Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup

by Dzi 13 komentarzy

Share the post "Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup"

  • Facebook
  • X

Pyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym,  z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zupa

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym

(6-7 porcji)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 ½ łyżeczki curry w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 450 g upieczonych/ugotowanych piersi z kurczaka, pokrojonych lub podzielonych widelcem na włókna
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • ½ szklanki posiekanej dymki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • 150 g mrożonego groszku
  • 3 garście świeżych liści szpinaku
  • 150 g suchego makaronu ryżowego
  • posiekanej świeżej kolendry do podania
  • limonka do podania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj cebulę, czerwoną pastę curry, curry w proszku, kurkumę, kolendrę i czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę.
  2. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, następnie dodaj kurczaka, dymkę, pieczarki, groszek, szpinak, cukier i sos rybny i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.
  4. Rozłóż makaron do miseczek, wlej do nich zupę posyp kolendrą, udekoruj limonką i podawaj.

Smacznego!

zupa2

English version

Coconut curry chicken noodle soup

(6-7 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp olive oil or canola oil
  • 1 onion, thinly sliced
  • 2 tsp red curry paste
  • 1½ tsp curry powder
  • ½ tsp ground tumeric
  • ½ tsp ground coriander
  • 2 cloves garlic, minced
  • 6 cups chicken stock
  • 1 can (400 ml) coconut milk
  • 450 g cooked chicken breast, shredded
  • 150 g mushrooms, sliced
  • ½ cup green onions, chopped
  • 2 tbsp granulated sugar
  • 2 tbsp fish sauce
  • salt and ground black pepper, to taste
  • 150 g frozen peas
  • 3 handfuls fresh spinach leaves
  • 150 g dry rice noodles
  • chopped fresh cilantro for topping
  • lime for serving

Preparation:

  1. In a large pot, heat olive oil over medium heat. Add onion, red curry paste, yellow curry powder, tumeric, coriander, and garlic. Saute for 1 minute, stirring constantly.
  2. Add chicken stock and bring to a boil. Add coconut milk, reduce to a simmer for 5 minutes, next add chicken, green onions, mushrooms, peas, spinach, sugar, and fish sauce, and simmer 10 minutes. Add salt and pepper to taste.
  3. In the meantime cook rice noodles according to package instructions until tender and drain.
  4. Divide noodle mixture into serving bowls, pour chicken soup mixture over the noodles in each bowl. Garnish with cilantro and lime and serve immediately.

Enjoy!

zupa3

Share the post "Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: grzyby, kurczak, limonka, makaron, mięso, mleko kokosowe, obiad, pieczarki, przystawka, szpinak, zioła, zupa

« Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta
Tarte Tatin »

Comments

  1. Wodny says

    25 lutego 2015 at 14:00

    Ale Ty masz smak… takie połączenia – mistrzostwo!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 lutego 2015 at 14:13

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Kazia33 says

    25 lutego 2015 at 14:10

    hmm kokosowej zupy to jeszcze nie miałam okazji jeść hmm pewnie warto spróbować czegoś innego w kuchni a nie tylko ta pomidorowa i rosół w kółko 🙂 pasuje zaryzykować i poczuć nowe smaki 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 lutego 2015 at 14:13

      Zalecam:)

      Odpowiedz
  3. Jasiek94 says

    25 lutego 2015 at 14:57

    Takich rarytasów jeszcze nie jadłem ale widzę że będzie trzeba tego spróbować , dam znać jak zrobię 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 lutego 2015 at 15:04

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  4. Kamil Niedźwiecki says

    26 lutego 2015 at 00:33

    Aż ślinka cieknie na sam widok! Trzeba próbować nowości 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 lutego 2015 at 08:16

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  5. Kasia says

    26 lutego 2015 at 07:24

    Moja ulubiona zupa, tyle że ja robie bez szpinaku. Pierwszy raz podeszłam do niej sceptycznie, ale po pierwszej łyżce urzekła moje kubki smakowe…. 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 lutego 2015 at 08:17

      Też na pewno jest świetna. Ja szpinak ładuję prawie do wszystkiego:P

      Odpowiedz
  6. Wawrzyniak says

    26 lutego 2015 at 16:43

    Same zdjęcia sprawiają, że robię się głodny… Ta zupa będzie moją dzisiejszą kolacją albo jutrzejszym obiadem 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 lutego 2015 at 16:46

      Mam nadzieję, że posmakuje:)

      Odpowiedz
  7. Magdalena says

    26 lutego 2015 at 21:37

    Cudne!! Naprawdę, to małe dzieła sztuki! Zapraszam też na mojego bloga

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Sernik z pieczonym rabarbarem i kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake

Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej / Honey mustard glazed chicken and bacon bites

Pieczona czerwona kapusta Gordona Ramsaya

Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwia i palonym maslem / Browned butter garlic sage potato puree

Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem / Browned butter garlic sage potato puree

Krewetki w sosie kokosowo-kalafiorowym na spaghetti z cukinii

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress