Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken

Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken"

  • Facebook
  • Twitter

Zachęcona przepisami i wyglądem kurczaków na różnych stronach i blogach, od dawna chciałam zrobić takiego pieczonego właśnie na puszce z piwem. Zrobiłam i nie żałuję, wyszedł super soczysty dzięki natarciu go masłem z przyprawami także pod skórą i bardzo aromatyczny dzięki plasterkom cytryny. Dodatkowo dorzuciłam kilka ziemniaków, które piekły się wraz z kurczakiem i tak powstał kompletny obiad prawie bez wysiłku. Zrobiłam tylko jeden błąd, otóż umieściłam kurczaka w piekarniku na najniższej półce, w związku z czym jak widać troszkę mi się od góry za bardzo spiekł. Następnym razem wyjmę wszystkie półki z piekarnika:). Polecam!

Scroll down for recipe in English

kurczak1

Kurczak pieczony na puszce z piwem

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 puszka ulubionego piwa
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
  • 1/8 łyżeczki mielonego chili
  • 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna, pokrojona w plasterki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Przygotuj odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania. Otwórz puszkę z piwem i wlej do przygotowanego naczynia 1/4 jej zawartości i postaw puszkę na środku.
  2. Umyj kurczaka i dokładnie osusz go papierowymi ręcznikami.
  3. W małej miseczce wymieszaj cukier, sól, pieprz, paprykę, czosnek, cebulę i chili.
  4. W drugiej miseczce umieść masło i dokładnie wmieszaj około 1/3 miksu przyprawowego z pierwszej miseczki.
  5. Teraz delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane masło z przyprawami. Następnie wsuń tam plastry cytryny (tak by były w jednej warstwie).
  6. Ostrożnie umieść kurczaka na puszce i natrzyj go dokładnie oliwą i resztą przygotowanej przyprawy.
  7. Piecz kurczaka przez 1 godzinę i 15 minut, po czym ostrożnie wyjmij go z piekarnika i odstaw aby odpoczął na około 10-15  minut przed podaniem.

Smacznego!

kurczak2

English version

Beer can chicken

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 whole chicken
  • 1 can of beer
  • 2 tablespoons brown sugar
  • 1 1/2 teaspoons salt
  • 1 1/2 teaspoons pepper
  • 1 teaspoon smoked paprika
  • 1 teaspoon garlic powder
  • 1/2 teaspoon onion powder
  • 1/8 teaspoon chili powder
  • 2 tablespoons unsalted butter, at room temperature
  • 3 tablespoons of olive oil
  • 1 lemon, sliced

Preparation:

  1. Preheat the oven to 220 oC. Prepare baking dish. Open the can of beer and pour about 1/4 of it into the dish, next set the can in the center of the dish.
  2. Wash the chicken and pat it dry with paper towels.
  3. In a small bowl, stir together the sugar, salt, pepper, paprika, garlic powder, onion powder and chili powder.
  4. In another bowl, add the softened butter and add 1/3 of the spice to the butter and stir together until combined and smooth.
  5. Gently lift the skin of the chicken and rub the butter thick layer all over the breasts (under the skin) and the thighs. Next slide the lemon slices underneath the skin, in one layer.
  6. Gently sit the chicken on top of the can of beer which is in the dish. Rub the outsides with olive oil and rub the remaining spice rub over top.
  7. Roast the chicken for 1 hour and 15 minutes. When finished, carefully remove the dish from the oven and let the chicken rest for about 10-15 minutes.

Enjoy!

kurczak3

Share the post "Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kurczak, mięso, obiad, piwo

« Ciasto drożdżowe ze śliwkami / Plum yeast cake
Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem / Browned butter garlic sage potato puree »

Comments

  1. Maria says

    13 stycznia 2015 at 17:48

    Danie na fotografiach prezentuje się tak fantastycznie, że aż ślinka cieknie. Nabrałam ogromnej ochoty na kurczaka w takiej postaci i na pewno wykorzystam przepis.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 stycznia 2015 at 22:32

      Polecam!

      Odpowiedz
  2. noclegi łeba says

    13 stycznia 2015 at 18:50

    No wygląda pysznie, zwłaszcza ta przypieczona skórka. Na weekend przepis jak znalazł.

    Odpowiedz
  3. Zdrapka says

    15 stycznia 2015 at 19:14

    ja robię na butelce.lepiej stoi. a na koniec włączam termoobieg. pyszooota!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 stycznia 2015 at 19:28

      Też koniecznie muszę wypróbować! 🙂

      Odpowiedz
  4. Beecia says

    18 stycznia 2015 at 02:06

    Wygląda zabójczo i przepysznie! Też takiego chce 🙂

    Odpowiedz
  5. Krzysiek_G says

    18 stycznia 2015 at 21:02

    Uwielbiam kurczaka, to jedno z najsmaczniejszych mięs.

    Odpowiedz
  6. Marcin says

    19 stycznia 2015 at 10:40

    Uwielbiam i kurczaka, i piwo, więc muszę spróbować tego przepisu 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 stycznia 2015 at 12:08

      w takim razie na pewno posmakuje:)

      Odpowiedz
  7. Paulina says

    13 lutego 2016 at 11:41

    Dobry przepis. Kurczak nie jest taki suchy jak wior nawet piersi dzięki maśle jest taki soczysty. Nie dodałam tylko cytryny bo trochę się bałam. Przepis polecam, pierwszy raz kurczak taki dobry

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 lutego 2016 at 11:50

      🙂

      Odpowiedz
  8. Kasia says

    27 lutego 2016 at 12:04

    super, a ziemniaki wrzuciłaś do piwa które było w naczyniu i tak się zapiekały?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies

Zapiekanka-z-miesem-cukinia-i-ziemniakami-Meat-zucchini-and-potato-bake

Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami / Meat, zucchini and potato bake

Grillowana pierś z kurczaka w sosie truskawkowo-bazyliowym

Restauracja Artkitchen – recenzja

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress