Zapraszam do wzięcia udziału w słodkim konkursie, którego sponsorem jest marka Wedel, a do wygrania są zestawy słodkości! Wystarczy podzielić się pomysłem na ulubioną słodką przekąskę:)
WYNIKI
Nadszedł czas na wyłonienie zwycięzców mojego konkursu z Wedlem. Jak zwykle nie było łatwo, jednak wytypowałam 3 zwycięzców:
- 1 miejsce: nagrodę 10 x batonik tiramisu i 10 x batonik panna cotta wygrywa Whiness za pomarańczowe placuszki brownie:)
- 2 miejsce: nagrodę w postaci 10 x batonik tiramisu i 10 x batonik panna cotta otrzymuje Justyna za cytrynowe ciasteczka z lemon curd.
- 3 miejsce: nagrodę w posztaci 5 x batonik tiramisu i 5 x batonik panna cotta otrzymują Igraszki Losu za kakaowy krem jaglany.
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratuluję i proszę o przesłanie na skrzynkę blog@karmelowy.pl adresu korespondencyjnego wraz z telefonem dla kuriera w celu przesłania nagrody:)
Regulamin konkursu:
- Konkurs organizowany jest na łamach bloga karmelowy.pl, a sponsorem nagród jest marka Wedel.
- Zadanie konkursowe: podaj swój ulubiony i sprawdzony przepis na słodką przekąskę.
- Przepis należy zostawić w komentarzu na blogu, pod tym postem konkursowym (wraz z adresem email). Zdjęcie potrawy będzie miłym dodatkiem, proszę przesyłać je wraz z nazwą dania na adres email: blog@karmelowy.pl.
- Konkurs trwa od 25.11.2015 do 02.12.2015 do godz 23:59.
- Wysyłką nagrody zajmuje się sponsor konkursu.
- Laureatami zostanie 3 uczestników, których słodkości będą najbardziej zachwycać pomysłowością i ew. estetyką wykonania.
- Laureaci zostaną wyłonieni przez autorkę bloga.
- Zostaną przyznane trzy główne nagrody – 2 zestawy batoników: 10 x tiramisu i 10 x panna cotta i 1 zestaw 5 x tiramisu i 5 x panna cotta.
- Wysyłka nagród odbędzie się na terenie Polski.
- Jeden uczestnik może wysłać jedno zgłoszenie konkursowe.
- Wyniki zostaną ogłoszone w tym wpisie nie później niż 04.12.2015.
- Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez laureatów na adres blog@karmelowy.pl danych do wysyłki (imię, nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 7 dni od daty ogłoszenia wyników.
- Wysłanie maila ze zgłoszeniem konkursowym jest jednoznaczne ze zgodą na publikację zwycięskich zdjęć autorów na łamach bloga.
* będzie mi też bardzo miło jak polubicie mój fanpage na facebooku
Przypominam też, że na stronie Wedla trwa właśnie konkurs dla wielbicieli tych słodkości. Wystarczy nagrać kamerką lub dodać filmik z dysku, w którym przekonujesz Wargorra do batonika Tiramisu lub Panna Cotta. Do wygrania są bardzo atrakcyjne nagrody: podróż na deser do Włoch lub 1 ze 100 megazestawów batoników. Zapraszam!
joannaJ says
Trufelki czekoladowe
składniki:
230 g ciemnej czekolady mnie najlepiej sprawdza się Wedlowska 😉
180 ml śmietany kremówki
30 g masła
ulubione aromaty lub alkohol do smaku
ulubione wiórki i płatki do obtoczenia 😉
wykonanie:
śmietanę z masłem podgrzewać w rondlu z grubym dnem aż do wrzenia
dodać połamaną czekoladę wymieszać do uzyskania jednolitej masy
odstawić do lodówki do stężenia
formować kuleczki
obtaczać w ulubione „garniturki”- u mnie była to mleczna czekolada starta na tarce, wiórki kokosowe i
płatki migdałowe pokruszone 🙂
układać w papilotki i podawać lub podarować komuś bliskiemu <0 😀
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie:)
Igraszki Losu says
Kiedy mam ochotę na słodkie małe co nieco staram się żeby było ono też i zdrowe, no i w końcu udało mi się połączyć zdrowe z czekoladowym i wyszedł pyszny krem który z ♥ polecam ; )
Kakaowy krem jaglany z karmelizowanymi śliwkami lub gruszkami
100 gram kaszy jaglanej
3 łyżeczki kakao
1 łyżka miodu
5 łyżek mleka
1 łyżka brązowego cukru
8 śliwek lub 1 gruszka
¼ łyżeczki cynamonu
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, zostawiamy do wystygnięcia. Przestudzoną kaszę jaglaną blendujemy z mlekiem, kakao i miodem, aż do uzyskania jednolitej masy (konsystencją przypominać będzie coś pomiędzy kremem czekoladowym a budyniem). Masę jaglano-kakaową przekładamy do salaterek i wkładamy do lodówki.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę brązowego cukru, pokrojone w kostkę śliwki lub pokrojone gruszki dodajemy do karmelizowanego cukru i sączymy około 2 minut, po czym dodajemy cynamon i smażymy jeszcze 2 minuty.
Krem wyjmujemy z lodówki i polewamy go powstałym karmelowym sosem i śliwkami, podajemy od razu lub schładzamy deser w lodówce, smacznego ; )
Dzi says
Brzmi przepysznie! Dziękuję za zgłoszenie:)
czekoladowymuffinek says
JOGURTOWE MUFFINKI
Składniki (ok.16 sztuk)
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki oleju
– 1 szklanka cukru
– 200 g jogurtu naturalnego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 opakowanie czekoladowych groszków lub starta jedna tabliczka czekolady na małych oczkach
– 5 jajek
– polewa i posypka do dekoracji
Składniki mokre mieszamy osobno w jednej misce i suche w osobnej. Następne łączymy wszystko i mieszamy do powstania jednolitej masy(jeśli masa będzie zbyt płynna należy dodać więcej mąki). Przelewamy do foremek. Pieczemy ok.20 min w 180 stopniach. Następnie po wystudzeniu dekorujemy według uznania. SMACZNEGO !
Dzi says
Super! Dziękuję za zgłoszenie:)
whiness says
Pomarańczowe placuszki brownie 🙂 Idealne zarówno na śniadanie, jak i słodką przekąskę. 🙂 Smakują wspaniale za równo na ciepło, jak i na zimno – w postaci torcika, który dobrze przełożyć twarożkiem lub konfiturą. 🙂
– 60g mąki żytniej
– 1 jajko
– 1/3 szklanki mleka migdałowego
– 1 płaska łyżka naturalnego kakao
– 2 kostki gorzkiej czekolady
– 1 łyżka siekanych migdałów
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
– szczypta cynamonu
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy olej, mleko, jajko i syrop z agawy. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Na końcu dodajemy pokruszoną czekoladę, skórkę z pomarańczy, migdały i łączymy je z masą. Smażymy małe placuszki z obydwu stron na rozgrzanej patelni teflonowej. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam je w towarzystwie miodu, dżemu jabłkowego z rodzynkami i mango.
whiness14@gmail.com
Dzi says
To musi być pyszne!:)
Aneta (MałaMi) says
Pancakes z chili „dwie czekolady”
Przepyszne śniadanie lub przekąska na ciepło i jednocześnie na słodko 🙂 pulchniutkie placuszki czekoladowe, w tym z czekoladą truskawkową, smak wyostrzony przyprawą chili – po prostu doskonałe!
Składniki (na 10-11 placuszków):
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki mlecznej czekolady z truskawkami
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. mąki krupczatki
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka słodkiego kakao
szczypta chili
Sposób wykonania:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy obie czekolady w kostkach i podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy szczyptę chili. Studzimy.
Jajko ubijamy do białości, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron.
Zdjęcie za chwilę wyląduje na mailu…
Pozdrawiam,
Aneta
Aneta (MałaMi) says
Zapomniałam o mailu: kolorowyprzepisownik@gmail.com
Dzi says
Dziękuję za udział;)
Monika Pędzikowska says
Pavlova
Składniki:
6 białek
30 dkg cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
lyżeczka octu balsamicznego szczypta soli
masa :
śmieta na 30% 400 ml
serek mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
owoce do ozoby
białka ze szczypta soli ubjac jak już będzie lekko sztywne wtedy zaczynamy dodawać po jednej łyzce cukru i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści a piana stanie się sztywna i aksamitna
na koniec dodac ocet i mąkę i lekko wymieszać
piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni . Piane wyłożyć na papier pergaminowy i uformować okrag wielkości talerza obiadowego. Piec przez 15 minut w temperaturze 150 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę na 110 i piec(suszy) bezę przez 3 godziny . studzić w zamkniętym piekarniku
Śmietanę ubic z cukrem pudrem , serek mascarpone tez lekko ubić i połączyć ze s
śmietana delikatnie mieszają.
wyłożyć na bezę i udekorować owocami najlepiej sezonowymi 🙂 Smacznego
Dzi says
Klasyczna pyszność:) dziękuję za zgłoszenie!
Justyna says
CYTRYNOWE CIASTKA Z LEMON CURD
Cudowne ciasteczka z przepysznym cytrynowym Lemon Curd, który świetnie równoważy słodkość ciastek i dodatkowo nadaje im świeżości. Równiutkie, kruchutkie, bezproblemowe. Na weekend, do kawy.. czemu nie? 😉
Składniki: (na około 50 sztuk)
Ciasto:
150 g zimnego masła
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
125 g cukru pudru
1 łyżka mleka
2 łyżki startej skórki z cytryny
Dodatkowo:
Lemon curd z tego przepisu
cukier puder do oprószenia ciastek
Przygotowanie:
1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać ciasteczka. W połowie z nich zrobić dodatkową dziurkę, np. kieliszkiem. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 10 minut w lodówce. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i wystudzić.
2. Ostudzone ciastka bez dziurki wysmarować Lemon Curd, przykryć ciastkami z dziurką(wcześniej oprószonymi cukrem pudrem). Smacznego!
Pozdrawiam!
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie:)
Ewelina Pędzikowska says
Rumowe kulki- afrodyzjaki
Rumowe kuleczki, afrodyzjaki są pełne czekolady, migdałów i alkoholu, smakują wyśmienicie i rozpływają się w ustach:)
Składniki
250 ml słodkiej śmietanki 30 %
700 g kuwertury czekoladowej (lub 300 g zwykłej czekolady mlecznej + 400 g kuwertury )
5 kieliszków po 25 ml rumu brązowego wysokoprocentowego
200 g posiekanych migdałów
160 g posypki czekoladowej
Sposób przygotowania
1.Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę i szybko mieszać do rozpuszczenia na jednolitą konsystencję.
2.Do masy czekoladowej dodać rum dokładnie wymieszać.
3.Następnie dodać migdały i pozostawić do wystygnięcia. Gdy będzie sztywnieć formować kulki i obtaczać w posypce czekoladowej. Gotowe kulki wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Dzi says
Przepis brzmi ciekawie 😛 Dziekuję za zgłoszenie!
Ewelina Pędzikowska says
WYBUCHOWY DESEREK
Owoce kiwi a przede wszystkim granatu są bogactwem witamin, substancji mineralnych i odżywczych, które rekompensują nam doznania słodkości i chwile zapomnienia, na które pozwalamy sobie jedząc ten deser.
Granat uważany jest od lat za symbol zdrowia i miłości….a co za tym idzie jest też afrodyzjakiem 😉 Pyszny deserek, który gości od dawna na naszych stołach 🙂
Składniki:
Galaretka kawowa:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
3 łyżki likieru kawowego
Masa:
3 żółtka
2 łyżeczki cukru pudru
100ml śmietany 30%
100g masła
100g czekolady deserowej Wedel
100g białej czekolady Wedel
Owoce:
3 kiwi
1 granat
WYKONANIE:
1. Galaretka kawowa
Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem (250ml), dodać żelatynę, cukier i likier kawowy. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Zimną galaretkę rozlać do 4 pucharków i wstawić do lodówki.
2. Masa
Żółtka ubić z cukrem pudrem na parze i dodać masło, wyrobić na jednolitą masę i podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać rozpuszczoną białą czekoladę a do drugiej czekoladę deserową. Śmietanę ubić, podzielić na dwie części a następnie dodać do każdej z mas czekoladowych.
3. Do pucharków z galaretką kawową dodać warstwami: owoce granatu, połowę masy z czekolady deserowej, owoce kiwi pokrojone w kostkę, drugą połowę masy z czekolady deserowej, kolejną porcję granatu, i masę z białej czekolady. Wierzch deseru udekorować kawałkami kiwi.
4. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Dzi says
Fantastyczny deser! Dziękuję za zgłoszenie:)
ksiuta says
Wyslalam zgłoszenie na email dotarlo
Dagmara says
Domowy knoppers – wafelek z masą mleczną i orzechową
Tak jak szybko robi się wafelki tak szybko one znikają a to świadczy o tym jakie są dobre 🙂 Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję 🙂
Składniki:
Masa mleczna:
1/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru
150 g masła
1 szklanka mleka w proszku
Masa orzechowa:
100 g masła
150 g nutelli
1 łyżka kakao
100 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
3 wafle ok. 26 x 26 cm
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
1. Masa mleczna: Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku i ostudzić. Masło ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zagotowane mleko cały czas miksując. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.
2. Masa orzechowa: Orzechy laskowe posiekać i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać.
3. Czekoladę mleczną i gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Pierwszy wafel posmarować masą orzechową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną i przykryć trzecim waflem. Obciążyć np.książką i włożyć do stężenia kremów do lodówki. Wafle od strony kremu mlecznego posmarować płynną czekoladą (nie zdążyłam bo zdążyły zniknąć :)). Po zastygnięciu czekolady pokroić na kwadraty. Najlepiej smakują po wyjęciu z lodówki, gdyż krem jest wtedy zwarty. Smacznego 🙂
dagmara.wasinska@interia.pl
Czarnagodzina says
Moja ulubiona przekąska to trufle a la śliwki w czekoladzie!
Składniki na 14-15 trufli:
100g daktyli
100g suszonych, wędzonych śliwek
150g płatków owsianych
50g otrębów żytnich lub pszennych
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
Kakao naturalne do obtoczenia
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy woda na godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Z daktyli odlewamy wodę. Dodajemy roztopioną czekolade, śliwki, otręby i płatki owsiane. Calość blenderujemy. Formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 4h.
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie:)
Angelika says
Budyń kokosowo – czekoladowy
Składniki:
– 400 ml mleka kokosowego
– 400 ml wody
– 2 żółtka
– 100 gram deserowej czekolady Wedel
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– jogurt grecki
– wiśnie w syropie
Wykonanie:
Rondel zwilżyć zimną wodą,wlać mleko kokosowe i wodę. Zagotować. Rozpuścić czekoladę deserową. W pół szklanki zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną, żółtka,cukier,dokładnie wymieszać. Wlać na wrzące mleko,zmniejszyć gaz i mieszając doprowadzić do wrzenia,poczekać aż pojawią się pęcherzyki,zdjąć z ognia. Przelewać do salaterek zwilżonych zimną wodą. Po wystudzeniu udekorować jogurtem naturalnym i wiśniami w syropie.
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie!
DOMINIKA says
Ciasto a’la Ferrero Rocher
Składniki:
8 jajek
180 g cukru
120 g mąki tortowej
40 g kakao
200 g orzechów laskowych
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Orzechy zmielić maszynką do mięsa, dwukrotnie. Dodać mąkę, kakao i proszek, dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier nadal miksując. Kolejno, jedno po drugim, dodajemy żółtka, miksując na wolnych obrotach. Do ubitej piany, dodajemy stopniowo całą mąkę, mieszając delikatnie np. trzepaczką. Gotowe ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 25×40 wyłożonej papierem i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół.
Krem Rocher:
400 g serka mascarpone
400 g nutelli
100 g mlecznej czekolady
½ szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mascarpone i nutellę przełożyć do miski, zmiksować. Następnie dodać czekoladę i orzechy. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 36%
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Śmietankę i mascarpone przełożyć do miski, ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć na wolnych obrotach miksera.
Do nasączenia:
1/2 szklanki likieru karmelowego lub orzechowego
1/4 szklanki wody
Wymieszać.
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 36%
1,5 łyżeczki miodu
W garnuszku o grubym dnie podgrzać śmietankę z miodem, do wrzenia. Odstawić. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Wystudzić.
Dodatkowo do dekoracji:
250 ml śmietanki 36%
1,5 łyżki cukru pudru
Ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier.
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, poczekać aż wsiąknie, wyłożyć ½ kremu Rocher, następnie cały krem śmietankowy. Przykryć wierzchnią częścią biszkoptu. Nasączyć drugą porcją ponczu, poczekać aż wsiąknie, następnie wyłożyć resztę kremu Rocher. Na wierzch wylać gęstniejącą polewę. Udekorować bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce.
Dominika S. misia104@o2.pl
Dzi says
To musi być pyszne! 🙂
DOMINIKA says
Drożdżowe rogaliki z makiem
Składniki:
100 ml mleka
1/4 szklanki cukru
50 g świeżych drożdży
kostka margaryny
1/2 kg mąki tortowej
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
masa makowa
Mleko z cukrem podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy. Mieszamy ciepłe, płynne składniki z mąką, cukrem waniliowym i szczyptą soli, wbijamy do masy jajka, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką, wycinamy nożem niewielkie trójkąciki. Na środek każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę masy, zawijamy, formując półokrągły rogalik. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie. Pędzlujemy rogaliki po wierzchu mlekiem i pieczemy ok. 15 minut w 150°C z termoobiegiem. Rogaliki możemy podać polane lukrem i ozdobione kandyzowaną skórką pomarańczy.
Dominika S. misia104@o2.pl
Anna says
Pewnie nie będę oryginalna ale uwielbiam te batoniki. Szybka i fajna przekąska.
Batoniki z czekoladą 12 szt.
2 szk. płatków owsianych
½ szk. sezamu
½ szk. orzechów (włoskie, laskowe)
½ szk. rodzynek
½ szk. suszonej żurawiny
80 ml oleju
½ szk. płynnego miodu
łyżeczka kakao
czekolada Wedel
Sposób przygotowania :
W misce połączyć posiekane orzechy, żurawinę, rodzynki oraz kakao. Na dużej patelni podprażyć nasiona sezamu. Gdy się lekko zarumienią dodać płatki oraz przygotowane bakalie – podprażyć całość około 1 – 2 minut. Wlać miód oraz olej – wymieszać do połączenia składników. Formę 20×20 wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do formy wyrównując na grubość 1 cm. Masę mocno docisnąć aby stworzyła zwarty i zbity blok. Włożyć do lodówki na 1 – 2 godziny (a najlepiej na noc), po tym czasie wyjąć masę z formy i pokroić na kawałki. Każdy batonik polać roztopioną czekoladą mleczną Wedel. Śniadanie zdrowe i szybkie. Jeżeli przygotujemy dzień wcześniej to rano pozostaje nam tylko wypić kubek kakao zapakować batoniki i do szkoły (lub do pracy).
Dzi says
🙂
ksiuta says
My z córeczkami zrobiłyśmy słodkie jeżyki na nasze wspólne domowe
Andrzejki oto przepis i zdjecie
1. Ciasto: Masło utrzeć mikserem z cukrem. Dodawać jajka, miksować.
Wsypać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami. Ciasto owinąć w
folię i schłodzić w lodówce minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto
cienko rozwałkować i wykrawać koła za pomocą szklanki. Następnie
palcami uformować wydłużony pyszczek jeżyka. Ciastka ułożyć na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C około 10 minut.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. 2. Czekoladę
rozpuścić w mleku, pozostawić do zgęstnienia. Słonecznik uprażyć na
patelni. Za pomocą pędzelka rozsmarować czekoladę na ciastkach (do
połowy) i posypujemy je słonecznikiem. Wykałaczką malujemy nosek i
oczka. Tak przygotowane jeżyki odstawić do zastygnięcia czekolady.
Smacznego! tylko nie wiemy jak dodać zdjecie ela emai elunia.1984@tlen.pl
Małgosia says
Kilka lat temu na jednym z blogów kulinarnych zobaczyłam intrygujący przepis na hiszpańskie smażone ciasteczka o dźwięcznej nazwie Bozener Crostoi. Gdybym miała ich smak porównać do czegoś, to powiedziałbym, że to iberyjska wersja naszych polskich faworków, jednak dużo łatwiejsza i mniej pracowita w wykonaniu, a tak samo pyszna. Dlatego też, stały się one moim ulubionym przysmakiem, który niezmiennie gości na moim stole. Kiedy zatem za oknem nastaje jesień, depresja puka do drzwi, a człowiek nie ma ochoty na nic więcej niż tylko zakopać się pod grubym kocem z kubkiem herbaty w dłoni, polecam wszystkim wypróbować czekoladową wersja Bozener Crostoi, która choć może trochę bardziej kaloryczna, to jednak świetnie poprawia nastrój 😉 Na ciasteczka potrzebujemy:
– 1 tabliczkę mlecznej czekolady
– 40 dag mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 30g masła
– ¼ szklanki cukru cukru
– szczyptę soli
– 2 jajka
– ½ szklanki mleka
– kieliszek wódki (opcjonalnie innego alkoholu 😉
– olej do smażenia
– cukier puder do posypania
Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki. Mąkę, proszek do pieczenia, drobno posiekane masło, cukier, sól, jajka, mleko i alkohol zagniatamy na jednolitą masę. Otrzymane ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, po czym tniemy je na małe kwadraciki o wielkości ok. 3x3cm. Bierzemy dwa kwadraciki i pomiędzy nimi umieszczamy mały kawałek czekolady – zlepiamy kontury. Kwadraciki smażymy tak jak faworki – na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą złote. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, po ostygnięciu obsypujemy cukrem pudrem. I już, zrobione! 🙂
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Dzi says
Brzmi świetnie, dziekuję za zgłoszenie:)
Marta says
Moją absolutnie ulubioną słodką przekąską są popękane ciasteczka z gorzką czekoladą. Smakują idealnie, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Robiłam je ze zwykłą gorzką czekoladą i z gorzką czekoladą 70% ze skórką pomarańczową. Obie wersje wspaniałe. Polecam!
Składniki:
-200g gorzkiej czekolady
-100g masła
-pół szklanki cukru
-3 jajka
-1 i 2/3 szklanki mąki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-cukier puder
Masło rozpuszczamy w rondelku z czekoladą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy wystudzone masło z czekoladą i miksujemy. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Masę odstawiamy do schłodzenia na całą noc. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 12-15 minut. Studzimy na kratce.
Dzi says
Super! Dziękuję za zgłoszenie:)
Małgorzata eS says
Te przepisy naprawdę brzmią pysznie! 🙂 I troszkę zazdroszczę tej pomysłowości i precyzji, bo u mnie wszystko dzieje się na oko: nie ma gramów czy mililitrów, są szklanki i łyżeczki, ale te improwizacje dają mi dużo frajdy, mimo że niosą za sobą spore ryzyko 😉 Dlatego mój przepis nosi po prostu nazwę „Ciastka improwizowane” i od razu zaznaczam, że proporcje zależą w dużym stopniu od naszej fantazji 🙂
Szklanka płatków owsianych
Szklanka wiórków kokosowych
Szklanka zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki babki jajowatej lub babki płesznik
1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego (lub więcej jeśli rezygnujemy z babki)
4-5 łyżek miodu
Garść suszonych owoców, np. rodzynki, pokrojone na małe kawałki morele czy daktyle
Masło lub olej kokosowy w ilości potrzebnej do utworzenia zwartej masy, ok. 100g
3-4 łyżki wody
Wszystko wrzucamy do jednej miski i mieszamy ręcznie do momentu aż całość utworzy jednolitą zwartą masę. Zostawiamy na godzinę, a jeśli nie dodajemy babki, możemy od razu formować płaskie ciasteczka (babka jajowata działa sklejająco, dlatego trzeba dać jej trochę czasu, poza tym jest bardzo bogatym źródłem błonnika – smakowo nie wpływa raczej na ciasteczka). Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy ok 25-30 minut w temp. ok. 210 stopni.
Ciastka są słodkie i bardzo zdrowe. I chyba smakują wielu moim gościom, bo już kilka razy sprzedałam ten przepis 🙂
Serdecznie polecam! Tylko pamiętajcie – to improwizacja 😉
Dzi says
Dziękuję za zgłoszenie:)
Iwona Ch. says
Komosianki z siemieniem lnianym
Składniki:
– 260 g komosy ryżowej
– 50 g mielonego lnu
– 120 g cukru
– 200 g masła
– 3 łyżki soku z pomarańczy
– 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Wykonanie:
Komosę ryżową zmielić np. w młynku do kawy. Zmieloną komosę razem z lnem przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować. Do masy maślanej wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć, na godzinę, do lodówki.
Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć widelcem. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 17 – 20 minut, aż staną się złoto – brązowe.
Ciasteczka ostrożnie zdjąć z blaszki (są dość kruche), posypać cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia.
Dzi says
dziękuję za zgłoszenie:)
Aneta76 says
Moja ulubiona słodka przekąska to pyszne i zdrowe kokosowo – pandanowe muffinki z gruszkami:
Potrzebujemy:
– 2 szklanki mąki tortowej
– 2/3 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka pasty pandanowej
– 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
– 1/3 szklanki oleju roślinnego
– 2 świeże gruszki (lub z kompotu)
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. Do suchych składników dodać kokosowe mleko, olej roślinny oraz pastę pandanową. Całość energicznie wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę, jeszcze raz krótko wymieszać i masą napełniać małe słoiczki o 3/4 ich wysokości. Słoiczki należy wcześniej dobrze posmarować olejem roślinnym i obsypać mąką. Muffinki piec w słoiczkach przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.