Przedstawiam kolejny przepis na szybkie-2 minutowe ciastko z mikrofalówki, tym razem o smaku kakaowo-kawowym. Jest to doskonały sposób na zaspokojenie nagłej chęci na coś słodkiego. Tego typu przepis pojawia się na moim blogu po raz kolejny, wcześniej było ciastko czekoladowe🙂 Co najważniejsze do ich przygotowania nie potrzeba jajek! Polecam!
Kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (1 porcja)
Składniki:
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (doaj więcej jeżeli lubisz bardziej intensywny smak kawy)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- W miseczce (lub od razu w docelowym kubku) dokładnie wymieszaj mąkę,kakao,kawę,cukier,sól,sodę i proszek do pieczenia.
- Dodaj mleko,jogurt,olej i ekstrakt z wanilii i wymieszaj całość do powstania jednolitej masy.
- Wlej ją do kubka i wstaw do mikrofalówki na najwyższej mocy na 2 minuty. W zależności od mikrofalówki czas może się różnić, jednak zapewne niewiele. Obserwuj ciastko od momentu gdy będzie 30 s do końca,powinno urosnąć. Gdy tak się stanie,odczekaj dodatkowe 10 s i ciasto na pewno będzie już gotowe.
- Posyp cukrem pudrem, odczekaj chwilę, by trochę ostygło i podawaj:)
Carmi says
Zawsze mnie kusiło takie ciastko, ale trochę się go obawiam. Jaka ma konsystencję? Jest raczej wilgotne czy suche?
Dzi says
Jak podgrzejesz je za krótko, jest bardzo wilgotne,jak za długo, wtedy jest za suche. Trzeba się wbić idealnie pomiędzy:) Wszystko zależy od mikrofalówki.
rossie says
Takie ciasta w kubeczku zwykle są wilgotne i puszyste
Wiewióra says
intrygujesz 🙂
Dzi says
:)mam jeszcze masę pomysłów na wypieki z kubka, dopiero się rozkręcam:P
Wiewióra says
zrobiłam właśnie! super patent 🙂
Dzi says
Czkałam na taki odzew, poeksperymentuję więc jeszcze troszkę 🙂
Anka says
Zrobiłam bez kakao i kawy za to z cynamonem i połówką jabłka pokrojonego w kostkę, pyyycha
madzia says
Wyszło dobre, myślałam, ze znowu będzie guma z buta jak w przypadku ciast z mikrofalówki z jajkami, ale to jets zjadliwe i dobre! 🙂
Dzi says
Cieszę się,dzisiaj eksperymentowałam z ciastkiem czekoladowym z toffi i własnie wcinam:)
Zdrapka says
proste i pyszne. brakuje mi tylko jakiegoś owoca do tego. następnym razem zrobię jakiś mus albo zjem z lodami.
wika says
wlasnie zrobilam i wyszlo mi gumowe 🙁 to chyba dlatego ze nie mialam jogurtu 🙁
Dzi says
Moze faktycznie potrzebowało więcej wilgoci;/
gość says
Trochę się obawiałam ale wyszło pyszne 🙂
Dzi says
cieszę się, że smakowało:)
aga says
dooobre, naprawdę dobre
mistrzostwo jak na ciastko z mikrofali – i bez problemu wychodzi w wersji bezglutenowej (z własnej mieszanki mąk i proszku bg)
Dzi says
Cieszę się, że smakowało!:)
Olga says
Zastąpiłam kakao i kawę kawą Inka, dodałam troszkę cukru migdałowego i przyprawę do piernika, po wierzchu posmarowałam dżemem malinowym… Pycha!
Dzi says
Świetny pomysł!
Anna says
Wyszło świetne! Nie takie gumowate jak to z jajkami, a takie puszyste i wilgotne jak brownie :3 polecam
Anna says
Zapomniałam dodać, że dałam więcej mleka, bo nie miałam jogurtu – ciasto było bardzo płynne i bałam się, że nie wyjdzie, a wyszło super 😀
Dzi says
Cieszę się, że smakowało:)
JustynaK says
Wspaniałe, mało słodkie, puszyste jak chmurka ciasto nigdy bym się nie spodziewała takiego cudeńka.
Dodałam dodatkowe 3 łyżki mleka i zamiast jogurtu śmietanę, i robiło się ok.30 sek dłużej.
Ten przepis na pewno jeszcze u mnie zagości i będę go polecać.
Dziękuję wspaniałe ciacho na szybko i z prostymi składnikami 🙂
Pozdrawiam
Dzi says
Dziękuję za miłe słowa i polecam się:)
Krzysiek says
Właśnie wypróbowałem!
Rewelacja!
Idealny przepis. Aha! Dodałem łyżkę whyskey do drugiego kubka i o fajnym smaczku wyszło.
Polecam
Dzi says
wow, też muszę spróbować!
Klaudia says
Świetny przepis. Zakochałam się w tej babeczce
Dzi says
🙂
Klaudia says
Świetny przepis. Zakochałam się w tej babeczce. Po minęła kawę, ponieważ jej nie lubię ale dodałam kilka groszków czekoladowych i wyszło świetnie.
isadora82 says
Zastąpiłam mleko jogurtem, dodałam borówki oraz przyprawę piernikową – wyszło super 🙂
Dzi says
Fajna kombinacja! 🙂
gocha 3zl says
Jak się je wyjmuje i trzyma ok. 5 min to twardnieją bez sensu to XD
Dzi says
To dziwne. Może u mnie nigdy nie wytrzymało do stwardnienia ;P
Saku says
Zrobiłam najpierw z mąki tortowej i było lekko gumowe, a jak mi wyszła to zrobiłam pół na pół mąki kukurydzianej i ziemniaczanej i z racji że nie miałam akurat mleka ani jogurtu to dałam po 3 łyżki wody i oleju. Jedne potrzymałam za długo i były suche a następne wyszły lekko suche w środku i kremowe na spodzie i na wierzchu jakby oblane czekoladą 🙂 wszyscy zajadamy, fajna sprawa jak jest ochota na słodkie a nie chce się brudzić naczyć, blaszek, odpalać piekarnika i czekać kupe czasu