Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup"

  • Facebook
  • Twitter

Zrobiło się chłodno, więc nadszedł czas na bardziej rozgrzewające przepisy. Dziś proponuję pyszną zupę krem z dyni i kalafiora, doprawioną rozgrzewającym imbirem i kminem rzymskim. Zupa jest sycąca, ale też lekka gdyż w trakcie jej przygotowania nie dodaje się śmietanki, i bez niej zupa jest doskonała. Do podania polecam bardzo zdrowy olej dyniowy i uprażone na suchej patelni pestki, u mnie słonecznik, dynia i pinia. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Zupa krem z dyni i kalafiora

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 800 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę
  • 1 kalafior, podzielony na małe różyczki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej z dyni, uprażone na suchej patelni pestki (np. słonecznik, dynia i pinie), do podania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku z odrobiną oleju podsmaż na średnim ogniu cebulę, selera, marchewkę, przez 5-7 minut.
  2. Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj i smaż przez 2 minuty aż poczujesz jego aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
  3. Gotuj na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką,  przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Zmiksuj zupę, jeżeli potrzebujesz partiami, do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.
  5. Podawaj zupę skropioną olejem dyniowym i uprażonymi pestkami.

Smacznego!

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Enlish version

Pumpkin and cauliflower soup

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 1 onion, diced
  • 2 sticks celery, chopped
  • 1 large carrot, chopped
  • 2 tablespoons ginger, finely chopped
  • 3 cloves garlic, minced
  • 800 ml vegetable or chicken stock
  • 800 g pumpkin, peeled and cut in small dice
  • 1 head cauliflower, small florets separated
  • 1 teaspoon dried thyme
  • 1 teaspoon ground cumin
  • salt and pepper, to taste
  • pumpkin oil, toasted seeds for serving

Preparation:

  1. Sauté the onion, celery, and carrot in a large pot on medium heat for 5-7 minutes.
  2. Add the ginger and garlic to the pot, stir, and cook for 2 minutes until fragrant. Add the stock, pumpkin, cauliflower, dried thyme, cumin, and season with salt and pepper to taste.
  3. With the lid slightly ajar, simmer the soup on medium-low heat for about 30 minutes or until the vegetables have softened.
  4. Purée the soup in batches using your blender. If the soup is too thick add more stock and season with salt and pepper if necessary.
  5. Serve with drizzled with pumpkin oil and toasted seeds if desired.

Enjoy!

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Share the post "Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: dynia, kalafior, obiad, przystawka, zioła, zupa

« Jeszcze taniej z TchiboCard
Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs

Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie

Kurczak-pieczony-z-jablkami-Roasted-chicken-with-apples

Kurczak pieczony z jabłkami / Roasted chicken with apples

Krucha tarta czekoladowa z czereśniami Billa Grangera

Pizza z pepperoni, chilli,pieczarkami i kukurydzą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress