Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Napoje / Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom

Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom"

  • Facebook
  • Twitter

To jeszcze nie koniec ciepłych dni w dni w tym roku, warto więc mieć pod ręką na pyszną i orzeźwiającą mrożoną Inkę doprawioną aromatycznym kardamonem. Jest to doskonała alternatywa dla klasycznych kaw mrożonych, których niektórzy nie mogą pić z różnych powodów lub zwyczajnie lubią kawę Inkę. Proponuję ją w wersji mniej klasycznej, bo schłodzonej, ze słodzonym mlekiem skondensowanym i odrobiną kardamonu dla wzbogacenia smaku tego napoju. Smakuje jak kawowy shake! 🙂

Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom

Inkę mogą pić nawet dzieci i kobiety w ciąży. Ten bezkofeinowy napój kawowy ma niezwykle pozytywny wpływ na organizm, gdyż prażony z ziaren zbóż, zawiera cenny dla błonnik, białko, węglowodany, a przy tym nie zawiera tłuszczu. Polecam gorąco!

Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom

Scroll down for recipe in English

Mrożona Inka z kardamonem

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy Inki, schłodzonej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • kostki lodu do podania

Przygotowanie:

  1. W litrowej miarce lub większym pojemniku wymieszaj dokładnie (najlepiej przy pomocy rózgi) kawę z mlekiem skondensowanym.
  2. Dodaj mleko i kardamon i ponownie dokładnie wymieszaj.
  3. Przelej do szklanek z lodem i podawaj.

Smacznego!

Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom

English version

Iced chicory coffee with cardamom

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 cups strong chicory coffee, chilled
  • 1 cup of milk
  • 4 tbsp sweetened condensed milk
  • 1/2 tsp cardamom powder
  • ice cubes, to serve

Preparation:

  1. In a liquid measuring cup, add the coffee and whisk in the condensed milk until smooth.
  2. Add the milk and cardamom powder and whisk to combine and blend well.
  3. Pour over ice and serve.

Enjoy!

Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom

Share the post "Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Napoje, Słodkości Tagged With: kawa, słodkości

« Gofry ziemniaczane / Potato waffles
Omlet z piekarnika z jagodami i brzoskwiniami / Blueberry peach oven pancake »

Comments

  1. Joanna says

    18 września 2016 at 12:02

    ooo pychotka

    Odpowiedz
  2. Joanna says

    18 września 2016 at 12:03

    ale bym sobie wypiła teraz takie smakowitości

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią

Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar / Spinach, mushroom and cheddar pierogi

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej / Pork chops with orange and honey glaze

Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress