Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

by Dzi 48 komentarzy

Share the post "Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na łatwe, szybkie i przepyszne ciasto z wiśniami i bezą. Generalnie wiśnie można zamienić na inne owoce, a przepis jest na prawdę łatwy w wykonaniu. Proste maślane ciasto kruche, szybka beza i wiśnie, polecam na każdą okazję. U mnie rozeszło się w kilka chwil, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

Ciasto z wiśniami i bezą

(blaszka 20×30 cm)

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g (6 łyżek) cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 4 żółtka

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na wiśnie:

  • 350 g wiśni bez pestek
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. W misce miksera umieść mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Zacznij miksować końcówką do ciast, a po chwili dodaj żółtka. Miksuj do utworzenia się jednolitej kuli, dosypując więcej mąki w razie potrzeby. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść formę do pieczenia lub wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na pół, wyłóż jedną połowę ugniatając palcami na spód formy (lub rozwałkuj jeżeli Ci wygodniej) i podziurkuj widelcem.
  4. Na spód wyłóż równomiernie wiśnie i posyp cukrem.
  5. Ubij białka z solą na sztywną pianę i cały czas ubijając dosypuj powoli cukier i miksuj aż cukier się rozpuści. Na koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
  6. Wyłóż bezę na wiśnie i zetrzyj na wierzch resztę ciasta na tarce o dużych oczkach.
  7. Włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut lub do ładnego zarumienienia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

English version

Cherry meringue cake

(20×30 baking pan)

Ingredients for the dough:

  • 2 cups flour
  • 60 g (6 tbsp) caster sugar
  • 1 tablespoon vanilla sugar
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 250 g butter, cold
  • 4 egg yolks

Ingredients for the meringue:

  • 4 egg whites
  • pinch of salt
  • 1 cup sugar
  • 2 teaspoons cornstarch or potato starch

Infredients fir the cherries:

  • 350 g cherries, pitted
  • 2 tablespoons sugar

Preparation:

  1. In bowl of stand mixer mix the flour, powdered sugar, vanilla sugar, baking powder, and cold butter cut into small pieces and add the egg yolks. Mix just until dough comes together and form a ball. If the dough is too wet add more flour. Wrap the dough in cling film and place in the refrigerator.
  2. Preheat the oven to 180 oC. Grease a baking pan or line with baking paper.
  3. Remove the dough from the refrigerator, divide in half. Place one half on the bottom of the baking pan using your fingers or roll it if You like and prick with a fork.
  4. Place the cherries evenly on prepared dough and sprinkle with sugar.
  5. Beat egg whites with salt until stiff peaks adding slowly sugar and mix until sugar is dissolved. At the end mix in cornstarch or potato starch.
  6. Place the meringue on cherries and grate second ball of the dough on top.
  7. Place in the preheated oven and bake for about 40 minutes, or until a nice golden brown. Sprinkle with powdered sugar before serving.

Enjoy!

Inspirowałam się tym przepisem.

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

Share the post "Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: beza, ciasto kruche, deser, słodkości, wiśnie, wypieki

« Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops
Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta »

Comments

  1. Karol says

    7 września 2016 at 14:56

    Moja prababcia piekła tez takie ciasto! Smak mojego dzieciństwa 🙂 Mam pytanie. Czy zamiast proszku do pieczenia, można użyć czegoś innego? Nie wiem, jak to się ma do takich ciast, ale np. z naleśnikami jest tak, że można zamiast proszku dodać trochę wody gazowanej. Zadziało to też w przypadku takiego ciasta?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 września 2016 at 14:59

      Proszek do pieczenia można zamienić na sodę oczyszczoną:)

      Odpowiedz
      • ewka gotuje says

        8 września 2016 at 11:32

        W jakiej proporcji zamienia się proszek z sodą. 1 do 1 ?

        Odpowiedz
        • Dzi says

          8 września 2016 at 11:35

          Tak bym dokładnie zrobiła.

          Odpowiedz
  2. Marta says

    7 września 2016 at 17:04

    naszła mnie ochota na takie smakowitości

    Odpowiedz
    • Aniagotuje says

      9 marca 2021 at 14:42

      Mnie też naszła ochota na takie proste i pysznie wyglądające ciasto. Czy zamiast wiśni zimowa porą można użyć mrożonych malin?

      Odpowiedz
      • Dzi says

        9 marca 2021 at 16:07

        Jak najbardziej

        Odpowiedz
  3. Marta says

    2 lipca 2018 at 07:02

    Zrobiłam i wyszło naprawdę przepyszne! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 lipca 2018 at 10:34

      Cieszę się;)

      Odpowiedz
  4. donka says

    16 lipca 2018 at 23:21

    Ciasto kruche nie wyszło. Wiśnie puściły sok, ciasto się zmoczyło, nie upiekło, upiekła się tylko góra i beza. Wymieszałam to wszystko razem i włożyłam do pucharków, tak skończyła się moja przygoda z tym ciastem. Mam nadzieję że nikt od surowego ciasta naspodzie nie dostanie biegunki. Ciasto kruche powinno być wcześniej upieczone. A ja nigdy wczesniej kruchego nie robiłam więc nie wiedziałam. Taka informacja tutaj powinna być zawarta i podkreślona, dla takich amatorow pieczenia jak ja.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lipca 2018 at 10:13

      Przykro mi, że Pani ciasto nie wyszło. Jednak w tym przepisie, jak i w pleśniakach wszelkiego rodzaju nie ma potrzeby uprzedniego podpiekania bazy jak to się robi w tradycyjnych tartach owocowych. Ze względu na cienką warstwę owoców, ciasto może delikatnie w górnej części być wilgotne, ale wciąż powinno być upieczone. Może było za dużo owoców? Ustawienia piekarnika inne niż góra/dół czy termoobieg? Przyczyn może być wiele. Jeżeli zdecydowałaby się Pani robić podobny przepis w przyszłości, proponuję układać owoce skórką do dołu co zminimalizuje ewentualne nasiąkanie ciasta.

      Odpowiedz
      • Monika says

        3 sierpnia 2019 at 10:39

        Ja poruszyłam owoce mąką i to sprawiło , że owoce nie puściły soku. Ciasto było pyszne !

        Odpowiedz
        • Dzi says

          3 sierpnia 2019 at 10:47

          🙂

          Odpowiedz
      • Patrycja says

        9 października 2020 at 14:44

        Ja sama wrzuciłam spód do piekarnika na 10-15 minut, ponieważ wiedziałam, że wiśnie mogą za bardzo „zmoczyć” owe ciasto. Wiśnie nasmarowałam bułką tartą, dzięki czemu miałam dodatkową pewność, że ciasto nie wyjdzie surowe 🙂

        Odpowiedz
    • Iwa says

      23 lipca 2019 at 22:41

      Po tym komentarzu bałam się ze mi też nie wyjdzie juz wkładając wiśnie lał się sok,aż kapalo z blaszki. Ale wyszło super. Grzanie góra dół i ładnie się upieklo. Tylko jak dla mnie bardzo za slodkie,ciężko jeść.

      Odpowiedz
  5. kasia says

    4 sierpnia 2018 at 11:18

    Wygląda wspaniale, a czy można dodać wiśnie z kompotu?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 sierpnia 2018 at 11:27

      Jeżeli będą porządnie odsączone, czemu nie?;)

      Odpowiedz
  6. Ika says

    11 grudnia 2018 at 20:19

    Zrobilam! Rozeszło się jeszcze ciepłe 🙂 Nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu więc oceniając z mojej perspektywy w miarę łatwe w przygotowaniu.

    Dziękuję za fany przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 grudnia 2018 at 20:40

      Cieszę się, że smakowało 😉

      Odpowiedz
  7. Anita says

    6 lipca 2019 at 19:02

    Wlasnie piecze sie w piekarniku.wczoraj robilam podobne tylko zamiast bezy byl budyn I jiz dzis nic nie ma a ze nie mam budyniu wiec zdecydowalam sie na beze.ciekawe jak wyjdzie.

    Odpowiedz
  8. Wiolka says

    7 lipca 2019 at 15:29

    Właśnie w piekarniku robilam dzien wczesniej w wiśniami. Teraz czas na rabarbar. Schodzi w 1 dzien!

    Dzięki za przepis!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 lipca 2019 at 21:09

      🙂

      Odpowiedz
  9. Uula says

    26 lipca 2019 at 22:45

    W Jakiej temperaturze mam piec ciasto???

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 lipca 2019 at 09:18

      Pkt. 2 opisu, w 180oC.

      Odpowiedz
  10. Ania says

    31 lipca 2019 at 13:49

    Czy należy wcześniej odsączyć wiśnie? Posiadam tylko mrożone wiśnie

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 lipca 2019 at 13:53

      Ja dodawałam też zamrożone i wszystko było ok;)

      Odpowiedz
  11. Marta says

    7 sierpnia 2019 at 21:07

    Mam pytanie – ile czasu ciasto powinno być w lodówce?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 sierpnia 2019 at 21:35

      15 min będzie akurat;)

      Odpowiedz
  12. Alicja says

    20 lipca 2020 at 20:44

    Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o ciasta… jednak ku mojemu zdziwieniu „wyszło”. Jedynie zastąpiłabym cukier, którym są posypane wiśnie, na mąkę. Jutro znowu będę piekła

    Odpowiedz
  13. Derlus says

    25 lipca 2020 at 16:57

    Jak duża powinna być forma?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 lipca 2020 at 19:51

      Klasyczna 36 x 24,5 cm

      Odpowiedz
      • JOLA says

        18 lipca 2021 at 13:11

        A u góry są podane wymiary 20×30 to w końcu jakich wymiarów powinna być blaszka ?

        Odpowiedz
        • Dzi says

          18 lipca 2021 at 15:24

          Idealna to 20×30 ale jak będzie odrobinę większa, to też się sprawdzi.

          Odpowiedz
  14. Sylwia says

    30 lipca 2020 at 19:46

    mi zawsze wychodzi jest przepyszne. ale po wydrylowaniu wiśni radzę włożyć wiśnie na sitko aby nadmiar soku zleciał.

    Odpowiedz
  15. Natalia says

    15 listopada 2020 at 14:23

    Przepyszne! I skoro mi udało się je zrobić, tak że było idealne, to znaczy, że było bardzo łatwe 😉

    Odpowiedz
  16. Lana says

    12 grudnia 2020 at 20:01

    Hi, can I use frozen cherries?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 grudnia 2020 at 21:56

      Yes You can:)

      Odpowiedz
  17. Julka says

    13 grudnia 2020 at 08:10

    Witam a ten cukier do piany to nie lepiej dac cukier juz puder ? Obawiam sie ze mi sie nie rozpuści

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 grudnia 2020 at 09:55

      Jeżeli posiada Pani grubo zmielony cukier, to można zamienić na ten drobno zmielony lub cukier puder.

      Odpowiedz
  18. Juls says

    14 lipca 2021 at 16:30

    To na jaką formę w końcu jest ciasto? W przepisie jest na 20×30, a w jednym z Pani komantarzy 36×24.5?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 lipca 2021 at 17:22

      Tą samą ilość ciasta piekłam w obu wielkościach było ok.

      Odpowiedz
  19. Paulina says

    17 lipca 2021 at 13:24

    Rewelacyjne ciasto! Gosia, ale masz talent! Bardzo lubię Twoje przepisy 🙂
    Pozdrawiam serdecznie z Tarno 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lipca 2021 at 13:41

      Odpowiedz
  20. Joanna says

    24 lipca 2021 at 12:56

    Pierwsze ciasto, które mi nie wyszlo… Totalna porażka, góra wzorcowa, spód jedna wielka pomyłka.

    Odpowiedz
  21. Sisi81 says

    24 lipca 2021 at 16:22

    Ciasto wyszło świetne, kruchutkie, dałam 3 razy więcej wiśni niż w przepisie i też pięknie się upiekło

    Odpowiedz
  22. Natka says

    27 lipca 2021 at 16:44

    Ciasto wyszło przepyszne ! Lekkie , smaczne i wiśnie nadają delikatnej świeżości i przełamują słodki smak bezy ! Niebo w gębie ! Totalnie polecam 😉

    Odpowiedz
  23. EWa says

    15 sierpnia 2022 at 11:38

    witam,
    z jakiej maki piec je najlepiej – krupczatki, tortowej ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 sierpnia 2022 at 11:46

      Wybrałabym tortową z tych opcji.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel

Tajski-makaron z-kurczakiem-i-maslem-orzechowym-Thai-peanut-butter-pasta-with-chicken

Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym / Thai peanut butter pasta with chicken

Sos-grzybowy-z-pieczonym-czosnkiem-Roasted-garlic-mushroom-sauce

Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem / Roasted garlic mushroom sauce

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka

Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar / Spinach, mushroom and cheddar pierogi

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress