Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)

Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)

by Dzi 35 komentarzy

Share the post "Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)"

  • Facebook
  • X

Przedstawiam kolejny przepis na szybkie-2 minutowe ciastko z mikrofalówki, tym razem o smaku kakaowo-kawowym. Jest to doskonały sposób na zaspokojenie nagłej chęci na coś słodkiego. Tego typu przepis pojawia się na moim blogu po raz kolejny, wcześniej było ciastko  czekoladowe🙂 Co najważniejsze do ich przygotowania nie potrzeba jajek! Polecam!

Kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (1 porcja)

Składniki:

  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (doaj więcej jeżeli lubisz bardziej intensywny smak kawy)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. W miseczce (lub od razu w docelowym kubku) dokładnie wymieszaj mąkę,kakao,kawę,cukier,sól,sodę i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj mleko,jogurt,olej i ekstrakt z wanilii i wymieszaj całość do powstania jednolitej masy.
  3. Wlej ją do kubka i wstaw do mikrofalówki na najwyższej mocy na 2 minuty. W zależności od mikrofalówki czas może się różnić, jednak zapewne niewiele. Obserwuj ciastko od momentu gdy będzie 30 s do końca,powinno urosnąć. Gdy tak się stanie,odczekaj dodatkowe 10 s i ciasto na pewno będzie już gotowe.
  4. Posyp cukrem pudrem, odczekaj chwilę, by trochę ostygło i podawaj:)
Smacznego!

Share the post "Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: deser, kakao, kawa, mikrofalówka, słodkości, wypieki

« Hamburger doskonały Jamiego Olivera
Penne w mięsnym sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą i parmezanem »

Comments

  1. Carmi says

    11 kwietnia 2013 at 14:05

    Zawsze mnie kusiło takie ciastko, ale trochę się go obawiam. Jaka ma konsystencję? Jest raczej wilgotne czy suche?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 kwietnia 2013 at 16:04

      Jak podgrzejesz je za krótko, jest bardzo wilgotne,jak za długo, wtedy jest za suche. Trzeba się wbić idealnie pomiędzy:) Wszystko zależy od mikrofalówki.

      Odpowiedz
    • rossie says

      9 marca 2018 at 14:21

      Takie ciasta w kubeczku zwykle są wilgotne i puszyste

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    12 kwietnia 2013 at 18:12

    intrygujesz 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 kwietnia 2013 at 18:12

      :)mam jeszcze masę pomysłów na wypieki z kubka, dopiero się rozkręcam:P

      Odpowiedz
      • Wiewióra says

        19 kwietnia 2013 at 17:01

        zrobiłam właśnie! super patent 🙂

        Odpowiedz
        • Dzi says

          19 kwietnia 2013 at 17:02

          Czkałam na taki odzew, poeksperymentuję więc jeszcze troszkę 🙂

          Odpowiedz
          • Anka says

            11 stycznia 2018 at 07:43

            Zrobiłam bez kakao i kawy za to z cynamonem i połówką jabłka pokrojonego w kostkę, pyyycha

  3. madzia says

    21 kwietnia 2013 at 19:23

    Wyszło dobre, myślałam, ze znowu będzie guma z buta jak w przypadku ciast z mikrofalówki z jajkami, ale to jets zjadliwe i dobre! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 kwietnia 2013 at 19:24

      Cieszę się,dzisiaj eksperymentowałam z ciastkiem czekoladowym z toffi i własnie wcinam:)

      Odpowiedz
  4. Zdrapka says

    3 stycznia 2014 at 16:29

    proste i pyszne. brakuje mi tylko jakiegoś owoca do tego. następnym razem zrobię jakiś mus albo zjem z lodami.

    Odpowiedz
  5. wika says

    6 lutego 2014 at 13:24

    wlasnie zrobilam i wyszlo mi gumowe 🙁 to chyba dlatego ze nie mialam jogurtu 🙁

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 lutego 2014 at 14:14

      Moze faktycznie potrzebowało więcej wilgoci;/

      Odpowiedz
  6. gość says

    6 czerwca 2015 at 10:27

    Trochę się obawiałam ale wyszło pyszne 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 czerwca 2015 at 10:42

      cieszę się, że smakowało:)

      Odpowiedz
  7. aga says

    23 sierpnia 2015 at 23:01

    dooobre, naprawdę dobre

    mistrzostwo jak na ciastko z mikrofali – i bez problemu wychodzi w wersji bezglutenowej (z własnej mieszanki mąk i proszku bg)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 sierpnia 2015 at 08:11

      Cieszę się, że smakowało!:)

      Odpowiedz
  8. Olga says

    25 października 2015 at 17:33

    Zastąpiłam kakao i kawę kawą Inka, dodałam troszkę cukru migdałowego i przyprawę do piernika, po wierzchu posmarowałam dżemem malinowym… Pycha!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 października 2015 at 21:05

      Świetny pomysł!

      Odpowiedz
  9. Anna says

    7 listopada 2015 at 13:01

    Wyszło świetne! Nie takie gumowate jak to z jajkami, a takie puszyste i wilgotne jak brownie :3 polecam

    Odpowiedz
    • Anna says

      7 listopada 2015 at 13:03

      Zapomniałam dodać, że dałam więcej mleka, bo nie miałam jogurtu – ciasto było bardzo płynne i bałam się, że nie wyjdzie, a wyszło super 😀

      Odpowiedz
    • Dzi says

      7 listopada 2015 at 19:43

      Cieszę się, że smakowało:)

      Odpowiedz
  10. JustynaK says

    1 lutego 2016 at 16:39

    Wspaniałe, mało słodkie, puszyste jak chmurka ciasto nigdy bym się nie spodziewała takiego cudeńka.
    Dodałam dodatkowe 3 łyżki mleka i zamiast jogurtu śmietanę, i robiło się ok.30 sek dłużej.
    Ten przepis na pewno jeszcze u mnie zagości i będę go polecać.
    Dziękuję wspaniałe ciacho na szybko i z prostymi składnikami 🙂

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lutego 2016 at 16:45

      Dziękuję za miłe słowa i polecam się:)

      Odpowiedz
  11. Krzysiek says

    19 marca 2017 at 00:03

    Właśnie wypróbowałem!
    Rewelacja!
    Idealny przepis. Aha! Dodałem łyżkę whyskey do drugiego kubka i o fajnym smaczku wyszło.
    Polecam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 marca 2017 at 08:44

      wow, też muszę spróbować!

      Odpowiedz
  12. Klaudia says

    9 sierpnia 2017 at 16:30

    Świetny przepis. Zakochałam się w tej babeczce

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 sierpnia 2017 at 16:31

      🙂

      Odpowiedz
  13. Klaudia says

    9 sierpnia 2017 at 16:32

    Świetny przepis. Zakochałam się w tej babeczce. Po minęła kawę, ponieważ jej nie lubię ale dodałam kilka groszków czekoladowych i wyszło świetnie.

    Odpowiedz
  14. isadora82 says

    20 sierpnia 2017 at 18:12

    Zastąpiłam mleko jogurtem, dodałam borówki oraz przyprawę piernikową – wyszło super 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 sierpnia 2017 at 18:21

      Fajna kombinacja! 🙂

      Odpowiedz
  15. gocha 3zl says

    12 lutego 2019 at 09:35

    Jak się je wyjmuje i trzyma ok. 5 min to twardnieją bez sensu to XD

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 lutego 2019 at 10:03

      To dziwne. Może u mnie nigdy nie wytrzymało do stwardnienia ;P

      Odpowiedz
  16. Saku says

    16 listopada 2020 at 23:39

    Zrobiłam najpierw z mąki tortowej i było lekko gumowe, a jak mi wyszła to zrobiłam pół na pół mąki kukurydzianej i ziemniaczanej i z racji że nie miałam akurat mleka ani jogurtu to dałam po 3 łyżki wody i oleju. Jedne potrzymałam za długo i były suche a następne wyszły lekko suche w środku i kremowe na spodzie i na wierzchu jakby oblane czekoladą 🙂 wszyscy zajadamy, fajna sprawa jak jest ochota na słodkie a nie chce się brudzić naczyć, blaszek, odpalać piekarnika i czekać kupe czasu

    Odpowiedz
  17. truskawkowe_ciastko says

    8 maja 2025 at 16:14

    najlepszy przepis na babeczke z mikrofali!! zawsze wychodziły mi gumowe i niedobre, a ta jest idealna ❤️ ale koniecznie trzeba dodac jogurt bo inaczej tez jest troche guma 🙁 i super, że bez jajka, bo w tych przepisach z jajkami zawsze jest taka dziwna konsystencja

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Najpopularniejsze przepisy w 2015 roku

Wiosenne curry z kurczakiem ze szparagami/ Spring chicken curry

Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup

Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken

Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress