To jeszcze nie koniec ciepłych dni w dni w tym roku, warto więc mieć pod ręką na pyszną i orzeźwiającą mrożoną Inkę doprawioną aromatycznym kardamonem. Jest to doskonała alternatywa dla klasycznych kaw mrożonych, których niektórzy nie mogą pić z różnych powodów lub zwyczajnie lubią kawę Inkę. Proponuję ją w wersji mniej klasycznej, bo schłodzonej, ze słodzonym mlekiem skondensowanym i odrobiną kardamonu dla wzbogacenia smaku tego napoju. Smakuje jak kawowy shake! 🙂
Inkę mogą pić nawet dzieci i kobiety w ciąży. Ten bezkofeinowy napój kawowy ma niezwykle pozytywny wpływ na organizm, gdyż prażony z ziaren zbóż, zawiera cenny dla błonnik, białko, węglowodany, a przy tym nie zawiera tłuszczu. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Mrożona Inka z kardamonem
(2 porcje)
Składniki:
- 2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy Inki, schłodzonej
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- kostki lodu do podania
Przygotowanie:
- W litrowej miarce lub większym pojemniku wymieszaj dokładnie (najlepiej przy pomocy rózgi) kawę z mlekiem skondensowanym.
- Dodaj mleko i kardamon i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Przelej do szklanek z lodem i podawaj.
Smacznego!
English version
Iced chicory coffee with cardamom
(2 servings)
Ingredients:
- 2 cups strong chicory coffee, chilled
- 1 cup of milk
- 4 tbsp sweetened condensed milk
- 1/2 tsp cardamom powder
- ice cubes, to serve
Preparation:
- In a liquid measuring cup, add the coffee and whisk in the condensed milk until smooth.
- Add the milk and cardamom powder and whisk to combine and blend well.
- Pour over ice and serve.
Enjoy!
Joanna says
ooo pychotka
Joanna says
ale bym sobie wypiła teraz takie smakowitości