Dziś przedstawiam przepis na łatwe, szybkie i przepyszne ciasto z wiśniami i bezą. Generalnie wiśnie można zamienić na inne owoce, a przepis jest na prawdę łatwy w wykonaniu. Proste maślane ciasto kruche, szybka beza i wiśnie, polecam na każdą okazję. U mnie rozeszło się w kilka chwil, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Ciasto z wiśniami i bezą
(blaszka 20×30 cm)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 60 g (6 łyżek) cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- 4 żółtka
Składniki na bezę:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki na wiśnie:
- 350 g wiśni bez pestek
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- W misce miksera umieść mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Zacznij miksować końcówką do ciast, a po chwili dodaj żółtka. Miksuj do utworzenia się jednolitej kuli, dosypując więcej mąki w razie potrzeby. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść formę do pieczenia lub wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na pół, wyłóż jedną połowę ugniatając palcami na spód formy (lub rozwałkuj jeżeli Ci wygodniej) i podziurkuj widelcem.
- Na spód wyłóż równomiernie wiśnie i posyp cukrem.
- Ubij białka z solą na sztywną pianę i cały czas ubijając dosypuj powoli cukier i miksuj aż cukier się rozpuści. Na koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
- Wyłóż bezę na wiśnie i zetrzyj na wierzch resztę ciasta na tarce o dużych oczkach.
- Włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut lub do ładnego zarumienienia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
English version
Cherry meringue cake
(20×30 baking pan)
Ingredients for the dough:
- 2 cups flour
- 60 g (6 tbsp) caster sugar
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 1 teaspoon of baking powder
- 250 g butter, cold
- 4 egg yolks
Ingredients for the meringue:
- 4 egg whites
- pinch of salt
- 1 cup sugar
- 2 teaspoons cornstarch or potato starch
Infredients fir the cherries:
- 350 g cherries, pitted
- 2 tablespoons sugar
Preparation:
- In bowl of stand mixer mix the flour, powdered sugar, vanilla sugar, baking powder, and cold butter cut into small pieces and add the egg yolks. Mix just until dough comes together and form a ball. If the dough is too wet add more flour. Wrap the dough in cling film and place in the refrigerator.
- Preheat the oven to 180 oC. Grease a baking pan or line with baking paper.
- Remove the dough from the refrigerator, divide in half. Place one half on the bottom of the baking pan using your fingers or roll it if You like and prick with a fork.
- Place the cherries evenly on prepared dough and sprinkle with sugar.
- Beat egg whites with salt until stiff peaks adding slowly sugar and mix until sugar is dissolved. At the end mix in cornstarch or potato starch.
- Place the meringue on cherries and grate second ball of the dough on top.
- Place in the preheated oven and bake for about 40 minutes, or until a nice golden brown. Sprinkle with powdered sugar before serving.
Enjoy!
Inspirowałam się tym przepisem.
Karol says
Moja prababcia piekła tez takie ciasto! Smak mojego dzieciństwa 🙂 Mam pytanie. Czy zamiast proszku do pieczenia, można użyć czegoś innego? Nie wiem, jak to się ma do takich ciast, ale np. z naleśnikami jest tak, że można zamiast proszku dodać trochę wody gazowanej. Zadziało to też w przypadku takiego ciasta?
Dzi says
Proszek do pieczenia można zamienić na sodę oczyszczoną:)
ewka gotuje says
W jakiej proporcji zamienia się proszek z sodą. 1 do 1 ?
Dzi says
Tak bym dokładnie zrobiła.
Marta says
naszła mnie ochota na takie smakowitości
Aniagotuje says
Mnie też naszła ochota na takie proste i pysznie wyglądające ciasto. Czy zamiast wiśni zimowa porą można użyć mrożonych malin?
Dzi says
Jak najbardziej
Marta says
Zrobiłam i wyszło naprawdę przepyszne! 🙂
Dzi says
Cieszę się;)
donka says
Ciasto kruche nie wyszło. Wiśnie puściły sok, ciasto się zmoczyło, nie upiekło, upiekła się tylko góra i beza. Wymieszałam to wszystko razem i włożyłam do pucharków, tak skończyła się moja przygoda z tym ciastem. Mam nadzieję że nikt od surowego ciasta naspodzie nie dostanie biegunki. Ciasto kruche powinno być wcześniej upieczone. A ja nigdy wczesniej kruchego nie robiłam więc nie wiedziałam. Taka informacja tutaj powinna być zawarta i podkreślona, dla takich amatorow pieczenia jak ja.
Dzi says
Przykro mi, że Pani ciasto nie wyszło. Jednak w tym przepisie, jak i w pleśniakach wszelkiego rodzaju nie ma potrzeby uprzedniego podpiekania bazy jak to się robi w tradycyjnych tartach owocowych. Ze względu na cienką warstwę owoców, ciasto może delikatnie w górnej części być wilgotne, ale wciąż powinno być upieczone. Może było za dużo owoców? Ustawienia piekarnika inne niż góra/dół czy termoobieg? Przyczyn może być wiele. Jeżeli zdecydowałaby się Pani robić podobny przepis w przyszłości, proponuję układać owoce skórką do dołu co zminimalizuje ewentualne nasiąkanie ciasta.
Monika says
Ja poruszyłam owoce mąką i to sprawiło , że owoce nie puściły soku. Ciasto było pyszne !
Dzi says
🙂
Patrycja says
Ja sama wrzuciłam spód do piekarnika na 10-15 minut, ponieważ wiedziałam, że wiśnie mogą za bardzo „zmoczyć” owe ciasto. Wiśnie nasmarowałam bułką tartą, dzięki czemu miałam dodatkową pewność, że ciasto nie wyjdzie surowe 🙂
Iwa says
Po tym komentarzu bałam się ze mi też nie wyjdzie juz wkładając wiśnie lał się sok,aż kapalo z blaszki. Ale wyszło super. Grzanie góra dół i ładnie się upieklo. Tylko jak dla mnie bardzo za slodkie,ciężko jeść.
Mahdalena says
U mnie też za słodkie, nawet kwaśne wiśnie nie przełamały tej słodyczy. Jeśli ponowię przepis to na pewno dodam mniej cukru. Szkoda, bo gdyby nie ta słodycz to byłoby pyszne.
Marta says
A ja robię już 1000 raz ściśle według przepisu i nic mi ciasta nie moczy, nie mam biegunki a ciasto jest cudownie kruche. Uwielbiam je.
kasia says
Wygląda wspaniale, a czy można dodać wiśnie z kompotu?
Dzi says
Jeżeli będą porządnie odsączone, czemu nie?;)
Ika says
Zrobilam! Rozeszło się jeszcze ciepłe 🙂 Nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu więc oceniając z mojej perspektywy w miarę łatwe w przygotowaniu.
Dziękuję za fany przepis 🙂
Dzi says
Cieszę się, że smakowało 😉
Anita says
Wlasnie piecze sie w piekarniku.wczoraj robilam podobne tylko zamiast bezy byl budyn I jiz dzis nic nie ma a ze nie mam budyniu wiec zdecydowalam sie na beze.ciekawe jak wyjdzie.
Wiolka says
Właśnie w piekarniku robilam dzien wczesniej w wiśniami. Teraz czas na rabarbar. Schodzi w 1 dzien!
Dzięki za przepis!
Dzi says
🙂
Uula says
W Jakiej temperaturze mam piec ciasto???
Dzi says
Pkt. 2 opisu, w 180oC.
Ania says
Czy należy wcześniej odsączyć wiśnie? Posiadam tylko mrożone wiśnie
Dzi says
Ja dodawałam też zamrożone i wszystko było ok;)
Marta says
Mam pytanie – ile czasu ciasto powinno być w lodówce?
Dzi says
15 min będzie akurat;)
Alicja says
Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o ciasta… jednak ku mojemu zdziwieniu „wyszło”. Jedynie zastąpiłabym cukier, którym są posypane wiśnie, na mąkę. Jutro znowu będę piekła
Derlus says
Jak duża powinna być forma?
Dzi says
Klasyczna 36 x 24,5 cm
JOLA says
A u góry są podane wymiary 20×30 to w końcu jakich wymiarów powinna być blaszka ?
Dzi says
Idealna to 20×30 ale jak będzie odrobinę większa, to też się sprawdzi.
Sylwia says
mi zawsze wychodzi jest przepyszne. ale po wydrylowaniu wiśni radzę włożyć wiśnie na sitko aby nadmiar soku zleciał.
Natalia says
Przepyszne! I skoro mi udało się je zrobić, tak że było idealne, to znaczy, że było bardzo łatwe 😉
Lana says
Hi, can I use frozen cherries?
Dzi says
Yes You can:)
Julka says
Witam a ten cukier do piany to nie lepiej dac cukier juz puder ? Obawiam sie ze mi sie nie rozpuści
Dzi says
Jeżeli posiada Pani grubo zmielony cukier, to można zamienić na ten drobno zmielony lub cukier puder.
Juls says
To na jaką formę w końcu jest ciasto? W przepisie jest na 20×30, a w jednym z Pani komantarzy 36×24.5?
Dzi says
Tą samą ilość ciasta piekłam w obu wielkościach było ok.
Paulina says
Rewelacyjne ciasto! Gosia, ale masz talent! Bardzo lubię Twoje przepisy 🙂
Pozdrawiam serdecznie z Tarno 😉
Dzi says
Joanna says
Pierwsze ciasto, które mi nie wyszlo… Totalna porażka, góra wzorcowa, spód jedna wielka pomyłka.
Sisi81 says
Ciasto wyszło świetne, kruchutkie, dałam 3 razy więcej wiśni niż w przepisie i też pięknie się upiekło
Natka says
Ciasto wyszło przepyszne ! Lekkie , smaczne i wiśnie nadają delikatnej świeżości i przełamują słodki smak bezy ! Niebo w gębie ! Totalnie polecam 😉
EWa says
witam,
z jakiej maki piec je najlepiej – krupczatki, tortowej ?
Dzi says
Wybrałabym tortową z tych opcji.
RozaGotuje.pl says
Wygląda niesamowicie. Uwielbiam wiśnie w każdej postaci, chyba przez tę ich cierpkość. Nie jadłam jeszcze śniadania, a to ciasto narobiło mi takiego smaku!
Emila Sanecka says
Długo szukałam tego przepisu, a potrzebny na jutro! Dzięki