Dziś przedstawiam jedną z moich ulubionych cukiniowych potraw. Pyszne leczo z dużą ilością cukinii, z dodatkiem papryki i chilli z pewnością przypadnie do gustu amatorom potraw gulaszowych. Dzięki dodatkom takim jak boczek, kiełbasa i mięso leczo jest też bardzo sycące i nabiera odpowiedniego, otulającego aromatu. Zjedzony z chrupiącym chlebkiem, to jak dla mnie, najcudowniejsze danie na świecie. I jeszcze takie łatwe w przygotowaniu! Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Leczo z cukinii z mięsem
(4-6 porcji)
Składniki:
- 1 duża cukinia, lub 2-3 małe, pokrojone w kostkę
- 1 papryka, pokrojona w grubą kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 chilli, bez pestek, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 100 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 200 g mięsa gulaszowego
- 1×400 g puszka krojonych pomidorów (lub 3-4 świeże pomidory)
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- cukier, sól, pieprz, papryka ostra
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Przygotowanie:
- W większym rondlu podsmaż do zarumienienia boczek, kiełbasę i mięso.
- Następnie dodaj paprykę, cukinię, cebulę, chilli i czosnek i podsmaż wszystko razem na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Dodaj pomidory, 1/2 szklanki wody, koncentrat, zioła, ziele angielskie, liście laurowe i dopraw porządnie solą, pieprzem i cukrem. Gotuj przez kolejne 15-20 minut aż warzywa zmiękną.
- Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj z ulubionym pieczywem.
Przygotowanie Tefal Companion:
- W misie Tefal Companion wyposażonej w mieszadło umieść boczek, kiełbasę i mięso i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
- Dodaj paprykę, cukinię, cebulę, chilli i czosnek i uruchom program P2 slow cook na 15 minut.
- Następnie dodaj pomidory, 1/2 szklanki wody, koncentrat, zioła, ziele angielskie, liście laurowe i dopraw porządnie solą, pieprzem i cukrem i uruchom program P2 slow cook na 20 minut, luż do momentu aż warzywa zmiękną.
- Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
English version
Meaty zucchini stew
(4-6 servings)
Ingredients:
- 1 large zucchini, or 2-3 small, diced
- 1 pepper, seeded and diced
- 1 onion, diced
- 1 chilli, seeded, finely chopped
- 2 cloves of garlic, chopped
- 100 g smoked bacon, diced
- 100 g of sausage, diced
- 200 g of goulash meat
- 1×400 g can of diced tomatoes (or 3-4 fresh tomatoes)
- 1 large tbsp of tomato paste
- sugar, salt, pepper, hot pepper
- 1 tsp of herbes de Provence
- 3 grains dried allspice berries
- 2 bay leaves
Preparation:
- In a larger saucepan cook bacon, sausage and meat until browned.
- Then add the peppers, zucchini, onions, chilli and garlic and cook over medium heat for about 15 minutes.
- Add tomatoes, 1/2 cup of water, tomato paste, herbs, allspice, bay leaves and season with salt, pepper and sugar.
- Cook for 15-20 minutes or until the vegetables are soft.
- Season to taste if necessary and serve with your favorite bread.
Preparation Tefal Companion:
- In bowl of tefal Companion fitted woth stirrer add bacon, sausage and meat and start P1 slow cook for 5 minutes.
- Add peppers, zucchini, onions, chilli and garlic and start P2 slow cook for 15 minutes.
- Next add tomatoes, 1/2 cup of water, tomato paste, herbs, allspice, bay leaves and season with salt, pepper and sugar and start P2 slow cook for 20 minutes or until the vegetables are soft.
- Season to taste if necessary and serve with your favorite bread.
Enjoy!
Wędliny z Dębiny says
Super przepis, na pewno sycące i rozgrzewające danie 😛
Kasia says
Moje smaki!
I wszystkie składniki niemal zawsze pod ręka!
Ideał…
x x x
Pełnia Smaków says
Ale smakowicie 🙂