Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Bagietki francuskie Julii Child

Bagietki francuskie Julii Child

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Bagietki francuskie Julii Child"

  • Facebook
  • Twitter

Zawsze zabierałam się do wypieku pieczywa jak pies do jeża. Jakoś sądziłam,że jest to bardzo skomplikowane i nie zawsze się udaje. Jednak po namowach mojej drugiej połówki, który uwielbia świeże i zdrowe pieczywo, postanowiliśmy podjąć to wyzwanie. Wybrałam najprostszy przepis jaki znalazłam w książce Julii Child „Gotuj z Julią, niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni”. Trochę przeraził mnie czas przygotowania ciasta ( 3 razy musi wyrosnąć), a później dziwny sposób składania ciasta, jednak efekt był wart tego wysiłku. Bagietki wyszły po prostu doskonałe, pyszne, z bardzo chrupiącą skórką. Jak później doczytałam, „dziwne składanie” miało na celu utworzenie struktury ciasta, dzięki której bagietki w trakcie pieczenia zachowały swój kształt. Zjedliśmy jeszcze ciepłe, prawie w całości, jeszcze tego samego wieczoru:).

Bagietki francuskie

(2 długie lub 3 półbagietki ok. 45 cm)

Składniki:

  • łyżka drożdży instant (1 paczuszka)
  • 1/3 szklanki letniej wody (o temp. nie przekraczającej 40 oC)
  • szczypta cukru
  • szklanka zimnej wody (lub troszkę więcej jeżeli będzie trzeba)
  • 450 g mąki uniwersalnej lub mąki chlebowej ( ja miałam uniwersalną)
  • 1 łyżka mąki żytniej lub pszennej razowej
  • 2 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Pierwszym krokiem jest sprawdzenie, czy drożdże są żywe. W tym celu wymieszaj w szklance drożdże z letnią wodą i szczyptą cukru. Jeżeli po 5 minutach zaczną się tworzyć pęcherzyki, drożdże są dobre.Wymieszaj mieszankę ze szklanką zimnej wody.
  2. Mąkę uniwersalną (lub chlebową) i razową przesiej do miski robota kuchennego. Wsyp sól i zacznij miksować na średnich obrotach specjalnym mieszadłem do ciasta.
  3. Wolno dodawaj mieszankę z drożdżami, odczekaj aż ciasto utworzy kulę. Po dodatkowych 8 obrotach wyłącz urządzenie i dotknij ciasta-powinno być dosyć miękkie i elastyczne. Jeśli jest wilgotne i mokre, dodaj jeszcze łyżkę mąki, jeśli zbyt suche-nieco więcej zimnej wody. Odstaw na 5 minut.
  4. Następnie wyrabiaj ciasto w robocie jeszcze przez 15 sekund, następnie przełóż na posypaną mąką deskę i pozostaw na 2 minuty żeby „odpoczęło”.
  5. Ugniataj ciasto w następujący sposób: złóż je na pół, a następnie szybko i mocno ugniataj nasadą dłoni. Powtórz ruch zagniatania ok. 50 razy, aż ciasto zrobi się gładkie, elastyczne i nie rozerwie się po delikatnym naciągnięciu. Powinno też odchodzić od dłoni.
  6. Rozrost wstępny:Przełóż ciasto do dużej, nie natłuszczonej miski o w miarę prostych bokach. Przykryj plastikową folią oraz ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w miejscu bez przeciągów (idealna temp. pomieszczenia to 24 oC). Ciasto zwiększy swoją objętość ok. 1 1/2 raza, zwykle w ciągu godziny.
  7. Rozrost-faza druga:Przełóż ciasto na deskę posypaną niewielką ilością mąki. Uformuj z niego prostokąt o długości 35 cm i złóż go na 3 części ( ja zawinęłam najpierw 1/3 dołu do góry,później 1/3 góry do dołu a później całość złożyłam na wzdłuż na pół).Powtórz czynność , a potem przełóż ciasto znowu do miski, przykryj i jeszcze raz odstaw do wyrośnięcia. Ciasto rozrośnie się dwuipół-,trzykrotnie, zwykle w ciągu 1-1 1/2 godziny. Kidy niemal potroi swoją objętość, jest gotowe do włożenia do formy i pieczenia.
  • Formowanie i wypiek 2 długich bagietek. Jeżeli tak jak ja nie posiadacie specjalnych form do wypieku bagietek należy wykonać poniższe czynności w celu utworzenia w cieście specjalnej siatki glutenowej, dzięki której pieczone  bez formy bagietki zachowają swój charakterystyczny kształt.
  1. Przełóż ciasto na blat posypany mąką. Przekrój je na pół, następnie każdą porcję znowu na pół. Jeden kawałek przykryć ściereczką, a z drugiego uformować prostokąt o wymiarach mniej więcej 20×25 cm.
  2. Złóż ciasto wzdłuż połowy. Zagniataj i uderzaj zdecydowanie pięścią, aby zamknąć brzegi ciasta i spłaszczyć je mniej więcej do pierwotnego kształtu.
  3. Zwiń ciasto w rulon-linia łączenia powinna znaleźć się pośrodku i na górze. Mocno naciskając, wyciśnij brzegiem dłoni rowek wzdłuż łączenia.
  4. Złóż ciasto na połowę wzdłuż linii łączenia i jeszcze raz przycisnąć do siebie końcówki, aby się domknęły.
  5. Zaczynając od środka wałka, rolować ciasto dłońmi, stopniowo odsuwając je od siebie ku końcom ciasta. Rozciągnąć w ten sposób wałek do długości ok. 45 cm ( lub na długość swojej płyty do pieczenia) i umieścić ciasto łączeniem do góry na połowie posypanej mąką ściereczki.  Powtórz powyższe czynności z drugą porcją ciasta, utwórz fałdę na ściereczce wzdłuż pierwszego wałka połóż drugą bagietkę.
  6. Rozrost końcowy: Trwa zazwyczaj 1-1 1/2 godziny. Przykryj ściereczką posypaną mąką wałki ciasta i odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
  • Pieczenie: Nagrzej piekarnik do temp. 230 oC , z blachą na której będą piekły się bagietki w środku. Bagietki przełóż na papier do pieczenia i ułóż na desce w celu późniejszego zsunięcia ich na gorącą blachę. Zrób ostrym narzędziem 3 ukośne nacięcia na każdej bagietce. Gdy piekarnik jest nagrzany, włóż do piekarnika kokilkę (lub inne żaroodporne naczynie) z połową szklanki wody.
  1. Zsuń bagietki wraz z papierem do pieczenia na gorącą blachę i piecz na środkowej półce 20 min, po czym zmniejsz temp. do 205 oC i piecz jeszcze przez 10 minut.
  2. Bagietki są upieczone, gdy sprawiają wrażenie lekkich i wydają głuchy odgłos, gdy puka się w nie palcem. Nie są jednak upieczone gdy termometr kuchenny nie wskazuje co najmniej 90 oC wewnątrz bagietki.
  3. Wyjmujemy bagietki i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Smacznego!

Share the post "Bagietki francuskie Julii Child"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: bagietka, Julia Child, kuchnia francuska, śniadanie, wypieki

« Owsianka z powidłami, liczi i smoczym owocem (pitahayą)
Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora »

Comments

  1. aga says

    4 lutego 2013 at 09:56

    Naprawdę śliczne!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 lutego 2013 at 09:59

      Dziękuję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sernik z pieczonym rabarbarem i kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake

Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake

Rozki-francuskie-z-jablkami-i-rabarbarem-Apple-rhubarb-turnovers

Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem / Apple rhubarb turnovers

Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs

Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs

Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką / Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce

Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress