Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus

Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus"

  • Facebook
  • Twitter

Urlop minął zdecydowanie zbyt szybko i niestety trzeba wrócić do szarej rzeczywistości. Dobrze, że można się chociaż jeszcze rozpieścić kulinarnie 🙂 Dziś przedstawiam przepis dla leniuchów, który przygotowuje się dosłownie w kilkanaście minut. Znowu marynowana, soczysta wołowina z pieczarkami i szparagami w przepysznym, słodkawym sosie teriyaki. Wystarczy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, umieścić mięso w marynacie a następnego dnia po przyjściu z pracy można przystępować do dzieła. Zamiast szparagów można z powodzeniem użyć fasolki szparagowej.

Warto też zadbać o atrakcyjne podanie potrawy, wiadomo, na początku je się oczami:) Ten zestaw do sushi upolowałam w świetnej cenie na Westwing Home & Living, gdzie można znaleźć wiele pięknych i przydatnych rzeczy do domu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus

Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 650 g ulubionej części wołowiny, ja najczęściej używam sezonowanego rostbefu, pokrojonego w cienkie plasterki, koniecznie w poprzek włókien
  • 3 łyżki mirinu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sake
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 200 g szparagów, przyciętych i pokrojonych na kawałki (można zamienić na fasolkę szparagową)
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekana dymka do podania

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj mirin, sos sojowy, sake, brązowy cukier, chili i czosnek. Zalej marynatą mięso i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  2. W woku lub głębokiej rozgrzej na dużym ogniu oliwę i dodaj mięso wraz z marynatą.
  3. Dodaj szparagi (lub fasolkę) i pieczarki i smaż aż mięso się zarumieni a sos zgęstnieje, przez około 10 minut.
  4. Podawaj danie z ugotowanym makaronem lub ryżem, posypane posiekaną dymką.

Smacznego!

Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus

English version

Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 650 g beef steak sliced against the grain in thin strips
  • 3 tbsp mirin
  • 3 tbsp soy sauce
  • 2 tbsp sake
  • 2 tbsp brown sugar
  • 1/4 tsp red pepper flakes
  • 2 garlic cloves, minced
  • 200 g asparagus, trimmed and chopped (or green beans)
  • 150 g sliced mushrooms
  • 2 tbsp olive oil
  • chopped scallions for serving

Preparation:

  1. In a smal bowl mix mirin, soy sauce, sake, brown sugar, red pepper flakes, and garlic. Mix with steak slices  and refrigerate for a few hours (or overnight).
  2. Heat olive oil in a wok or deep pan over high heat. Toss in the steak, marinade and all into the pan.
  3. Add in asparagus and mushrooms at once, stir fry everything until the steak has browned and the sauce has thickened, about 10 minutes.
  4. Serve with cooked pasta or rice garnished with sliced scallions.

Enjoy!

Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus

 

Share the post "Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: fasolka szparagowa, grzyby, mięso, obiad, pieczarki, szparagi, wołowina

« Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches
Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Wołowina po burgundzku / Beef bourguignon

Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

Warsztaty inne niż wszystkie w Akademii Smaku Sokołów

Bardzo imbirowa wieprzowina / Ginger pork

Puree z kalafiora z jarmuzem / Cauliflower kale puree

Puree z kalafiora z jarmużem / Cauliflower kale puree

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress