiedz
  20. Małgorzata eS says

    2 grudnia 2015 at 19:29

    Te przepisy naprawdę brzmią pysznie! 🙂 I troszkę zazdroszczę tej pomysłowości i precyzji, bo u mnie wszystko dzieje się na oko: nie ma gramów czy mililitrów, są szklanki i łyżeczki, ale te improwizacje dają mi dużo frajdy, mimo że niosą za sobą spore ryzyko 😉 Dlatego mój przepis nosi po prostu nazwę „Ciastka improwizowane” i od razu zaznaczam, że proporcje zależą w dużym stopniu od naszej fantazji 🙂
    Szklanka płatków owsianych
    Szklanka wiórków kokosowych
    Szklanka zmielonych orzechów włoskich
    1/2 szklanki babki jajowatej lub babki płesznik
    1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego (lub więcej jeśli rezygnujemy z babki)
    4-5 łyżek miodu
    Garść suszonych owoców, np. rodzynki, pokrojone na małe kawałki morele czy daktyle
    Masło lub olej kokosowy w ilości potrzebnej do utworzenia zwartej masy, ok. 100g
    3-4 łyżki wody

    Wszystko wrzucamy do jednej miski i mieszamy ręcznie do momentu aż całość utworzy jednolitą zwartą masę. Zostawiamy na godzinę, a jeśli nie dodajemy babki, możemy od razu formować płaskie ciasteczka (babka jajowata działa sklejająco, dlatego trzeba dać jej trochę czasu, poza tym jest bardzo bogatym źródłem błonnika – smakowo nie wpływa raczej na ciasteczka). Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy ok 25-30 minut w temp. ok. 210 stopni.

    Ciastka są słodkie i bardzo zdrowe. I chyba smakują wielu moim gościom, bo już kilka razy sprzedałam ten przepis 🙂
    Serdecznie polecam! Tylko pamiętajcie – to improwizacja 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 grudnia 2015 at 19:33

      Dziękuję za zgłoszenie:)

      Odpowiedz
  21. Iwona Ch. says

    2 grudnia 2015 at 20:06

    Komosianki z siemieniem lnianym

    Składniki:

    – 260 g komosy ryżowej
    – 50 g mielonego lnu
    – 120 g cukru
    – 200 g masła
    – 3 łyżki soku z pomarańczy
    – 1 łyżka startej skórki z pomarańczy

    Wykonanie:

    Komosę ryżową zmielić np. w młynku do kawy. Zmieloną komosę razem z lnem przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować. Do masy maślanej wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć, na godzinę, do lodówki.
    Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć widelcem. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 17 – 20 minut, aż staną się złoto – brązowe.
    Ciasteczka ostrożnie zdjąć z blaszki (są dość kruche), posypać cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 grudnia 2015 at 20:17

      dziękuję za zgłoszenie:)

      Odpowiedz
  22. Aneta76 says

    2 grudnia 2015 at 23:51

    Moja ulubiona słodka przekąska to pyszne i zdrowe kokosowo – pandanowe muffinki z gruszkami:
    Potrzebujemy:
    – 2 szklanki mąki tortowej
    – 2/3 szklanki cukru
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – 1 łyżeczka pasty pandanowej
    – 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
    – 1/3 szklanki oleju roślinnego
    – 2 świeże gruszki (lub z kompotu)

    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. Do suchych składników dodać kokosowe mleko, olej roślinny oraz pastę pandanową. Całość energicznie wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę, jeszcze raz krótko wymieszać i masą napełniać małe słoiczki o 3/4 ich wysokości. Słoiczki należy wcześniej dobrze posmarować olejem roślinnym i obsypać mąką. Muffinki piec w słoiczkach przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Salatka-pieczarkowa-na-cieplo-Warm-mushroom-salad

Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad

Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem / Asian style roast chicken with beer

Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta

Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką / Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce

Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake

Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress