Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / Bento z sałatką z grillowanym kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym

Bento z sałatką z grillowanym kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym

by barjed 1 Comment

Share the post "Bento z sałatką z grillowanym kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym"

  • Facebook
  • Twitter

Tematem bento interesuję się od jakiegoś czasu. Przeglądając Kukbuka znowu natknęłam się na ten temat i w efekcie sprawiłam sobie i mojej drugiej połówce w ramach prezentu gwiazdkowego:)Aby przybliżyć Wam historię bento znalazłam na tej stronie następujące opracowanie:

Co to jest bento?

W japońskiej tradycji bento oznacza pakowanie jedzenia w postaci małych przekąsek, tak by zajmowało ono jak najmniej miejsca, było łatwo je ze sobą zabrać, a potem zjeść. Według tej definicji bento oznacza zarówno opakowanie, np. torebkę na śniadanie, pudełko albo pojemnik, ale również jego zawartość, a zatem kanapki, przekąski, drugie śniadanie itp. Panuje opinia, że pojęcie to wymyślił komendant Odo Nobunaga (1584-1632), który tak nazwał racjonowane posiłki wydawane żołnierzom.

Historia bento

W Japonii bento ma długą historię, sięgającą aż V wieku. Pierwsze pojemniki bento stanowiły rury z bambusa, które poza swoją praktyczną funkcją miały mieć działanie antyseptyczne. Niedługo potem zaczęto używać małych, bardzo prostych, drewnianych pudełek, które często wyrzucano po posiłku spożywanym podczas polowania, prac w polu czy walk z wrogiem.
Od XV wieku pojemniki bento zaczęły coraz bardziej zyskiwać na popularności. W zależności od celu podróży powstawały najróżniejsze jego formy, a lakierowane, często podzielone przegródkami, drewniane pudełka podawano zarówno w teatrze, jak i podczas ceremonii picia herbaty czy nawet uroczystości pogrzebowych.

Jakie pudełka bento są dostępne w dzisiejszych czasach?

Obecnie trudno sobie wyobrazić sobie codzienne życie w Japonii bez bento. Poza tradycyjnymi, japońskimi pojemnikami bento pojawiły się już pojemniki dostosowane do potrzeb i oczekiwań zachodnich konsumentów – zarówno pod kątem zawartości, jak i sposobu jej pakowania.
Współczesny Japończyk może kupić pojemnik bento wraz z zawartością niemal wszędzie – w domu handlowym, w restauracji czy w supermarkecie. Możliwość tak dużego wyboru pojemników bento zawdzięcza się w dużej mierze Japonkom, które coraz częściej pracują poza domem.
Nowoczesne pudełka bento są produkowane z drewna, aluminium lub tworzyw sztucznych. Przeważnie ich wnętrze jest podzielone na części – zarówno w poziomie, jak i w pionie. Bento zmieniają się zgodnie z obowiązującymi trendami, co sprawia, że ich oferta jest niesamowicie bogata i zróżnicowana. Dostępne są zatem proste pudełeczka bento dla małych dzieci, jak i czteropiętrowe pojemniki na prowiant na rodzinną wycieczkę. Niektóre bento są nawet przystosowane do transportu gorącej zupy – posiadają bowiem termoizolacyjne ścianki i szczelne zamknięcie.

Na co należy zwrócić uwagę przyrządzając zawartość pojemnika bento?

Podczas przyrządzania bento trzeba pamiętać o kilku tradycyjnych zasadach, szczególnie gdy szykuje się posiłek dla dziecka. Oto one:

  • Jedzenie ma być łatwe do skonsumowania.
  • Do jedzenia mogą posłużyć pałeczki, małe sztućce lub palce.
  • Porcje powinny być małe.
  • Dzieciom warto przemycać w małych ilościach jedzenie, którego nie lubią albo jeszcze nie próbowały, by miały okazję go zakosztować.
  • Posiłek w bento powinien wyglądać apetycznie i być ładnie podany.
  • Dekoracje powinny być zrobione z samego jedzenia albo przeważnie pochodzić z natury.
  • Posiłek bento powinien być przyrządzany ręcznie – dotyczy to jego przygotowania oraz pakowania.
  • Poszczególne składniki posiłku bento powinny być podzielone na małe kęsy i spakowane możliwie ciasno, by nie pozostawała wolna przestrzeń między nimi. Należy zwracać uwagę na kontrastowe kompozycje barw, form i konsystencji – tak na przykład zielone składniki posiłku powinny znajdować się obok żółtych, miękkie obok twardych, a okrągłe w rogu pudełka.Im posiłek bento jest bardziej naturalny, tym lepiej. Osobną kwestią jest dekoracyjność posiłku, albowiem bento stało się prawdziwą sztuką, w której wykorzystuje się artykuły spożywcze, ale także kwiaty i liście i inne dekoracje.

    Dlaczego pudełka bento są takie małe?

    Europejczykom pojemniki bento wydają się często bardzo małe. Warto jednak wiedzieć, że Japończycy jedzą nie tylko elegancko, ale i są również i w tym bardzo powściągliwi. Według zaleceń japońskiej komisji do spraw żywienia, pakując jedzenie do pojemnika bento, powinno się zachować proporcje: „3:2:1”, co oznacza, że należy zapakować trzy części ryżu lub makaronu, dwie części owoców i warzyw oraz jedną część mięsa, ryby lub tofu. Proponowane grupy produktów powinny mieć odpowiednią objętość i wartość energetyczną, co oznacza, że na przykład pudełko o objętości 750 mililitrów powinno mieścić w sobie żywność o wartości energetycznej 750 kcal. Zapewne z tego właśnie powodu producenci pudełek bento często umieszczają na spodzie zamiast rozmiarów pudełka jedynie jego pojemność wyrażoną w mililitrach.

Należy także podkreślić, że bento to rozwiązanie bardzo ekologiczne ze względu na formę przenoszenia posiłków ( jeden pojemnik a nie woreczki foliowe), ale także ze względu na problem wyrzucania jedzenia na świecie. W Japonii tradycyjnie przygotowuje się zawartość bento z tego co zostało po obiedzie z dnia poprzedniego, zamraża się też małe porcje różnych posiłków właśnie z myślą o bento.

Przygotowanie bento jest całą sztuką, są zazwyczaj bardzo kolorowe z bardzo małymi a różnorodnymi porcyjkami jedzenia. Ja na swój pierwszy raz przygotowałam sałatkę z grillowanym kurczakiem z sosem miodowo musztardowym-może nie jest to posiłek typowy dla bento, ale na pewno zdrowy:).

Bento z sałatką z grillowanym kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym (2 porcje)

Składniki kurczak:

  • 2 piersi kurczaka bez kości i skóry
  • olej
  • sól, pieprz i wędzona papryka

Przygotowanie:

  1. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i nacieramy solą, pieprzem i papryką.
  2. Rozgrzewamy patelnię grillową, nacieramy jej powierzchnię cienką warstwą oleju, najlepiej nasączonym ręcznikiem papierowym.
  3. Grillujemy na średnim ogniu do osiągnięcia temperatury wewnętrznej mięsa ok. 70 oC (posługuję się termometrem kuchennym).
  4. Następnie odkładamy mięso w ciepłe miejsce na kilka minut aby odpoczęło i ostygło.
  5. Kroimy piersi w plasterki przed wyłożeniem na sałatę.

Składniki na sałatę z sosem miodowo-musztardowym:

  • mix sałat (zgodnie z upodobaniami, ja miałam roszponkę, rukolę i sałatę lodową)

Sos ( 4-6 porcji – zawsze robię trochę więcej bo bardzo dobrze przechowuje się w lodówce):

  • 9 łyżek oliwy extra vergine
  • 3 łyżki octu winnego ( ja dałam z białego wina)
  • 1 płaska łyżeczka musztardy dijońskiej
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • sól, pieprz

Oczywiście proporcje składników można modyfikować pod kątem własnych upodobań. Ja czasami dodaję jeszcze ząbek czosnku i natkę pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Sałatę rozkładamy w każdym bento na dno.
  2. Miód, musztardę i ocet wymieszaj trzepaczką, dodaj sól i pieprz do smaku.
  3. Następnie cały czas mieszając trzepaczką powoli wlewaj oliwę, aż sos osiągnie konsystencję emulsji.
  4. Przełóż kurczaka na sałatę a sos wlej do specjalnych pojemników dołączonych do bento.
Ja często pomagam sobie blenderem. Wlewam miód, musztardę, ocet, solę i pieprzę i blenduję dolewając oliwę. Szybciej osiąga upragnioną konsystencję:)
Smacznego!

Share the post "Bento z sałatką z grillowanym kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa, Sałatki i surówki, Testy i recenzje Tagged With: bento, kurczak, mięso, obiad, piersi z kurczaka, przystawka, sałata, sos miodowo-musztardowy

« Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg Marthy Stewart
Angielskie śniadanie – scones na słono i słodko »

Trackbacks

  1. Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście | karmelowy pisze:
    27 czerwca 2013 o 09:54

    […] farsz z kaczki, warzyw i wiśni duszony w winie.Podałam je na sałatce z kapusty pekińskiej i vinegrette miodowo-musztardowym, pycha! Danie to można podawać także jako przystawkę. Gdy chcemy zrobić je w tygodniu po […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym / Pappardelle with smoked trout and tomatoes

Tortellini-zapiekane-w-sosie-bolonskim-Bolognese-tortellini-bake

Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake

Ciasto ze śliwkami i pianką / Plum meringue pie

Potrawka z kurczakiem i dynią / Chicken pumpkin stew

Najlepszy Colesław / Docks Coleslaw

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress